Παρασκευή, Δεκεμβρίου 25, 2009

Καλά Χριστούγεννα με τον Χριστό παρόντα!


Χριστούγεννα χωρίς Χριστό δεν υφίστανται.
Είναι σαν να κάνεις δώρο το περιτύλιγμα και να έχεις παραλείψει να βάλεις μέσα το περιεχόμενο.
Η έφεση των ΜΜΕ, των μηχανισμών αναπαραγωγής ιδεολογίας μαζικής κατανάλωσης καθώς και των εργαλείων διατήρησης της υφιστάμενης εξουσιαστικής δομής, αυτό ακριβώς προσπαθεί να επιτύχει.
Τη μετάλλαξη των Χριστουγέννων σε μια γιορτή κατανάλωσης.
Αποθεώνει την αγορά και εξοβελίζει την πνευματικότητα.
Καθιστά τα Χριστούγεννα μια ρηχή μουσικοχορευτική φιέστα πλήρως αποξενωμένη από τα κορυφαία χριστιανικά μηνύματα της αγάπης και της αλήθειας.
Δεν χωράει η εικόνα του Χριστού σ’ ένα πολύχρωμο τοπίο γεμάτο ρουλέτες, μάρκες, τράπουλες του μπλακ τζακ, μπουζουκάδικα, δικτυωτά καλσόν, σμόκιν, ακριβά κοσμήματα, καπνούς από πούρα.
Δεν μπορούν να ακουστούν λέξεις άμεσες κι ατόφιες στην χλαπαταγή των εκατοντάδων ντεσιμπέλ που βομβαρδίζουν την ακοή μας με κρεσέντο ετοιματζίδικης μουσικής.
Δεν μπορεί κάποιος να συγκεντρωθεί, να ενδοσκοπήσει, να επικοινωνήσει αν είναι αλαφιασμένος και αγχωμένος για τις επόμενες αγορές και τη μεθεπόμενη εθιμοτυπική επίσκεψη.
Από την άλλη ουδείς εμποδίζει κάποιον να ασχοληθεί με όσα αξίζουν και αρμόζουν στη γιορτή και να αφήσει κατά μέρος τις φανφάρες, τις επιδείξεις, τις εντυπώσεις και την υπερκατανάλωση.
Μέχρι στιγμής δεν έχει περάσει νομοθεσία στο κοινοβούλιο που να απαγορεύει την απόδοση τιμής στον Άνθρωπο μέσω της γιορτής της ενανθρώπισης του Θεού.
Έχουμε κάθε δικαίωμα στην ελευθερία που απεμπολούμε οικειοθελώς.
Αυτή είναι η πιο δυσάρεστη διαπίστωση όλων.
Ο άνθρωπος αγνοεί τα όρια της ελευθερίας του και υποτιμά τον εαυτό του.
Θεωρεί ότι η γνώμη του δεν αξίζει τόσο όσο εκείνη που θα εισπράξει από τους πολύφερνους «διαμορφωτές».
Νομίζει ότι αν δεν ακολουθήσει το ρεύμα των «ομοίων» που θυμίζουν τα ανθρωπάκια του Γαΐτη θα αποτελέσει παραφωνία, δακτυλοδεικτούμενη εξαίρεση, αποδιοπομπαίο τράγο.
Κι ο ένας όμοιος ακολουθεί τον άλλο και σχηματίζουν μια τεράστια κοινότητα που έχει εκχωρήσει το δικαίωμα κάθε επιλογής.
Καλά Χριστούγεννα!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και βεβαια Χριστουγεννα πλεον δεν νοουνται χωρις τον πατροπαραδοτο Φρανκ Σινατρα, και τοσους αλλους, καθως και τα παραδοσιακα τραγουδια Jingle Bells και Let it Snow....
Αντε με το καλο και τις Αποκριες, να αναβιωσει το παναρχαιο εθιμο της μετακλησης Βραζιλιανων "καλλονων" που καλα θαναι ναχει καλο καιρο, αλλιως, θαναι παλι γδυτες στο Μοσχατο και αλλαχου μεσα στο ξεροβορι, και οι θεατες αντι να τερπονται, το δαγκωνουν απ το κρυο
Χρονια πολλα

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο σας. Εύχομαι καλή και ευλογημένη η νέα χρονιά.

popelix είπε...

Χρόνια πολλά και ... να αγιάσει το στόμα σας!!!!!!!! Επιτέλους μια σωστή τοποθέτηση για τα Χριστούγεννα!

ΛΑΟΝΙΚΟΣ είπε...

δεν υπαρχει θεος ουτε υπηρξε ουτε θα υπαρξει. πιστοι θα υπαρχουν παντα για να αποδυκνυουν την ανυπαρξια του...