Παρασκευή, Ιανουαρίου 23, 2009

Ο Γιωργάκης τσιτάρει Ισοκράτη!


Μόλις τώρα τέλειωσε ο αυριανός πρωθυπουργός την παρλάτα του περί Παιδείας. Μας αιφνιδίασε. Ο λογογράφος του έκρινε σκόπιμο να παραθέσει το πολυφορεμένο χωρίο από τον Πανηγυρικό του Ισοκράτη, παραποιώντας (όπως πάντα) την νεοελληνική του απόδοση: "Έλληνας είναι όποιος μετέχει της κοινής παιδείας". Μακάρι να το έλεγε ο Ισοκράτης. Δυστυχώς, δεν το είπε, αλλά αν γνώριζε πως θα τον τσίταρε ο ΓΑΠ οπωσδήποτε θα το άνέφερε.

Για την ιστορία, το πρωτότυπο κείμενο (Πανηγυρικός, 50, στ. 1-8) έχει ως εξής:

"Τοσοῦτον δ’ ἀπολέλοιπεν ἡ πόλις ἡμῶν περὶ τὸ φρονεῖν καὶ λέγειν τοὺς ἄλλους ἀνθρώπους, ὥσθ’ οἱ ταύτης μαθηταὶ τῶν ἄλλων διδάσκαλοι γεγόνασιν, καὶ τὸ τῶν Ἑλλήνων ὄνομα πεποίηκεν μηκέτι τοῦ γένους, ἀλλὰ τῆς διανοίας δοκεῖν εἶναι, καὶ μᾶλλον Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας ἢ τοὺς τῆς κοινῆς φύσεως μετέχοντας".

Αγαπητέ αυριανέ prime minister, please βάλτε κάναν κούλη γραμματιζούμενο πρασινοφρουρό να στο αποδώσει ορθά στη νέα ελληνική, αποθήκευσέ το στο e-book που μόστραρες καμαρωτός στη Βουλή και ξαναδοκίμασε. Για καλή μετάφραση στα εγγλέζικα να ψάξεις στο Amazon. Αφού ολοκληρώσεις την ανάγνωση του αποσπάσματος, διάβασε και παρακάτω. Καλό θα σου κάνει.

4 σχόλια:

Στέλιος είπε...

Αυτό σας ... μάρανε, που δεν απέδοσε το αρχαίο κείμενο καλά ο Γιώργος. Το ότι ζούμε υπό ιδιότυπο καθεστώς κοινοβουλευτική δικατορίας της ΝΔ, δε φαίνεται να σας προβληματίζει.

Παναγιώτης Λιάκος είπε...

Κι όμως φίλε άρατε πύλας. Έχω μια εμμονή με την αρχαιότητα διότι η μονδέρνα Ελλάς δεν μου λέει τίποτα. Το "ιδιότυπο καθεστώς κοινοβουλευτικής δικατορίας της ΝΔ" θα φύγει και θα έλθει το "ιδιότυπο καθεστώς κοινοβουλευτικής δικατορίας του ΠΑΣΟΚ".
Ε, και; Τα λέει κι ο Καβάφης στη "Μονοτονία" του:

Την μια μονότονην ημέραν άλλη
μονότονη, απαράλλακτη ακολουθεί. Θα γίνουν τα ίδια πράγματα, θα ξαναγίνουν πάλι — η όμοιες στιγμές μας βρίσκουνε και μας αφίνουν.

Μήνας περνά και φέρνει άλλον μήνα.
Aυτά που έρχονται κανείς εύκολα τα εικάζει·
είναι τα χθεσινά τα βαρετά εκείνα.
Και καταντά το αύριο πια σαν αύριο να μη μοιάζει.

Μάρκος είπε...

@αρατε πύλας, κρίμα για το ψευδώνυμο που έχεις. Αμερικανάκι θα είσαι κι εσύ...

Ανώνυμος είπε...

Το ότι η Ελλάδα νοσεί, φαίνεται όχι απο την ούτως ή άλλως αναμενόμενη ¨΄αστα να πάνε ¨απόδοση του ΓΑΠ, αλλά απο το ότι άνθρωποι που δεν συμφωνούν με την διακυβέρνηση της ΝΔ την ονομάζουν δικτατορία. Μήπως αυτή η κυβέρνηση δεν εκλέχθηκε; Το ότι έχασε τις εκλογές το κόμμα που προτιμάμε δεν σημαίνει ότι αυτό που τις κέρδισε ασκεί δικτατορία. ΕΛΕΟΣ. Αλλά αν η ΝΔ έχει υποπέσει σε σοβαρά σφάλματα διακυβέρνησης,φιλε @ρ@τε, πιστεύεις στ αλήθεια,οτι το κόμμα του ΓΑΠ μπορεί να κυβερνήσει σωστά;Και γιατί δεν το έκανε 25 χρόνια τώρα.Το ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν γνωρίζει να αποδώσει σημαντικότατα αρχαία κείμενα ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ.Και ναι αυτό μας ΜΆΡΑΝΕ. Γιατί και υπουργός παιδείας ήταν(ήμουν μαθητής ακόμα), ή μήπως δεν ήταν, αλλά και φιλοδοξεί να μας πείσει ότι θα συμμαζέψει στην παιδεία, ότι δεν συμμάζεψε πριν απο χρόνια.Και όπως λέει και το δεύτερο σχόλιο δεν μου λένε τίποτα....ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΛΙΚ βρε αδελφέ.