Απάντησε ο πρωθυπουργός στον Ερντογάν. Η απάντησή του είναι πολύ πιο δυσάρεστη ακόμα κι από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Εμείς δεν λέγαμε επί δεκαετίες ότι η μόνη διαφορά ήταν η υφαλοκρηπίδα; Στα ευρωπαϊκά γουνάκια θα ποντάρουμε τα εθνικά μας δίκαια; Σ' ένα δικαστήριο που κρίνει μάλλον πολιτικά κι όχι τόσο βάσει της διεθνούς νομοθεσίας; Κι αν χάσουμε; Θα δώσουμε γη και ύδωρ λόγω των διεθνοδικαστικών κατασχετηρίων εθνικής περιουσίας; Ασύλληπτο!
Αναρρωτιέμαι αν τελικά θέλουμε να θεωρούμε ότι ανήκουμε σε μία χώρα, που είναι δημοκρατική και σύγχρονη, όπως τα κράτη στα οποία θέλουμε να μοιάσουμε ή -αντίθετα- αν προτιμάμε να είμαστε τριτοκοσμικοί, όπως τα Κράτη που κατηγορούμε. Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι μία λύση, που στηρίζεται στις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Η άποψη ότι το Διεθνές Δικαστήριο παίρνει πολιτικές αποφάσεις ή διοικητικές (;) που διατυπώθηκε σήμερα το πρωί από την εκπομπή σας μπορεί να είναι αληθινή ή εσφαλμένη. Κατά τη γνώμη μου είναι εσφαλμένη. Αν, όμως, ως χώρα θεωρούμε ότι για κάποιους λόγους, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μεροληπτεί, τότε ας άρουμε την αναγνώριση που έχουμε ήδη κάνει... Κάτι ανάλογο ισχύει και για την ιθαγένεια. Η αναγνώριση της ιθαγένειας είναι δικαίωμα κάθε παιδιού, σύμφωνα με τη Διακήρυξη για τα δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει. Αν θέλουμε να λέμε ότι η Ελλάδα είναι σύγχρονο δημοκρατικό κράτος πρέπει να τηρούμε τις διεθνείς συνθήκες και να αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα του ανθρώπου. Αλλιώς θα είμαστε μία χώρα σαν εκείνες που κατηγορούμε και περιφρονούμε. Η Πρόοδος και η Δημοκρατία, η Ελευθερία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν είναι a la carte.Μόνο εκεί που μας συμφέρει. Είναι και για εκεί που δεν μας συμφέρει. Οι ελληνάρες, που έχουν διαφορετική άποψη, ας θυμηθούν ότι πρώτοι εμείς οι Έλληνες διδάξαμε αυτή την αλήθεια. Ο Σωκράτης ήπιε το κόνιο, αποδεχόμενος μία δικαστική απόφαση που όχι απλώς δεν τον συνέφερε, αλλά και που ο ίδιος γνώριζε ότι ήταν λάθος. Τι ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμεις ως λαός...
Φίλε μπαλαδόρε. Δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος στο δισεκατομμύριο να προσφύγουμε σε οποιαδήποτε αρχή του πλανήτη για να συζητήσουμε (τελικά) τι θα δώσουμε στην Τουρκία. Εμείς, ως γνωστόν, δεν διεκδικούμε κάτι. Εκείνοι τα πάντα. Επίσης, πάγια πολιτική θέση της χώρας είναι η προσφυγή για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας. Τίποτε άλλο. Ποιο το όφελος μιας τοιαύτης αυτοχειρίας; Για την ιθαγένεια: σε παραπέμπω στους νόμους του κράτους και την τοποθέτηση του Συνηγόρου του Πολίτη του κ. Καμίνη ενώπιον του πρωθυπουργού. "η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα, αλλά μία από τις πράξεις κρατικής εξουσίας που έχει απόηχο κρατικής κυριαρχίας".
Θεωρώ μέγιστη παραπληροφόρηση την ταύτιση της "αυτόματης" απόδοσης ιθαγένειας με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η τήρηση των νόμων καθολική. Ο σεβασμός στην προσωπικότητα απόλυτος. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ακέραιο. Όμως, η απόδοση ιθαγένειας με φειδώ, σύστημα και προϋποθέσεις. Τόσο δύσκολο είναι να γίνει αντιληπτό;
Κατά την ταπεινή μου γνώμη η προσφυγη στο δικαστήριο της Χάγης είναι φενάκη. Βάση εμπειρίας (λόγω επαγγελματκής ιδιότητος) γνωρίζω ότι για να προσφύγουν δύο χώρες στο διεθνές δικαστήριο οφείλουν να υπογράψουν προσύμφωνο ότι θα σεβαστούν την γνώμη του διαστηρίου. Αν εμείς λοιπόν θέσουμε προς κρίσην και διαιτησία το ζητημα υφαλοκρυπίδας (ή και ΑΟΖ-αποκλειστικής οικον0μικής ζώνης) η Τουρκία , κατά την γώμη μου πάντα, θα αρνηθεί να υπογράψει κάτι τέτοιο εφόσον οι διεκδικήσεις που αίρει είναι πολύ περισότερες. Αν ακόμα η Ελλάδα συμφωνήσει να συζητήσει και άλλα θέματα, έχοντας υπόψη ότι η Χάγη κρίνει συνήθως με την μέση γραμμή, θα βγούμε ζημειωμένοι εφόσον δεν έχουμε διεκδίκήσεις, έχοντας έτσι την Τουρκία να έχει επιτύχει μόνιμα κάποια αιτήματά της. Ο κύριος πρωθυπουργός ανέφερε αν δεν κάνω λάθος ¨να βρεθεί λύση σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας¨, μάλλον εννοούσε το διεθνές δίκαιο (το δίκαιο της θάλασσας διέπει την ναυσιπλοία και η Τουρκία δεν το έχει υπογράψει).
Κάποτε, 2 F-5 (νομίζω) την περίοδο του Αττίλα, βγήκαν να αναχαιτήσουν του Τούρκους στο Αιγαίο. Αφού έιχαν απογειωθεί δώθηκε η εντολή να μην καταρρίψουν...Αλλά δεν δούλεψε ο ασύρματος! Καταρρίψανε 2 τούρικα και οι απέναντι δεν ξαναβγήκαν στο Αιγαίο για...χρόνια, μέχρι τη "Δημοκρατία". Δικαστήριο της Χάγης και..."kiss my ass!!!"
Θα συμφωνησω μαζι σας πως η προσφυγη στη Χαγη ειναι αυτοχειρια.Λυση με τετοιες κινησεις δεν προκειται να βρεθει.Οταν μια χωρα,ενα εθνος δεν εχει σχεδιο,οραμα και στοχο για το μελλον του,συντομα θα βρεθει ενα αλλο εθνος και θα το σαρωσει...ταδε εφη Μ.Θεοδωρακης.Η αδιαφορια και η υποπτη ανευθυνοτητα των πολιτικων ηγετων για τα εθνικα μας θεματα μας απειλουν περισσοτερο με αφανισμο απο τους Τουρκους.
Αναρρωτιέμαι αν τελικά θέλουμε να θεωρούμε ότι ανήκουμε σε μία χώρα, που είναι δημοκρατική και σύγχρονη, όπως τα κράτη στα οποία θέλουμε να μοιάσουμε ή -αντίθετα- αν προτιμάμε να είμαστε τριτοκοσμικοί, όπως τα Κράτη που κατηγορούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι μία λύση, που στηρίζεται στις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Η άποψη ότι το Διεθνές Δικαστήριο παίρνει πολιτικές αποφάσεις ή διοικητικές (;) που διατυπώθηκε σήμερα το πρωί από την εκπομπή σας μπορεί να είναι αληθινή ή εσφαλμένη. Κατά τη γνώμη μου είναι εσφαλμένη. Αν, όμως, ως χώρα θεωρούμε ότι για κάποιους λόγους, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μεροληπτεί, τότε ας άρουμε την αναγνώριση που έχουμε ήδη κάνει...
Κάτι ανάλογο ισχύει και για την ιθαγένεια. Η αναγνώριση της ιθαγένειας είναι δικαίωμα κάθε παιδιού, σύμφωνα με τη Διακήρυξη για τα δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει. Αν θέλουμε να λέμε ότι η Ελλάδα είναι σύγχρονο δημοκρατικό κράτος πρέπει να τηρούμε τις διεθνείς συνθήκες και να αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα του ανθρώπου. Αλλιώς θα είμαστε μία χώρα σαν εκείνες που κατηγορούμε και περιφρονούμε.
Η Πρόοδος και η Δημοκρατία, η Ελευθερία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν είναι a la carte.Μόνο εκεί που μας συμφέρει. Είναι και για εκεί που δεν μας συμφέρει. Οι ελληνάρες, που έχουν διαφορετική άποψη, ας θυμηθούν ότι πρώτοι εμείς οι Έλληνες διδάξαμε αυτή την αλήθεια. Ο Σωκράτης ήπιε το κόνιο, αποδεχόμενος μία δικαστική απόφαση που όχι απλώς δεν τον συνέφερε, αλλά και που ο ίδιος γνώριζε ότι ήταν λάθος.
Τι ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμεις ως λαός...
Φίλε μπαλαδόρε. Δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος στο δισεκατομμύριο να προσφύγουμε σε οποιαδήποτε αρχή του πλανήτη για να συζητήσουμε (τελικά) τι θα δώσουμε στην Τουρκία. Εμείς, ως γνωστόν, δεν διεκδικούμε κάτι. Εκείνοι τα πάντα. Επίσης, πάγια πολιτική θέση της χώρας είναι η προσφυγή για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας. Τίποτε άλλο. Ποιο το όφελος μιας τοιαύτης αυτοχειρίας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την ιθαγένεια: σε παραπέμπω στους νόμους του κράτους και την τοποθέτηση του Συνηγόρου του Πολίτη του κ. Καμίνη ενώπιον του πρωθυπουργού.
"η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα, αλλά μία από τις πράξεις κρατικής εξουσίας που έχει απόηχο κρατικής κυριαρχίας".
Δες σχετικά: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_20/01/2010_387490
Θεωρώ μέγιστη παραπληροφόρηση την ταύτιση της "αυτόματης" απόδοσης ιθαγένειας με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η τήρηση των νόμων καθολική. Ο σεβασμός στην προσωπικότητα απόλυτος. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ακέραιο. Όμως, η απόδοση ιθαγένειας με φειδώ, σύστημα και προϋποθέσεις. Τόσο δύσκολο είναι να γίνει αντιληπτό;
Κατά την ταπεινή μου γνώμη η προσφυγη στο δικαστήριο της Χάγης είναι φενάκη. Βάση εμπειρίας (λόγω επαγγελματκής ιδιότητος) γνωρίζω ότι για να προσφύγουν δύο χώρες στο διεθνές δικαστήριο οφείλουν να υπογράψουν προσύμφωνο ότι θα σεβαστούν την γνώμη του διαστηρίου. Αν εμείς λοιπόν θέσουμε προς κρίσην και διαιτησία το ζητημα υφαλοκρυπίδας (ή και ΑΟΖ-αποκλειστικής οικον0μικής ζώνης) η Τουρκία , κατά την γώμη μου πάντα, θα αρνηθεί να υπογράψει κάτι τέτοιο εφόσον οι διεκδικήσεις που αίρει είναι πολύ περισότερες. Αν ακόμα η Ελλάδα συμφωνήσει να συζητήσει και άλλα θέματα, έχοντας υπόψη ότι η Χάγη κρίνει συνήθως με την μέση γραμμή, θα βγούμε ζημειωμένοι εφόσον δεν έχουμε διεκδίκήσεις, έχοντας έτσι την Τουρκία να έχει επιτύχει μόνιμα κάποια αιτήματά της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κύριος πρωθυπουργός ανέφερε αν δεν κάνω λάθος ¨να βρεθεί λύση σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας¨, μάλλον εννοούσε το διεθνές δίκαιο (το δίκαιο της θάλασσας διέπει την ναυσιπλοία και η Τουρκία δεν το έχει υπογράψει).
Κάποτε, 2 F-5 (νομίζω) την περίοδο του Αττίλα, βγήκαν να αναχαιτήσουν του Τούρκους στο Αιγαίο. Αφού έιχαν απογειωθεί δώθηκε η εντολή να μην καταρρίψουν...Αλλά δεν δούλεψε ο ασύρματος! Καταρρίψανε 2 τούρικα και οι απέναντι δεν ξαναβγήκαν στο Αιγαίο για...χρόνια, μέχρι τη "Δημοκρατία".
ΑπάντησηΔιαγραφήΔικαστήριο της Χάγης και..."kiss my ass!!!"
Θα συμφωνησω μαζι σας πως η προσφυγη στη Χαγη ειναι αυτοχειρια.Λυση με τετοιες κινησεις δεν προκειται να βρεθει.Οταν μια χωρα,ενα εθνος δεν εχει σχεδιο,οραμα και στοχο για το μελλον του,συντομα θα βρεθει ενα αλλο εθνος και θα το σαρωσει...ταδε εφη Μ.Θεοδωρακης.Η αδιαφορια και η υποπτη ανευθυνοτητα των πολιτικων ηγετων για τα εθνικα μας θεματα μας απειλουν περισσοτερο με αφανισμο απο τους Τουρκους.
ΑπάντησηΔιαγραφή