1. Ο τόπος της εκδήλωσης όπου ο Μητσοτάκης ομιλεί για το πραγματικό χρέος της Ελλάδας.
2. Το ποσόν που αναφέρει (800 δισ!)
3. Την αποστροφή του ότι για την απογραφή που προτείνει «να ζητήσουμε, αν χρειαστεί, τη βοήθεια κάποιων διεθνών οργανισμών» (πάει ο νους σας στο ΔΝΤ;)
4. Την σκέψη του πως «οφείλουμε όλοι να συνεννοηθούμε και να ακολουθήσουμε μια μακροχρόνια πορεία ανάκαμψης». Ο άνθρωπος πρότεινε συγκυβέρνηση μεσούσης κυβέρνησης Καραμανλή:
Νέα απογραφή της οικονομίας ζήτησε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η σωστή αποτύπωση της πραγματικότητας είναι απαραίτητη για να πορευθεί η χώρα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Μιλώντας σε κλειστή συζήτηση του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολεγίου της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε η απογραφή να γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων των κομμάτων και, αν απαιτηθεί, τη βοήθεια κάποιων διεθνών οργανισμών. Ο πρώην πρωθυπουργός υιοθέτησε σκληρή γλώσσα για να περιγράψει την οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι «η απόλυτη αλήθεια για την οικονομία πρέπει να αποκαλυφθεί στον ελληνικό λαό». Κατά τον κ. Μητσοτάκη, η αλήθεια συμπυκνώνεται σε επισημάνσεις όπως:
«Ζήσαμε δανειζόμενοι και αρνηθήκαμε πεισματικά τις μεταρρυθμίσεις, ζούμε πάνω από τις δυνάμεις μας... χρωστάμε σήμερα (δημόσιο χρέος μαζί με τις εγγυήσεις, ιδιωτικό χρέος και κοινωνική ασφάλιση) περί τα 800 δισ. ευρώ και οφείλουμε όλοι να συνεννοηθούμε και να ακολουθήσουμε μια μακροχρόνια πορεία ανάκαμψης». Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι για την αντιμετώπιση των σωρευμένων ελλειμμάτων των τελευταίων 28 ετών θα επιβαρυνθούν μία ή δύο γενιές Ελλήνων, «αλλά η χώρα πρέπει επιτέλους να αναπνεύσει...».
Σχολιάζοντας την επικαιρότητα, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε στην υποχρέωση της κυβέρνησης να επιβάλει τη δημοκρατική νομιμότητα. Προσέθεσε δε ότι «το πρόβλημα για τη Δημοκρατία δεν προέρχεται από το ΚΚΕ, αλλά από τη θολή Αριστερά που ουσιαστικά την αρνείται και δεν διστάζει να υπονομεύσει τους θεσμούς».
Στην ίδια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Ανδρ. Ανδριανόπουλου και μετείχαν πρόεδροι επιμελητηρίων, επιχειρηματικών οργανώσεων και υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, δεν έλειψε και η κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης. «Η πολιτική της ήπιας προσαρμογής που ακολούθησε η κυβέρνηση» ακούστηκε μεταξύ άλλων «δεν εξαφάνισε τα προβλήματα. Απλώς τα ανέβαλε για να πέσουν τώρα όλα μαζί πάνω στην οικονομία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου