Εδώ ο κ. Λιάγκας επιδεικνύει τη δεξιότητά του ως παλινδρομιστής μετρητών. Κραδαίνει χρηματικό έπαθλο που κλήρωσε στην εκπομπή του στον… ταχύτερο τηλεθεατή. |
Γιώργος Λιάγκας, τηλεπαρουσιαστής εκπομπής «Το Πρωινό», Antenna, 10 Δεκεμβρίου 2015
Η αποστασιοποιημένη και συστηματική παρατήρηση της αβύσσου στην οποία ρίπτονται σιδηροδέσμιες και παραμένουν πάσχουσες οι αξίες που συνέχουν τον συλλογικό βίο δύναται να
ωφελήσει τον μελετητή – αρκεί να απομακρυνθεί εγκαίρως από το σημείο όπου τέμνεται ο πολιτισμικός Άδης με την κανονική ζωή των ανθρώπων, που φιλοδοξούν να εντάξουν τους εαυτούς τους στον νοητό ήλιο της αδιατάρακτης γαλήνης, την οποία χαρίζει μόνο η αρετή. Η άβυσσος πάντα αντιγυρίζει το βλέμμα και μπορεί να μαγνητίσει υπνωτικά όποιον επιζητά την χαρτογράφησή της.
Η τηλεόραση, ένας ολιστικός όρος, που στην νεοταξική εκδοχή του εμπεριέχει πεπηγμένη και όζουσα ιλύν, υποπροϊόντα πνευματικότητας και τρίμματα συντεταγμένου διαλόγου έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα ύβρεως και αμετροέπειας ώστε να εκδηλώνει απροκάλυπτα την ισχύ της διά των χειλέων εφήμερων ανθρώπων. Ούτοι, επιδεικνύουν ποιότητες συμπεριφορών ανάλογες με εκείνη του Ξέρξη Α΄, που μαστίγωσε την θάλασσα γιατί δεν υπάκουσε στις διαταγές του. Φευ, οι εφήμεροι δεν μπορούν να προσεγγίσουν καν ούτε ένα πολλοστημόριο από τις ικανότητες ακόμα και του Ξέρξη.
Η φράση του τηλεπαρουσιαστή που παραδέχεται ότι εκείνος, οι όμοιοί του και οι πολιτικοί ετοιμάζουν την κοινωνία για τις μεγάλες μεταβολές που, κατά την γνώμη του, οφείλει να κάνει η κοινωνία, έχει μεγάλο σημασιολογικό βάρος. Αναπτύσσοντας σποράδην και ατάκτως κάτι που έμοιαζε με ειρμό, παραδέχεται ότι η εξουσιαστική μαγειρική έχει προσλάβει ως «εκτελεστές» των συνταγών της τους δημοσιογράφους (τουλάχιστον τους… λιαγκίζοντες) και τους πολιτικούς. Ευκόλως συνάγεται το συμπέρασμα ότι αυτοί είναι οι νέοι «νομοθέτες», αυτά πράττουν, τοιούτα προστάζουν. Οι πολίτες, ως βαστάζοι των ακόρεστων ορμών των υπαλλήλων της Υπερδομής, οφείλουν το νενομισμένο όρκο της υπακοής στις ασύντακτες υλακές των διαχειριστών του τηλεοπτικού χρόνου.
Εμπραγμάτωση
Αξίζει να σημειωθεί στα προαναφερθέντα μια αποκάλυψη που προσέφερε μια παράλειψη του τηλεπαρουσιαστή: στο οικοσύστημα του δημοσίου διαλόγου δεν υπάρχουν άλλοι. Μόνο ο ίδιος, οι όμοιοί του και οι πολιτικοί. Οι διανοούμενοι, οι λογοτέχνες, οι εικαστικοί, οι επικεφαλής θρησκευτικών ομολογιών και δογμάτων, οι ιστορικοί, η Ακαδημία, οι εκπρόσωποι των κλάδων της παραγωγής υλικών και άλλων αγαθών, δεν υφίστανται. Οι «νέες» ιδέες δεν μπορούν παρά να αχνιστούν δίπλα από τα πυρωμένα κουζινικά με τα φαγητά που σαν εμβρυουλκοί ξεγεννούν τα βογκητά γευστικής ηδονής ταλαίπωρων οξυζενέ κορασίων.
Δηλαδή, ο Ελληνισμός, για το παρόν και το μέλλον του, πρέπει να καταβάλλει φόρο υποτελείας εξαργυρώσιμο σε τηλεθέαση και εξώφυλλα καλογυαλισμένων περιοδικών, που είναι από καιρό φορτωμένα με την σκουριά της παρακμής.
Το σύστημα δεν έχει άδικο στην επιλογή του. Τέτοιους δημοσιολογούντες, πολιτικούς και παρουσιαστές και «δημοσιογράφους» πρέπει να διαθέτει παρκαρισμένους στα σιλό του. Έτσι είναι η αεροπορία που βομβαρδίζει τον αντίπαλο με προπαγάνδα για να υποταχθεί ευκολότερα στους ξένους, τους ελληνόφωνους ντόπιους, στις πτωτικές δυνάμεις που πολιορκούν τους νόες μας. Έτσι προετοιμάστηκε ο λαός για το Μνημόνιο.
Όσοι καθορίζουν το δημόσιο διάλογο εμπραγματώνουν, στην αρχή σε λεκτικό επίπεδο κι ύστερα σε αμιγώς υλικό, τον εξανδραποδισμό του έθνους. Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία της κυριαρχίας τους μπορεί να ακυρωθεί υπό δύο προϋποθέσεις. Πρώτα ο εντοπισμός της μεθόδου τους κι ύστερα η απομάκρυνση από την θέαση της αβύσσου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου