Σελίδες

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 14, 2018

Ποια ζωή ταιριάζει στις ψυχές μας

Καλοκαίρι 2018. Επιβάτες πλοίου ετοιμάζονται να αποβιβαστούν σε νησί του Αιγαίου.
«Όταν η ψυχή γίνει αθάνατη, θα διατηρηθεί για πάντα, αθάνατα, και θα μεταφερθεί από τον κατώτερο στον ανώτερο κόσμο, αφήνοντας πίσω της μία ζωή πολυπλοκότητας για να προσλάβει μία ζωή απλότητας, η οποία της ταιριάζει· θα υπερβεί τα πράγματα που έπρεπε να υποστεί και που προκύπτουν από τη θνητή φύση, και θα απαλλαχτεί από τα αληθινά φθαρτά πράγματα που την καθιστούν γήινη αντί για ουράνια και αθάνατη. Οταν η ψυχή καταφύγει στον αιθέρα, αυτή η ενέργειά της την επιστρέφει από τον κόσμο της γένεσης, από τον οποίο φεύγει, στον σκοπό που της ταιριάζει. Οπως κάθε φυσικό σώμα επιθυμεί τον κόσμο που του ταιριάζει, έτσι και οι ψυχές φεύγουν από τον κόσμο της γένεσης αναζητώντας τον κόσμο που τους ταιριάζει».
Πρόκλου «Υπόμνημα εις τα Χρυσά έπη Πυθαγόρου», 113. 70-71, Απαντα 37, Αθήνα: 2008, εκδόσεις Κάκτος, σελ. 219.

Τι ταιριάζει στις ψυχές μας. Ποια είναι η μεγάλη αλήθεια της αθανασίας και ο αρμόζων προορισμός των υπάρξεών μας. Το νόημα του ταξιδιού μας σ’ αυτή τη δύσκολη σφαίρα των δοκιμασιών της φθοράς.
Ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος Πρόκλος (412-485 μ.Χ.), σχολιάζοντας τα χρυσά έπη του Πυθαγόρου, πραγματεύεται ό,τι ταίριαζε στο πνευματικό ύψος του: το απόλυτο.

Απόλυτη είναι η αλήθεια, μία και απλή. Η πολύπλοκη ζωή είναι συνυφασμένη με τη φθορά· μας κακοπέφτει σαν τη δορά γέρικου σφάγιου, που τη ράβουν πάνω σε