Σελίδες

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 09, 2021

Τα μαύρα οικονομικά μαντάτα

Ωραία τα λόγια για επενδύσεις από Microsoft, Amazon και Tesla αλλά δεν πληρώνουν λογαριασμούς. Η οικονομία μας πάει στον γκρεμό.

 Το σκηνικό είναι απωθητικό και παρανοϊκό. Όποιος είναι αρκετά μαζοχιστής για να παρακολουθεί ειδήσεις θα σχηματίσει την εντύπωση ότι α) Δεν υπάρχει ούτε μία ελπίδα στο δισεκατομμύριο να την σκαπουλάρουμε από τον κορωνοϊό και β) οι Αμερικανοί ήδη έχουν ξεκινήσει να μας βομβαρδίζουν με δολάρια, όπως βομβάρδισαν τους Σέρβους με πυραύλους με απεμπλουτισμένο ουράνιο και όλος ο πλανήτης μας συγχαίρει για τις επιδόσεις μας και ανυπομονεί να σπρώξει τα ρέστα του στην Ελλάδα.

Το πρώτο, για την επιβίωσή μας με επιδημία ή άνευ, το γνωρίζει ο Θεός. Μόνον Εκείνος αποφασίζει τα της ζωής και του θανάτου. Όμως, το δεύτερο το ξέρει η ΕΛΣΤΑΤ, η Eurostat, ο ΟΔΔΗΧ, η Τράπεζα της Ελλάδος, και το υπουργείο Οικονομικών. Διαβάστε τα νούμερα, που δεν επιδέχονται αντιρρήσεως και βγάλτε συμπεράσματα για το μέγεθος της…


λυπητερής, που μας έρχεται κατακούτελα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010, όταν μπήκαμε στα Μνημόνια το χρέος μας ήταν 329,11 δισ ευρώ και το ποσοστό του επί του ΑΕΠ ήταν 146%. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης το 2019 ήταν 331,091 δισ ευρώ και τώρα, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ (υπολογισμός για την 30η Σεπτεμβρίου 2021), ανέρχεται σε 386,8 δισεκατομμύρια. Η διετία Μητσοτάκη όχι μόνο δεν βελτίωσε τη θέση μας αλλά μας φόρτωσε με επιπλέον 55,709 δισεκατομμύρια ευρώ σε φέσια, τα οποία θα αποπληρώνουμε εμείς και πολλές γενιές μετά.  Επιπλέον, το ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ κόβει την ανάσα. Το 2019 ήταν 180,7% και στο τέλος του 2020 έφτασε το 206,3%.

Το 2019, όταν ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση Μητσοτάκη το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας ήταν 183,250 δισ ευρώ και το 2020 έπεσε στα 165,326 δισ ευρώ και σημειώθηκε η ανάπτυξη ήταν αρνητική. Το ποσοστό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ ήταν -9%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ευρωζώνη (προφανώς λόγω του κορωνοϊού) ήταν -6,6%. Άρα και εδώ η Ελλάδα προηγήθηκε κατά πολύ στο κατηφορικό ράλι έναντι των άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Οι επενδύσεις που τάζει η κυβέρνηση, ακόμα κι αν γίνουν κάποτε, θα αρχίσουν να αποφέρουν εισόδημα στους πολίτες μετά από καμιά πενταετία (και βάλε). Ζήσε Μάη μου…

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου