Σελίδες

Κυριακή, Ιανουαρίου 05, 2020

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ


«H ανάγνωση των ειδήσεων σήμερα δεν προκαλεί αισιοδοξία. Οι τυφώνες στην Αμερική. Φρικιαστικές μαζικές δολοφονίες. Παγκόσμιες εντάσεις για τα πυρηνικά όπλα, κρίση στη Μιανμάρ, αιματηροί εμφύλιοι πόλεμοι στη Συρία και την Υεμένη. Η καρδιά σας ραγίζει για κάθε άτομο που χτυπούν αυτές οι τραγωδίες. Ακόμη και για όσους από εμάς είναι αρκετά τυχεροί ώστε να μην επηρεάζονται άμεσα, μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο κόσμος καταρρέει.
Αλλά, αυτά τα γεγονότα -όσο φοβερά κι αν είναι- συνέβησαν στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης, θετικής τάσης. Συνολικά, ο κόσμος βελτιώνεται».
Bill Gates, εκδοτικό σημείωμα στο περιοδικό Time, 4 Ιανουαρίου 2018

Ο ιδρυτής της Microsoft στηρίζει την αισιοδοξία του σε αριθμούς. Ο πρώτος που ανέφερε στο άρθρο του, το οποίο προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση, σχετίζεται με την παιδική θνησιμότητα. Από τη δεκαετία του '90 μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του άρθρου του Bill Gates το ποσοστό των παιδιών που πέθαινε πριν κλείσουν τα πέντε έτη μειώθηκε στο μισό. Συγκεκριμένα έγραφε ότι «αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από 122 εκατομμύρια παιδιά σώθηκαν μέσα σ' ένα τέταρτο του αιώνα και αναρίθμητες οικογένειες γλίτωσαν από την σπαραξικάρδια εμπειρία της απώλειας ενός παιδιού».
Οι αριθμοί που επιβεβαιώνουν ότι ο κόσμος μας είναι πολύ καλύτερος από το πρόσφατο αλλά και το απώτερο παρελθόν είναι πολλοί. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον βασικότερο όλων, που έχει να κάνει με τον παγκόσμιο πληθυσμό: υπολογίζεται γύρω στα 7,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Στις αρχές του 15ου αιώνα μ.Χ. δεν υπερέβαινε τα 400 εκατομμύρια ενώ το φράγμα του δισεκατομμυρίου έσπασε κάπου ανάμεσα στον 19ο και τον 20ο αιώνα. Από τον 20ο αιώνα και έπειτα οι αριθμοί αυξάνουν εκθετικά. Το γεγονός ότι αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν αποδεικνύει τίποτε άλλο παρά ότι
έχει βρεθεί χώρος για να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι, νερό για να πίνουν και φαγητό για να τρώνε.
Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι ο παγκόσμιος δείκτης φτώχειας έχει μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τα τέλη του εικοστού (πηγή: https://ourworldindata.org/extreme-history-methods)
Και το στοίχημα της διεύρυνσης και της εμβάθυνσης των ελευθεριών των πολιτών έχει -σε γενικές γραμμές- κερδηθεί. Οι περισσότερες χώρες του κόσμου είτε έχουν δημοκρατικά καθεστώτα είτε επικαλούνται το πολίτευμα της δημοκρατίας ως νομιμοποιητικό της εκάστοτε εξουσίας - αυτό συμβαίνει ακόμα κι όταν πρόκειται για σκληρές απολυταρχίες. Η λέξη «δημοκρατία» έχει διεισδύσει σε τέτοιο βαθμό στην καθημερινότητά της ανθρωπότητας ώστε πρέπει να υπάρχει στην πολιτειακή εξίσωση έστω και ως πρόσχημα.
Στον «δείκτη δημοκρατίας» που συντάσσει ο όμιλος που εκδίδει το περιοδικό Economist καταμετράται, με βάση πληθώρα δεδομένων, η δημοκρατικότητα του συλλογικού βίου 167 κρατών – 164 εκ των οποίων είναι μέλη του ΟΗΕ (πηγή: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index ). Από τις 167 χώρες, οι 114 λειτουργούν απολύτως ή έστω σε κάποιο βαθμό με βάση τις αρχές της δημοκρατίας. Στην κατηγοριοποίηση των κρατών υπάρχουν οι πλήρεις δημοκρατίες, οι δημοκρατίες με ψεγάδια (flawed democracy – σε αυτή την κατηγορία εντάσσουν την Ελληνική Δημοκρατία), τα υβριδικά καθεστώτα (hybrid regime) όπου γίνονται μεν εκλογές αλλά υπάρχει μεγάλη διαφθορά στο δημόσιο βίο και αρκετές ελευθερίες των πολιτών και η ανεξαρτησία κρίσιμων κρατικών λειτουργιών είναι μάλλον συζητήσιμες. Υπάρχουν, φυσικά, και τα υπόλοιπα, τα 53 απολυταρχικά καθεστώτα. Παλαιότερα, οι απολυταρχίες υπερίσχυαν των δημοκρατιών.
Οι μεγαλύτερες μεταμορφωτικές δυνάμεις του κόσμου μας ήταν, κατά σειρά εμφανίσεως, ο Ελληνισμός και ο Χριστός. Οι Έλληνες απελευθέρωσαν πολιτικά, αισθητικά και φιλοσοφικά την ανθρωπότητα και ο Χριστός ελευθέρωσε τον άνθρωπο που πίστεψε και πιστεύει σε Εκείνον από τα βάρη της αμαρτίας, από την ανάγκη και την ιδέα της δουλοκτησίας, από το άχθος της θλίψης του θανάτου και από τον ίδιο του τον εαυτό.
Οι Έλληνες άφησαν στο πέρασμά τους θέατρα, πανεπιστήμια, φιλοσοφικές σχολές, γυμναστήρια, ασκληπιεία και... κάλπες! Ο Χριστός άφησε αιώνια κληρονομιά τη ζωή, την αγάπη, την αλληλεγγύη και την πίστη.
Να γιατί πάει καλύτερα ο κόσμος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου