Σελίδες

Δευτέρα, Ιανουαρίου 11, 2016

Η τελευταία συνέντευξη του Ιπποκράτη Δάκογλου

«Η ζωή συνεχίζεται σε άλλο επίπεδο. Δεν χανόμαστε»

Με τον συντάκτη της «δημοκρατίας» Παναγιώτη Λιάκο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του 2014.
Εως τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου ζούσε, στοχαζόταν, αστειευόταν και δημιουργούσε ανάμεσά μας ο Ιπποκράτης Δάκογλου. Μια αινιγματική, εμβληματική φυσιογνωμία, που αφιέρωσε τα περισσότερα από τα σχεδόν 102 έτη του ενάρετου βίου του στη μελέτη του Πυθαγόρα, του αρχαίου Ελληνα φιλοσόφου, μύστη, πανεπιστήμονα, υπηρέτη των αριθμών.

Πριν από λίγες ημέρες, αυτός ο χαρισματικός μελετητής των αρρήτων μυστηρίων του έθνους μας έφυγε από τον κόσμο των θνητών, της φθοράς, για να ενωθεί με το φως, το οποίο καθοδηγούσε τα βήματά του. Το μοιραίο τον συνάντησε τη Δευτέρα 4/1/2016 στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», έπειτα από σύντομη περίοδο νοσηλείας. Μέχρι τέλους διατήρησε την πνευματική διαύγειά του, την αισιοδοξία και το χιούμορ του, και καλοδεχόταν οποιονδήποτε από τους πάμπολλους θαυμαστές του έργου του τον επισκεπτόταν.
Λίγο προτού πεθάνει είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Νέα Θέσις το κύκνειο άσμα του «Δίδυμοι Πρώτοι Αριθμοί - Μαθηματικοί Νόμοι παραγωγής Δίδυμων Πρώτων Αριθμών», ενώ το προηγούμενο βιβλίο που έφερε την υπογραφή του ήταν η «Μαθηματική Απόδειξη και Γενίκευση των Εικασιών του Christian Goldbach», ένα μαθηματικό μυστήριο που προβληματίζει την κοινότητα των μαθηματικών από το 1742.

Ο αξέχαστος Ιπποκράτης Δάκογλου έχει κατακτήσει
επάξια τη θέση του στο πάνθεον των Ελλήνων ερευνητών γιατί είναι ο πρώτος που έδωσε στη δημοσιότητα την αποκρυπτογράφηση της πυθαγόρειας διδασκαλίας με το τετράτομο συλλεκτικό έργο «Ο Μυστικός Κώδικας του Πυθαγόρα». Επίσης, έχει προσφέρει θεραπεία και ανακούφιση σε πολλούς πάσχοντες συνανθρώπους μας με το μουσικό CD με την «αρμονία των ουρανίων σφαιρών», στο οποίο ακούγεται ο ήχος των μαθηματικών μηνυμάτων του Πυθαγόρα και η μουσική που παράγουν τα ουράνια σώματα στη μεγαλοπρεπή κίνησή τους! Αυτό το σημαντικό έργο που έφερε εις πέρας ο Ιπποκράτης Δάκογλου με τη βοήθεια του ιδρύματος του συνθέτη Ιάννη Ξενάκη έχει διανεμηθεί, με δικά του έξοδα, σε περισσότερους από 20.000 Ελληνες και ξένους, χωρίς να ζητήσει και να λάβει ούτε ένα σεντ γι' αυτό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον ευχαρίστησαν για τη χειρονομία, αποκαλύπτοντας πόσο τους βοήθησε η μουσική του Πυθαγόρα να ξεπεράσουν διάφορα (ψυχικά, συναισθηματικά και άλλα σοβαρά) προβλήματα που αντιμετώπιζαν.

Η ζωή αυτού του υπερβατικού Κωνσταντινουπολίτη δεν χωρά σε λέξεις. Ισως μόνο οι αριθμοί, που τόσο λάτρεψε και υπηρέτησε, να μπορούσαν να τον περιγράψουν. Η συνέντευξη που ακολουθεί έγινε με δική του προτροπή. Ηθελε να αφήσει κάποια μηνύματα προς όλους μας (και ειδικά τους νέους) διά παν ενδεχόμενο. Ο τρόπος της διεξαγωγής της ήταν σπονδυλωτός. Σε διάφορες ημέρες και ώρες του επισκεπτηρίου. Οι σημειώσεις και οι ηχογραφήσεις των λόγων του γίνονταν λίγο κάθε φορά, ώστε να μην τον κουράσει η διαδικασία. Η εντύπωση που άφησε στον υπογράφοντα το παρόν ο φίλος Ιπποκράτης είναι ότι περίμενε τον θάνατο. Γι' αυτό τα θέματα που έθιξε αγγίζουν πολύ αυτό που χαρακτηρίζουμε σήμερα «μεταφυσική» ή «υπερφυσικό». Αξίζει να διαβαστεί με προσοχή και να συνδυαστούν οι αποκαλύψεις του αλησμόνητου πυθαγόρειου με όσα είχε πει στην προηγούμενη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» στις αρχές του 2014.

Εχετε ολοκληρώσει κάποιο καινούργιο έργο;
Πρώτα απ' όλα θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στη «δημοκρατία» που με έκανε διάσημο! Στην Ελλάδα δεν έχει ασχοληθεί το δημοσιογραφικό κατεστημένο μαζί μου. Ούτε, φυσικά, το κράτος. Μόνο οι Ρώσοι έχουν σκύψει με προσοχή και σεβασμό πάνω σε όσα έχω γράψει και έχουν αποδεχτεί την ακρίβεια όσων αναφέρω και τους ευχαριστώ πολύ γι' αυτό. Επιφυλάσσομαι να πω περισσότερα, όταν θα μπορούν να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις. Ομως οφείλω να πω ότι αυτή η συνέντευξη που σας έδωσα το 2014 έκανε πάταγο! Στην ερώτησή σας, τώρα, απαντώ καταφατικά. Ετοιμάζω ένα βιβλίο που έχω αγαπήσει πολύ. Αφορά τον Παλαμήδη. Θα έχει εντελώς ιδιαίτερο, ρηξικέλευθο και τεκμηριωμένο περιεχόμενο για μια φοβερή μορφή της ελληνικής αρχαιότητας. Η ελληνική γραμματεία τον αναφέρει ως πρωταγωνιστή του Τρωικού Πολέμου. Ομως ο Παλαμήδης δεν είναι μόνο αυτό, αλλά πολύ περισσότερα. Είναι μεγαλειώδης προσωπικότητα, που αξίζει την προσοχή και τον θαυμασμό μας. Δυστυχώς, βρήκε τον θάνατο από ελληνικά χέρια. Ηταν θύμα της εκδικητικής μανίας του Οδυσσέα. Ο πανούργος Οδυσσέας δεν μπορούσε να συγχωρήσει στον Παλαμήδη ότι ήταν εκείνος που τελικά τον έφερε (με το στανιό) μπροστά από τα τείχη της Τροίας για να πολεμήσει. Φρόντισε, λοιπόν, να τοποθετηθεί χρυσός στη σκηνή του. Επίσης «έστησε» την ανακάλυψη του χρυσού καθώς και μιας επιστολής προς τον Πρίαμο. Δηλαδή, παρουσιάστηκε ο Παλαμήδης σαν εξαγορασμένος προδότης, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε θάνατο διά λιθοβολισμού.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Παλαμήδης έπειτα από αρκετά χρόνια εμφανίζεται ξανά στο προσκήνιο ως Ινδός! Είχε, δηλαδή, δεύτερη ζωή. Αυτό δεν το ισχυρίζομαι εγώ. Υπάρχουν στοιχεία, ιστορικά και άλλα, που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς μου. Αυτός ο Ινδός από τη στιγμή που γεννήθηκε ήξερε ελληνικά! Είχε προβληματίσει πάρα πολύ τους δικούς του, την οικογένειά του και όσους τον γνώρισαν, επειδή έλεγε ότι στο παρελθόν ήταν Ελληνας και τον είχαν σκοτώσει στον Τρωικό Πόλεμο με την κατηγορία του προδότη. Προσθέτω επίσης ότι ο Παλαμήδης είχε έξι μετενσαρκώσεις.

Εσείς, ένας θετικός επιστήμονας, πιστεύετε στη μετενσάρκωση;
Το ζήτημα δεν είναι τι πιστεύω εγώ και τι όχι, αλλά τι αποδεικνύεται και τι δεχόμαστε όλοι μας ως αποδείξεις. Αλλωστε, δεν μου επιτρέπεται να τοποθετηθώ αναλυτικά για ένα τέτοιο ζήτημα. Το στοίχημα για έναν ερευνητή είναι να βρει ενδείξεις και έπειτα αποδείξεις για όλα όσα συμπεραίνει διά της μελέτης των πρωτογενών πηγών. Ο Παλαμήδης δεν είναι η μοναδική προσωπικότητα της ελληνικής αρχαιότητας που μετενσαρκώθηκε. Παρόμοιες αναφορές υπάρχουν και για άλλους πολλούς. Πρέπει επίσης να συμπληρώσω και κάτι που έχω δει εγώ προσωπικά. Εχω γνωρίσει μια κυρία, που είχε κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας. Επιδίωξα να τη γνωρίσω επειδή αρκετοί γνωστοί μου, σημαντικές προσωπικότητες της Αθήνας, την είχαν περί πολλού. Η ίδια έλεγε κάτι που ηχούσε τρελό: Οτι ήταν η Πασιφάη, η γυναίκα του Μίνωα. Για να μη σας τα πολυλογώ, οι άνθρωποι που άκουγαν μια κυρία να ισχυρίζεται αυτό το... ανήκουστο πειραματίστηκαν με την εξοικείωσή της με τον μινωικό πολιτισμό. Επιδίωξαν την επιτόπια παρουσία της (της πλήρωσαν το ταξίδι) στα Ανάκτορα του Μίνωα, όπου εκείνη υπέδειξε πράγματα τα οποία δεν υποπτεύονταν ούτε οι αρχαιολόγοι! Πείστηκαν για την ακρίβεια των ισχυρισμών της με πολλά και διάφορα τεστ. Εξωφρενικό δεν ακούγεται; Κι όμως, συνέβη!

Εσείς θα μπορούσατε να δεχτείτε ή να ισχυρισθείτε ότι είστε η μετενσάρκωση κάποιου ιστορικού προσώπου;
Να σημειώσω (χάριν ακριβείας) ότι είναι άλλο πράγμα η μετενσάρκωση και άλλο η μετεμψύχωση. Πολύ συχνά η άγνοια των σχετικών όρων μάς οδηγεί σε φοβερά ιστορικά, φιλοσοφικά και επιστημονικά σφάλματα. Αυτό πρέπει να το πούμε στους αναγνώστες. Τώρα το τι είμαι εγώ και τι είδους περιπέτειες και ταξίδια έχουν κάνει η συνείδηση, η προσωπικότητα, η ψυχή μου είναι διαφορετικής τάξεως θέματα και οπωσδήποτε όχι της παρούσης. Αυτά τα πολύ μεγάλα, τα άρρητα, είναι για τον Θεό, όχι για τους ανθρώπους. Ας τα αφήσουμε καλύτερα.

Γιατί να τα αφήσουμε; Πού θα βρούμε καλύτερη ευκαιρία;
Επιμένω. Αν τοποθετηθώ πάνω σε κάτι τέτοιο, μπορεί να προκαλέσω αχρείαστες έριδες. Οι εντάσεις δεν πρέπει να δημιουργούνται ανάμεσα στους Ελληνες - για οποιονδήποτε λόγο πολιτικό, φιλοσοφικό ή θρησκευτικό. Οι Ελληνες χρειάζονται πίστη στον εαυτό τους, θάρρος και ενότητα. Μπορώ να σας πω, ωστόσο, ότι για πολλούς αιώνες οι ιστορικοί και οι φιλόσοφοι πίστευαν στη μετενσάρκωση και ανέλυαν το φαινόμενο. Οι πηγές μάς υποδεικνύουν και αποδεικνύουν ότι ήμασταν εξοικειωμένοι με αυτόν τον όρο και τις περί αυτού πεποιθήσεις. Εν κατακλείδι, όπως και αν δει κάποιος το θέμα, υπάρχει μεταθανάτια ζωή. Συνεχίζουμε να ζούμε και όταν το σώμα, που είναι κάτι σαν ρούχο, πάει... περίπατο, χαθεί. Ο πνευματικός βίος είναι αδιάκοπος και δεν επηρεάζεται η ύπαρξή του από τον θάνατο του σώματος. Μη φοβάστε. Δεν χανόμαστε. Η ζωή συνεχίζεται, αλλά σε άλλο επίπεδο.


Η μουσική που μπορεί να αναστείλει την εξέλιξη των ασθενειών
Με τον καλό του φίλο Γιώργο Δέλφη κατά τη διάρκεια της σύντομης νοσηλείας του στο νοσοκομείο Γεννηματά.
Λίγες ημέρες αργότερα επήλθε το μοιραίο.

Από τους αρχαίους ποιος έχει περισσότερο δίκιο; Ο Πλάτωνας ή ο Πυθαγόρας;

Φυσικά ο Πυθαγόρας. Οι αυθεντικές ιδέες, οι πρωτότυπες συλλήψεις, οι πρωτοποριακές μέθοδοι ανήκουν στον Πυθαγόρα. Ο Πλάτωνας αντέγραψε, για να μην πω έκλεψε, τις πυθαγόρειες διδασκαλίες. Ο Πυθαγόρας πεθαίνοντας άφησε το αρχείο του στη σύζυγό του Θεανώ και της είχε δώσει εντολή να μην το δώσει πουθενά. Αυτή, όμως, βρέθηκε σε μεγάλη ανάγκη και αναγκάστηκε να πουλήσει το αρχείο στον Πλάτωνα. Από εκεί ο Πλάτωνας άντλησε έναν θησαυρό γνώσεων και πληροφοριών, στις οποίες είχε πρόσβαση ο Πυθαγόρας. Ο Πυθαγόρας είχε ικανότητες που στα δικά μας μάτια φαντάζουν υπεράνθρωπες, μεταφυσικές. Υπάρχουν πολλά ιστορικά δεδομένα που το αποδεικνύουν. Αρκεί κάποιος να κοιτάξει με προσοχή τις πηγές. Μια από τις μεγαλύτερες προσφορές του στην ανθρωπότητα είναι η μουσική των ουράνιων σφαιρών, με την οποία θεράπευε πολλές και σημαντικές ασθένειες. Αυτή τη μουσική την ανακάλυψα και την αναπαρήγαγα με τη βοήθεια του Ιδρύματος Ξενάκη. Είναι μια συγκεκριμένη πάλμωση, η οποία αναστέλλει την εξέλιξη των ασθενειών και ορισμένες τις εξαφανίζει πλήρως. Σε αρκετές περιπτώσεις σημειώθηκε ίαση.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να την ακούμε;

Καλό είναι να την αφήνουμε να παίζει και επί 24ώρου βάσεως. Δεν είναι
 ανάγκη να ακούγεται δυνατά. Και σε χαμηλή ένταση κάνει τη δουλειά της. Οποιος το δοκιμάσει δεν αποκλείεται σε πολύ σύντομο χρόνο να δει θετικά αποτελέσματα. Καλό είναι να την ακούει κάποιος λίγο προτού πέσει για ύπνο. Θα διαπιστώσει ότι έτσι ο ύπνος έρχεται πολύ ευκολότερα.
Σε αυτή την έρευνα με έχουν βοηθήσει αρκετά οι πολλές γυναίκες που έχουν δοκιμάσει τη μουσική του Πυθαγόρα. Εκείνες, κυρίως, φάνηκαν πρόθυμες να πειραματιστούν με τη μουσική ακούγοντάς την. Και από αυτό το πάρα πολύ μεγάλο δείγμα που είχα άκουσα θετικά σχόλια και θερμές ευχαριστίες. Πολλές κυρίες είχαν πρόβλημα με τον ύπνο και με την ακρόαση της μουσικής του Πυθαγόρα τον διευκόλυναν θεαματικά. Επίσης αποδείχθηκε σωτήρια για περιπτώσεις ψυχικών προβλημάτων, κατάθλιψης κ.λπ.

Το πείραμα πρόβλεψης, τα τυχερά παιχνίδια και 
οι συμβουλές στους νέους

Εάν κάποιος χρησιμοποιήσει τον Πυθαγόρα και τις διδασκαλίας του περί των αριθμών, ακολουθώντας μια μέθοδο αποσυμβολισμού, όπως η δική σας, μπορεί να κάνει προβλέψεις για τυχερά παιχνίδια;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σκεφτεί κάτι τέτοιο μέχρι πρόσφατα. Δεν θέλησα ποτέ να ασχοληθώ με τη χρηματική, την οικονομική πλευρά της γνώσης. Δεν με ενδιέφερε. Ομως τελευταία σκέφτηκα να το δοκιμάσω και αυτό εν είδει πειράματος. Γι' αυτό έδωσα σε έναν φίλο μερικούς αριθμούς για να ποντάρει σε αυτούς, σε λαχείο της χώρας όπου μένει. Αυτός ο φίλος μου δεν ζει στην Ελλάδα, αλλά στη Γαλλία. Είμαι και εγώ περίεργος να δω το αποτέλεσμα του πειράματος. Σε περίπτωση που αποτύχει η πρώτη απόπειρα, έχω κατά νου να αναπροσαρμόσω τη μέθοδό μου με βάση κάποιες άλλες υποθέσεις που έχω κάνει. Το μόνο που χωρίζει έναν ερευνητή-επιστήμονα από την επιτυχία είναι μια σειρά αποτυχιών, η οποία θα ακολουθηθεί από την ορθή ερμηνεία τους. Πάντως, ακόμα και για την υπόθεση της πρόγνωσης αριθμών τυχερών παιγνίων, ο Πυθαγόρας και οι θεωρίες του είναι... μονόδρομος. Οπως αναφέρω και στο τελευταίο βιβλίο μου, σύμφωνα με τον Πυθαγόρα «οι αριθμοί είναι όντα», δηλαδή συμπεριφέρονται σαν τα έμψυχα όντα, είναι γεννητοί, έχουν μητέρα, έχουν πατέρα, γεννούν, ζουν και μεταβαίνουν στην αιωνιότητα και ξαναγεννιούνται! Αρα όποιος γνωρίζει τους αριθμούς μπορεί να μάθει και τι θα προκύψει σε αυτά που λέμε «τυχερά παιχνίδια».

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους σήμερα;

Να παρατήσουν άμεσα ό,τι ξένο με εκείνους τους απασχολεί και να ασχοληθούν με το μυστικό των μυστικών και το πιο υπέροχο των υπέροχων: τον Ελληνισμό! Εκεί, στη φιλοσοφία μας, στην τέχνη και την επιστήμη μας, στον τόπο μας τον ίδιο είναι το κλειδί της ευτυχίας, της γαλήνης και της ευδαιμονίας μας. Η κρίση υπάρχει και θα υπάρχει όσο δεν ζούμε εντός της ελληνικότητας. Ο Ελληνισμός πρώτα πρέπει να εγκατασταθεί εντός μας, με την αποβολή ξενικών συνήθειων και απόψεων, κι έπειτα θα επικρατήσει και εκτός. Να διαβάσουν με πάθος τους αρχαίους και να περπατήσουν όλες τις γωνιές της πατρίδας. Δεν υπάρχει τίποτε πιο ωραίο, πιο μεγάλο, πιο αληθινό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου