Δευτέρα, Οκτωβρίου 05, 2026

Εθνικό κίνημα και το σοκ της αλήθειας

Η πρωταρχική αποστολή ενός ελληνικού εθνικού κινήματος αξιώσεων είναι να υπερασπιστεί πεισματικά την αλήθεια, που θα εκφράζει ωμά, χρησιμοποιώντας τη λογική. Άμεσος πολιτικός στόχος να παροχετεύσει την κολοσσιαία ισχύ του συναισθήματος από τους λίγους στους πολλούς, από τις κατασκευασμένες, έξαλλες μειοψηφίες στην φυσική πλειοψηφία, στην κοινωνία, στον ελληνικό λαό. Μόνο έτσι μπορεί να πείσει, να κυριαρχήσει, να εισφέρει απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα (στην δημογραφία, την Παιδεία, την τεχνολογική ανάπτυξη, τη αμυντική θωράκιση της χώρας, την οικονομία, την πνευματική και υλική παραγωγή). Μόνο έτσι θα σκορπίσει τα νέφη του εθνοδιαλυτικού σχετικισμού που μετατρέπουν την Ελλάδα σε κρανίου τόπο και τον Ελληνισμό σε απλή, λεξικογραφική καταχώρηση.

Γιατί πρέπει να γίνει παροχέτευση του συναισθήματος από τους λίγους στους πολλούς; Πώς μας διαλύει ο σχετικισμός; Οι απαντήσεις μπορούν να δοθούν μόνο από όλους όσοι γνωρίζουν το πνεύμα της εποχής που (ευτυχώς) παρέρχεται και θέλουν να συνδιαμορφώσουν εκείνην που έπεται, τη διάδοχο κατάσταση. Αλλά για να το κάνουν αυτό πρέπει να ξέρουν που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε.

Είναι ανέφικτη η δημιουργία κινήματος αν οι ιδρυτές και τα σημαίνοντα στελέχη, τα οποία θα αποτελέσουν την μαχητική, πνευματική και πολιτική πρωτοπορία του δεν γνωρίζουν που βρίσκονται. Σε ποιο σημείο του ιστορικού χάρτη εντοπίζεται η χώρα και το εθνικό σύνολο. Η χάραξη πορείας προηγείται του εντοπισμού της θέσης όπου βρίσκεται κάποιος. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την εύρεση του συλλογικού στίγματος είναι προσβάσιμα σε όλους. Βασικότερο όλων είναι το άρωμα που αφήνει στο διάβα του καθώς και η όψη που έχει το «πνεύμα της εποχής», το Zeitgest, μια έννοια που ταυτίστηκε με τον Γερμανό φιλόσοφο Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ (1770-1831). Ζούμε υπό και εντός του πνεύματος της εποχής. Επιθυμούμε, άραγε να εκμεταλλευτούμε την ισχύ του ή να το εξορκίσουμε; Να το αλλάξουμε ή να το αφήσουμε να υπάρχει και να ακολουθήσει τη δική του τροχιά της ανατολής, του μεσουρανήματος και της δύσης;  

Η νυν περίοδος του δυτικού πολιτισμού ήδη έχει ξεκινήσει να...