Σελίδες
Παρασκευή, Απριλίου 30, 2010
Ακαδημαϊκός η Ψαρούδα Μπενάκη (έχει κληρονομικό χάρισμα)
Διαβάζουμε στην Ελευθεροτυπία: Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην προκηρυχθείσα έδρα του Ποινικού Δικαίου, εξελέγη η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.
Η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη ήταν από το 1978 καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου, αναλαμβάνοντας ποινικές υποθέσεις και έχει συγγράψει βιβλία Ποινικού Δικαίου.
Ακόμη, είναι εκδότρια και διευθύντρια του νομικού περιοδικού "Ποινικά Χρονικά" και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ποινικού Δικαίου.
Έχει διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης και Πολιτισμού, καθώς και αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Για όσους δεν θυμούνται η κ. Μπενάκη είχε ανακοινώσει στον (τότε) νεοεκλεγέντα κ. Παπούλια τη μείωση εθνικών συνόρων και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Α Ξ Ι Α ! ! ! Α Ξ Ι Α ! ! ! Α Ξ Ι Α ! ! !
Πέμπτη, Απριλίου 29, 2010
Delivery από τα Τάρταρα
Αυτοί δίπλα στο αιωνόβιο ανάθεμα αποδείχτηκαν ασήμαντοι, ακόμα και τούτη την ύστατη ώρα. Μπορούσαν να του κάνουν μια τοσοδούλα απλή ερώτηση: Εσύ ποια από τις τρεις συντάξεις σου θα χαρίσεις για να ξεπλύνεις ίχνος από το βδέλυγμα που άπλωσε η ύπαρξή σου στον αιώνα της; Μα καλά, τόσο χρήμα μπουκώνουν στην τηλεόραση. Ούτε τόσο δεν τους έφτασε για το ήκιστο θάρρος που προϋποθέτει η ερώτηση; Πόσα δισ απαιτούνται για να εκφράσουν τον λαό; Να τους τα δώσουμε.
Τετάρτη, Απριλίου 28, 2010
Αλέξανδρος Γιωτόπουλος
Σήμερα δημοσιεύεται στην Ελευθεροτυπία μια επιστολή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου με θέμα την αντιμετώπιση της υπόθεσής του από τους δημοσιογράφους και γενικό τίτλο "Δεοντολογία ή συνενοχή". Μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη εδώ...
Διαβάζοντάς την είδα μια αναφορά σε συνέντευξη που είχα κάνει τον Μάιο του 2009 στον Τζόν Μπρέιντι Κίσλινγκ, τον πρώην πολιτικό σύμβουλο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Σ' αυτή την σημαντική συνέντευξη ο κ. Κίσλινγκ είχε πει ότι είχε στην κατοχή του στοιχεία που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν την θέση κατηγορουμένων στην υπόθεση της 17Ν "δείχνοντας" σαφώς και προς την πλευρά του κ. Γιωτόπουλου.
Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, γράφει για την συνέντευξη:
«Πέρσι, στις 9 Μαΐου, ένας πρώην διπλωματικός υπάλληλος της Αμερικανικής Πρεσβείας έδωσε συνέντευξη σε μια καθημερινή εφημερίδα. Είπε ότι μελετάει σοβαρά την υπόθεση της 17Ν, ότι γράφει βιβλίο κι έδωσε ορισμένα απ' τα συμπεράσματά του. Ανάμεσα σ' αυτά λέει με τον τρόπο του ότι ο Γιωτόπουλος δεν ήταν αρχηγός, ότι ο Τζωρτζάτος δεν είχε το ψευδώνυμο που του αποδόθηκε, ότι δεν ήταν αυτός που πίστευαν. Οτι έχει ηθικό πρόβλημα για το αν θα έπρεπε να δημοσιεύσει το βιβλίο του πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης στον Αρειο Πάγο, γιατί μπορεί να προβληματίζονταν οι δικαστές και να οδηγούνταν «στην αθώωση ορισμένων για συγκεκριμένα εγκλήματα», υπονοώντας σαφώς, τουλάχιστον τους Γιωτόπουλο και Τζωρτζάτο. Ποτέ μέχρι σήμερα κανένας Ελληνας δημοσιογράφος δεν είχε γράψει τίποτε παραπλήσιο που να έρχεται σε σύγκρουση με την επίσημη άποψη. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς, με αφορμή αυτές τις δηλώσεις, να ξεσπάσει κάποια συζήτηση, να υπάρξουν σχόλια. Κι εδώ όμως η δεοντολογία πήγε περίπατο. Ούτε ένας δημοσιογράφος μέχρι σήμερα δεν είπε ούτε μία λέξη γι' αυτή τη συνέντευξη που συνιστά χαστούκι για όσους διέπρεψαν το 2002.
»Ολα όσα ανέφερα παραπάνω καταρρίπτουν τη στερεότυπη ένσταση του συρμού, ότι δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε, δεν είμαστε όλοι ίδιοι κ.λπ. Σε όσους επιμένουν, θέτω το εξής ερώτημα: Είναι δυνατόν η σημερινή αποτυχία του πολιτικού συστήματος που συνιστά η προσφυγή στο ΔΝΤ ν' αφήνει αλώβητο το μιντιακό σύστημα; Οχι βέβαια. Απέτυχε παταγωδώς κι αυτό. Γιατί αν είχε επιτελέσει το έργο του στοιχειωδώς, του ανεξάρτητου ελέγχου της εξουσίας, της μη κομματικής κριτικής, η χώρα δεν θα 'φτανε στη σημερινή κατάντια. Οντας σε στενή διαπλοκή με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, είναι και αυτό βυθισμένο στη διαφθορά και έχει μετατραπεί σε ένα γιγαντιαίο παπαγαλάκι της εξουσίας, ένα εξαπτέρυγό της. Εχει χρεοκοπήσει ηθικά και είναι τελείως αναξιόπιστο. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι πρωτοστάτησαν στις διάφορες αθλιότητες απ' αυτές του 2002 μέχρι τις περσινές, προπέρσινες, είναι σήμερα οι λαμπροί αστέρες του. Οι εντάξει δημοσιογράφοι είναι ελάχιστοι, ούτε το 5% σε κάθε ιδιαίτερο χώρο. Είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα».
Γενικά συμφωνώ με τις επισημάνσεις του κ. Γιωτόπουλου και τον ευχαριστώ για την αναφορά του στην δουλειά μου, ειδικά από τη στιγμή που δεν είμαι αστυνομικός συντάκτης ούτε ειδήμων σ' αυτά τα θέματα.
Πιστεύω ότι το να ακολουθείς τη δεοντολογία είναι απλό. Όσα μαθαίνεις και διασταυρώνεις τα γράφεις και τα λες χωρίς να υπολογίζεις ποιος ωφελείται ή ποιος βλάπτεται από αυτά. Δεν είναι στα πλαίσια των καθηκόντων σου η χειραγώγηση των γεγονότων και ο υπολογισμός συνεπειών που θα προκληθούν από την δημοσίευση των κειμένων σου. Αυτά είναι για άλλους (ίσως για το 95% για το οποίο κάνει λόγο). Σε κάθε περίπτωση, αν μέσα από την άσκηση αυτού του συνηθισμένου αλλά σημαντικού επαγγέλματος, προκύψουν στοιχεία που μπορεί να αποδείξουν την αθωότητα ενός ανθρώπου που κατηγορείται άδικα για συγκεκριμένα αδικήματα, μόνο χαρά μπορείς να νιώσεις και μια ανακούφιση νιώθοντας ότι κάπου, κάπως, κάποτε ωφέλησες έναν συνάνθρωπο.
Ξανά ένα ειλικρινές ευχαριστώ για την αναφορά του και για την επισήμανση ότι αυτή η συνέντευξη "συνιστά χαστούκι για όσους διέπρεψαν το 2002".
Η συνέντευξη με τον Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ στην Espresso και στον ειλικρινώς υμέτερο βρίσκεται εδώ.
Κυριακή, Απριλίου 25, 2010
Σάββατο, Απριλίου 24, 2010
Τα ψέματα Παπανδρέου για το ΔΝΤ
Στις 100 ημέρες διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, 14 Ιανουαρίου 2010, ο Γ. Παπανδρέου απαντάει στην ερώτηση του Π. Σώκου της Ελευθεροτυπίας αναφορικά με την προσφυγή στο ΔΝΤ. Απαντάει αρνητικά: "Δεν το έχουμε ανάγκη".
Παρασκευή, Απριλίου 23, 2010
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Δεν θα προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Παρακολουθήστε το video από το 23ο λεπτό. Στο 31ο λεπτό η φαρμακερή ερώτηση...
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουμε από το ευρώ, ούτε να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Π. ΣΩΚΟΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, διαβάζουμε συχνά στο διεθνή Τύπο και ακούμε αρμόδιους κοινοτικούς οικονομικούς παράγοντες να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να φύγει η χώρα απ’ την Ευρωζώνη, το ακούσαμε προχθές. Ή να παρέμβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, το αντικειμενικό μεγάλο πρόβλημα της χώρας που δημιουργεί αυτή την εντύπωση ή παίζεται στις πλάτες της οικονομίας μας ένα μεγάλο μέρος απ’ τα χρηματοοικονομικά παιχνίδια που παίζονται διεθνώς, για το οποίο μίλησαν χθες οι Υπουργοί της κυβέρνησής σας; Τι ακριβώς συμβαίνει;
Εξετάζετε εσείς ως κυβέρνηση να προσφύγετε μόνοι σας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς τη δικιά της πρωτοβουλία;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουμε από το ευρώ, ούτε να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν το έχουμε ανάγκη. Απ’ την άλλη μεριά θα έλεγα «ναι» και στις δύο πλευρές.
Από τη μία πλευρά, έχουμε ένα δικό μας πρόβλημα διαχείρισης της οικονομίας μας. Θα ήταν πολύ εύκολο αν λέγαμε ότι είναι η διεθνής κρίση που φταίει για όλα. Και νομίζω πια έχει κατανοήσει ο Ελληνικός λαός ότι αυτά που βρήκαμε δεν είχαν σχέση με τη διεθνή κρίση. Δεν έχει σχέση με τη διεθνή κρίση η ρουσφετολογία, η αναξιοκρατία, η διαφθορά. Αυτά είναι θέματα δικά μας. Εμείς πρέπει να βάλουμε τάξη, ευνομία στον τόπο μας.
Από την άλλη μεριά όμως, λόγω της διεθνούς κρίσης αναδεικνύονται ιδιαίτερα τα ελληνικά προβλήματα και πληρώνουμε διπλά θα έλεγα, διότι οι διεθνείς αγορές μετά τη διεθνή κρίση φοβούνται.
Φοβούνται ακόμα και εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την κρίση, το τραπεζικό σύστημα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και αντιδρούν πολλές φορές με την ψυχολογία του όχλου. Και βλέπετε, στο Ντουμπάι κάτι γίνεται και δημιουργείται πρόβλημα στην Ελλάδα.
Πολλές φορές, θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχουν πιθανώς και εκείνοι που έχουν σκοπιμότητες ή που επιδιώκουν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Όχι ότι έχουν κάτι με την Ελλάδα, αλλά μπορεί να έχουν κάτι με το ευρώ, μπορεί να έχουν άλλες κερδοσκοπικές βλέψεις κ.ο.κ.
Γι’ αυτό όμως ακριβώς, είναι ο δικός μας ρόλος είναι να διαμορφώσουμε μια νέα αξιοπιστία, εντός κατ’ αρχήν, στην Ελλάδα, με τους πολίτες μας, ώστε να μπορέσουμε ορθολογικά αλλά και δίκαια να βάλουμε τον τόπο σε μια σωστή τροχιά, για να μη μπορεί ο καθένας απ’ αυτούς, είτε καλοπροαίρετα, είτε κακοπροαίρετα, να θέλει να ορίζει τις δικές μας τύχες.
Το μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ Στέλιος Κούλογλου, μας λέει «Κωλοέλληνες»
Κωλοέλληνες
Η αθώωση των βιαστών της μαθήτριας στην Αμάρυνθο αποδεικνύει ξανά τη ρατσιστική παθογένεια των Ελλήνων.
Δεν είχε στεγνώσει η μελάνη, που λέγανε κι οι παλιότεροι, από το άρθρο του προηγούμενου φύλλου, όταν μια δικαστική απόφαση ήρθε να επιβεβαιώσει ότι ζούμε σε μια ξενόφοβη και φασιστοειδή χώρα που καμώνεται τάχα μου ότι είναι προοδευτική και, προπαντός, καθόλου ρατσιστική. Το προηγούμενο άρθρο λοιπόν αναφερόταν στους Ελληναράδες που έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους για την ανωτερότητα της φυλής μετά το διεθνές ρεζιλίκι της χώρας που συνεχίζεται αμείωτο και σίγουρα θα καταλήξει σε μια νέα μετανάστευση. Είχε τίτλο «Προσεχώς Έλληνες» (και Ελληνίδες), αυτό δηλαδή που θα αναγγέλλουν σε λίγα χρόνια τα μπουρδέλα του Βελγίου. Κάτι σαν το «Προσεχώς Βουλγάρες», που υπόσχονταν πριν από λίγα χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα τα σκυλάδικα. Η υπόθεση του παρόντος άρθρου είναι τόσο εξοργιστική και της αξίζει μόνο ένας τίτλος: Κωλοέλληνες.
Ίσως να θυμάστε την ιστορία της Αμαρύνθου, μιας κωμόπολης στην Εύβοια, όπου το 2006 τέσσερις μαθητές είχαν βιάσει μέσα στις τουαλέτες του Λυκείου τους μια μαθήτρια στη διάρκεια των μαθητικών καταλήψεων. Αρχικά, όταν η 15χρονη κατήγγειλε τον βιασμό της στην Αστυνομία και το σκάνδαλο ξέσπασε, οι ντόπιοι δεν αρνήθηκαν το συμβάν, το απέδωσαν όμως στην προκλητικότητα του θύματος. «Τους έθιγε συνέχεια τον ανδρισμό τους. Τι θέλατε να κάνουν τα παιδιά;» έλεγε ένας νεαρός από τη στενή παρέα των τεσσάρων σε μια δημοσιογράφο αθηναϊκής εφημερίδας. «Τους έλεγε ότι δεν ξέρουν τίποτα από σεξ, τους προκαλούσε [...] Κι αν έγινε βιασμός, δεν πειράζει. Μικρά είναι, θα ξεχάσουν» συμπλήρωνε ένας 65χρονος έμπορος.
Στη συνέχεια όμως η τοπική κοινωνία ανασκουμπώθηκε και αποφάσισε να συγκαλύψει το έγκλημα. Άλλωστε, δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους ήταν γόνοι οικογενειών με τοπική εξουσία, ο ένας εκπαιδευτικού και ο άλλος αστυνομικού. Κάπως έτσι η τοπική αστυνομία δεν μπόρεσε ποτέ να βρει το βίντεο του βιασμού, που μαγνητοσκοπούσαν τρεις μαθήτριες που ήταν συγκατηγορούμενες στην υπόθεση, αλλά βέρες Ελληνίδες. Απεναντίας, η παθούσα δεν διέθετε παρά ελαττώματα, τρία μάλιστα: φτωχή (ήταν εργαζόμενη και παράλληλα αριστούχα μαθήτρια), γυναίκα και, το χειρότερο, ξένη.
Το γεγονός ότι η νεαρή μετανάστρια το πήγαινε φιρί-φιρί δέχθηκε άλλωστε και το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων της Χαλκίδας, που έκρινε παμψηφεί αθώους τους κατηγορούμενους. Σύμφωνα με την απόφαση, που θα μείνει ιστορική, οι κατηγορούμενοι «ασέλγησαν μεν εις βάρος της κοπέλας, ωστόσο αυτό έγινε με τη θέληση της παθούσης»!
Στην ανατριχιαστική δίκη, 40 μάρτυρες κατέθεσαν υπέρ των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και εκπαιδευτικοί! Από την πλευρά της μηνύτριας δεν υπήρξε κανένας μάρτυρας, εκτός από τη μητέρα της, καθώς στην αίθουσα υπήρχαν συνθήκες τρομοκρατίας για να μην τολμήσει να εμφανιστεί κανείς.
Το σκηνικό θυμίζει έντονα δίκες της δεκαετίας του '50 ή του '60 στον αμερικανικό Νότο, με κατηγορούμενους μέλη της Κου Κλουξ Κλαν που όχι μόνο αθωώνονται παρά τα εγκλήματά τους, αλλά στο τέλος καταδικάζεται και ο μαύρος, παρότι είναι ο παθών. Όπως ακριβώς η μαθήτρια στην Αμάρυνθο που αντιμετωπίζει τώρα μηνύσεις για ψευδορκία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση, ψευδή καταμήνυση, παραπλάνηση σε ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση των τεσσάρων πρώην συμμαθητών της. Που ασέλγησαν μεν, αλλά με τη θέληση της παθούσης που τους προκαλούσε. Φταίνε μετά τα κωλοελληνόπουλα;
Πέμπτη, Απριλίου 22, 2010
Όχι στην συναίνεση
Η πολλή συναίνεση βλάπτει. Βαλτώνεις.
Οι συγκρούσεις παράγουν ενέργεια.
Πάρτε για παράδειγμα τις διαφημιστικές καμπάνιες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Μέχρι πρότινος δεν βλέπαμε πολλές.
Αφενός έχουμε την οικονομική κρίση. Αφετέρου υπάρχει ο προγραμματισμός εν όψει της θερινής περιόδου, όπου "φορτσάρουν" οι εν λόγω εταιρείες στις προσπάθειές τους να προσελκύσουν κοινό.
Ωστόσο, τώρα διαπιστώνουμε μια "έκρηξη" επικοινωνίας.
Τα σποτάκια στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο διαδέχονται το ένα το άλλο, σε πυκνή τάξη! Γιατί συνέβη αυτό το ευχάριστο για τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ;
Για τον απλούστατο λόγο ότι μία από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αποφάσισε να "φλερτάρει" με πελάτες των υπολοίπων βγάζοντας στην κυκλοφορία ένα διαφημιστικό σποτ όπου σύγκρινε τιμές και προσφερόμενες παροχές.
Φυσικά σ' αυτό το σποτ "νικήτρια", ήτοι πιο συμφέρουσα για τον καταναλωτή, αναδεικνυόταν η πολυεθνική που κυκλοφόρησε το σποτ.
Οι άλλες εταιρείες δεν άφησαν την "πρόκληση" αναπάντητη και γέμισαν κι εκείνες τα αδειανά διαφημιστικά slots των καναλιών με σποτάκια όπου "νικούσαν" εκείνες και όχι η πολυεθνική που έριξε την πρώτη… τηλεβολή.
Πέρα από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ κερδισμένο θα βγει και το κοινό από αυτή την αντιπαράθεση.
Πρώτα και κύρια επειδή θα θυμηθεί να ελέγξει εκ νέου ποια εταιρεία, ποιο συμβόλαιο και ποια "καρτοκινητά" είναι πιο φτηνά, αξιόπιστα και ταιριαστά στις ανάγκες του.
Οι καταναλωτές, θα βάλουν χαρτί και μολύβι κάτω, θα κάνουν τις προσθαφαιρέσεις και τους υπολογισμούς τους και θα λάβουν τις αποφάσεις τους.
Αν δεν έπεφτε η πρώτη "τουφεκιά" δεν θα γινόταν τίποτα από τα παραπάνω.
Ό,τι συμβαίνει στον χώρο του εμπορίου και της διαφήμισης έχει εφαρμογή και στον χώρο της πολιτικής.
Η συναίνεση δεν είναι αυτοσκοπός στην δημοκρατία. Απόλυτη συναίνεση και τάξη υπάρχει στα νεκροταφεία και στις απολυταρχίες.
Όσοι δεν ενθουσιάζονται ούτε με τα νεκροταφεία ούτε με τις απολυταρχίες, συγκρούονται, διαφωνούν.
Καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό…
Τρίτη, Απριλίου 20, 2010
Δευτέρα, Απριλίου 19, 2010
Σημίτης: «Ταπείνωση και καταστροφή η προσφυγή στο ΔΝΤ»
Αναδημοσιεύουμε από το site του πρωθυπουργού των Ιμίων http://www.costas-simitis.gr
Τέλος Εποχής
του Κώστα Σημίτη
Η συζήτηση του προϋπολογισμού που κλείνει σήμερα το βράδυ ήταν περισσότερο από ποτέ άλλοτε μια υποχρεωτική παράσταση ενός έργου, που όλοι συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών πρωταγωνιστών την θεωρούν χωρίς σημασία. Οι προϋποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται ο προϋπολογισμός είναι κατά κοινή παραδοχή εκτός πραγματικότητας. Για παράδειγμα, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πολύ κατώτερος του προβλεπόμενου 2,7%. Ίσως χαμηλότερος του 2% και κατά άλλους γύρω στο 1%. Η συζήτηση αυτή, όπως διεξάγεται, μόνο και μόνο για τα μάτια του κόσμου, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την ικανότητά της να διαβλέπει τι συμφέρει τη χώρα.
Πέρυσι, την ίδια εποχή, στη συζήτηση του προϋπολογισμού η κυβέρνηση εξέφρασε αλαζονικά την ενόχλησή της, γιατί είχα κάνει λόγο για «φαινομενική επιτυχία της οικονομικής πολιτικής». Ήταν πραγματική, όχι φαινομενική, μας είπε ο Υπουργός Οικονομίας. Μάλιστα επικαλέστηκε την άρση της διαδικασίας επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και είπε εμφατικά, ότι η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος ξεπεράστηκε κατά τρόπο αξιόπιστο και βιώσιμο. Επιπλέον, ακούσαμε, ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για πρώτη φορά δεν αμφισβητούσε πλέον την αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων.
Τα όσα μεσολάβησαν έκτοτε έδειξαν πόσο αδικαιολόγητη ήταν η έπαρση της κυβέρνησης. Η διάψευση της κυβερνητικής αλαζονείας ήρθε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη μορφή διπλής απόρριψης. Η πρώτη, γιατί αποδείχθηκε, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2007, που αρχικά εμφανίστηκε ως 2,2%, αυξήθηκε τελικά στο 3,5%. Η δεύτερη διάψευση ήρθε με την απόρριψη της αξιοπιστίας των στοιχείων της κυβέρνησης από τις κοινοτικές υπηρεσίες. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία δεν δέχτηκε τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και τις προσαρμογές που απαιτούν διάφορα στοιχεία, τις λεγόμενες εθνικολογιστικές διαφορές. Η ουσία είναι, ότι τελικά, η Ελλάδα βγήκε από την επιτήρηση με παραποιημένα στοιχεία για να μπορέσει η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο του 2007 να κάνει τις εκλογές παρουσιάζοντας μια ψεύτικη εικόνα, που ένα χρόνο μετά κατέρρευσε.
Αναφέρομαι στο θέμα αυτό γιατί λόγω της υπέρβασης του ανώτατου ορίου ελλείμματος της Ελλάδος του 2007 αυτόματα τίθεται θέμα υπερβολικού ελλείμματος και νέων μέτρων της Ένωσης με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτά θα αποφευχθούν μόνο αν το έλλειμμα του 2008 είναι κάτω από το όριο του 3% τουλάχιστον κατά 0,5 μονάδες. Όμως το έλλειμμα του 2008 θα αυξηθεί πάνω από το 4%. Η γνωστή σε όλους υστέρηση εσόδων και οι αποφάσεις της Ένωσης ως προς τα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών οργανισμών θα επιφέρουν την αύξηση. Η Ελλάδα θα βρεθεί πάλι αντιμέτωπη με τους εταίρους της.
Η εξέλιξη αυτή πιστοποιεί ότι τα εξωραϊσμένα μεγέθη του προϋπολογισμού που συζητάμε στη Βουλή κάθε χρονιά μετατρέπονται σε όνειδος, όταν ένα χρόνο αργότερα δημοσιοποιηθούν τα πραγματικά μεγέθη. Τα μεγέθη του 2007, τα μεγέθη του 2008 αλλά και ο προϋπολογισμός του 2009, που θα είναι μια ακόμη πιο θεαματική αποτυχία, θα επιβεβαιώσουν ότι επαναλαμβάνεται συστηματικά και ενσυνείδητα από την κυβέρνηση, η προσπάθεια παραπλάνησης. Η ιστορία επαναλαμβάνεται από τη Νέα Δημοκρατία και δυστυχώς καταλήγει σε γελοιοποίηση της χώρας.
Την εξαιρετικά δυσοίωνη προοπτική εκφράζουν και τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, που έχουν εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, όχι εξ αιτίας της ανόδου των διεθνών επιτοκίων, αλλά εξ αιτίας του καταποντισμού της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στη φερεγγυότητα της κυβερνητικής πολιτικής και των προοπτικών της οικονομίας μας.
Η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου που ζητείται να καταβάλει η Ελλάδα για να της χορηγηθούν δάνεια και του επιτοκίου που καταβάλει η Γερμανία κατά την έκδοση δεκαετών ομολόγων, ως γνωστόν, ανεβαίνει σταθερά. Τέλος Νοεμβρίου το επιτόκιο για την Ελλάδα ήταν κατά 1,68% υψηλότερο εκείνου για τη Γερμανία, αρχές Δεκεμβρίου 1,73% και πριν λίγες μέρες 2,20%. Ένα στοιχείο σύγκρισης, αποτελεί η διαφορά του επιτοκίου στο τέλος του 2003, ήταν μόνο 0,2%. Αντίστοιχη με τη σημερινή αρνητική κατάσταση υπήρχε μόνο προτού γίνει η Ελλάδα μέλος της ΟΝΕ.
Ο δανεισμός της χώρας έχει γίνει θέμα στον διεθνή τύπο. Η Ελλάδα αναφέρεται ως η χώρα η οποία αναλογικά με το ΑΕΠ της θα έχει το 2009 τον υψηλότερο δανεισμό στην Ευρώπη. Την δυσοίωνη εικόνα συμπληρώνει το γεγονός, ότι το κόστος της ασφάλισης έναντι του κινδύνου μη αποπληρωμής των πενταετών ελληνικών ομολόγων έχει τετραπλασιαστεί σε ελάχιστο χρόνο από 3% σε 12% περίπου. Είναι και αυτό μια απόδειξη της εξαιρετικά αρνητικής γνώμης που επικρατεί στις αγορές χρήματος για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η αρνητική γνώμη για τη χώρα συνδέεται με την αρνητική πορεία του δημοσίου χρέους και της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ τέλους 2003 και του 2009 στο οποίο αφορά ο προϋπολογισμός που συζητάμε, η πολιτική της κυβέρνησης οδήγησε σε μια αύξηση του δημοσίου χρέους της κεντρικής Κυβέρνησης -το οποίο κατ’ εξοχήν εκφράζει τη δημοσιονομική διαχείριση- κατά το ιλιγγιώδες ποσό των 91 δις ευρώ, χωρίς σε αυτό να υπολογίζεται η επιβάρυνση του χρέους από το πακέτο στήριξης των τραπεζών και τις βέβαιες υπερβάσεις του ελλείμματος το 2009. Οι αιτίες της αύξησης είναι συναρτημένες με την πελατειακή νοοτροπία της κυβέρνησης και την σταθερή επιδίωξη ενίσχυσης της εξουσίας της. Οι προσλήψεις την περίοδο 2004-2008 για παράδειγμα έφτασαν τις 60.000 περίπου, με συνέπεια την αύξηση των μισθών που κατέβαλε η κυβέρνηση κατά 40%. Η κυβέρνηση συγκάλυψε την πορεία αυτή με την αλλαγή των στοιχείων του ΑΕΠ, ώστε να προβάλει τον ισχυρισμό ότι το χρέος μειώθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το επιχείρημα της αυτό βεβαίως ελάχιστα έπεισε τους δανειστές της χώρας.
Αποτελεί κοινό μυστικό στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα δεν προσαρμόζεται στις επιταγές της ΟΝΕ και ότι νουθεσίες και επιτηρήσεις δεν αρκούν. Θεωρούν ότι η τωρινή πολιτική ηγεσία της χώρας, που στηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλες τις σημαντικές επιδιώξεις της, την απογραφή, την αναθεώρηση του ΑΕΠ, την γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας της επιτήρησης, εκμεταλλεύτηκε αυτή τη συμπαράσταση για να χειροτερεύσει κατά πολύ τα πράγματα και να μην τηρήσει δεσμεύσεις. Απλά, τους κορόιδεψε. Η Ελλάδα, πιστεύουν, καλό θα ήταν να αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο δανεισμό, ώστε η παρακολούθηση της Ελληνικής οικονομίας να είναι αρμοδιότητά του και όχι φροντίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αφορμές για μια τέτοια κίνηση μπορούν, να βρεθούν, αν συνεχιστεί η σημερινή πορεία. Η Ελλάδα σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που συζητάμε θα πρέπει να δανειστεί το 2009 τουλάχιστον 40 δις. αλλά πιθανότατα ένα ποσό 50 δις. Τα χρήματα στις διεθνείς χρηματαγορές θα είναι δύσκολο να βρεθούν την περίοδο που θα επιδιώξει τον δανεισμό η Ελλάδα. Γιατί και άλλες χώρες και προπαντός ξένες τράπεζες θα επιθυμούν να δανειστούν και θα προσφέρουν ικανοποιητικότερο επιτόκιο ή περισσότερη φερεγγυότητα. Στην περίπτωση που παρουσιαστούν δυσκολίες δανεισμού του ελληνικού κράτους θα έχει δοθεί η αφορμή να διατυπωθεί η υπόδειξη, ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να επιζητηθεί μάλλον με προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. Θα είναι μια ταπεινωτική για την Ελλάδα εξέλιξη, η πιο καταστροφική κατάληξη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες της Ένωσης έχουν παρουσιάσει σχέδια για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Σε μας η διαμόρφωση μιας στρατηγικής αντιμετώπισης της κρίσης αργεί. Η αδράνεια της κυβέρνησης δεν δικαιολογείται. Εάν περιμένεις για να δράσεις τη στιγμή που θα εκδηλωθούν τα αποτελέσματα της ύφεσης έντονα, τότε τα όποια μέτρα δύσκολα θα μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση. Όπως μάλιστα έχει τονιστεί από πολλές πλευρές η κρίση μπορεί να εξελιχθεί χειρότερα στην Ελλάδα απ’ ότι σε άλλες χώρες, όπως η Σουηδία ή η Ολλανδία που έχουν υψηλή ανταγωνιστικότητα και στηρίζονται σε ανεπτυγμένη τεχνολογία. Η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε αλλεπάλληλους και ισχυρούς κλυδωνισμούς, γιατί μας λείπει η ικανότητα να ανταποκριθούμε σε νέες εξελίξεις, να αλλάξουμε τις παραδοσιακές δομές μας, δεν έχουμε την ανταγωνιστικότητα που θα μας επιτρέψει να εκμεταλλευτούμε γρήγορα ευκαιρίες.
Η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων ως αντίδοτο για την κρίση για να βοηθήσει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας ύψους 370 εκατ. Ευρώ που θα καλυφθούν από τους πόρους του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής. Θα παρατηρήσω ότι η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια κομπάζει ότι το Ταμείο θα προικοδοτηθεί με 2 δις ευρώ. Του χρόνου θα διαθέτει όμως μόνο 450 εκατ. Ευρώ και γι’ αυτό το πακέτο της κυβέρνησης υστερεί σε σχέση προς τις ανάγκες.
Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι η αντιμετώπιση της ύφεσης δεν απαιτεί απλώς ορισμένες ενισχύσεις για τα τμήματα του πληθυσμού που υποφέρουν. Χρειάζεται μια συνεκτική και συνθετική αντίληψη για τον τρόπο για να αντιμετωπίσει την υστέρηση της χώρας. Γιατί η υστέρησή της βαθαίνει την κρίση. Χρειάζεται ένα επεξεργασμένο σχέδιο συστηματικής και στοχευμένης ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες κατευθύνσεις. Η επιτάχυνση της κατασκευής των ήδη προγραμματισμένων έργων. Η προώθηση χωρίς καθυστέρηση των προγραμμάτων του Δ’ Κ.Π.Σ. Η αύξηση των πόρων και η ενεργοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και για τις μη χρηματοδοτούμενες από την Ένωση επενδύσεις. Η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές και μεσαίες. Οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν επίσης μια άμεση προτεραιότητα. Όλα όσα δεν έκανε η κυβέρνηση για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και να βελτιώσει την παραγωγικότητα τα τελευταία πέντε χρόνια, πρέπει να προχωρήσουν τώρα. Χρειάζονται παρεμβάσεις για την αναμόρφωση της διοίκησης, την έρευνα και τεχνολογία, την ανεύρεση νέων ενεργειακών πόρων, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, την προστασία του περιβάλλοντος κλπ.
Το κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι να διαμορφώσει και να ακολουθήσει μια πολιτική τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό που δημιουργεί την πεποίθηση, ότι επιχειρείται σοβαρά, με συνέπεια και για μακρύ χρονικό διάστημα η αντιμετώπιση των αδυναμιών της και της υστέρησής της. Μόνο έτσι θα γεννήσει η χώρα εμπιστοσύνη. Μόνο έτσι θα μπορεί η κυβέρνηση να πείσει ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην τροχιά της ευρωπαϊκής πορείας. Και η εμπιστοσύνη συνδυαζόμενη με τη συνέπεια στην εφαρμογή των προγραμμάτων θα εξασφαλίσει τους πόρους που χρειάζονται. Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν όμως από μια κυβέρνηση που έχει χάσει την κοινωνική συμπαράσταση.
Η Νέα Δημοκρατία θεώρησε καλό να μεταχειριστεί χωρίς τον ελάχιστο ενδοιασμό όποια μέσα την εξυπηρετούσαν για να κατακτήσει και να διατηρήσει την εξουσία. Αρνήθηκε ότι είχε καταφέρει με κόπο ο ελληνικός λαός. Λοιδόρησε και συκοφάντησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Θεώρησε ότι μπορεί να πορευτεί χωρίς κανόνες, χωρίς σεβασμό, χωρίς συγκρότηση. Εξυπηρέτησε χωρίς δισταγμό τους έχοντες, αδιαφορώντας για τους πολλούς. Προέτρεψε την κοινωνία να μη νοιάζεται για τη σκληρή προσαρμογή στην παγκοσμιοποίηση, να ικανοποιηθεί με μικρές λύσεις σε μεγάλα προβλήματα, να θεωρήσει ότι η ηθικολογία του «σεμνά και ταπεινά» αποτελούν τη νέα και επαρκή κοινωνική αντίληψη και να ασπασθεί την πράξη των ρουσφετιών, των εξυπηρετήσεων, των κουμπαριών και των ειδικών σε συνεργασία μαζί της ρυθμίσεων. Η Νέα Δημοκρατία κατάργησε έτσι το απαιτητικό παράδειγμα που χρειάζεται κάθε πολιτική παράταξη και η κοινωνία. Ο εκτροχιασμός της οικονομίας είναι η συνέπεια. Και από τις επιπτώσεις αυτού του εκτροχιασμού δεν πρόκειται να την διασώσουν μέτρα, εξαγγελίες και στομφώδεις διαβεβαιώσεις, Γιατί όλοι ξέρουν ότι στο σημείο που φτάσαμε χρειάζονται άλλα πρότυπα και άλλη πολιτική. Οι σημερινοί πρωταγωνιστές έχουν ενταχθεί πια ανεπανόρθωτα στο χτες.
Παρασκευή, Απριλίου 16, 2010
Μάνος Ξυδούς: The River (Live @ Antenna 97,2)
Πέμπτη, Απριλίου 15, 2010
Το άπλετο φως της αντιτρομοκρατικής
(Στην φωτογραφία βλέπετε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που ενσαρκώνει τον ρόλο του George Clooney στην υπερπαραγωγή Syriana)
Πρέπει να υπάρχει διαφορά από θάνατο σε θάνατο.
Μάλλον είναι πιο οδυνηρή η πιστολιά όταν προέρχεται από τρομοκράτη, συγκρινόμενη με μια κουμπουριά από ληστή, μανιακό, μαφιόζο ή άλλον του κοινού ποινικού δικαίου.
Αλλιώς δεν εξηγείται η… ειδική αντιμετώπιση των κατηγορουμένων για «ειδικά εγκλήματα βίας» από τις εισαγγελικές αρχές - αναφορικά με τα «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» τους.
Αμέσως μόλις συνελήφθησαν οι ύποπτοι για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», με εισαγγελική εντολή, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι φωτογραφίες τους.
Το σκεπτικό, σε γενικές γραμμές, θα ήταν ορθό αν ίσχυε για όλους.
Δηλαδή, δεν θα υπήρχε κάποια σοβαρή αντίρρηση αν μαθαίναμε τα ονόματα και τα πρόσωπα των κατηγορουμένων για όλα τα βαριά εγκλήματα και όχι μόνο αυτά που άπτονται της πολιτικής βίας.
Τον Δεκέμβριο του 2007, σοκαρισμένη η κοινή γνώμη μάθαινε για την περίπτωση ενός παιδοψυχολόγου -παιδεραστή, που δούλευε σε κατασκήνωση! Το όνομά του δεν το μάθαμε.
Στο πενταπλό φονικό του Αγρινίου που έγινε το Νοέμβριο του 2006 οι δράστες, αναφέρονταν ονομαστικά μέχρι να τους απαγγελθούν κατηγορίες.
Από τη στιγμή που κατηγορήθηκαν επισήμως, οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρόβαλαν «θολωμένα» τα πρόσωπά τους και δεν ανέφεραν πια τα ονοματεπώνυμά τους.
Παρόλο που οι ίδιοι παραδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στο έγκλημα, οι εισαγγελικές αρχές δεν έδωσαν την άδεια να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους.
Οι περιπτώσεις των «απλών» εγκλημάτων που οδηγούν στο σωματικό και ψυχικό θάνατο τα θύματά τους είναι χιλιάδες.
Περίπου ισάριθμες είναι οι περιπτώσεις όπου ο αξιοπερίεργος «νόμος» που ισχύει στην Ελλάδα απαγόρευσε τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των δραστών.
Στις υποθέσεις της τρομοκρατίας τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
Το «άπλετο φως» κατακλύζει τις τηλεοπτικές οθόνες και μας δείχνει όλα τα προσωπικά δεδομένα των κατηγορουμένων: από φωτογραφίες διακοπών μέχρι τα απορρυπαντικά στο μπάνιο των σπιτιών τους και τα όργανα γυμναστικής στο σαλόνι.
Για τέτοια ισότητα μιλάμε!
Τρίτη, Απριλίου 13, 2010
Αναστάτωση στην Πάτρα: Σε γκούλαγκ Έλληνες στρατιώτες!
(Επί του πιεστηρίου: βρέθηκε το όπλο. Οι αξιωματικοί μοιράζουν τα φορητά τηλέφωνα στους στρατιώτες. Το άρθρο που ακολουθεί διαβάστε το για ιστορικούς λόγους.)
Πράγματα και θάματα συμβαίνουν στο στρατόπεδο της Πάτρας (Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού Σώματος), όπου εδώ και μερικές μέρες έχει …φυλακισθεί ολόκληρη η δύναμη, περίπου 600 άνδρες. Το στρατόπεδο αυτό, όπως καταγγέλλουν γονείς στρατευμένων αλλά και πολλοί στρατιώτες, έχει μεταμορφωθεί μέσα σε λίγα 24ωρα, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε γκουλάγκ!
Όλοι οι άνδρες που υπηρετούν, στρατιώτες και αξιωματικοί, έχουν εγκλεισθεί και απαγορεύεται να βγουν, ενώ κάτω από μεσαιωνικές συνθήκες επανήλθε το καψόνι με ατέλειωτα τροχάδην, ακόμη και με το μαρτύριο της πείνας (δεδομένου ότι το στρατόπεδο, στο οποίο υπηρετούν πολύ εντόπιοι με δικαίωμα διανυκτέρευσης, του οποίου όμως δεν μπορούν να κάνουν χρήση, δεν έχει τα μέσα να θρέφει όλη την ονομαστική δύναμή του καθημερινά, με αποτέλεσμα να παρέχεται υποτυπώδης σίτιση με μερίδες 50% μικρότερες από ό,τι στη φυσιολογική περίοδο!).
Όλα αυτά οφείλονται στην απώλεια ενός τυφεκίου G3A3. Η διοίκηση του στρατοπέδου αντελήφθη την απώλειά του στις 8 Απριλίου, ενώ υπολογίζεται ότι το όπλο «αφαιρέθηκε» ανήμερα του εορτασμού του Πάσχα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των «ελεύθερων – φυλακισμένων» στρατιωτών καθώς και αρκετών γονέων, ο διοικητής του στρατοπέδου απαγόρευσε όλες τις άδειες εξόδου, όλες τις διανυκτερεύσεις, όλες τις εγκεκριμένες κανονικές άδειες, ακόμη και τις …απολύσεις των στρατιωτών που έχουν ολοκληρώσει τη θητεία τους! Απαγόρευσε κάθε επικοινωνία όλων των στρατιωτών με τους οικείους τους, απαγόρευσε τη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων, την επίσκεψη των ανδρών στο ΚΨΜ και τη λειτουργία του, εκτός από ένα πεντάλεπτο το πρωί και ένα το απόγευμα, οπότε μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών (συνολικά) υποτίθεται ότι εξυπηρετούνται οι εξακόσιοι άνδρες.
ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΟΡΓΗΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν οι καταγγέλλοντες, οι οποίοι για προφανείς λόγους θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, «φθάσαμε στο σημείο οι στρατιώτες να έχουν εξαγριωθεί, να έχουν σπάσει τα νεύρα τους και μερικοί να χτυπάνε τα κεφάλια τους στον τοίχο ή να αυτοχαστουκίζονται για τον εγκλεισμό τους. Σε μία περίπτωση, στρατιώτες ήρθαν στα χέρια με κατώτερους αξιωματικούς, γεγονός που σημαίνει ότι η πειθαρχία στο στρατόπεδο είναι σε οριακό σημείο».
Εν τω μεταξύ, η διοίκηση του στρατοπέδου έχει εξαντλήσει κάθε φυσιολογικό όριο ανακρίσεων για να διακριβώσει πώς χάθηκε το όπλο και βασικά ποιος το έκλεψε, αν δεν πρόκειται περί λογιστικού λάθους. Μέχρι και – με τη μεσολάβηση αστυνομικών της Ασφάλειας Πατρών – έρευνες σε σπίτια εντοπίων στρατιωτών πραγματοποιήθηκαν, ενώ μια ομάδα δέκα ανδρών που φέρονται να έχουν ευθύνες επειδή ήταν θαλαμοφύλακες τις προηγούμενες μέρες έχει εγκλεισθεί στο πειθαρχείο. Σημειωτέον ότι μερικοί απ’ αυτούς τους δέκα είναι οι λεγόμενοι «στρατιώτες με εθνικότητα», δηλαδή άτομα (λευκά ή μαύρα), που απέκτησαν πρόσφατα την ελληνική υπηκοότητα, ως επί το πλείστον Αλβανοί!
ΚΑΨΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ
Την Πέμπτη συμπληρώνεται μία εβδομάδα από τον εγκλεισμό των στρατιωτών και ο διοικητής... αγορεύων έκανε λόγο ότι τουλάχιστον για είκοσι ημέρες θα συνεχισθεί αυτό! Εν τω μεταξύ οι οικείοι των στρατιωτών, είτε από την Πάτρα είτε από γειτονικές πόλεις και από την Αθήνα ακόμη, έχουν συγκεντρωθεί έξω από το στρατόπεδο, που βρίσκεται σε μια άκρη της πόλης, αγωνιώντας να δουν αν είναι καλά τα παιδιά τους. Η αναστάτωση στην Πάτρα είναι μεγάλη και οι τοπικοί σταθμοί και τα κανάλια ασχολούνται σε κάθε δελτίο με το θέμα αυτό.
Τη Δευτέρα το απόγευμα, αφού επί ώρες είχαν τους στρατιώτες όρθιους και νηστικούς μέσα στους θαλάμους τους, με την εντολή να «είναι αγάλματα», άρχισε μια επιπρόσθετη τιμωρία: κούρεμα με την ψιλή. Πρωτοφανή πράγματα για κληρωτούς που δεν είναι βεβαίως νεοσύλλεκτοι και που πολλοί σε μερικές μέρες απολύονται.
Ήδη άρχισαν αρκετοί γονείς στρατιωτών, που υφίστανται μια τέτοια μεσαιωνική συμπεριφορά, που θυμίζει άλλες εποχές και μεθόδους, να υποβάλουν διαμαρτυρίες στο ΓΕΣ για τη στάση του διοικητή, ενώ ετοιμάζονται και μηνυτήριες αναφορές εναντίον του για κατάχρηση εξουσίας κ.ο.κ.
Δευτέρα, Απριλίου 12, 2010
Και εικαστικός αφελληνισμός
Συγκεκριμένα, έλειπε ο πίνακας ελαιογραφία «η Ελλάς ευγνωμονούσα», που φιλοτέχνησε ο Θεόδωρος Βρυζάκης το 1858. Στον πίνακα αυτό εικονίζονται κάτω από την γυναίκα που συμβολίζει την Ελλάδα.
Οι μορφές πρωταγωνιστών του Αγώνα για την Ανεξαρτησία, μεταξύ των οποίων οι Ρήγας Φεραίος, Αλέξανδρος Υψηλάντης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Καραϊσκάκης και άλλοι.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε ποικίλα σχόλια σε πολιτικά πηγαδάκια σήμερα, που μιλούσαν για … αντικατάσταση του παλαιού πίνακα με νέο που θα ονομάζεται...
«Η Ελλάς... δανεισμό παρακαλούσα», ή «Η Ελλάς για τον δανεισμό ευγνωμονούσα»…
Αντιγραφή από το parapolitika.gr
ΥΓ: Απορούμε γιατί απορούν. Δεν το περίμεναν; Έκαστος στο είδος του...
ΥΓΙΙ: Ίσως να χρησιμοποιεί το φόντο πίσω του ως blue box. He can be a star!
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Το Taxalia έλυσε το αίνιγμα και παρουσιάζει τη νέα εκδοχή του πίνακα:
Κυριακή, Απριλίου 11, 2010
Η Goldman Sachs πόνταρε στην χρεωκοπία της Ελλάδας
Το video είναι από το CNN. Το αλιεύσαμε από το Olympia.gr Η ερώτηση για την κυβέρνηση παραμένει. Συνεργάζεται ακόμα με την εκλεκτή της τράπεζα, όταν επί εθνοσωτηρίου Σημιτικής κυβέρνησης έκρυβε το έλλειμμα κάτω από το χαλί;
Παρασκευή, Απριλίου 09, 2010
Πράξη: η ποίηση του μέλλοντος
Μικρόκοσμος. Μακρόκοσμος.
Αμφότεροι οι κόσμοι έχουν τη σημασία τους.
Αλλιώς δεν θα υπήρχαν.
Το μέλλον του ανθρώπου, αν υπάρχει άνθρωπος στο μέλλον, βρίσκεται τόσο στον μακρόκοσμο όσο και στην κατανόηση του μικρόκοσμου.
Οι εξωπλανήτες που ανακαλύπτονται και οι οποίοι έχουν συνθήκες ευνοϊκές για το είδος μας είναι ένα κομμάτι του μακρόκοσμου που μας αφορά και ενδέχεται να μας φιλοξενήσει κιόλας – έτσι που καταντήσαμε τη Γη.
Τα μικρόβια, οι ιοί, τα σωματίδια και η νανοτεχνολογία είναι χρώματα της παλέτας του μικρόκοσμου που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας, αν τα δούμε σ’ όλο το φασματικό μεγαλείο τους.
Πιθανό είναι να μας σώσουν και τη ζωή αν τα χρησιμοποιήσουμε ως όπλα στην καταπολέμηση των ασθενειών.
Μία σταγόνα περικλείει μέσα της την αρχιτεκτονική ιδιοφυΐα ενός ωκεανού και ο ωκεανός είναι ο μαέστρος που διευθύνει με μαγικό τρόπο την ορχήστρα αναρίθμητων σταγόνων.
Συμπερασματικά, στη Φύση δεν υπάρχει κάτι «μικρό» που να είναι ασήμαντο και κάτι μεγάλο που είναι μονοσήμαντο.
Τα μόνα μικρά και ασήμαντα που δεν πρέπει να έχουν χώρο στο σύνολο, αναμφίβολα είναι τα παίγνια εξουσίας σε κόμματα και παρατάξεις που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και δυσαρμονία με την κοινωνία.
Διαβάζουμε συχνά: «Ο τάδε είναι δυσαρεστημένος με τον δείνα επειδή στην παρακείθε περίσταση δεν στήριξε τον δώθε εκλεκτό του αρχηγού που υπαρχηγεύει και του προέδρου που αντιπροεδρεύει».
Τρίχες!
Ασκήσεις επί χάρτου που απεικονίζει μια ανύπαρκτη χώρα.
Η χώρα της μικροπολιτικής, των «διαρροών», των λεκτικών «δυσφοριών» και των επάλληλων «κύκλων» εξηφανίσθη μαζί με τα λεφτά που… υπήρχαν, το «κόμμα του Χρηματιστηρίου», τον «εθνικό» στόχο των Ολυμπιακών Αγώνων και τις τεχνοκρατικές εξαγγελίες ανθρώπων που ήταν απλοί σαλτιμπάγκοι και τους οποίους παρεξηγήσαμε για ηγέτες.
Τα επόμενα επεισόδια στο κωμικοτραγικό σήριαλ που παρακολουθούμε απαιτούν πράξεις και μόνο πράξεις.
Έτσι ορίζουν ο μικρόκοσμος και ο μακρόκοσμος του μέλλοντός μας.
Τετάρτη, Απριλίου 07, 2010
Κάντο μόνος σου
Όταν θέλεις να κάνεις μια δουλειά σωστά συνήθως την κάνεις μόνος σου ή όταν δεν την κατέχεις απευθύνεσαι σε ειδικούς.
Όταν αναθέτεις σε τρίτους εργασίες που κατέχεις και συνάμα μπορείς να τις κάνεις δίχως βοήθεια τότε απογοητεύεσαι από το αποτέλεσμα.
Κάτι τέτοιο έχει συμβεί στην Ελλάδα και στους Έλληνες την τελευταία εικοσαετία.
Παρέδωσαν τα του οίκου τους σε τρίτους και περίμεναν να δρέψουν τους καρπούς της αλλότριας προσπάθειας.
Έπρεπε να έρθει το 2010 για να διαπιστώσουμε ότι τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα περιμέναμε.
Χιλιάδες αλιείς παρέδωσαν τα όμορφα πλοιάριά τους στα διαλυτήρια ένεκα ευρωπαϊκής ντιρεκτίβας και κάποιας αμοιβής.
Κι ύστερα κάθονταν άπραγοι, απελπισμένοι και άνεργοι.
Χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι παρέδωσαν τη διαχείριση των υπαρχόντων τους σε μετανάστες εργάτες για να κερδίσουν περισσότερο χρόνο για αργή, σχόλη και φλογερές γνωριμίες με θηλυκούς εκπροσώπους του ανατολικού μπλοκ.
Επαναπαύτηκαν στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και σήμερα πένονται.
Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχτισαν ή επισκεύασαν οικίες με φτηνούς ανειδίκευτους «μάστορες» που ήρθαν εδώ και τώρα οι «πονηροί» καλούνται να πληρώσουν τις κακοτεχνίες.
Αναρίθμητοι εργοδότες (μικροί και μεγάλοι) απασχόλησαν με «μαύρη» εργασία εργατικό δυναμικό και τώρα καλούμαστε όλοι να πληρώσουμε το λογαριασμό των προβληματικών ασφαλιστικών ταμείων.
Το κράτος που παραπονείται για το «σάλιο» που δεν υπάρχει, πρωτοστάτησε στην εκμετάλλευση της «μαύρης» εργασίας με τα ολέθρια ολυμπιακά έργα.
Εκατοντάδες χιλιάδες μανάδες παρέδωσαν την σκυτάλη της ανατροφής των παιδιών τους στην τηλεόραση της… Τζούλιας Αλεξανδράτου και στην νταντά που δεν ξέρει γρι ελληνικά.
Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε και είναι σχεδόν αδύνατον να τα αντιμετωπίσουμε.
Οπότε, θα ήταν μια καλή ιδέα να ακολουθήσουμε την πεπατημένη.
Να ξαναπάρουμε τον έλεγχο της ζωής, της οικογένειας και της πατρίδας μας στα χέρια μας.
Αυτό θα ήταν η πρώτη (και η καλύτερη δυνατή) κίνηση για την ανάκαμψη του συλλογικού μας βίου.
Τρίτη, Απριλίου 06, 2010
Κυριακή, Απριλίου 04, 2010
Monty Pasok Flying Circus
Βρετανικό χιούμορ από αμερικανικό έντυπο. Αξιοσημείωτο. Η επιλογή της φωτογραφίας και του τίτλου "Greek Τhinker - Έλληνας Στοχαστής" είναι ενδεικτικά της άποψης που έχουν σχηματίσει οι υπερατλαντικοί μας "φίλοι και σύμμαχοι" για την εγχώρια πολιτική ελίτ. Από τη συνέντευξη του ΓΑΠ στο TIME. Διαβάστε την εδώ.
Πάντως, ένα από τα τεράστια καρφιά (ταβανόπροκες στην πραγματικότητα) που ρίχνει η Nicole Itano, η δημοσιογράφος του Time που πήρε συνέντευξη από τον πρωθυπουργό είναι το link που βάζει πάνω στη φράση του ΓΑΠ "σε λίγα χρόνια θα υπερηφανευόμαστε να λέμε ότι περάσαμε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και καταλήξαμε με μια Ελλάδα η οποία θα είναι ένα διαφορετικό είδος Ελλάδας". Ο σύνδεσμος που έβαλε η συντάκτρια και το περιοδικό Time παραπέμπει σε μια σελίδα με φωτογραφίες λαθρομεταναστών -σε οικτρή κατάσταση- που περνούν τα σύνορα Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας. Το σχόλιο του Time καυστικό: "Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία μόλις τώρα αρχίζουν να αντιμετωπίζουν το ζήτημα της αθρόας μετανάστευσης. Μέχρι στιγμής αποτυγχάνουν".
Παρακάτω γίνεται σαφής αναφορά για τα ειρωνικά σχόλια των Ελληνικών ΜΜΕ για τα φτωχά ελληνικά του πρωθυπουργού και για το "Γιωργάκη" που χρησιμοποιούν οι αντίπαλοί του όποτε αναφέρονται σε εκείνον, στα εσωκομματικά προβλήματα και την πολυγλωσσία του κόμματος, καθώς και στο dress code της Μπιρμπίλη και τα τζιν που φοράει στα υπουργικά συμβούλια.
Χοντρό το δούλεμα, όλοι το κατάλαβαν, ουδείς το έχει σημειώσει.
Σάββατο, Απριλίου 03, 2010
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσεύχεται στο είδωλο της Γης
O Οικουμενικός Πατριάρχης συμπροσεύχεται μπροστά σε ομοίωμα της υδρογείου μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής της Γροιλανδίας και θρησκευτικούς ηγέτες Καθολικών, Λουθηρανών, Ευαγγελικών, Σουνιτών και Σιϊτών μουσουλμάνων, Ιουδαίων, Σιντοϊστών, Βουδιστών και Ινδουιστών στο 7ο περιβαλλοντικό συμπόσιο εν πλω: "Θρησκεία, Επιστήμη και Περιβάλλον". Το συμπόσιο και η μαζική προσευχή στο είδωλο της Γης έλαβε χώρα στον Αρκτικό Ωκεανό, στην Γροιλανδία τον Οκτώβριο του 2007.
Λέτε να έγραψε και το σενάριο του Avatar η Αγιότητά του;
ΥΓ: Δεν ξέρω αν είμαι καχύποπτος αλλά αυτό δεν μου φαίνεται και τόσο Ορθόδοξο - ειδικά για Οικουμενικό Πατριάρχη. Διορθώστε με αν σφάλλω.
ΥΓ2: Η δεύτερη φωτογραφία προέρχεται από το site του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκεί προτίμησαν να αναρτήσουν την όχι και τόσο κοντινή λήψη - για ευνόητους λόγους.