Πέμπτη, Απριλίου 28, 2011

Αυτό είναι το ελληνικό κοινοβούλιο


Να μην ξεχάσω και σήμερα να σεβαστώ τους θεσμούς.

1922: συγκλονιστικό βίντεο από Σμύρνη, Αθήνα, Πειραιά


Οι συγκλονιστικές αυτές εικόνες παρέμειναν επί 60 και πλέον χρόνια στο διαμέρισμα του κινηματογραφιστή...
Ο George Magarian, γεννημένος το 1895 σπούδασε στο "Αμερικανικό Κολλέγιο" στο Ικόνιο της Τουρκίας.
Αργότερα, διατέλεσε διευθυντής της ΧΕΝ (Χριστιανική Ενωση Νέων, ΧΑΝΘ για τη Θεσσαλονίκη, ή αλλιώς γνωστή ως YMCA), στο παράρτημα του Ικονίου.
Αν και η ΧΑΝΘ δεν είναι φιλανθρωπική οργάνωση, την περίοδο των γεγονότων στη Μικρά Ασία, το 1922, οργάνωσε δομές ανακούφισης των θυμάτων της τραγωδίας αυτής. Ο George Magarian, την ίδια στιγμή που συμμετείχε στα γεγονότα αυτά, την ίδια στιγμή, με μια μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής, στη Σμύρνη, στην Αθήνα και στον Πειραιά.
Οι συγκλονιστικές αυτές εικόνες παρέμειναν επί 60 και πλέον χρόνια στο διαμέρισμα της συζύγου του, στη Νέα Υόρκη. Ολοι αγνοούσαν την ύπαρξή τους, έως ότου το 2008 ο εγγονός του βρήκε το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο, το έσωσε από τη φθορά του χρόνου, και έτσι, είμαστε τώρα σε θέση να δούμε αυτά τα μοναδικά σπαράγματα της μνήμης.

Τρίτη, Απριλίου 26, 2011

Apocalyptica - Farewell

Τρεις εκδοχές για ένα σπουδαίο κομμάτι


Δευτέρα, Απριλίου 25, 2011

Κικέρων, φιλόσοφος δίχως σοφία


Ο Κικέρων (106-43 π.Χ.) ήταν ο πρώτος συστηματικός ξεναγός του άγριου Λάτιου στους κήπους της αρμονίας που φρόντιζαν οι Έλληνες φιλόσοφοι. Σκαρφάλωσε στους ώμους τους για να δει το βαθύτερο νόημα, που απ’ όλους διαφεύγει. Σκεπτόμενους και μη. Αναμφίβολα ήταν ένας φιλόσοφος. Αγαπούσε με πάθος, συνέπεια και το δέον σέβας την Σοφία και όλοι του οι στοχασμοί ήταν θυμιάματα στην χάρη της. Ζούσε με την σκέψη του θα’λεγε κανείς. Περνούσε τις μέρες και τις νύχτες του, νοερά, στα νεφελώματα της αγαπημένης του. Ζούσε όμως αληθινά; Πλατωνικός στα θεωρητικά του, λένε οι μελετητές, στωικός στην πράξη.

Αν διαβάσεις την 2η και την 4η Τουσκουλανή Διατριβή του, που είναι τμήματα ξακουστά από τα φιλοσοφικά συγγράμματά του, θα ανακαλύψεις μέσα στις λέξεις ένα ακόμα βάλσαμο για τις πληγές που ανοίγει ο ανθρώπινος βίος στις ψυχές. Γιατροσόφι θαυμαστό και η 2η και η 4η από τις Διατριβές του Κικέρωνα. Πραγματεύονται την θέαση και την άμυνα του ενάρετου νου απέναντι στις λαίλαπες του πόνου και των παθών. Μπορεί να στερέψει τα δάκρυα, να γαληνέψει την καρδιά και να απαλύνει τον καημό ο πλατωνικός βλαστός με τα στωικά άνθη; Ανατρέχοντας στις λέξεις και τις περιγραφές των «perturbationes» (λατιν = διαταραχές. Έτσι ονομάτιζε τα πάθη ο Κικέρων) θα πεις ότι εκείνος τουλάχιστον είχε ανακαλύψει τη γιατρειά. Ώσπου…

Τυλλία

Το 45 π.Χ. η Τυλλία, η αγαπημένη κόρη του Κικέρωνα, πεθαίνει. Εκείνος, ο ατάραχος νους, ο άνθρωπος που έδειχνε το δρόμο στην αντιμετώπιση της θλίψης, του πόνου, του φόβου και του πόθου, διαλύεται! Γράφει στον φίλο του τον Αττικό: «έχασα το τελευταίο πράγμα που με κρατούσε στην ζωή». Παραδέχεται ότι έχει διαβάσει όλα όσα έγραψαν οι Έλληνες για την οδύνη και τον χειρισμό της αλλά «ο πόνος ξεπερνά κάθε σκέψη μου». Βαδίζει μόνος στα άλση και ξεσπά σε λυγμούς. Η ενασχόλησή του με τα κοινά αραιώνει. Το κοινό που τον αποθέωνε, όπως κάνει πάντα, γίνεται επικριτικό. Εκείνος τι να πράξει άλλο; Ρίχνεται στην δουλειά. Η τελευταία αντεπίθεση στο εσωτερικό κενό. Το γέμισε με λέξεις. Μέχρι τον Ιούλιο του ίδιου έτους έφτασε να ολοκληρώσει τον Παραμυθιτικό του, τα (πέντε τον αριθμό) βιβλία «Περί Ορίων» και τα «Ακαδημαϊκά»! Στο μεσοκαλόκαιρο του 45 π.Χ. άρχισε να γράφει τις περίφημες «Τουσκουλανές Διατριβές» του. Σημειωτέον η Τυλλία του, πέρασε τις τελευταίες της στιγμές, στην έπαυλη του Κικέρωνα στο Τούσκουλο. Το όνομά της δεν υπάρχει ούτε μια φορά στις «Διατριβές» αυτές. Αλλά στην πραγματικότητα για εκείνην το έγραψε.

Και το ερώτημα παραμένει: Ο Κικέρων αγαπούσε τη σοφία αλλά δεν την είχε κατακτήσει. Το απέδειξε η θανή της Τυλλίας και η βαθιά απελπισία που ένιωσε. Μπορεί ένας άνθρωπος που διάβασε τόσο πολύ τους Έλληνες, τους κατανόησε, τους συνέχισε και τους εμπέδωσε να πονάει τόσο πολύ, τόσο βαθιά, τόσο ανεπίστροφα; Υπάρχει λοιπόν φιλόσοφος χωρίς την σοφία του;

Κυριακή, Απριλίου 24, 2011

Ο όλεθρος φορούσε Lada


Ένα (περίπου) αισιόδοξο μήνυμα: ακόμα και η ύπατη καταστροφή μπορεί να ενέχει το στοιχείο της υψηλής αισθητικής. Στην περίπτωσή μας, ο "Τσάρος", η ρωσική πυρηνική Μεγαβόμβα ισχύος 57.000.000 τόνων ΤΝΤ, είναι ο όλεθρος που φορούσε Lada.

Hans Zimmer - Chevalier de Sangreal

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2011

Πώς μετανοούν τα δαιμόνια

Συγκινητικό: ο Κώστας Σημίτης, επηρεασμένος από το κλίμα των ημερών έπλυνε τα πόδια 12 προμηθευτών του Δημοσίου.

Τετάρτη, Απριλίου 20, 2011

Ντοκουμέντο: τα ψέματα του ΠΑΣΟΚ για την Finansbank


Πόσο μεγάλοι ψεύτες είναι οι ΠΑΣΟΚΟΙ! Ιδού η ερώτηση που είχαν υποβάλει 37 βουλευτές του κόμματος Τσουκάτου-Μαντέλη για την Finansbank, την εξαγορά της οποίας από την Εθνική Τράπεζα τώρα εκθειάζει ο Πάγκαλος. Αναδημοσιεύουμε από το PASOK.gr και καλή διασκέδαση!

Ερώτηση 37 βουλευτών προς τους υπουργούς Οικονομίας και Δικαιοσύνης (5/2/09)
Ημ. Δημοσίευσης : 05/02/2009 01:00

Η κρίση ρευστότητας στην Ελληνική αγορά έχει οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε σοβαρό οικονομικό αδιέξοδο. Η Κυβέρνηση αδυνατεί πλέον να ελέγξει την κατάσταση. Ό,τι μέτρα έχει αποσπασματικά και με ενσυνείδητη προχειρότητα λάβει, είτε δεν λειτουργούν στην πράξη (π.χ. ΤΕΜΠΜΕ), είτε ευνοούν άλλους, όχι όμως αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

ΘΕΜΑ: «Μετά την αδικαιολόγητη και επικίνδυνη άρνηση της Κυβέρνησης να κατοχυρώσει νομοθετικά όρους διασφάλισης ότι το πακέτο των 28δις ευρώ θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία, η ακριβοπληρωμένη και διορισμένη από την Κυβέρνηση Καραμανλή Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας μεταφέρει πόρους στην Τουρκία διοχετεύοντας ρευστότητα ύψους 185.000.000 ευρώ ! Ουσιαστικά, από τους φόρους και τις αποταμιευτικές οικονομίες του Ελληνικού λαού επιδιώκεται η κάλυψη επισφαλειών της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας Finansbank, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η Τούρκικη οικονομία σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα προς τις οποίες η ΕΤΕ δεν εκπληρώνει ούτε τις ελάχιστες από τις συμφωνηθείσες υποχρεώσεις!»

Η κρίση ρευστότητας στην Ελληνική αγορά έχει οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε σοβαρό οικονομικό αδιέξοδο. Η Κυβέρνηση αδυνατεί πλέον να ελέγξει την κατάσταση. Ό,τι μέτρα έχει αποσπασματικά και με ενσυνείδητη προχειρότητα λάβει, είτε δεν λειτουργούν στην πράξη (π.χ. ΤΕΜΠΜΕ), είτε ευνοούν άλλους, όχι όμως αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Αποδεικνύεται ήδη ότι η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης ήταν να λειτουργήσει το «πακέτο» των 28 δις ευρώ ως «λευκή επιταγή» στις Τράπεζας, αφού ήδη χρησιμοποιείται προκειμένου οι τελευταίες να καλύψουν επισφάλειες και «ανοίγματα» που έχουν λόγω και της επέκτασής τους σε αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Και μάλιστα, στην ενίσχυση της ρευστότητας αλλοδαπών αγορών, αντί της Ελληνικής, πρωτοστατεί η ίδια η Εθνική Τράπεζας της Ελλάδος (της οποίας η αστρονομικά αμειβόμενη Διοίκηση διορίζεται από την Κυβέρνηση) και μάλιστα με διαδικασίες που παραβιάζουν διατάξεις του νόμου περί προστασίας της Κεφαλαιαγοράς! Είναι προφανές πως οι πρακτικές ανομίας και αδιαφανούς υπηρέτησης συμφερόντων, που χαρακτηρίζουν την πολιτική πρακτική της Κυβέρνησης Καραμανλή έχουν διαχυθεί σε όλο το φάσμα των διορισμένων από αυτήν Διοικήσεων..

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΒΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ «ΠΑΚΕΤΟΥ» ΤΩΝ 28 ΔΙΣ, ΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΡΗΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...

Με το «πακέτο» των 28 δισεκ. Ευρώ η Κυβέρνηση υποτίθεται ότι θα διοχέτευε ρευστότητα στην αγορά,χωρίς βέβαια ποτέ να φροντίσει να κατοχυρώσει νομοθετικά τους αναγκαίους όρους, που θα διασφάλισαν ότι τα χρήματα αυτά θα ενίσχυαν τελικά την πραγματική οικονομία. Ως ΠΑΣΟΚ είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή τους κινδύνους αυτούς και είχαμε υποδείξει υπεύθυνα συγκεκριμένους τρόπους (π.χ. Ειδικό Ταμείο Αναχρηματοδότησης), ώστε η ρευστότητα να διοχετευθεί στην χώρα μας, στην πραγματική οικονομία. Η Κυβέρνηση Καραμανλή, χωρίς πειστικά επιχειρήματα, αρνήθηκε να υιοθετήσει τις προτάσεις μας.

... ΚΑΙ ΗΔΗ Η ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΕ ΕΝΕΣΕΙΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ!

Σήμερα, δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε πλήρως ως προς την αναγκαιότητα υλοποίησης των προτάσεών μας για συγκεκριμένα νομοθετημένα μέτρα που θα διασφάλιζαν την διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική εγχώρια οικονομία. Η Εθνική Τράπεζα μετέφερε πρόσφατα 185 εκατ. ευρώ στην θυγατρικής της Finansbank στην Τουρκίας, μέσω αγοραπωλησίας εντός του ίδιου του ομίλου. Συγκεκριμένα, η Τουρκική Finansbank, του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, ανακοίνωσε στις 26/01/2009, ότι αποφάσισε να πουλήσει τη θυγατρική της Finans Malta Holdings Ltd στην NBG International Holdings B.V., έναντι 185 εκατ. ευρώ (238,3 εκατ. δολάρια). Η NBG International Holdings B.V. είναι επίσης θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας! Δηλαδή, διοχετεύθηκε ρευστότητα από την Ελλάδα στην Τουρκία, προκειμένου να καλυφθούν οι επισφάλειες της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας Finansbank που εμφανίζονται λόγω της κάμψης της Τουρκικής οικονομίας και της συνεχιζόμενης διολίσθησης της Τουρκικής λίρας. Πρόκειται για μια σημαντική «ένεση» ρευστότητας προς τη Finansbank αν ληφθεί υπόψη ότι μόλις πρόσφατα η τουρκική τράπεζα συνήψε ομολογιακό δάνειο ύψους 460 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της.

Η ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ «ΣΙΩΠΗ» ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΩΜΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ.

Επισημαίνεται επίσης ότι η ανακοίνωση από την Finansbank στις 26/01/2009 ήταν εξαιρετικά λιτή, χωρίς να παρέχει καμία απολύτως αιτιολογία για την εν λόγω αγοραπωλησία. Όσο δε για την μητρική της, δηλαδή την Εθνική Τράπεζα, δεν υπήρξε καμία απολύτως ανακοίνωση επί της αγοραπωλησίας, παραβιάζοντας κατάφωρα τις διατάξεις του Άρθρου 10 του Νόμου 3340/2005 για την Προστασία της Κεφαλαιαγοράςαπό πράξεις προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες και από πράξεις χειραγώγησης της αγοράς, που ρυθμίζει την ενημέρωση των επενδυτών σε παρόμοιες περιπτώσεις, και των Άρθρων 3, παρ. 1 εδ. ιστ και αρ. 19 του Νόμου 3556/2007 για τις προϋποθέσεις διαφάνειας για την πληροφόρηση σχετικά με εκδότες των οποίων οι κινητές αξίες έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά, που ρυθμίζουν την υποχρέωση ενημέρωσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του επενδυτικού κοινού με την έκδοση ανακοίνωσης στα Ελληνικά!

Επίσης, η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ακυρώνει στην πράξη τις κατευθύνσεις που τέθηκαν από Τράπεζα της Ελλάδος, όπως εκφράστηκαν σε δηλώσεις του Διοικητή της, σε σχέση με την χρήση του πακέτου των 28 δισεκ. ευρώ. Με βάση το περιεχόμενο αυτών των δηλώσεων περί απαγόρευσης διοχέτευσης των αποταμιευτηκών πόρων των Ελληνικών Τραπεζών σε δράσεις κάλυψης επισφαλειών των θυγατρικών τους στα Βαλκάνια, δεν θα έπρεπε να είναι ανεκτή η διοχέτευση της βοήθειας που παρέχει ο Ελληνικός λαός στις Ελληνικές τράπεζες προς κάλυψη επισφαλειών των θυγατρικών τους εκτός Ελλάδας.

Επομένως, με απολύτως αδιαφανή τρόπο και εν μέσω μιας εξαιρετικά επώδυνης χρηματοοικονομικής κρίσης και κρίσης ρευστότητας στην αγορά, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με τις ευλογίες του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, μεταφέρει πόρους από τους φόρους και τις αποταμιευτικές οικονομίες του Ελληνικού λαού στην Τουρκία. Ενισχύει την Τουρκική οικονομία σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα προς τις οποίες η Εθνική Τράπεζα δεν εκπληρώνει ούτε τις ελάχιστες από τις αυτονόητες υποχρεώσεις της οδηγώντας σε απολύσεις και έκρηξη της ανεργίας.

Επειδή η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με τις επιλογές της στερεί ρευστότητα και ναρκοθετεί την Ελληνική οικονομία και την απασχόληση, προκειμένου να καλύψει τις επισφάλειές των θυγατρικών της στην Τουρκία.

Επειδή δε νοείται ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώσει λανθασμένες επιλογές και επισφάλειες των Ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.

Επειδή χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω της πιστωτικής ασφυξίας και πολλές άλλες προχωρούν σε απολύσεις.

Επειδή η Κυβέρνηση είναι παντελώς απούσα και αδυνατεί να διασφαλίσει ότι η ρευστότητα θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία:

Ερωτάσθε:

1. Με δεδομένο ότι οφείλετε να γνωρίζετε τις συγκεκριμένες κινήσεις του διορισμένου από την Κυβέρνηση Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, με τις οποίες επιχειρείται η μεταφορά κεφαλαίων και ρευστότητας από την Ελληνική προς την Τουρκική οικονομία, πως τοποθετείστε απέναντι στη διοχέτευση 185 εκ ευρώ από την Εθνική Τράπεζα για την κάλυψη επισφαλειών της θυγατρικής της Finasbank στην Τουρκία;

2. Σε τι ενέργειες έχει προβεί η επιλεκτικά, όπως έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια, παρεμβαίνουσα Επιτροπή Κεφαλαιογοράς, αλλά και κάθε άλλη αρμόδια αρχή, με δεδομένο ότι η αδιαφάνεια που περιβάλλει την εν λόγω συναλλαγή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και δη εκείνης που αφορά την προστασία των επενδυτών;

3. Είστε σε θέση να ενημερώσετε τη Βουλή, όπως οφείλετε, αν και άλλες Ελληνικές τράπεζες ακολουθούν την ίδια τακτική μεταφοράς ρευστότητας από την χώρα μας στο εξωτερικό προκειμένου να καλύψουν επισφάλειες σε ξένες χώρες;

4. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης, τη στιγμή μάλιστα που το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει μέσω των ασφαλιστικών ταμείων ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας που ξεπερνά το 20% ; Ευνοεί και προκρίνει τέτοιες πρακτικές, και αν όχι πώς τις αποτρέπει;

5. Γιατί αρνήθηκε η Κυβέρνησή σας να διασφαλίσει με ρητούς νομοθετικούς κανόνες και διαδικασίες που είχαν εγκαίρως προταθεί από το ΠΑΣΟΚ, ότι το συγκεκριμένο «πακέτο» των 28 δις ευρώ δεν θα αποτελέσει «λευκή» επιταγή στις τράπεζες, αλλά θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία της χώρας μας;

6. Πως θα διασφαλίσετε σήμερα, μετά την ενσυνείδητη παράλειψή σας να το πράξετε κατά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ότι το πακέτο ρευστότητας των 28 δις ευρώ, που ουσιαστικά προέρχεται από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, θα αξιοποιηθεί προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των Ελλήνων πολιτών για την ενίσχυση της αγοράς ενόψει των δυσμενών συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που προστίθενται στα αρνητικά αποτελέσματα της εδώ και πέντε χρόνια αντιλαϊκής, άδικης και αντιαναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησής σας;

7. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης προτίθεται να μεριμνήσει να λάβουν γνώσει οι αρμόδιες αρχές για να διερευνήσουν κατά πόσον συντελούνται παραβατικές συμπεριφορές σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των Ελλήνων πολιτών;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Καρχιμάκης
Δημήτρης Κουσελάς
Θάνος Μωραίτης
Γιάννης Κουτσούκος
Τόνια Αντωνίου
Στάθης Κουτμερίδης
Απόστολος Κατσιφάρας
Θεοδώρα Τζάγκρη
Μάρκος Μπόλαρης
Γιάννης Διαμαντίδης
Χρήστος Αηδόνης
Βασίλης Γερανίδης
Δημήτρης Τσιρώνης
Γιώργος Ντόλιος
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Παναγιώτης Ρήγας
Τάσος Σιδηρόπουλος
Μανώλης Στρατάκης
Κώστας Βρεττός
Ελπίδα Τσουρή
Κώστας Σπηλιόπουλος
Γιάννης Μανιάτης
Ροδούλα Ζήση
Χρύσα Αράπογλου
Μιχάλης Τιμοσίδης
Γιάννης Δριβελέγκας
Δημήτρης Βαρβαρήγος
Γιάννης Αμοιρίδης
Λεωνίδας Γρηγοράκος
Μιχάλης Κατρίνης
Ηλίας Καρανίκας
Ηλίας Λαμπίρης
Βασίλης Κεγκέρογλου
Νίκος Ζωίδης
Γιάννης Σκουλάς
Χρήστος Χάιδος
Σούλα Μερεντίτη

Φιλοτουρκικό παραλήρημα Πάγκαλου


«Οι πραγματικοί κληρονόμοι του Βυζαντίου ως θεσμού, ως κράτους είναι οι Οθωμανοί». «Οι βυζαντινοί ήταν φρικτοί δεσπότες. Κατέσφαζαν του λαούς που κατακτούσαν και τους καταλήστευαν». «Οι Άραβες και οι Οθωμανοί προσηλύτιζαν αυτούς τους λαούς και τους απελευθέρωναν». Λόγια που δεν θα ξεστόμιζε ούτε ο Νταβούτογλου, από τον αντιπρόεδρο της κατοχικής κυβέρνησης του Μνημονίου.

Τρίτη, Απριλίου 19, 2011

Πάγκαλος διαψεύδει και αντεπιτίθεται


Στο ΒΗΜΑ δημοσιεύεται η διάψευση του Πάγκαλου για τους «τεμπέληδες Έλληνες» (δήλωση που του αποδίδει η Hurriyet, αλλά ρωτάμε - για καθαρά ιστορικούς λόγους: είναι σίγουρος ο κ. αντιπρόεδρος ότι δεν τα είπε; Είναι 100% σίγουρος;

Σφοδρότατη επίθεση εξαπέλυσε εναντίον της ΝΔ, αλλά και του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος με αφορμή την ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τον κατηγορεί για δηλώσεις που έκανε σε τουρκική εφημερίδα, με τις οποίες χαρακτήριζε τους Έλληνες «τεμπέληδες».


Σε γραπτή ανακοίνωσή της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης αναφέρεται ότι ο κ. Πάγκαλος ουδέποτε έκανε δηλώσεις ή έδωσε συνέντευξη με το περιεχόμενο που αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας ή με οποιοδήποτε άλλο.

Αντίθετα, προστίθεται στην ανακοίνωση, έχει δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα Economic Observer (στις 9/7/2010), όπου δήλωσε: «Οι Έλληνες δουλεύουν πραγματικά σκληρά. Η παραγωγικότητά μας είναι υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Έχει δηλώσει επίσης στο ελληνικό κοινοβούλιο στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ότι «μια χαρά είναι η Ελλάδα. Και πλουτοπαραγωγικούς πόρους έχει και επιχειρηματίες κι έναν σκληρά εργαζόμενο λαό έχει στον ιδιωτικό τομέα».


Και η ανακοίνωση της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης σημειώνει: «Αφού όμως η ΝΔ επιμένει να συζητήσουμε περί "τεμπέληδων" και "τεμπελιάς", δεν θα της στερήσουμε αυτή τη δυνατότητα. Στην εφημερίδα " Το Βήμα της Κυριακής" (7/4/2011) ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης της ΝΔ δήλωσε ότι ο Καραμανλής έχοντας πλήρη συνείδηση για το τι ακριβώς συνέβαινε στην οικονομία, του έλεγε " άσ' το γι' αργότερα'. Μετά το 2007, όταν η οικονομία της χώρας διαλυόταν και τα δάνεια μαζί με το έλλειμμα αυξάνονταν εκτός ελέγχου, ο Τύπος ακόμα και ο φιλικά προσκείμενος στη ΝΔ, αναπαρήγε διαρκώς την εικόνα ενός πρωθυπουργού που προτιμούσε να συζητά και να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εκτός από το να πάρει τις αποφάσεις που έπρεπε.

Η μνημειώδης φράση " άσ΄ το γι΄ αργότερα", αποτελεί τον ορισμό της αναβλητικότητας, της άρνησης, εν τέλει, ενός ηγέτη να επιτελέσει το καθήκον του. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι Έλληνες δεν ήταν ποτέ ούτε αργόσχολοι ούτε νωθροί. Ήταν όμως, δυστυχώς, ο τότε Πρωθυπουργός τους και γι΄ αυτό οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή».


Στη συνέχεια η ανακοίνωση της αντιπροεδρίας αναφέρει: «Πάντως είναι ενδιαφέρον ότι ούτε ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει καλή εικόνα για τον προκάτοχό του, αφού στη Βουλή (1/4/2011) εν τη ρύμη του λόγου, είπε ότι ο προηγούμενος πρωθυπουργός έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Βεβαίως μετά η δήλωση διευκρινίσθηκε αλλά οι εντυπώσεις έμειναν. Η αγωνία του να πάρει αποστάσεις από την " καταραμένη" πενταετία 2004_2009 της νωθρότητας, της διαφθοράς και της καταστροφής, τον έχει οδηγήσει να διασπάσει το κόμμα του, να ανεβάσει τα ποσοστά του ΛΑΟΣ, να έρθει σε ρήξη με τους "καραμανλικούς" και να συναγωνίζεται τους " Αληθινούς Φιλανδούς" σε αντιευρωπαϊκές λογικές και πρακτικές»

TV at its best!

Δευτέρα, Απριλίου 18, 2011

Νέο παραλήρημα Πάγκαλου από τη Πόλη για εργατικούς Τούρκους και τεμπέληδες Έλληνες


Tου Μανώλη Κωστίδη
από το onalert
Την Κων/πολη επισκέφθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος , ο οποίος με τις δηλώσεις του στη Hürriyet χάϊδεψε τα αυτιά των Τούρκων , υποτίμησε την Ελλάδα και χαρακτήρισε τους Έλληνες ως τεμπέληδες!

O Πάγκαλος μιλώντας στην εφημερίδα Hürriyet τόνισε, " οικονομικά και πολιτικά βλέπω την Τουρκία ισχυρή. Οι άνθρωποι έχουν επιτυχίες γι'αυτό είναι χαρούμενοι και έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Όταν οι Τούρκοι δούλευαν εμείς τεμπελιάζαμε. Τώρα ζούμε τα αποτελέσματα αυτού"
Γι'αυτο και η τουρκική εφημερίδα έχει τίτλο " ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας!"



O αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε στη Hürriyet οτι το θέμα της αγοράς και της πώλησης ακινήτων απο τους Έλληνες υπηκόους έχει επιλυθεί αλλά δεν έχει ανοίξει ακόμη η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και ούτε ξεκίνησε η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ιμβρου με τη Λήμνο.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ!

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος υποτίμησε και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς δήλωσε " μετά την αγορά της Finansbank κάποιοι εθνικιστές στην Ελλάδα ενοχλήθηκαν. Αλλά σήμερα η Finansbak είναι μια επο τις πιο πετυχημένες επενδύσεις. Οι δικές μας τράπεζες είναι αποτυχημένες, αν πάρουν ως παράδειγμα τις τούρκικες, θα συμαζευτούν"!

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε επίσης οτι δεν βλέπει καμία διαφορά στους χαρακτήρες των Ελλήνων και των Το΄ρυκων αλλα ούτε και στην μεφάνιση τους. " Για παράδειγμα σήμερα επισκέφθηκα το Πατριαρχείο. Εκεί είδα κάποιους νέους. Νόμισα οτι είναι Έλληνες κια άρχισα να τους μιλώ στα ελληνικά και είδα οτι δεν με κατάλαβαν. Μετά που είπαν οτι είναι Τούρκοι που ήρθαν να ξεναγηθούν στο Πατριαρχείο."


Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης κατα τη διάρκεια της ιδιωτικής του επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, το βράδυ του Σαββάτου , παρέστη σε δεξίωση προς τιμήν του στην αίθουσα του Ναού Αγίας Τριάδος Ταξείμ, που διοργάνωσε το νεοσύστατο συντονιστικό όργανο της Ομογένειας "Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμέϊκων Ευαγών Ιδρυμάτων".
Το πρωί της Κυριακής ο Θεόδωρος Πάγκαλος εκκλησιάστηκε οικογενειακώς στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου κατά την πανηγυρική Θ. Λειτουργία της Κυριακής των Βαϊων. Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ένοπλη πάλη και αιματηρά έθιμα

«Καταδικάζεις όλες τις μορφές βίας; Χωρίς μισόλογα;», ρώτησε το αρνί, λίγο πριν το Πάσχα, ο χασάπης.

Τα SS του Παπουτσή χτυπούν Έλληνες


Δείτε τα έργα και τις ημέρες των ΜΑΤ, στον Βωμό των 12 Θεών στην Αρχαία Αγορά.
Οι πολίτες προσπαθούσαν να σώσουν την αρχαία κληρονομιά και τα ΜΑΤ τους έδερναν για να χωθεί το μνημείο και να πάρει τα χρήματα ο εργολάβος..
Ασύλληπτες εικόνες βίας, απίστευτο να συμβαίνουν αυτά στις μέρες μας.
Υπάρχει κράτος, βλέπει κανείς;
Tι έχετε να μας πείτε κ. Παπουτσή για όλα αυτά;
Έχετε σκοπό να μας προταστέψετε;
To Βίντεο από το ΚΟΝΤRA CHANNEL
exomatiakaivlepo.blogspot.com

Σάββατο, Απριλίου 16, 2011

Γιατί έγινε ο πόλεμος στο Ιράκ


Γουέσλι Κλαρκ. Τετράστερος στρατηγός εν αποστρατεία. Αποκαλύψεις από τον άνθρωπο που βομβάρδισε την Σερβία.

Πέμπτη, Απριλίου 14, 2011

Ρεσιτάλ ψεκασμών πάνω από την Αθήνα






Οι φωτογραφίες σημερινές. Ελήφθησαν από την Βασ. Κωνσταντίνου και το Παναθηναϊκό Στάδιο. Οι ψεκασμοί φορτσάρουν. Περιμένουν κάτι;

Γελοίο γκολ από Μουντιάλ του 1982


Δείτε το γκολ που ρούφηξε ο τραγικός Πέρες (στο Μουντιάλ του 1982) από την ΕΣΣΔ και θυμηθείτε τον Γκόμες που το τσιμπάει από Ρονάλντο.

Τρίτη, Απριλίου 12, 2011

Ο Αντώνης Αραβαντινός ζητάει από Δημοσιογράφο* 150.000 ευρώ


Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για την βιομηχανία των αγωγών

Για μια ακόμη φορά η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 δικάζεται στο Εφετείο Αθηνών, αγωγή του πρώην αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού και σήμερα αρχιφύλακα των φυλακών νέων Αυλώνα Αντώνη Αραβαντινού, κατά του δημοσιογράφου Νίκου Βαφειάδη με την οποία ζητείται ως ηθική βλάβη το ποσό των 150.000 ευρώ. Ο συνάδελφος σε έρευνά του, που είχε δημοσιευθεί το 1997 στο περιοδικό «ΜΕΤΡΟ», έκανε αναφορά στα παράνομα κυκλώματα των φυλακών και στις σχέσεις του κρατικού μηχανισμού με αυτά με αναφορά και παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων και πραγματικών περιστατικών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κατ’ επανάληψη έχει καταγγείλει τη «βιομηχανία» της υποβολής αγωγών και μηνύσεων κατά δημοσιογράφων με αίτημα την καταδίκη στην καταβολή υπέρογκων αποζημιώσεων για μη αρεστά –στους αιτούντες– δημοσιεύματα αλλά στην πραγματικότητα για να εμποδιστεί το δικαιολογημένο δικαίωμα του δημοσιογράφου να ασκήσει κριτική και έλεγχο. Έχει δε κατ’ επανάληψη διακηρύξει και προασπίσει το δικαίωμα του ελληνικού λαού αλλά και το καθήκον του δημοσιογράφου στην ελεύθερη και έγκυρη ενημέρωση και έχει καταδικάσει κάθε προσπάθεια ή μεθόδευση υπονόμευσής του από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Και τούτο γιατί η κριτική και ο έλεγχος είναι έννοιες σύμφυτες του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Κάθε περιορισμός –με οποιοδήποτε τρόπο κι αν επιβάλλεται– οδηγεί στην αναίρεση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης, πρωταρχικού στοιχείου της Δημοκρατίας.

Το Δ.Σ. της Ένωσης συμπαρίσταται στον συνάδελφο και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αγωνιστεί για να προασπίσει την ελευθερία του Τύπου, που διώκεται στο πρόσωπό του. Ζητεί δε από την Κυβέρνηση να τροποποιήσει τις συγκεκριμένες διατάξεις που επιτρέπουν τη φίμωση των δημοσιογράφων με τη μέθοδο της υποβολής εξοντωτικών αγωγών για δήθεν συκοφαντική δυσφήμιση.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΥΓ από Αδιάβροχους: Δεν γράφτηκε εκ παραδρομής με κεφαλαίο Δ η λέξη Δημοσιογράφος που προσδιορίζει το επάγγελμα του συναδέλφου Νίκου Βαφειάδη. Είναι ένας από τους ελάχιστους που το αξίζει.

Κυριακή, Απριλίου 10, 2011

Δείτε οπωσδήποτε την ταινία


Αριστούργημα, βαθύ, ελπιδοφόρο.

Παρασκευή, Απριλίου 08, 2011

Ο κ. Κάρολος Παπούλιας και λοιποί σοσιαλιστές σε στιγμές χαράς


Στιγμιότυπο από τις διακοπές της κ. Στάη στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, αγκαλιά με τον Γιώργο Λιάνη, τη θρυλική Μιμή και τον Διονύσιο Λιβανό, πρώην συζυγό της.
Η φωτογραφία -ντοκουμέντο από τη "Sirinanews"-τη Παρασκευή στα περίπτερα.
Πηγή: kourdistoportocali
Οι θεσμοί με την αλμύρα, γεια σου πρόεδρε σωτήρα!

ΥΓ: Ένεκα απεργίας μόνο φωτό από θαλασσίτσα μπορούσαμε να βάλουμε εδώ. Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα!

Τρίτη, Απριλίου 05, 2011

Ο Μίκης Θεοδωράκης σε μια ιστορική παρέμβαση εναντίον του Μνημονίου



Μίκης Θεοδωράκης: ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ! ΤΕΛΕΙΩΣΕ!

- Έζησα πόλεμο και Χούντα και αντιστάθηκα και στα δύο.

- Τουλάχιστον κατά την διάρκεια της κατοχής, ήξερα και έβλεπα τους εχθρούς μου, τους Γερμανούς.

- Το ίδιο και κατά την διάρκεια της Χούντας. Οι εχθροί του Έθνους ήταν ορατοί και είχαν καταλάβει την διακυβέρνηση της χώρας με τη βία.

- Ήξερες τι είχες να αντιμετωπίσεις και να αντισταθείς σε αυτό, ακόμα και με κίνδυνο την ζωή σου ή με κίνδυνο την εξορία. Σήμερα?

- Σήμερα ο εχθρός δυστυχώς είναι η εκλεγμένη Κυβέρνηση του περίπου 20% η οποία χρησιμοποιώντας εντελώς αντισυνταγματικούς τρόπους ξεπουλάει το Έθνος μας, το υποδουλώνει και δυστυχώς δεν υπάρχει ο ορατός εχθρός που το έκανε με τη βία. Γι’αυτό ο κόσμος ακόμα “κοιμάται”. Γι’αυτό πιάστηκε στον ύπνο.

Η επιλογή είναι μία. Η Ειρηνική Επανάσταση. Θα πρέπει ειρηνικά να αναλάβουμε την μετάβαση σε ένα άλλο πολιτικό σύστημα με σκοπό την αλλαγή, την απελευθέρωση και την νομιμότητα. Μια Επαναστατική Κυβέρνηση.


- Δυστυχώς σε 2-3 χρόνια μπορεί να μην ζω, όμως φοβάμαι ότι αυτό που ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε πρόσφατα, ότι δηλαδή “σε 2-3 χρόνια η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει ούτε τους τόκους και θα γίνουν ζητιάνοι ζητώντας ελεημοσύνη”, θα επαληθευτεί.

- Ας βγεί ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς και να δηλώσουν ότι ΝΑΙ δεν εκπροσωπώ το σύνολο των Ελλήνων και να ζητήσει Εθνική Κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να αντισταθεί.
Δυστυχώς η Αριστερά δεν βρήκε τον παλμό, για αυτό την κάλεσα να εγκαταλείψει τη Βουλή.

- Που είναι όλοι αυτοί που ήταν εναντίον του Μνημονίου. Γιατί δεν ενώνονται εναντίον των επιβουλεύσεων? Γιατί δεν εναντιόνωνται? Βλέπετε κάποιον από τα έντυπα και τα κανάλια να μιλούν για αυτά? Όταν μίλησα τον Δεκέμβριο επακολούθησαν 350.000 αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Είδατε κάποιο κανάλι ή κάποια εφημερίδα να το αναφέρει?

Αν είχα ένα πολιτικό κόμμα αυτή τη στιγμή, ξέρετε πως θα το ονόμαζα; Πατρίδα. Αυτό μας λείπει

Δευτέρα, Απριλίου 04, 2011

«Προφητείες» Μητσοτάκη εν έτει 2009


Προσέξτε 4 λεπτομέρειες από το άρθρο της Καθημερινής της 20ης Μαρτίου 2009 για την ομιλία του εφιαλτικού Μητσοτάκη στο Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολεγίου :
1. Ο τόπος της εκδήλωσης όπου ο Μητσοτάκης ομιλεί για το πραγματικό χρέος της Ελλάδας.
2. Το ποσόν που αναφέρει (800 δισ!)
3. Την αποστροφή του ότι για την απογραφή που προτείνει «να ζητήσουμε, αν χρειαστεί, τη βοήθεια κάποιων διεθνών οργανισμών» (πάει ο νους σας στο ΔΝΤ;)
4. Την σκέψη του πως «οφείλουμε όλοι να συνεννοηθούμε και να ακολουθήσουμε μια μακροχρόνια πορεία ανάκαμψης». Ο άνθρωπος πρότεινε συγκυβέρνηση μεσούσης κυβέρνησης Καραμανλή:

Νέα απογραφή ζητεί ο Κων. Μητσοτάκης

Νέα απογραφή της οικονομίας ζήτησε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η σωστή αποτύπωση της πραγματικότητας είναι απαραίτητη για να πορευθεί η χώρα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Μιλώντας σε κλειστή συζήτηση του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολεγίου της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε η απογραφή να γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων των κομμάτων και, αν απαιτηθεί, τη βοήθεια κάποιων διεθνών οργανισμών. Ο πρώην πρωθυπουργός υιοθέτησε σκληρή γλώσσα για να περιγράψει την οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι «η απόλυτη αλήθεια για την οικονομία πρέπει να αποκαλυφθεί στον ελληνικό λαό». Κατά τον κ. Μητσοτάκη, η αλήθεια συμπυκνώνεται σε επισημάνσεις όπως:

«Ζήσαμε δανειζόμενοι και αρνηθήκαμε πεισματικά τις μεταρρυθμίσεις, ζούμε πάνω από τις δυνάμεις μας... χρωστάμε σήμερα (δημόσιο χρέος μαζί με τις εγγυήσεις, ιδιωτικό χρέος και κοινωνική ασφάλιση) περί τα 800 δισ. ευρώ και οφείλουμε όλοι να συνεννοηθούμε και να ακολουθήσουμε μια μακροχρόνια πορεία ανάκαμψης». Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι για την αντιμετώπιση των σωρευμένων ελλειμμάτων των τελευταίων 28 ετών θα επιβαρυνθούν μία ή δύο γενιές Ελλήνων, «αλλά η χώρα πρέπει επιτέλους να αναπνεύσει...».

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε στην υποχρέωση της κυβέρνησης να επιβάλει τη δημοκρατική νομιμότητα. Προσέθεσε δε ότι «το πρόβλημα για τη Δημοκρατία δεν προέρχεται από το ΚΚΕ, αλλά από τη θολή Αριστερά που ουσιαστικά την αρνείται και δεν διστάζει να υπονομεύσει τους θεσμούς».

Στην ίδια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Ανδρ. Ανδριανόπουλου και μετείχαν πρόεδροι επιμελητηρίων, επιχειρηματικών οργανώσεων και υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, δεν έλειψε και η κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης. «Η πολιτική της ήπιας προσαρμογής που ακολούθησε η κυβέρνηση» ακούστηκε μεταξύ άλλων «δεν εξαφάνισε τα προβλήματα. Απλώς τα ανέβαλε για να πέσουν τώρα όλα μαζί πάνω στην οικονομία».

Παρασκευή, Απριλίου 01, 2011

Άϊ Σπικ Χελένικος


Τύχη βουνό για την Άννα Διαμαντοπούλου. Τράκαρε μετωπικά με την ελληνική γλώσσα και γλίτωσε δίχως γρατσουνιά!

Οι μεγάλοι πολιτικοί άνδρες καταξιώνονται όταν κατορθώνουν είτε να εντάξουν κάποιο νεολογισμό στην καθομιλουμένη είτε να καταστήσουνμοδάτημια ήδη υπάρχουσα λέξη ή φράση. Ο Ανδρέας Παπανδρέου τα κατάφερε μια χαρά με τοκατεστημένο” (μετάφραση του αγγλικού establishment), τηναναδόμησηκαι -πάνω απ' όλα- τηνΑλλαγή”. Δυστυχώς, όπως μάθαμε το 1989, με χαρακτηριστική καθυστέρηση, η άσπιλοςΑλλαγήείχε δώσει μεν ραντεβού με την Ιστορία αλλά την έστησε και πήγε να συναντήσει τις πάνες-βρακάκια Πάμπερς. Από τότε έγινε συνώνυμο των γνωστών οζόντων περιεχομένων των Πάμπερς έπειτα από τις γενναίες χρήσεις των αδηφάγων κι αεικίνητων βρεφών. Ο κ. Μητσοτάκης λάνσαρε με επιτυχία τη λέξηκάθαρση”, η οποία ήταν τόσο τέλεια που κατέστη αόρατη. Από τότε την ψάχνουμε εις μάτην. Ο Κώστας Σημίτης μας έριξε το υπονοούμενο τουεκσυγχρονισμού”, το οποίο μεταφράστηκε ταχέως σεΊμια”, “Χρηματιστήριο”, “ΟτσαλάνκαιΟλυμπιακοί Αγώνες”. Στην ιστορία, όμως, πέρασε με τη λέξημακέτοόταν αναφώνησε σε εγκαίνια λιμένοςΕίναι μακέτο τούτο το έργο;”. Ο Γιώργος Παπανδρέου τους ξεπέρασε όλους εγκαινιάζοντας καθημερινά νέες λέξεις που δεν αντιλαμβάνεται ούτε ο ίδιος το νόημά τους διότι αποτελούν τον καρπό του παράνομου έρωτα ενός αμερικάνικου μυαλού με την επιτακτική αναγκαιότητα διατύπωσης σκέψεων στα χελένικος. Τελικά, οι μόνοι που τον κατάλαβαν άπαξ ήταν οι ψηφοφόροι όταν είπε άνευ σαρδάμ: “λεφτά υπάρχουν”.

Άννα μπανάνα


Η υπουργός Παιδείας(;) κ. Διαμαντοπούλου δεν θα μπορούσε να λείπει από την λεξιπλαστική ομήγυρη. Είναι καθ' ύλην αρμόδια, άλλωστε. Τη Δευτέρα το βράδυ, στην εκπομπήΑνατροπήτου Γιάννη Πρετεντέρη, έβαλε στα καλάθια γλωσσολόγους και φιλολόγους όταν εκτόξευσε το ασύλληπτο: “Το χρέος είναι πραγματικά δυσθεόρατο, τόσο δυσθεόρατο που ζει μόνο του”. Καιδυσκαιθεόρατοτο άτιμο το χρέος. Και μοναχικό. Ζει μόνο του! Η διαμαντοπούλεια λέξηδυσθεόρατοδεν απαντάται στα ελληνικά λεξικάεκτός αν στην λέσχη Μπίλντερμπεργκ που συχνάζει η υπουργός μοιράζουν άλλα, πιο ενημερωμένα. Μακροχρόνια έρευνα που διήρκεσε περί τα 10 δευτερόλεπτα μας οδήγησε στην παραπλήσια λέξηδυσθεώρητος”, η οποία στο λεξικό Μπαμπινιώτη ορίζεται ως εξής: “δυσθεώρητος, -η, -ο [αρχ.] αυτός τον οποίο δύσκολα μπορεί να δει και να συλλάβει κανείς σε όλο του το μέγεθος”. Η κ. Διαμαντοπούλου έχει μιλήσει στο παρελθόν για σύγκρουσηεικονομάχων εναντίον εικονοκλαστών” - κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την ταινίαΚράμερ εναντίον Κράμεραφού εικονομάχοι και εικονοκλάστες είναι το ίδιο. Έχει επίσης φιλέψει το φιλοθεάμον κοινό με λογύδριο για κατηγορίες που εκτοξεύονταιεπί δικαίοις και αδίκοις”! Αν και το ορθόν προέρχεται από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (κεφ. Ε, στ. 45) που λέειβρέχει επί δικαίους και αδίκουςη επικεφαλής της εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων λίγο έλειψε να το μετατρέψει σε επί δικαίοις και ραδίκοις...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατία" στις 30/3/2011