Παρασκευή, Ιανουαρίου 30, 2015

Ο λυτός για δέσιμο

«Εύχομαι να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς» λέει η κινέζικη ευχή, που μόλις πραγματοποιήθηκε για όλους μας. 

Πριν από ακριβώς ένα έτος, ο τίτλος της στήλης ήταν «Κακό εναντίον χειρότερου» και οι εναρκτήριες φράσεις του κειμένου οι ακόλουθες: «Η πολιτική ζωή στην Ελλάδα θυμίζει ταινία του Ταραντίνο. Αδίστακτοι μισότρελλοι πρωταγωνιστές σ' ένα άσκοπο λουτρό αίματος». Τίποτε δεν έχει αλλάξει. Η καθημερινότητα τηρεί τις παραδόσεις ακόμα και με κυβέρνηση της νεωτερικότητας, της προόδου και του «λιτού βίου με αξιοπρέπεια». Το τελευταίο, το εντός εισαγωγικών το είπε ο Μαχαρίσι Μαχές Βαρουβραχμάκης:«Είμαστε υπέρ του λιτού βίου. Δεν πιστεύουμε ότι ανάπτυξη σημαίνει να έχουμε τόσες πολλές
Porsche Cayenne στους στενούς δρόμους των πόλεων μας… Οι Έλληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά, όταν ξόδευαν λιγότερα από τα έξοδα τους, όταν τις αποταμιεύσεις τους τις χρησιμοποιούσαν για τα παιδιά τους, όταν αισθάνονταν περήφανοι που δεν είχαν δάνεια και πιστωτικές κάρτες». Αυτό το περί των αποταμιεύσεων που οι γονείς τις χρησιμοποιούν για τα παιδιά τους δεν πρέπει να το είδε στην οικογένεια Παπανδρέου, με την οποία συνδέεται με δεσμούς φιλίας και κουμπαριά. Ο ΓΑΠ, κατά δήλωσίν του, κληρονόμησε από τον πατέρα του μόνο το όνομά του και με αυτό πορεύτηκε – καλή του ώρα.

Κολύμπα

Ο Γιωργάκης κατάφερε να κάνει καριέρα μόνο με ένα επίθετο και ένα ρολόι χειρός, το οποίο -κι αυτό κατά δήλωσίν του- κληρονόμησε από τον παππού, επειδή είναι έξυπνος. Σπίρτο. Και στη ζούγκλα να τον έριχνες θα έμπαζε στο μνημόνιο τα λιοντάρια. Οι υπόλοιποι, που δεν μας κόφτει σαν ξουράφι και σαν τον ΓΑΠ, χρειαζόμαστε μια σιρμαγιά για να ξεκινήσουμε καριέρα. Ο Βαρουφάκης μας προτείνει λιτό βίο για να τα καταφέρουμε. Να πουλήσουμε τις Porsche Cayenne θα ήταν μια καλή αρχή. Ούτως ή άλλως τις βαρεθήκαμε. Όλες τις λιμουζίνες μας. Εδώ που τα λέμε και το αεροπλάνο είναι και αντιοικολογικό και οι καμπίνες των επιβατών είναι κάπως ασφυκτικές, στενές, εφιαλτικές για τους κλειστοφοβικούς ανθρώπους. Θες να πας μέχρι την Πράγα; Κόψτο με τα πόδια να κάψεις και θερμίδες. Αν είναι παραθαλάσσιος ο προορισμός μπορείς να κολυμπήσεις μέχρι εκεί. Οι κολυμβητές έχουν κορμάρες και δεν καταλαβαίνουν κιόλας ότι ιδρώνουν!
Και από φαγητό; Ο μόνος τρόπος να περιορίσεις τις θερμίδες που μπακανιάζεις είναι να τρως αγριόχορτα 6 μέρες τη βδομάδα. Κι αυτό θα γίνει...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ΄χεις παρακάνει με το Βαρουφάκη και τις ad hominem, ελλείψει σοβαρής αντεπιχειρηματολογίας, κακιούλες..
Ο τύπος είναι μορφωμένος, με την πραγματική κοσμοπολίτικη έννοια του όρου, θέλει δέκα χαζοφιλολόγους και ιστορικούς στην καθισιά του, γεγονός που θα πιστοποιήσουν όλοι οι χρόνιοι αναγνώστες του και, εν πάση περιπτώσει, σηματοδοτεί μία τομή και μια αύρα ανανέωσης στα ζητούμενα ενός ρόλου που μέχρι πρότινος τον ενέμοντο βλαχοδεξιοί κλαρινογαμπροί τύπου Γιακουμάτου. Αλλά εσύ προτιμάς να κυβερνιέσαι από Στουρνάρες και από Γκαργκάνες, οι οποίοι σε μέμφονται επειδή διαμαρτύρεσαι για την αύξηση των ραπανακίων στις λαϊκές.

Παναγιώτης Λιάκος είπε...

Και η κριτική και η σάτιρα και οι ad hominem κακιούλες είναι μέσα στο παιχνίδι. Αν δεν μπορεί ο άνθρωπος να το αντέξει τότε πρέπει να μην πολιτεύεται. Το ειδικό βάρος του θα φανεί από το αποτέλεσμα. Επίσης, η διαπίστωση ότι προτιμώ να με κυβερνούν Γκαργκάνες και Στουρνάρες δείχνει ότι δεν έχεις επαφή με το blog και όσα περιέχει.

Ανώνυμος είπε...

Το νέο μας απόκτημα του λάιφσταιλ, ο Γιά(ν)νης Βαρουφάκης, ο κατακτητής των γυναικών. Ποιος Ρουβάς ?

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΗΓΙΑΙΟΣ ΚΑΥΣΤΙΚΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ