Κυριακή, Ιουλίου 15, 2007

«Στύσεως Εγκώμιον»: Επιτροπή του Βουλγαράκη βραβεύει την «τόση καύλα»!


Χαριτωμένη είδηση που αλιεύσαμε από Παρόν και αφορά στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας που συνοψίζουν με εύστοχο τρόπο το είδος της λογοτεχνίας και της ποίησης που καλύπτει τις… ανάγκες του υπουργείου Πολιτισμού και του κράτους εν γένει.
Το βραβείο ποίησης δόθηκε, από επιτροπή που ορίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού, στο ποίημα του Τάσου Γαλάτη με τίτλο «Στύσεως Εγκώμιον».
Ας μην σχολιάσουμε εμείς το πόνημα, ας το αφήσουμε να μιλήσει από μονάχο του, έστω και εν περιλήψει – ένεκα η ανάγκη για οικονομία χώρου και εγκεφαλικών κυττάρων:
«Στις πλέον κατανυκτικές στιγμές / με τα σχοινοτενή εκείνα, κύριε ελέησον, τα δι’ ευχών και δόξα σοι / τα θυμιάματα και τις γεμάτες συντριβή γονυκλισίες /
Μου ήταν διαρκώς τσαντήρι / όπως αδιάντροπα χυδαιολογούσαν τότε / οι πιο ξεσκολισμένοι από εμένα μάγκες / ενώ εγώ σιωπούσα πάντοτε κόσμιος και καυλωμένος».
Μεγάλες αλήθειες λέγει ο ποιητής. Έτσι σιωπά κι η εξουσία που τον βραβεύει.
Πάντοτε κόσμια και καυλωμένη – μέχρι να βρει τον λαό στην μετεκλογική γωνιά για να τον… ξεσκολίσει.
Και συνεχίζει λίγο παρακάτω ο απόγονος του Τυρταίου, του Πινδάρου, του Ομήρου:
«η εξεγερμένη σάρκα μου κατήγε νέους θριάμβους / ακατάβλητη από τις επιθέσεις των αγγέλων και τα ρητά των ευαγγελιστών και των προφητανάκτων που αποστήθιζα.
Κι έτσι απαλλάχτηκα εν τέλει από την κόλαση / που πια καιρός μέσα στην τόση καύλα / να με απασχολήσουν οι ραδιουργίες του Εωσφόρου /
η μετά θάνατον ζωή κι όλες οι άλλες μεταφυσικές αηδίες».
Η «τόση καύλα» του δημιουργού θα βρει, συμφώνως με το δημοσίευμα, το δρόμο της για τις σχολικές βιβλιοθήκες, στα κέντρα Ελληνισμού του εξωτερικού και γενικά όπου το κράτος βάζει την ερεθισμένη του έμπνευση στην υπηρεσία του έθνους.
Μιλάμε για μια περαιτέρω διάκριση του ΥΠΠΟ, ακριβώς στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του…

Οργασμός έμπνευσης για τον Γιώργο Βουλγαράκη...

6 σχόλια:

Suspect είπε...

τελικα στο συμπαν, ο πλανητης γη πρεπει να παιζει το ρολο του ψυχιατρειου...

Παναγιώτης Λιάκος είπε...

Σωστός.

Ανώνυμος είπε...

den pame kala.....
sovarotath h kyvernhshmas....ayrio isws dwsei epeno kai sta mpourdela ths fylhs...

Stefanos είπε...

Το άκουγα το πρωί πηγαίνοντας στη μονάδα και κόντεψε να μου φύγει το τιμόνι από το χέρι.
Δηλαδή αυτός όχι μόνο κυκλοφορεί ελεύθερος, όχι μόνο υμνεί αυτό που τον δέρνει, αλλά τον βραβεύσαμε κιόλας...
Τώρα ποιος είναι δηλαδή ο μεγαλύτερος χειρομαλάκτης; αυτός ή αυτοί που τον επιβράβευσαν για τις ενδοπαλάμιες παλινδρομήσεις του;
ο γνωστός φαντάρος..
υ.γ : 15 και σήμερα.. :)

Ανώνυμος είπε...

Πανέξυπνοι μας έχουν βγει όλοι. Σχολικές βιβλιοθήκες είπατε; Να γιατί πάει συνέχεια κατά διαόλου η νέα γενιά. Τα παιδιά του Δημοτικού παίζει να γράφουν ποιοτικότερα ποιήματα. Τι να πω; Συγχαρητήρια στην Ελλαδάρα που βραβεύει πάντα του ποιοτικούς...

Ειλικρινά υμέτερος,
Dexter

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να πιστεύω ότι είμαι καλόπιστος άνθρωπος (λέμε τώρα...). Αν μου πούνε ότι αυτό είναι τέχνη θα το πιστέψω. Αν μου πούνε ότι ήταν καλύτερη τέχνη από αυτή των υπολοίπων συμμετεχόντων, επομένως έπρεπε να βραβευτεί, και αυτό θα το πιστέψω.

Αυτό που δεν θα πιστέψω όμως, είναι τα ίδια μου τα αυτιά, όταν θα ακούσω από τα στόματα των επιβραβευτών (και εφόσον συμμετέχει ε σε αυτό ένα μέλος της κυβέρνησης, την εκπροσωπεί), να μιλάνε για ηθική και να ρίχνει πρόστιμα το ΕΣΡ για "απρεπή" συμπεριφορά.