Σάββατο, Αυγούστου 04, 2007

Θερινά παράδοξα και αινίγματα της μιντιο-τηλοψίας



Το πρώτο κεφάλαιο τιτλοφορείται «περιττές ή άσκοπες ερωτήσεις ένεκα του ρεπορτάζ».
Σίγουρα όλοι σας κάπου, κάπως, κάποτε έχει δει έναν μαυρισμένο και ημιμεθυσμένο μαρκουτσοφόρο, σε νησιωτική παραλία ευρισκόμενο, να ρωτάει νεαρούς και νεαρές που χοροπηδάνε σε κάποιο πάρτι: «Περνάτε καλά εδώ;»
Είναι απορίας άξιον τι είδους απάντηση περιμένει να λάβει:
α) Ναι όλα μια χαρά είμαστε φουλαρισμένοι με κέφι. Τώρα που σε βλέπουμε κιόλας είμαστε διπλά χαρούμενοι.
β) Περνάμε απαίσια αλλά συνάμα και ωραία επειδή είμαστε μαζοχιστές. Από τη μια απεχθανόμαστε τα πάρτι σε παραλίες κι από την άλλη συμμετέχουμε για να ικανοποιήσουμε το μαζοχιστικό βίτσιο μας.
γ) Δεν περνάμε ούτε καλά ούτε κακά. Είμαστε διδακτορικοί φοιτητές και κάνουμε διατριβή για τη μέθη στη Μύκονο και τις ψυχολογικές της επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση των πελεκάνων.
Σε τελική ανάλυση, όποια απάντηση κι αν δώσουν οι εν εξάλλω ευρισκόμενοι νέοι, οι ρεπόρτερ των καναλιών είναι απτόητοι.
Προτιμούν να πυροβολήσουν μονάχοι τα ποδάρια τους παρά να μην υποβάλλουν ερώτημα σε κατάσταση όπου η απάντηση είναι αυτονόητη.
Σίγουρα όλοι σας κάπου, κάπως, κάποτε έχει δει έναν σοβαροντυμένο και ημίβλακα ρεπόρτερ να ρωτάει σύζυγο δολοφονημένου «πώς νιώθει».
Μέχρι σήμερα ούτε μία χήρα δεν έχει απαντήσει ότι νιώθει «θαυμάσια» αλλά η ερώτηση επανακάμπτει σαν τα σαρδάμ σε ομιλία του προέδρου του Κινήματος.
Άλλες πολυφορεμένες ερωτήσεις, εκφράσεις και ρεπορτάζ του καλοκαιρινού συρμού είναι η έξοδος των Αθηναίων (κυρίως) από την πρωτεύουσα με τις καλοκαιρινές άδειες: «το αδιαχώρητο στο λιμάνι του Πειραιά, στο σταθμό του ΟΣΕ, στα ΚΤΕΛ, στο Ελ. Βενιζέλος. Με κάθε μέσον οι αδειούχοι του Αυγούστου δραπετεύουν από την πρωτεύουσα».
Στη συνέχεια θα προκύψει κι ένας τσακωμός με εκπροσώπους του υπουργείου Ναυτιλίας και πλοιοκτήτες της… γραμμής για το «μπάχαλο και τις καθυστερήσεις στα δρομολόγια».
Πρώτο παράθυρο πίστα ο Αγούδημος!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνωντας σε ολα τα γραφομενα σας παραπανω, θα ηθελα να θεσω το τελικο ερωτημα.
Ειναι πραγματι τοοσο ηλιθιοι αλλα και αγραμματοι, οι αυτοαποκαλουμενοι δημοσιογραφοι, η μηπως ειναι ακομη περισσοτερο.(Δεν ειναι μονο η βλακεια, που ενοχλει, αλλα και αγραμματοσυνη, ιδιαιτερα η κακοποιηση μεχρι τελικης πτωσεως, της Ελληνικης γλωσσας).
Εχω την εντυπωση, οτι δεν τα εχουμε δει ολα.
Θ.

Παναγιώτης Λιάκος είπε...

Φίλε Θεόδωρε ας μην τους τσουβαλιάζουμε όλους. Άλλωστε ο Νίκος Αλέφαντος έχει πει κατηγορηματικά ότι υπάρχουν δημοσιογραφάρες. Συμφωνούμε μαζί του.