Κυριακή, Αυγούστου 05, 2007

«ΑΔΙΑΒΡΟΧΕΣ» ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ!


Δεν θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας αλλά σε μερικές περιπτώσεις οφείλουμε να το κάνουμε. Μια απ’ αυτές είναι η αρχική μας εκτίμηση για τα εκατοντάδες μέτωπα πυρκαγιών που αντιμετώπισε ο κρατικός μηχανισμός και τα αίτια που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή. Ήδη από τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου και τις πρώτες του Αυγούστου στην εκπομπή μας είχε ειπωθεί ότι η «χώρα δέχεται επίθεση – πιθανώς και γεωπολιτικής φύσης». Ναι μεν υπάρχουν οικοπεδοφάγοι, επιπόλαιοι άνθρωποι, παράνομες χωματερές και δεν συμμαζεύεται αλλά μια κατοστάρα πυρκαγιές καθ’ εκάστην πάει πολύ και οδηγεί και την σκέψη μακριά.
Είχαμε πει αρκετά – όσα μας επέτρεπαν οι πηγές και οι πληροφορίες που είχαμε στη διάθεσή μας. Είχαμε πει όσα κραύγαζε η ίδια η πραγματικότητα ότι συμβαίνουν. Είχαμε πει όσα προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων που έχουν όλοι στα χέρια τους και μπροστά στα μάτια τους.
Τμήμα από τα λεχθέντα, τα σημαινόμενα και τα κρυπτόμενα φιλοξενεί σήμερα, 5 Αυγούστου 2007 και η εφημερίδα «Παρόν» στο κύριο θέμα του πρωτοσέλιδού της αλλά και σε ρεπορτάζ σε εσωτερική σελίδα.
Χαρακτηριστικό απόσπασμα του δημοσιεύματος είναι το ακόλουθο: «Αναφερόμαστε σε πολύ σοβαρότερες ενδείξεις που αφορούν συμμετοχή ακόμα και ξένων υπηρεσιών σε εμπρησμούς».
Αυτά για την ώρα, πάρτε το «Παρόν» και μείνετε συντονισμένοι με το blog…



6 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Επειδή δεν ακούω για γεωγραφικούς λόγους την εκπομπή, μήπως πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια στην ανικανότητα των κυβερνώντων να θωρακίσουν τα δάση μας (υλικά και νομικά) και τη δασική υπηρεσία και δευτερευόντως στους παραδασίλιους δήμους; Το προλαμβάνειν είναι δυσκολότερο, αλλά αρκούντως ικανό να αποτρέψει συνωμοσιολογικές αναζητήσεις υπευθύνων στους αναρχικούς ή τους ΠΑΣΟΚους ή άλλους.

Παναγιώτης Λιάκος είπε...

Φίλε "Δείμε". Δεν μιλάμε ούτε για πασόκους ούτε για αναρχικούς ούτε για αρχόμενους. Μιλάμε για τους "άλλους". Σκέψου μόνο τα νούμερα και αναλογίσου.
Φυσικά και αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τις αβλεψίες και τα εγκλήματά μας, αλλά δεν πρέπει να μας θεωρούν και μαλάκες μερικοί μερικοί.

Ανώνυμος είπε...

Εαν ειχαν λαβει ολα τα μετρα για να σταματησουν τις φωτιες απο οικοπεδοφαγους, τοτε πολυ πιο ευκολα θα μπορουσαν να ελεγξουν και τις "αλλες" φωτιες.
Αλλα για ποιους μιλαμε τωρα!
Για τα ηλιθια,η πουλημενα τομαρια που μας κυβερνανε χρονια τωρα και που μπροστα στο να παρουν μερικους ψηφους, δεν σταματανε μπροστα σε τιποτα.
Ποιος επετρεψε στους συνεταιρισμους να αγοραζουν και να κατατεμνουν τη γη δεκαετιες τωρα, με τη συνδρομη δικηγορων, που πολλοι ειναι και βουλευτες;
Ποιοι ξεκινησαν το σπορ; Δεν ηταν οι ιδιοι, που αγορασαν την "Πολιτεια", μεσω του συνεταιρισμου τους και αλλοι μεν εχτισαν, αλλοι δε τα πουλησαν σε λεφταδες για να το κανουν αυτοι;
Δεν ηταν οι δικαστες, που εβαλαν κι αυτοι το δαχτυλακι τους, με το να αγορασουν κι αυτοι δασικη γη στο Μαραθωνα;
Η τελικα, για τη μεγαλη μαζα, που ηλιθια, ως συνηθως, πριονιζει το κλαδι, πανω στο οποιο κρεμεται;
Ονειρευεται βλεπεις μεγαλεια και βιλλες, σαν κι αυτες που βλεπει απο την "κλειδαροτρυπα", καθε μερα.
Με το οποιο τιμημα.
Και εμεις οι υπολοιποι;
Δειλοι, μοιραιοι και αβουλοι ανταμα, προσμενουμε ισως καποιο θαμα.
Γιατι λοιπον να μη μας πηδηξουν οι οποιοι εξωθεν εχθροι;

Θ.

Παναγιώτης Λιάκος είπε...

Φίλε Θεόδωρε ας μην τους τσουβαλιάζουμε όλους. Άλλωστε ο Νίκος Αλέφαντος έχει πει κατηγορηματικά ότι υπάρχουν δημοσιογραφάρες. Συμφωνούμε μαζί του.

Ανώνυμος είπε...

file deime kai egw pasokos eimai omos den evala kamia fwtia.anti8etws...8a elega pws tis vazoun idiokthtes ektasewn dasikwn gia na ginoun kthmata na konomhsoun.
oi fwties file den exoun komatismo....alwste mhn ksexnas pws pane na kanoun kthmatologio efetos kai oi exontes frontizoun na ginoun kthmatakia ta dasika prin ta katagrapsoun...

ted είπε...

Αδιάβροχοι.
Κατάγομαι από τον Πύργο Ηλείας.Στα παιδικά μου χρόνια ο Καιάφας αποτελούσε την εκδρομή του Σαββατοκύριακου ιδιαίτερα τα καλοκαίρια.Την περιοχή εκεί την ξέρω σαν την παλάμη μου.Φτάνουν λοιπόν οι θεωρίες συνομωσίας.Ας μην καταλήγουμε εκεί γιατί δεν έχουμε πως αλλιώς να κρύψουμε την ανικανότητά μας και την αδιαφορία μας.
Στην Ηλεία τουλάχιστον, ποτέ δεν δόθηκαν λεφτά σε δήμους ή νομαρχίες για τις δασικές εκτάσεις.Πευκώνες ατελείωτοι βρίσκονταν χωρίς ούτε ένα δασικό δρόμο ή μια αντιπυρική ζώνη.Ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια που είχε σταματήσει και οι εκμετάλλευση από τους ντόπιους των πεύκων (Υλοτομία, ρετσίνια κλπ)τα δάση αυτά είχαν αγριέψει με αποτέλεσμα σε πολλά μέρη να είναι αδιάβατα.Ποτέ κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να τα καθαρίσει,να κόψει δέντρα που είχαν πέσει ή είχαν γεράσει, ούτε και να απομακρύνει τους πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ που διασχίζουν όλη την Ηλεία και Αρκαδία.Επιπλέον κάθε χωριό είχε και μια χωματερή δίπλα του ακάλυπτη και εντελώς απροστάτευτη.Έτσι κι αλλιώς τα λιγοστά χρήματα που έφταναν στους δήμους δεν επαρκούσαν για υγειονομική ταφή.
Έτσι λοιπόν το κακό ήταν θέμα χρόνου πότε θα συνέβαινε. Φέτος το καλοκαίρι με τις κλιματολογικές συνθήκες που βιώσαμε όλοι βρεθήκαμε στην κατάλληλη στιγμή. Μπήκε κάπου φωτιά,από αβλεψία ίσως ή και εμπρησμό και από κει και πέρα βρέθηκε η ευκαιρία από κάποιους που εποφθαλμιούσαν περιοχές φιλέτα όπως ο Καιάφας να δραστηριοποιηθούν και να συνεχίσουν ανενόχλητοι.Επικράτησε το φαινόμενο του ντόμινο.Έτσι κι αλλιώς δασοπροστασία δεν υπήρχε.Φρόντισε το κράτος μας να την διαλύσει.Πυροσβεστική δεν υπήρχε.Φρόντισε το κράτος μας να την διαλύσει.Πολιτική προστασία δεν υπήρχε.Φρόντισε το κράτος μας να την διαλύσει.Και ευτυχώς που είχαμε φωτιές και δεν είχαμε τίποτα άλλο...Φανταστείτε να εισέβαλε κανένας λόχος Τούρκων από τον Έβρο.Θα έφτανε στην Κρήτη ανενόχλητος.Τότε να δώ τον κυρ Πολύδωρα και την κυρα Ντόρα για τι ασύμμετρες απειλές θα τσαμπουνάγανε!!!
Ευθύνες τεράστιες!Και οι περισσότερες ανήκουν σ'αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ.Επικίνδυνοι και ηλίθιοι!!!Όσο πιο γρήγορα ξεκουμπιστούν τόσο καλύτερα για όλους μας.Ίσως θα είναι η καλύτερη υπηρεσία που θα προσφέρουν σ' αυτή τη χώρα. Έχουν Ξεπουλήσει τα πάντα.Διάλυση και αποσύνθεση παντού. Και "επικοινωνία".Πολλή "επικοινωνία" Ακόμα και πάνω στις στάχτες!
Και οι Πασόκοι;Κι αυτοί από κοντά.Άλλωστε σε ότι κι αν προσπάθησε ο Καραμανλής του είχε στρωμένο το χαλί ο Σημίτης.Τον Καιάφα και την Ζαχάρω ο κος Γεωργακόπουλος (υπουργός του Πασοκ)είχε προσπαθήσει πρώτος να ξεπουλήσει αλλά δεν του είχε βγεί.
Ελπίζω ο λαός μας σ'αυτές τις δύσκολες ώρες να ξυπνήσει και να στείλει όλους αυτούς, γαλάζιους και πράσινους στον αγύριστο...Μόνο δεινά έχουμε να περιμένουμε απο τις πολιτικές τους.Ήρθε η ώρα να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.