Πέμπτη, Μαρτίου 27, 2008

Ο πατέρας-τέρας της διπλής ονομασίας των Σκοπίων

Επειδή πολλά ακούγονται από σχετικούς και άσχετους για τη διπλή ονομασία των Σκοπίων που η Ελλάδα ορθότατα θέλει να εξορκίσει όπως ο φάδερ Μέριν τον δαίμονα από την μικρούλα στην ταινία Εξορκιστής, θα εντοπίσουμε τον ένοχο εδώ και τώρα!




Αντιγράφουμε από το βιβλίο «Αθήνα-Σκόπια: πίσω από τις κλειστές πόρτες» (α’ τόμος, έκδοση 1995) του εκδότη του περιοδικού «Άμυνα & Διπλωματία» Αλέξανδρου Τάρκα:


«Ο όρος της φόρμουλας βαπτίσματος των Σκοπίων χρησιμοποιείται, για πρώτη φορά, από τον υφυπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Τζούνη και τον επιτετραμμένο της Αμερικανικής Πρεσβείας Τζέιμς Ουίλιαμς στις 30 Μαΐου 1992. Ο Τζούνης (που, κατά δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, θα είχε αρμοδιότητα μόνο για διοικητικά θέματα του υπουργείου) καταθέτει την ιδέα της Αθήνας ως μια μέθοδο που οδηγεί σε ντε φάκτο ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων, ενώ ο Ουίλιαμς αναλαμβάνει τη δέσμευση βολιδοσκόπησης του [προέδρου των Σκοπίων Κίρο] Γκλιγκόροφ από την αμερικανική πλευρά. Η πρωτότυπη διπλωματική φόρμουλα ξενίζει το επιτελείο της Αμερικανικής Πρεσβείας της Αθήνας και μετά από πολύωρη σύσκεψη αποφασίζεται να προταθεί προς το Στέητ Ντηπάρτμεντ να μην γίνει κάποια βιαστική κίνηση, αλλά να διερευνηθούν πρώτα τα περιθώρια στην Ευρώπη.

(…)

Τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 1992, ο [πρωθυπουργός Κ.] Μητσοτάκης συναντάται γι’ άλλη μια φορά με τον [Αμερικανό πρεσβευτή Μ.] Σωτήρχος. Ο Αμερικανός πρεσβευτής αποκτά μια σφαιρική ενημέρωση τόσο για τη μεθόδευση της διπλής ονομασίας, όσο και για τις σχέσεις Σκοπίων-Βελιγραδίου. [Αφού μεσολαβεί η συνεδρίαση του Γ’ Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών την Κυριακή 14 Ιουνίου] ο Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΟΚ την επομένη μέρα (σ.σ. ο τότε πρωθυπουργός κατείχε το χαρτοφυλάκιο και του υπουργείου Εξωτερικών ως τον Αύγουστο 1992) κάνει δημόσια νύξη για τη διπλή ονομασία σύμφωνα με δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ρολάν Ντυμά. Την Τρίτη 23 Ιουνίου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Λισσαβόνας, ο Έλληνας πρωθυπουργός αποστέλλει επιστολή στους ηγέτες των χωρών-μελών της Κοινότητας με την οποία προτείνει και επίσημα ως θέση της χώρας τη διπλή ονομασία. Η επιστολή Μητσοτάκη, η οποία διέρρευσε στην εφημερίδα «Τα Νέα» στα τέλη Αυγούστου 1992, αναφέρει μεταξύ άλλων: μπορούμε να πούμε στα Σκόπια ότι θα τα αναγνωρίσουμε με όποιο όνομα επιλέξουν, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει το ‘Μακεδονία’, αλλά θα έχουν την ελευθερία να αυτοαποκαλούνται με όποιο όνομα επιθυμούν».

Το «όποιο όνομα επιθυμούν» που ανέφερε η επιστολή Μητσοτάκη θα ήταν προφανώς το... Μακεδονία. Καρφί δηλαδή έσχατο στο φέρετρο του ζητήματος.

Ιδού λοιπόν ο πατήρ-Φρανκενστάιν του τέρατος της διπλής ονομασίας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΝ!!!!!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι: Ο Αντώνης Σαμαράς παραιτήθηκε γι αυτόν ακριβώς τον λόγο από βουλευτής. Για να μην περάσει η διπλή ονομασία. Σήμερα είναι βουλυτής της Ν.Δ. και η κόρη του Μητσοτάκη διαπραγματεύεται ΤΡΙΠΛΗ ονομασία. Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια για τους διεθνείς οργανισμούς και την Ελλάδα, Μακεδονία για τους Σκοπιανούς, και όπως θέλουν οι άλλες χώρες (με σύσταση) για Μακεδονία - Σκόπια!

Άρραγε τι θα κάνει σήμερα; Θα κάνει ό,τι έκανε στην Ευρωβουλή; Που πήγε κόντρα με το κόμμα του για να μην περάσουν όλα αυτα;

Ανώνυμος είπε...

ma giauto leme uparxi thia digi. Pouna to perimene o mitsotakis oti i kori tou tha diapragmateuotane to onoma simera, meta apo tosa xronia. Oute pou to ixe fantasti.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί μου μία λύση υπάρχει όσο και αν φαίνεται γραφικό για την σημερινή ΕΛΛΗΝΙΚΗ πραγματικότητα...¨ΑΠΟΘΑΝΕΤΩ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΟΦΙΛΩΝ¨.
Είναι έτοιμοι οι Νεοέλληνες να κάνουν κάτι το οποίο ήταν σύνηθες για τους προγόνους τους?
Μπορούν κάποιοι να ¨ζοριστούν?¨Να χάσουν τη βολή τους ? Να πουν όχι στην ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ?
Γιατί στο κάτω-κάτω τι θα μας κάνουν περισσότερο... Δημιουργούν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και δεν βλέπουν τα δικά τους..
ΑΣΤΕΓΟΙ,ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΟΛΕΜΟΙ,ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΛΛΙΦΟΡΝΙΑ, ΜΕΞΙΚΑΝΟΙ ,ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ,ΜΑΦΙΑ......ΚΑΙ ΠΌΣΑ ΆΛΛΑ...(αλήθεια πόσοι απο εμάς ξέρουν τα αιτήματα που έχει η πολιτεία της ΚΑΛΛΙΦΟΡΝΙΑ απο το επίσημο κράτος των ΗΠΑ?)
ΜΗΝ ΣΑΣ ΦΟΒΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ... ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΛΟ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ...
Και αφήστε κάποιους να κάνουν συγκεντρώσεις στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ...Εδώ ο κόσμος χάνεται και οι ΔΗΜΟΣΙΟΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ το ασφαλιστικό τους...