Κυριακή, Σεπτεμβρίου 06, 2009

Δημοσιογραφικό κραχ στη ΔΕΘ


Οι άνθρωποι που πήγαν στη συνέντευξη τύπου σήμερα στη Θεσσαλονίκη, υποτίθεται πως είχαν ως αποστολή να αποσπάσουν από τα πρωθυπουργικά χείλη αλήθειες για τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα και τους πολίτες. Φέτος, σε αντίθεση με άλλες φορές, είχαμε το απόλυτο δημοσιογραφικό κραχ. Αυτό υπό μία οπτική είναι καλό διότι μας βοηθά να αναλύσουμε την ραγδαία πτώση της απήχησης του Τύπου στην Ελλάδα και τη λαίλαπα των τονωτικών ενέσεων των "δώρων" που έχουν καθιερώσει οι εφημερίδες και τα περιοδικά - άνευ των οποίων είναι παγκοίνως γνωστό ότι δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος αγοράς τους.
Οι ερωτήσεις που απηύθυναν στον πρωθυπουργό απηχούσαν την άγνοια, την χοντροπετσιά και την παντελή έλλειψη ιδεολογίας που χαρακτηρίζει τις πολιτικές εμπροσθοφυλακές των Μιντιαρχών, που σε γενικές γραμμές δεν είναι και πολύ ανώτεροι των υπαλλήλων τους σε τοιαύτα ζητήματα.

Αποθεώθηκε η μικροπολιτική

Τα θέματα που επέλεξαν οι "πολιτικοί ρεπόρτερς" για να θέσουν υπ' όψιν του πρωθυπουργού χαρακτηρίζονταν από την κλασσική επαρχιώτικη κουτοπονηριά και τον εξυπνακισμό που μαστίζει τα ΜΜΕ εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ακούσαμε μερικές δεκάδες φορές, με την α ή την β διατύπωση: "Γιατί πήγατε σε εκλογές; Τι θα κάνετε αν χάσετε; Θα φύγετε από πρόεδρος; Η οικονομία σε πόσο κακά χάλια βρίσκεται; Οι Βατοπεδινοί θα είναι υποψήφιοι;".
Ως αναμένετο λάμβαναν τις ίδιες απαντήσεις με απειροελάχιστες διαφοροποιήσεις στη διατύπωση. Η πνευματική και ψυχολογική-συναισθηματική πενία του δημοσιογραφικού κόσμου που παρέλασε από τα μικρόφωνα της ΔΕΘ είναι ισάξια με την πολιτική πενία της χώρας και κάλλιστα θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι η μία τροφοδοτεί την άλλη. Η διαλεκτική της μικρότητας είναι η μητέρα όλων των δυσανεξιών και των δυσμορφιών που διευρύνουν την όζουσα πληγή της όποιας "Ελλάδας" έχει απομείνει.
Η έφεση των μαρκουτσοχειριστών στη μικροπολιτική δεν είναι ανεξήγητη ούτε τυχαία. Η μικροπολιτική και οι μικροπολιτικοί πάτρωνές τους, τους έφτασαν στην αξιοζήλευτη θέση να υποβάλλουν ερωτήσεις στον πρωθυπουργό. Δίχως καπατσοσύνη στη διαχείριση μικροπολιτικών και μικροσυμφερόντων για μεγαλονταβατζήδες, δεν θα ήταν εφικτό να νέμονται το δημόσιο λόγο οι φτωχοδιάβολοι της γραμματικής και του συντακτικού.
Οι βαστάζοι των συμφερόντων δεν μπορούν παρά να ασχολούνται με την μικροπολιτική και τις τακτικιστικές μπαγαμποντιές των μικροπολιτικών διότι ως καλοί επαγγελματίες πρέπει να γνωρίζουν έγκαιρα σε ποιο στρατόπεδο χρειάζεται επειγόντως να υποβάλλουν τα διαπιστευτήριά τους. Σιγά μην πάνε σε press conference στη ΔΕΘ και αρχίσουν να ασχολούνται με πατρίδες, εθνικά θέματα και άλλα περίεργα που ούτε αγαπούν, ούτε κατέχουν, ούτε χρυσίον αποδίδουν.

Η Χάγη που δεν ειπώθηκε

Κι όμως, αυτοί βρε παιδί μου οι σινάμενοι, κουνάμενοι και αντιπολιτευάμενοι δεν μπορούσαν να "στριμώξουν" τον πρωθυπουργό με το ζήτημα των ομολογημένων εγκλημάτων πολέμου από την πλευρά των τούρκων οπλιτών του Αττίλα κατ' εντολήν της "Ευρωπαίας" τουρκίας; Αττίλα Ολγκάτς. Πηγάδι στο Τζιάος. Θάλασσα που έγινε κόκκινη από 320 αιχμαλώτους ελληνοκυπρίους. Τούρκοι τα έκαμαν Τούρκοι τα ομολογούν. Κι εσείς κύριε πρωθυπουργέ, σε ποια θυρίδα τράπεζας ξεχάσατε τη λέξη Χάγη; Η "δυναμική" πλην αφηρημένη (βλέπε υπόθεση Καραβέλα) κ. Μπακογιάννη, για ποιο λόγο έσπευσε στις 30 Ιανουαρίου 2009 να πει ότι «Δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το δικαστήριο της Χάγης ο Ολγάκτς»; Γιατί κύριε πρωθυπουργέ δεν το λέτε εσείς; Γιατί κύριε πρωθυπουργέ ανεχθήκατε Τούρκο διοικητή στη Λάρισσα; Γιατί αποπέμψατε τον ΑΓΕΕΘΑ κ. Γράψα; Για ποιο λόγο κάνατε εννεάμηνη τη θητεία του οπλίτη στις ΕΔ; Ποιες αποφάσεις και ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε για την ελληνική ΑΟΖ και την κατοχύρωσή της; Πότε θα ισχύσουν τα 12 μίλια; Είστε υπερήφανος για τον κουμπάρο σας κ. πρωθυπουργέ; Είστε υπερήφανος που επί των ημερών σας εκάησαν 3,5,000,000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων; Ποιοι είναι οι δολοφόνοι των 85 ατόμων της πυρκαγιάς του 2007 κύριε πρωθυπουργέ; Γιατί επιμείνατε να έχετε δίπλα σας μια αστεία περίπτωση όπως αυτή του κ. Παυλόπουλου που επί των ημερών του κάηκε η μισή Ελλάδα και το κέντρο της Αθήνας; Τι θα κάνετε με τους λαθρομετανάστες κ. πρωθυπουργέ; Συμφωνείτε με τον κ. Παυλόπουλο που κάποτε τους ευγνωμονούσε επειδή διάλεξαν "την Ελλάδα" για να ζήσουν; Για ποιο λόγο δεν είχατε αποπέμψει άμεσα τον ολέθριο Παυλόπουλο μόλις μίλησε τον Δεκέμβριο του 2008 για "αμυντική στάση της Αστυνομίας;" Γιατί δώσατε στον Τράγκα μερικά εκατομμύρια ευρώ κρατική διαφήμιση κύριε πρωθυπουργέ και τολμάτε να μιλάτε για κρίση; Τι κάνατε για την τρομοκρατία κ. πρωθυπουργέ; Γιατί προσγειώθηκε αεροπλάνο των "Μακεδονικών Αερογραμμών" στην Κέρκυρα στη σύνοδο του ΟΑΣΕ; Τόσο περήφανος Μακεδόνας είστε κ. πρωθυπουργέ;
Ο λόγος που οι σινάμενοι, κουνάμενοι και αντιπολιτευάμενοι δεν ρώτησαν για τα εθνικά είναι ότι γνωρίζουν τι τέξεται η επιούσα: Γιώργο Παπανδρέου το αύριο θα φέρει! Κι αυτός μας σερβίρει μια από τα ίδια. Αφελληνισμός και πάνω τούρλα κι ό,τι αρπάξουμε στη ζούλα. Οπότε, δεν υπάρχει λόγος να υπενθυμίσουν στο υπνώττον κοινό που ασχολείται μόνο με γαστέρα και υπογάστριο τα "εθνικά" και άλλα τέτοια παράξενα.

Ελάχιστες οι εξαιρέσεις

Το ΑΠΕ υπέβαλε ερώτηση για τον αγωγό Μπουρκάς-Αλεξανδρούπολη και τη στάση της Βουλγαρίας (ρίχνοντας και μια μπηχτή για "αδράνεια" της Ντόρας Μπακογιάννη). Ο απεσταλμένος της εφημερίδας "Μακεδονία" έκανε εύστοχη ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά - προς τιμήν του.
Εξαίρεση και ο δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη, του οποίου η ερώτηση (για τη στήριξη των επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων) ήταν απόλυτα συναφής με την ιδεολογία που υπερασπίζεται.
Οι υπόλοιποι, τα είπαμε, μικροπολιτική για ευρεία κατανάλωση. Το δημοσιογραφικό και μιντιαρχικό έλλειμμα της Ελλάδας ίσως να ξεπερνά και το οικονομικό αντίστοιχο.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

pes mou ton filo sou na sou pw poios eisai....allws.....pes mou ti pshfizeis na sou pw ta xalia sou!
to thema einai...pws pisw apo ola auta ta anapanthta erwthmata kati kryvetai....!
egw twra mia 10etia psaxnw! sthn arxh pistepsa sta petrelaia....den einai auto....oute ta eksoplistika oute h energeia!
kati allo einai pou einai kompos sto laimo....kati pou einai mprosta mas alla den to vlepoume!
den kserw ti...!
gia thn wra tautizomai me ton liako kai thn koilh gh! mexri newteras mou leipei enas hgeths pantws!!
enas Lewnidas Themistoklhs Aleksandros kai alloi tosoi sthn arxaia palaiotera kai newtera Ellada....kai vlepw ton Diogenh na vgainei me fako Duracell na psaxnei oxi ton anthrwpo alla to tounel....giati exoume mpei se tounel kai oxi mono fws den vlepoume...alla kai pou einai to tounel den kseroume!
nayagoi xwris varka kai xwris elpida

Ανώνυμος είπε...

Ακομα μ αυτους ασχολεισαι παλληκαρι μου;
Ξυς τ αρχιδια σου παιδακι μου καλυτερα.

Unknown είπε...

asxoloumai giati an den asxolithw den tha xw tipota gia na ksythw! tha mou ta paroun kai auta!

Ανώνυμος είπε...

Νασαι καλα,μουφτιαξες τη μερα.
(Αλλα οταν βλεπω τις συνεντευξεις ρε παιδια,τοτε φαινεται καθαρα,το επιπεδο των λεγομενων δημοσιογραφων.
Πολυ χαλια ρε παιδια.Πολυ χαλια).