Πέμπτη, Μαρτίου 25, 2010

Τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη

Τιμώντας την επέτειο της Εθνεγερσίας προσφέρουμε στους φίλους επισκέπτες το πλήρες κείμενο των απομνημονευμάτων του στρατηγού Γιάννη Μακρυγιάννη. Θεωρούμε ότι η ανάγνωσή του είναι μιας πρώτης τάξεως δώρο στον εαυτό σας.

Ζήτω το 1821! Ελευθερία ή θάνατος!

Το κείμενο με τα απομνημονεύματα του Στρατηγού βρίσκεται εδώ.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά για την μεγάλη χριστιανική και εθνική γιορτή.
Όσο και αν πασχίζουν κάποιοι να διαστρεβλώσουν το νόημα και την ουσία του αγώνα για την εθνική παλιγγενεσία, ακόμη και άν κάποιοι τον καπηλεύονται, ο αγώνας τόσων και τόσων επωνύμων, ανωνύμων, λαικών, κληρικών, ανδρών, γυναικών έγινε " υπέρ πίστεως και πατρίδος" και αυτό το έγραψαν ανεξίτηλα με το αίμα τους . Δεν μπορεί κανείς να το σβήσει. Η ιστορία το έγραψε, ο λαός το κατέγραψε. Και ό,τι γράφεται στην ψυχή του λαού με αίμα, καμμία προπαγάνδα, καμμία προσπάθεια εσκεμμένης διαστρέβλωσης δεν το ξεγράφει.
Όντως τα "Απομνημονεύματα του Μακρυγιάνη" είναι ένα μνημειώδες έργο και όποιος δεν το έχει διαβάσει, έχει χάσει ένα διαμάντι της νεοελληνικής λογοτεχνίας με αυτοβιογραφικο και ιστορικό περιεχόμενο, με σπάνιες αρετές που ενυπάρχουν σ'αυτό. Ο Γιάννης Βλαχογιάννης που επιμελήθηκε την έκδοσή τους, για να ακριβολογούμε έκανε την επίπονη δουλειά της...αποκρυπτογράφησης των Απομνημονευμάτων, γράφει στον πρόλογο: "Εις τον αναγινώσκοντα τα Απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη αμέσως από της πρώτης σελίδος γεννάται απορία μεγάλη, που μετατρέπεται εις θαυμασμόν μέγα κατά την πρόοδο της αναγνώσεως προς τα φυσικά πνευματικά προτερήματα του Μακρυγιάννη, πώς άνθρωπος τόσον απλούς το ήθος και τον νουν, στερούμενος παντελώς παιδείας οιασδήποτε, μόλις δε μαθών δι' αδεξίας χειρός να χαράττη και συνδέη εις συλλαβάς τα γράμματα του αλφαβήτου, κατώρθωσε να δημιουργήση τοιούτο ιστορικόν, γλωσσικόν και φιλολογικόν μνημείον". Και συνεχίζει ο Γ.Βλαχογιάννης ότι ένα τέτοιο ερώτημα θα μπορούσε να διατυπωθεί μόνον "παρ' ανθρώπου μή δυναμένου να γνωρίζη ότι ο εν τη ψυχή εδρεύων Λόγος δεν έχει ανάγκην γραπτών κανόνων της ψυχράς γραμματικής και των στερεοτύπων όρισμών της διδασκομένης λογικής ίνα εκδηλωθή".
Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι διαβάζοντας τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη γίνεται κανείς σοφώτερος πέρα από την αισθητική απόλαυση που προσφέρει το έργο.
(ΚΑΤΕΡΙΝΑ)

Ανώνυμος είπε...

Katerinaki thelw na kanw sxolio omws niwthw kallymenos opote ti na pw???
Xronia Polla
Pisth stis idees mas kai ta idanika mas!
mono etsi tha vgoume apo to adieksodo!


Sir Duck

Cioara Andrei είπε...

Foarte interesant subiectul postat de tine. M-am uitat pe blogul tau si imi place si am sa mai revin sa-l vizitez. O zi buna

Ανώνυμος είπε...

Οτι και να πει κανεις ειναι λιγο για αυτον τον ανθρωπο. Τα ιδανικα και τις αξιες που υιοθετουν οι πιο πολλοι(καποιοι δεν ξερουν τι σημαινουν και φυσικα αρνουνται πεισματικα να μαθουν) ορισμενοι ανθρωποι θαρρεις και ειναι το γραφτο τους να τα εχουν απο τοτε που γεννιουνται.
Ολοκληρωνω με στιχους του αειμνηστου στρατηγου <<.... Τούτη τήν πατρίδα τήν έχομεν όλοι μαζί ...... Λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να τήν φυλάμε κι όλοι μαζί και να μήν λέγη ούτε ο δυνατός ''εγώ'', ούτε ο αδύνατος .......>>