Σάββατο, Σεπτεμβρίου 25, 2010

Bravo Yorgos


Δείτε με προσοχή το βίντεο κι ύστερα διαβάστε το άρθρο από τον Παρατηρητή της Θράκης

«Πρώτο βήμα» προς το… χιούμορ
Με πρωταγωνίστρια τη Σιμπέλ Μουσταφάογλου


Ένα από τα ωραιότερα «χάπενιγκς» μας επεφύλασσαν τινές εκ των θεσμικών της τουρκόφωνης μειονότητας, έναν και κάτι μήνα πριν τις εκλογές του «Καλλικράτη». Απελευθερωτικό βέβαια για την τοπική κοινωνία, γιατί μέσω του συγκεκριμένου «θεατρικότατου» δρωμένου υπεισέρχεται στην κοινή μας ζωή το χιούμορ, και μάλιστα από παράγοντες που θέλουν να περιβάλλονται από σοβαρό ως προς την ισονομία –ισοπολιτεία μανδύα, προτάσσοντες ήρωες και φυσιογνωμίες που προκύπτουν από το απώτατο παρελθόν. Έχοντας όμως εννοήσει ότι η ίδια η ζωή και η κοινωνία τους ξεπέρασε, σωστά πράττοντας, έδωσαν τη χθεσινή «χιουμοριστική παράσταση», θέτοντας την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της περιοχής μας εμπρός σε νέα δεδομένα, αφού ουσιαστικά, μέσω του χιούμορ και της αυτοδιάψευσης της επικεφαλής τους, είπαν οριστικά αντίο στους παραδεδομένους μέχρι τώρα, εθιμικούς τους ρόλους.

Όχι ένα αλλά 1000 τα βήματα προς την ισότητα

Ας πάρουμε όμως τα στοιχεία του «χάπενιγκ» από την αρχή, αιτιολογώντας πολιτικά την αξιολόγησή μας ότι όντως το χιούμορ υπεισέρχεται καταλυτικά και αναζωογονεί την κοινωνική μας ζωή.

Το πρώτον και ενδιαφέρον στοιχείο προκύπτει από την επικεφαλής του Συνδυασμού την κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, η οποία εξαγγέλλει τον Συνδυασμό «Πρώτο Βήμα προς την ισότητα», έχοντας η ίδια υπάρξει οκτώ συναπτά έτη νομαρχιακή σύμβουλος και έχοντας διατελέσει υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠαΣοκ!!! Ποια πρώτα βήματα λοιπόν όταν η ίδια, η κοινωνία της Ροδόπης, οι πολιτικοί της ταγοί, το ΠαΣοΚ τής έχει δώσει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει σε δέκα χρόνια 1000 βήματα μαζί, και όταν μια σειρά εξαιρετικών τούρκικης καταγωγής συμπολιτών είναι, εδώ και μια εικοσαετία το λιγότερο, ήδη ενταγμένοι στην εξυπηρέτηση των πολιτικών μας θεσμών, υπηρετώντας τους με αξιοσύνη, ακεραιότητα και αφοσίωση;

Ποιο ακριβώς πρώτο βήμα εξαγγέλλει λοιπόν η αγαπητή κυρία Μουσταφάογλου και προς τι, εκτός από αυτό της αυτοκατάργησής της και της ένταξής της σε μια ελάσσονα πορεία ντόπιων πολιτικών που θεώρησαν την πολιτική μετερίζι και βήμα να αξιοποιούν κάθε φορά την ευκαιριακότητα της στιγμής, εν είδει σταρ του σινεμά που είναι απαραίτητο να αλλάζουν μακιγιάζ, εμφάνιση και κοστούμια εν όψει της ανανέωσης της εικόνας τους και της παραμονής τους στην επικαιρότητα;

Άγνοια των αλλαγών και της απαίτησης για ευθύνη

Το ζήτημα είναι βέβαια ότι μέχρι χθες η Ροδόπη παρείχε ευκαιρίες σε εύκολες και ευκαιριακές λύσεις, προσέφερε διάφορα στασίδια όπου κάποιος μπορούσε να αποθέσει τη δυσαρέσκειά του, περνώντας από τη μια πλευρά στην άλλη. Θεωρώντας ότι η κοινωνία της Ροδόπης, που τους περιλαμβάνει όλους ελληνικής, τούρκικης, πομάκικης και τσιγγάνικης καταγωγής, είναι ακόμη ανώριμη και συγχωρεί καπρίτσια και ευκολίες. Τα πράγματα έχουν αλλάξει όμως σταδιακά τα τελευταία είκοσι χρόνια, κι όποιος δεν το έχει κατανοήσει αυτό μπορεί, δυστυχώς, να φτιάχνει «χάπενιγκ» όπως το χθεσινοβραδινό.

Χάπενιγκς που δείχνουν να αγνοούν ότι η μειονότητα είναι αμετάκλητα πλέον συνυπεύθυνη για τις τύχες του τόπου μας και αμετάκλητα υποχρεωμένη να χαρίζει στην κοινωνία μας τα καλύτερα πολιτικά της στελέχη, στελέχη ως και αυτά που εργάστηκαν στο παρελθόν και θα εξακολουθήσουν να εργάζονται για το καλό του παρόντος και του μέλλοντος της δικής μας πατρίδας, της Ροδόπης. Εφέτος μάλιστα στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών φιλοξενείται σημαντικός αριθμός νέων και ταλαντούχων τούρκικης καταγωγής συμπολιτών, αποδεδειγμένα άξιων που θα πάνε αναμφισβήτητα τον τόπο μας ακόμη περισσότερο μπροστά.

Και ζήτημα αξιών

Με το χθεσινοβραδινό «χάπενιγκ» τίθεται βέβαια και ένα οξύ ζήτημα αξιών, που αφορά κυρίως στην πρωταγωνίστριά του, η οποία με τα … πρώτα βήματά της στην ισονομία δείχνει ότι ουδόλως έχει καταλάβει ότι η Ροδόπη διακατέχεται ακόμη, ως κόσμος, ως λαός, από πολίτες με ηθικές αξίες. Γιατί αν το είχε κατανοήσει, τότε θα μπορούσε να είχε διειδεί την ντροπή, το θυμό και, κυρίως, την απογοήτευση από τις αντινομίες στη συμπεριφορά της από την πλειοψηφία των κατοίκων της Κομοτηνής. Όλων των κατοίκων της, κάθε εθνοτικής καταγωγής. Και επιπλέον θα είχε αποφύγει να υπογράψει την κοινωνική και πολιτική της απομόνωση και περιθωριοποίηση.

… Όπως ο Αλκιβιάδης

Όσο για τα κόμματα και για τους υποψηφίους που ρίχνουν στην πολιτική, λογικό είναι στις επιλογές τους να κάνουν ενίοτε και λάθη, ιδιαίτερα σε μια κοινωνία που είναι ακόμη εν τω γίγνεσθαι και οι παράγοντες που επηρεάζουν συμπεριφορές δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, αργά όμως αλλά σταθερά αυτοκαθαίρεται από τους «παρένθετους». Οι πορείες των ανθρώπων δεν είναι εξάλλου πάντοτε ευθύγραμμες, και η ελληνική ιστορία και ο Θουκυδίδης από νωρίς φρόντισαν να μας καταστήσουν γνωστές φυσιογνωμίες αντινομικών πολιτικών προσωπικοτήτων, όπως ο ωραίος Αλκιβιάδης με τις πλείστες όσες διαδρομές… Από την Αθήνα στην Σπάρτη και ξανά στην Αθήνα και από εκεί στην Περσία…

Υπάρχουν δυστυχώς και στη ζωή και στην πολιτική αρκετοί τέτοιου είδους χαρακτήρες. Η ζωή εξάλλου και οι πορείες των ανθρώπων δεν δένονται με σκοινιά ούτε οι επιλογές των πολιτικών στηρίζονται σε ορούς αλήθειας. Στο δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής στηρίζονται , στην αξία της προσωπικής ευθύνης αλλά και στον κοινό κώδικα κοινωνικών αξιών, που σαφώς και υφίσταται και «μας πληρώνει» τον καθένα αρμοδίως, και για όσα καλά έχουμε προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο αλλά και για όσα αρνητικά τού φορτώσαμε.


Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού

«Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» για το δήμο Κομοτηνής

Ρεπορτάζ: Θωμάς Σταμούλης, Μετάφραση από τα τούρκικα: Ονούρ Μουσταφά

Στις 22 Σεπτεμβρίου το απόγευμα δόθηκε η συνέντευξη τύπου του ανεξάρτητου συνδυασμού «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα», σε αίθουσα του ξενοδοχείου Chris & Eve. Η είδηση ήταν ότι ως επικεφαλής του συνδυασμού επιλέχθηκε η Αντινομάρχης Ροδόπης Σιμπέλ Μουσταφάογλου που μέχρι χθες ήταν υποψήφια για το δήμο Ιάσμου. Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Επίτιμος Πρόεδρος του συνδυασμού και Πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Σαμί Τοραμάν, ο Πρόεδρος του κόμματος Φιλίας Ισότητας και Ειρήνης (D.E.P.) Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο Εκλεγμένος Μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και η Σιμπέλ Μουσταφάογλου.

Η αίθουσα ήταν γεμάτη από κόσμο και ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους ήταν ο Εκλεγμένος Μουφτής Κομοτηνής Ιμπραχήμ Σερίφ, ο Πρόεδρος Ένωσης Τούρκων Ξάνθης Αχμέτ Καρά, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Αποφοίτων της ΕΠΑΘ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θρησκευτικών Τζαμιών της Θράκης Σαδίκ Σαδίκ, ο Πρόεδρος της κοινότητας Οργάνης, Μεχμέτ Εμίνογλου, ο πρώην υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ δικηγόρος Ριντβάν Κοτζά Μουμίν, ο υποψήφιος δήμαρχος Ιάσμου Μουσταφά Μουσταφάογλου και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων και ιδρυμάτων. Η απουσία των βουλευτών Αχμέτ Χατζιοσμάν και Τσετίν Μάντατζι, του πρώην βουλευτή Γκαλίπ Γκαλίπ και του Αντινομάρχη Μεχμέτ Ντεβετζίογλου προσέλκυσε την προσοχή του κοινού.

Σαμί Τοραμάν, Επίτιμος Πρόεδρος του συνδυασμού και Πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Δασκάλων

Ο κ. Τοραμάν ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την συμμετοχή τους στην συνέντευξη τύπου του ανεξάρτητου συνδυασμού «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» για το δήμο Κομοτηνής, και τόνισε ότι «ως επίτιμος πρόεδρος αυτού του συνδυασμού θέλω να τονίσω ότι αυτός ο συνδυασμός είναι κίνημα όλων και όχι μερικών ατόμων. Αυτός ο συνδυασμός εκπροσωπεί όλη την τουρκική μειονότητα. Πιστεύουμε πως τα συμφέροντα της μειονότητας θα προστατευτούν στο μέγιστο με αυτόν τον συνδυασμό. Γιατί κάναμε αυτόν τον συνδυασμό; Είχαμε την αίσθηση ότι η πλειονότητα αγνοούσε τους φορείς της μειονότητας και για το καλό της περιοχής και του λαού μας, αισθανθήκαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε αυτό το κίνημα. Είμαι από τους πρώτους που έδωσαν την ιδέα για την ίδρυση ανεξάρτητου συνδυασμού που θα αφορά στο δήμο Κομοτηνής. Πρώτα πήγα και μίλησα με τον πρόεδρο του κόμματος Φιλίας Ισότητας και Ειρήνης (D.E.P.) κ. Μουσταφά Αλή Τσαβούς και τον Γενικό Γραμματέα κ. Νετζμί Αμπντουλρεζάκ. Συμφωνήσαμε σε όλα και πήραμε την υποστήριξή τους και τους ευχαριστώ θερμά.

Επίσης, η υποστήριξη και τα λόγια του Προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής και Εκλεγμένου Μουφτή Ξάνθης κ. Αχμέτ Μετέ μας έδωσαν θάρρος, τον ευχαριστούμε. Είδαμε αυτό το κίνημα να μεγαλώνει πολύ με το πέρασμα του χρόνου. Με τη στήριξη και εμπιστοσύνη του λαού μας, μπορέσαμε να επιταχύνουμε τις εργασίες του κινήματος. Σε λίγο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε ολόκληρη την λίστα του συνδυασμού. Για την ώρα ανακοινώνουμε ότι η κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου θα είναι η επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» για το δήμο Κομοτηνής. Ευχαριστώ ξανά όλους που στήριξαν το κίνημά μας».

Μουσταφά Αλή Τσαβούς, Πρόεδρος του κόμματος Φιλίας Ισότητας και Ειρήνης (D.E.P.)

Ο κ. Αλή Τσαβούς, αφού ευχαρίστησε όλους τους προσκεκλημένους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην αίθουσα άρχισε την ομιλία του λέγοντας «Σήμερα 22 Σεπτεμβρίου είναι μια μεγάλη ιστορική ημέρα για την Μειονότητα. Στο μέλλον, αυτοί που θα διαβάζουν τα σημερινά γεγονότα θα μας βλέπουν με μεγάλη εκτίμηση. Ο συνδυασμός «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» γεννήθηκε εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια στα προβλήματα η Μειονότητα. Αυτοί που δεν μπόρεσαν να δουν τη διαφορά κάνουν μεγάλο λάθος. Δεν μπορείτε να αγνοήσετε τη Μειονότητα στη Ροδόπη. Με αυτήν την άγνοια δεν θα μπορέσετε να φθάσετε πουθενά. Εμείς στις ομιλίες μας πάντα ζητάμε ισότητα. Βεβαίως είμαστε υπέρ της φιλίας και της ειρήνης, αλλά και της ισότητας.
Έτσι ο συνδυασμός «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» θα είναι η φωνή της Μειονότητας στο δήμο Κομοτηνής. Θα γίνει η φωνή των υπηρεσιών και των δικαιωμάτων της που δεν της δόθηκαν μέχρι σήμερα. Εμείς ως κόμμα στηρίζουμε τον συνδυασμό «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» και θα είμαστε στο πλευρό τους μέχρι το τέλος. Έχουμε ανοιχτές τις πόρτες μας για όλους και από την Μειονότητα και από την Πλειονότητα, αρκεί να βλέπουν τα προβλήματά μας. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά τον δάσκαλό μου, την κ. Σιμπέλ και τους εύχομαι επιτυχία στον αγώνα τους».

Αχμέτ Μετέ, Εκλεγμένος Μουφτής Ξάνθης

Ο κ. Μετέ, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στην αίθουσα και είπε «Αυτός ο συνδυασμός είναι ένα καινούριο κίνημα για την Κομοτηνή. Εύχομαι να βγει σε καλό. Θέλω να διευκρινίσω ότι ο λαός και της μειονότητας και της πλειονότητας, δεν πρέπει να φοβούνται να αγωνιστούν με στόχο την ανάπτυξη αυτής της χώρας. Και οι δυο πλευρές πρέπει να έχουν θάρρος. Όπως υπάρχει αδελφότητα μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, σε εμάς υπάρχει η αδελφότητα του ‘Αδάμ’. Μπορούμε ενωμένοι να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της χώρας μας. Χρειαζόμαστε όμως να γίνουν θαρραλέα βήματα. Σήμερα, το πρώτο από αυτά τα θαρραλέα βήματα γίνεται εδώ στη Κομοτηνή. Πιο πριν είχε γίνει και στη Ξάνθη και είχε ως αποτέλεσμα να ορισθεί αντιδήμαρχος από την τουρκική μειονότητα κάτι που δεν έγινε μέχρι τώρα.

Η κ. Μουσταφάογλου είναι η κατάλληλη για το δήμο Κομοτηνής και το έχει αποδείξει αυτό στα χρόνια υπηρεσίας της στη νομαρχία. Πιστεύω ότι όλος ο λαός, αυτοί που υπερασπίζονται τα δικαιώματα όλων και από τη μειονότητα και από την πλειονότητα θα στηρίξουν αυτόν τον συνδυασμό. Κανείς δεν πρέπει να φοβάται από τέτοιους συνδυασμούς, γιατί ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα και στη δημοκρατία είναι ό,τι καλύτερο να υπάρχουν τέτοιοι συνδυασμοί. Εύχομαι επιτυχία σε όλους σας».

Σιμπέλ Μουσταφάογλου, Επικεφαλής του συνδυασμού και Αντινομάρχης

Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου, αφού ευχαρίστησε όλους τους προσκεκλημένους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που συμμετέχουν συνέχισε την ομιλία της λέγοντας «Αρχικά θα ήθελα να συγχαρώ τον αξιότιμο Πρόεδρο της Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Σαμί Τοραμάν, για τις αξιόλογες προσπάθειες στη ίδρυση του Ανεξάρτητου Συνδυασμού που παρουσιάζουμε σήμερα. Είναι ο επίτιμος πρόεδρός μας. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Μειονότητας κ. Αχμέτ Μετέ, τον Εκλεγμένο Μουφτή Κομοτηνής κ. Ιμπραχήμ Σερίφ, τον Πρόεδρο του κόμματος Φιλίας Ισότητας και Ειρήνης (D.E.P.) κ. Μουσταφά Αλή Τσαβούς και όλο το διοικητικό συμβούλιο, όλους τους προέδρους και εκπροσώπους των μειονοτικών συλλόγων και οργανισμών, τους συνεργάτες μου, που είναι για πολλά χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, τον κ. Ριντβάν Κοτζά Μουμίν και την κ. Νετζλά, όλους τους δασκάλους και θρησκευτικούς λειτουργούς, τον ανεξάρτητο συνδυασμό της Ξάνθης, το Σύλλογο Αποφοίτων της ΕΠΑΘ και όλους τους φίλους βρίσκονται σήμερα εδώ για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους.

Η παρουσία σας μας δίνει δύναμη και αντοχή. Χαιρόμαστε που δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό το δρόμο και έχουμε μαζί μας όλους τους φορείς της τουρκικής μειονότητας. Αυτός είναι ο σκοπός ίδρυσης του ανεξάρτητου συνδυασμού «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» για το δήμο Κομοτηνής. Είναι η απόδειξη ότι η μειονότητα όταν χρειασθεί μπορεί να γίνει μια γροθιά. Αυτό που μας ενώνει είναι ο κοινός αγώνας μας για το καλό της μειονότητας. Τελευταία ακούγεται συχνά η φράση ότι έχουμε αποκτήσει τα δικαιώματά μας ως πολίτες αυτής της χώρας που είναι η πατρίδα μας. Εμένα και τους συνεργάτες μου, αυτό δεν μας ικανοποιεί. Σε κάθε δημοκρατική χώρα δεν θα έπρεπε να απολαμβάνει κάθε πολίτης ίσα δικαιώματα; Αυτό δεν είναι αυτονόητο; Γιατί τότε κάθε φορά που καλυτερεύουν κάποια πράγματα κάνουμε λόγο για πράγματα που είναι αυτονόητα; Γιατί τα μπερδεύουμε με τα μειονοτικά μας δικαιώματα;

Όπως γνωρίζετε πλησιάζουν οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Το σχέδιο Καλλικράτης άρχισε να μπαίνει σιγά-σιγά στη ζωή μας. Στον καινούριο αυτό τρόπο διακυβέρνησης, ποια θα πρέπει να είναι η θέση της τουρκικής μειονότητας; Αυτό θα το αποφασίσει ο λαός μας με την ψήφο του. Όπως αγωνιζόμαστε σε άλλους τομείς καθημερινά, τώρα πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μας για την τοπική αυτοδιοίκηση, για να πούμε ότι είμαστε κι εμείς εδώ, χωρίς να στρίψουμε ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Εγώ και οι συνεργάτες μου, κάναμε το πρώτο βήμα ιδρύοντας τον συνδυασμό «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα», πιστεύοντας στις δυνάμεις μας. Τώρα, μαζί με τον λαό μας, να κάνουμε το δεύτερο και το τρίτο βήμα και να περπατήσουμε σε αυτό το δρόμο, ώστε με 5 συνδυασμούς στο δήμο Κομοτηνής, την δεύτερη εβδομάδα να έχουμε διπλή γιορτή, το Κουρμπάν Μπαϊράμ και την σημαντική θέση του συνδυασμού μας στο δήμο Κομοτηνής.

Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι πρώτη φορά στην ιστορία της μειονότητας γεννιέται ένας συνδυασμός μειονοτικός για το δήμο Κομοτηνής. Ως Σιμπέλ Μουσταφάογλου, θα ήθελα να πω ότι οι πόρτες μας είναι ανοιχτές σε όλους, χωρίς διαχωρισμούς. Θέλω να καλέσω όλους στον συνδυασμό «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» για να υπερασπισθούμε τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στο δήμο Κομοτηνής. Σας ευχαριστώ πολύ».

Συντάκτης:Τζένη Κατσαρή - Βαφειάδη

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΧΜΜΜ τι να πει κανεις\
εδώ δείτε τι βρήκα στα duty free ΕΥΖΩΝΩΝ http://naturesportscooking.blogspot.com/2010/09/blog-post_26.html