Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2012

Ισίδωρος Πόσδαγλης: Το hoax του 2012

Τις τελευταίες εβδομάδες κάνει θραύση στο Internet ένα κείμενο που τιτλοφορείται "Ισίδωρος Πόσδαγλης: Ο Εθνικός Αγωνιστής, Ο Πατριώτης Οικονομολόγος". Τάχα μου και δήθεν ήταν ένας πατριώτης κομμουνιστής που έγραψε το... φοβερό βιβλίο "Πατριωτική Οικονομική Πολιτική". Το κείμενο, που χρονολογείται από (περίπου) το 2007 και αναπαράγεται άκριτα από χιλιάδες blogs λέει το βιβλίο του Πόσδαγλη είναι «ένα μικρό βιβλιαράκι που "κάποιοι" φρόντισαν να εξαφανιστεί. Αντίτυπά του μοιράζονταν από χέρι σε χέρι μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, περίπου τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη του έκδοση από τις οικονομικές εκδόσεις "Μπιστιρλή"».
Από την πρώτη κιόλας ματιά φαίνεται ότι πρόκειται για κατασκευή και internet hoax αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να σταθεί ως απόδειξη. Ένα μικρό ρεπορτάζ σε φίλους που τυγχάνουν μέλη του κόμματος (ένα είν' το κόμμα) και έχουν "μαύρη ζώνη" στην ιστορία του ΚΚΕ απέβη άκαρπο στο να συγκεντρωθεί οποιοδήποτε στοιχείο για τον θρυλικό "Ισίδωρο Πόσδαγλη". Άφαντος! Επίσης, μια βόλτα σ' όλα (σχεδόν) τα καλά παλαιοβιβλιοπωλεία των Αθηνών και πάμπολλες ερωτήσεις για το... φοβερό βιβλίο "Πατριωτική Οικονομική Πολιτική" απέβη ομοίως άκαρπη. Κανένας δεν το γνώριζε. Ούτε οι πιο ηλικιωμένοι και καταρτισμένοι συλλέκτες παλαιών βιβλίων.
Χαριστική βολή στον μύθο του "Ισίδωρου Πόσδαγλη" ήταν το όνομα του εκδοτικού οίκου, ο οποίος υποτίθεται ότι τύπωσε το πόνημά του: οικονομικές εκδόσεις "Μπιστιρλή". Σχεδόν ταυτόσημο με το όνομα του συγγραφέα "Λέλου Μπιστερλή", το οποίο παρουσίαζε ο Μητσικώστας όταν μιμείτο τον Λιακόπουλο. Παρατίθεται και το σχετικό βίντεο (με πολλές αποκαλύψεις για τα κοιτάσματα... κλανίου) προς τέρψιν των επισκεπτών μας.
Γιατί κυκλοφόρησε αυτό το φούμαρο με το... «φοβερό βιβλίο "Πατριωτική Οικονομική Πολιτική"»; Όποιος γνωρίζει τα στοιχειώδη κολπάκια της προπαγάνδας καταλαβαίνει γιατί. Για να διασύρει εκ των προτέρων βιβλία και απόψεις με ουσία που στρέφονται εναντίον του «μονοδρόμου» της τρόικας.
Guys we've got it! Try again...

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.tsantiri.gr/blog/foto-afto-ine-to-vivlio-tou-isidorou-posdagli.html

Ανώνυμος είπε...

http://tyxaios.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

http://diogenisdaskalos.blogspot.com/2012/01/blog-post_9330.html

Ανώνυμος είπε...

αναζητήστε το όνομα Πόσδαγλης στον τηλ. κατάλογο www.whitepages.gr
ο περίφημος χάρτης των ναζί προέρχεται από το αρχείο του γερμανοτσολιά παππού του παραπάνω ανώνυμου

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον πρόκειται για μεγάλη ΜΟΎΦΑ!!!
http://diogenisdaskalos.blogspot.com/

Αγγελος είπε...

Λίγο δύσκολο ο "χάρτης των ναζί" να προέρχεται όντως από χιτλερικό αρχείο, όταν εμφανίζει ως κράτη το Ισραήλ (που ιδρύθηκε το 1948) και τη... Λευκορωσία (που ανεξαρτητοποιήθηκε με τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991!) και μας δείχνει τη Γερμανία ενιαία μεν, αλλά με τα μεταπολεμικά της σύνορα!
Πετυχημένη από τεχνική άποψη η χάλκευση - δείχνει παλιό στην όψη το βιβλίο - αλλά κάτι τέτοια ολισθήματα προδίδουν την ηλικία του!

bwana είπε...

ένας ακραιφνής συνομωσιολόγος, βέβαια, θα πρότεινε το εξής σχήμα : ποιοί θα είχαν συμφέρον από την κυκλοφορία αυτού του μύθου? Οι τροϊκανοί, ούτως ώστε (πατώντας πάνω στην υπόθεση του ψευδο-Πόσδαγλη) να ξεφτιλίσουν εκ των προτέρων την οποιαδήποτε αντι-τρόικα άποψη. Άρα οι τροϊκανοί τον κυκλοφορήσανε τον ανύπαρκτο τον Πόσδαγλη...
ένας ακόμη πιο ακραιφνής συνομωσιολόγος, βέβαια, θα πρότεινε το εξής σχήμα : αφού αυτή είναι δουλειά των τροϊκανών, πάει να πεί ότι όσοι ασπάζονται μεν τις απόψεις του Πόσδαγλη (αλλά όχι και την ύπαρξή του) έχουν δίκιο. Άρα οι αντι-τροϊκανοί τον κυκλοφορήσανε τον Ψευδο-Πόσδαγλη ούτως ώστε να μπορούν ανενόχλητοι να λένε : Πόσδαγλης δεν υπήρξε, αλλά οι απόψεις του βιβλίου του είναι σωστές...

Ανώνυμος είπε...

Όλο το εγχώριο φασισταριό, παραφασισταριό και ο συμπορευόμενος "πατριωτικός" χώρος συνεχίζει ΕΣΚΕΜΕΝΑ να πουλάει την ιστορία ενός βιβλίου που απλούστατα ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ. Και ακολουθούν και πολλοί άλλοι, από βλακεία ή γιατί έτσι βολεύει τις προκαταβολικά μπετοναρισμένες απόψεις τους. Και τελικά θα βρεθούν χιλιάδες να πιστεύουν αυτέ τις μπούρδες...

Ανώνυμος είπε...

Είναι τραγική η αμάθεια που υπάρχει! Ένας χάρτης της δεκαετίας του 2000 δεν κάνει κανέναν να διερωτηθεί για τη γνησιότητα της ανοησίας που διαδίδει άκριτα! Αφέλεια, άγνοια, κακοήθεια, όλα μαζί; πώς να πάει μπροστά αυτός ο έρημος τόπος...;