Παρασκευή, Ιουνίου 27, 2014

Μια προφητική συνέντευξη του Οδυσσέα

Αυτή η συνέντευξη που μου παραχώρησε ο Οδυσσέας Χατζόπουλος δημοσιεύτηκε το 2000 στο περιοδικό NEXUS. Τότε η σειρά των Αρχαίων στον Κάκτο αριθμούσε 520 τόμους. Μεταξύ άλλων, λέει:

«Σήμερα δεν υπάρχει ελληνικός πολιτισμός. Δεν υπάρχει γιατί δεν θέλουν να υπάρχει. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει για την επόμενη εικοσαετία. Μέχρι την επόμενη σφοδρή οικονομική κρίση. Ορόσημο έναρξης της κρίσης είναι η Ολυμπιάδα».

«Δεν υπάρχει Δυτικός πολιτισμός. Όπου μιλάμε για Δυτικό πολιτισμό, εννοούμε τον Αμερικανικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το οικονομικό ΝΑΤΟ. Το οικονομικό πρόγραμμα της ΕΕ με το ενιαίο νόμισμα και τα συναφή, είναι πιστή αντιγραφή του οικονομικού προγράμματος του 3ου Ράιχ. Του Αδόλφου Χίτλερ». 

«Το παιχνίδι είναι σικέ. Καταλήγει στην καταστροφή. Η καταστροφή λέγεται ΟΝΕ! Η καταστροφή λέγεται Euro!» 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ

Ήθελα εδώ και καιρό να πάρω μια συνέντευξη από τον Οδυσσέα Χατζόπουλο. Ο "Κάκτος", το πνευματικό παιδί αυτού του μοναδικού ανθρώπου έχει πραγματοποιήσει ένα απίστευτο παγκόσμιο ρεκόρ. Από το 1991 μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει 520 τόμους έργων Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων! Και φιλοδοξεί να τους βγάλει όλους. Όταν λέμε όλους εννοούμε 2400 τόμους. Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, υπάρχουν άνθρωποι που τολμούν και επιμένουν. Ο Οδυσσέας Χατζόπουλος ανήκει σ’ αυτή την… ειδική κατηγορία. Απολαύστε τον!

Πώς ξεκινήσατε την σταδιοδρομία σας στον εκδοτικό χώρο;
Ξεκίνησα το 1960. Σε ηλικία 18 ετών έβγαλα ένα περιοδικό γραμμάτων, επιστήμης και τέχνης που λεγόταν Ηνίοχος. Είχα μπει στο 1ο έτος στην Πάντειο και έβγαλα αυτό το περιοδικό.

Πως εξελίχθηκε η έκδοση του Ηνίοχου;
Μετά από 7 μήνες, μπήκαν μέσα οι τραμπούκοι της δεξιάς, της ΕΚΟΦ και τα έκαναν μπίλιες.

Για ποιους μιλάτε;
Ας μην αναφέρουμε καλύτερα ονόματα. Ο ένας έχει πάθει και εγκεφαλικό και θα ήταν άκομψο να αναφέρουμε ονόματα.

Μπορείτε να πείτε τα ονόματα όσων δεν έχουν υποστεί... εγκεφαλικό.
Λίγο δύσκολο αυτό, αφού όλοι οι τραμπούκοι της εποχής (ειδικά αυτοί της δεξιάς) έχουν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια. Η αδιάκοπη και βουλημιαία "μάσα" καταλήγει σε εγκεφαλικό. Το ίδιο θα συμβεί και με τα παλικάρια του ΠΑΣΟΚ. Αργότερα θα πάθουν κι αυτοί...
εγκεφαλικά. Το πολύ "αρπάζειν" δημιουργεί καταστάσεις...

Πως ξεκίνησε ο "Κάκτος";
Αφού πέρασε μια περίεργη 15ετία, το 1975 έβαλα μπρος τον "Κάκτο". Από το 1975 μέχρι το 1990 βγάλαμε 2.800 βιβλία.

Πόσο μεγάλα κεφάλαια χρειάστηκαν για την εκκίνηση του Κάκτου;
Τα αρχικά μου κεφάλαια ήταν... μηδέν! Δημιούργησα τον εκδοτικό μου οίκο χωρίς κεφάλαια και χωρίς να πατήσω επί πτωμάτων. Αντιθέτως, εμένα με πάτησαν στο λαιμό!

Ποιοι σας "πάτησαν";
Κάποιοι απ’ αυτούς είναι οι συγγραφείς.

Όπως;
Εννοώ τα πρώτα ονόματα. Ένας απ’ αυτούς είναι ο Φρέντυ Γερμανός και άλλοι...

Τι εννοείτε με την φράση "σας πάτησαν";
Με πάτησαν με τα συγγραφικά δικαιώματα που πλήρωνα και πλήρωνα και ξαναπλήρωνα. Παρά τις δυσκολίες, ο Κάκτος πήγε πάρα πολύ καλά, και το 1991 μου ήλθε η μεγάλη ιδέα: Να βγάλω τους Αρχαίους!

Η οποία πρωτοβουλία, περιέργως, δεν προβάλλεται τόσο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Σας φαίνεται περίεργο που δεν προβάλλεται;

Ναι
Και απορείτε;

Εύλογο δεν είναι να απορεί κανείς;
Τι ηλικία έχετε;

30
Ε, είστε μαλάκας 30 ετών. Μαλάκας 30 καρατίων, όπως μαλάκας είμαι κι εγώ, και ένας φίλος μου που στα 35 του αποφάσισε να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ. Αν είσαι 35 και αποφασίσεις να μπεις στο ΠΑΣΟΚ, κάτι δεν πάει καλά...

Τι εννοείτε μ’ αυτό;
Εννοώ ότι πρέπει κάποιος να είναι απίστευτα αφελής για να νομίζει ότι είναι "τυχαία" η συμπεριφορά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης απέναντι στην σειρά των Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων του Κάκτου. Το γεγονός της παρασιώπησης της έκδοσής τους από τον Κάκτο συνιστά μια σκόπιμη και ύποπτη συμπεριφορά εκ μέρους τους. Πρέπει να σας πω ότι η Helene Cotta, μια Σορβονίστρια είπε γι’ αυτή την προσπάθεια: "Μετά τον Κοραή έχουμε τον Χατζόπουλο". Φυσικά, αυτή την φράση την αναφέρω ενδεικτικά, για να σας μεταφέρω την αίσθηση που υπάρχει για την προσπάθεια του Κάκτου στο εξωτερικό. Εγώ δεν την δέχομαι.

Για ποιο λόγο αυτό;
Την εποχή της Ρούλας Κορομηλά, του Ρόκκου και της Μαριάννας Λάτση της κληρονόμου, είναι πολύ τραβηγμένο να μιλάμε για συνεχιστές του Κοραή.

Πάντως δεν πολυακούγεται η δουλειά σας.
Φυσικά και δεν ακούγεται. Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Πάντα συνέβαινε. Ακόμα και πριν την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, από τότε που εμφανίστηκε ο "Χριστούλης ο Μεγάλος", το σύστημα δεν τους θέλει τους Αρχαίους. Αυτή η χώρα δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με τους Αρχαίους.

Που αποδίδετε αυτή την αντιπάθεια του συστήματος;
Η προγονική κληρονομιά είναι τόσο δυνατή, που αν την μάθουν κάποιοι - εννοώ αριθμό από 5.000 έως 50.000 ανθρώπους - φοβούνται τότε ότι κάτι θα γίνει, κάτι θα αλλάξει.

Μπορείτε να διασαφηνίσετε τι θα αλλάξει;
Οι άνθρωποι θα γίνουν πραγματικά αναρχικοί. Κάποιος που έχει ψηφίσει μία φορά και διαβάσει τα Πολιτικά του Αριστοτέλη, αμφιβάλλω αν θα συνεχίσει να ψηφίζει. Οι κομματάρχες δεν θέλουν ολοκληρωμένους ανθρώπους. Θέλουν πρόβατα, ψάχνουν για πελάτες.

Εσείς ψηφίζετε;
Το έχω κάνει κι αυτό. Την τελευταία φορά μάλιστα, ψήφισα Καραμανλή.

Γιατί Καραμανλή;
Από αντίδραση. Κάποιοι γνωστοί μου, όταν εγώ συμπαθούσα το ΠΑΣΟΚ ήταν σκληροί και άγριοι δεξιοί. Πριν τις εκλογές τους ρώτησα τι θα ψηφίσουν και μου απάντησαν "Σημίτη επειδή δεν μας εκφράζει ο Καραμανλής". Σκέφτηκα ότι αφού αυτοί ψηφίζουν Σημίτη, εγώ έπρεπε να ψηφίσω Καραμανλή, για να έρθουμε ισοπαλία - όπως πάντα. Τελικά κι αυτή η ψήφος μου πήγε στράφι. Κι ο Καραμανλής είναι στο ίδιο κόλπο. Το παιχνίδι είναι σικέ.

Αυτό το σικέ παιχνίδι που καταλήγει;
Καταλήγει στην καταστροφή. Η καταστροφή λέγεται ΟΝΕ! Η καταστροφή λέγεται Euro!

Πάντως όλες οι πολιτικές παρατάξεις έχουν θεοποιήσει το Euro και την ΟΝΕ.
Φυσικά και τα έχουν θεοποιήσει. Αφού ανήκουν όλοι στο ίδιο σύστημα. Δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Όλοι είναι συμμέτοχοι στο ίδιο κόλπο.

Γιατί να παίζουν όλοι στο ίδιο "κόλπο" υπέρ της ΟΝΕ και του Euro και να μην είναι όλοι μαζί παίκτες σ’ ένα "κόλπο" κατά της ΟΝΕ και του Euro;
Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι δεν διευθύνει τα του οίκου της. Βρίσκονται μέσα στην Βουλή για να παίρνουν τα 2.000.000 δραχμές τον μήνα και να κοροϊδεύουν τον κοσμάκη. Αλλά κι ο κοσμάκης είναι τόσο μαλάκας που πάει τους ψηφίζει, και τα δέχεται όλα αδιαμαρτύρητα, που του αξίζουν όσα παθαίνει.

Από οικονομικής άποψης η σειρά είναι στο συν ή στο πλην;
Στο πλην. Πολύ πλην.

Τότε γιατί συνεχίζετε;
Γιατί έχω κι εγώ αλά Πατουλίδου "το γαμώτο".

Η Πολιτεία τι έχει κάνει για να σας βοηθήσει;
Τίποτα. Δεν την ενδιαφέρει. Ο πολιτισμός του κράτους φτάνει μέχρι τα ποδοσφαιρικά στάδια, αλλά όχι μέχρι τους Αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.

Δεν έχουν αγοραστεί τόμοι για τις δημόσιες βιβλιοθήκες;
Την τελευταία φορά ο Αρσένης αγόρασε για 500 βιβλιοθήκες μόνο 98 τίτλους από σύνολο 510. Η τιμή αγοράς ήταν 98.000.000 δραχμές, και η συνέπειά της αρνητική.

Γιατί;
Τα 98.000.000 δραχμές ΘΑ τα πάρω. Εμένα το τύπωμα των τόμων μου κόστισε 42.000.000 δραχμές. Τα 42.000.000 εγώ τα έχω ξοφλήσει, ενώ το κράτος μου έχει δώσει μόνο 12.000.000 από τα 98.000.000 που μου χρωστούσε.

Αντιμετωπίσατε άλλες δυσκολίες εκτός από την καθυστέρηση της εξόφλησης της κρατικής αγοράς;
Βέβαια. Μία δυσκολία ήταν και η ενορχηστρωμένη εκστρατεία λάσπης που εκτοξεύτηκε εναντίον του Κάκτου. Για παράδειγμα, έλεγαν ότι οι μεταφράσεις των κειμένων δεν γίνονται από το πρωτότυπο, αλλά από την... αγγλική τους μετάφραση! Η λάσπη άρχισε από τον Μαρωνίτη.

Τα τελευταία χρόνια ποιος πολιτικός ή παράταξη έχει κάνει κάτι για τον πολιτισμό;
Κανένας.

Πως βλέπετε σήμερα το ελληνικό πολιτισμό;
Σήμερα δεν υπάρχει ελληνικός πολιτισμός. Δεν υπάρχει γιατί δεν θέλουν να υπάρχει. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει για την επόμενη εικοσαετία. Μέχρι την επόμενη σφοδρή οικονομική κρίση. Ορόσημο έναρξης της κρίσης είναι η Ολυμπιάδα.

Οι κρίσεις δεν φέρνουν μαζί τους και τις ανατροπές;
Δεν υπάρχει κανείς σήμερα να κάνει την ανατροπή. Η δικιά σας η γενιά, η γενιά των τριαντάρηδων είναι αφασική. Δεν έχει φάσεις. Η δικιά μου τα θαλάσσωσε. Αγωνιστήκαμε και παθιαστήκαμε για πράγματα που δεν έπρεπε. Ποιος να αντισταθεί, αφού όλα είναι τελματωμένα;

Η έκδοση της σειράς των Αρχαίων είναι πράξη αντίστασης;
Είναι, αλλά σύστημα είναι οι άλλοι. Εγώ είμαι στην απ’ έξω. Επιχειρηματικά είμαι τίποτα. Ενώ πριν κάνω όλα αυτά, όταν έβγαζα "σκατοβιβλία", ήμουν επιτυχημένος.

Βγάζατε "σκατοβιβλία";
Βέβαια. Το "σκατοβιβλίο" πουλάει. Και εγώ έβγαζα πολλά. Πολλά σκατά = πολλά λεφτά. Τώρα όμως επειδή έχει περάσει η μόδα του βιβλίου, έχουμε την σκατοτηλεόραση, η οποία ενίοτε παίζει θετικό ρόλο.

Ποιος είναι ο θετικός της ρόλος;
Συγκεντρώνει όλα τα σκατά μαζί και σου τα παρουσιάζει. Σε ξυπνάει, σου λέει που βρίσκεσαι.

Δεν βλέπω να έχετε και ιδιαίτερα καλή άποψη για τον ελληνικό Τύπο.
Όχι βέβαια. Ο ελληνικός Τύπος είναι κατευθυνόμενος, διαπλεκόμενος, μηδενικός.

Ποια είναι η βασική αιτία του ελληνικού τέλματος όπως το χαρακτηρίζετε;
Φαίνεται ότι εμείς δεν αγαπήσαμε ποτέ τους προγόνους μας. Βγήκαμε στην κόντρα. Τους επικαλούμεθα μόνο στην ονοματοδοσία των δρόμων, και όποτε κάνουμε κάτι... δήθεν. Κι αυτό το αντιγράφουμε από το εξωτερικό. Από την Δύση. Η Δύση όμως τους δέχεται ακόμα και σήμερα. Τους διαβάζει και συνεχίζει.

Άρα ο Δυτικός πολιτισμός στέκει καλά;
Σε συνολικό, συλλογικό επίπεδο όχι. Δεν υπάρχει Δυτικός πολιτισμός. Όπου μιλάμε για Δυτικό πολιτισμό, εννοούμε τον Αμερικανικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το οικονομικό ΝΑΤΟ. Το οικονομικό πρόγραμμα της ΕΕ με το ενιαίο νόμισμα και τα συναφή, είναι πιστή αντιγραφή του οικονομικού προγράμματος του 3ου Ράιχ. Του Αδόλφου Χίτλερ.

Μιλάμε δηλαδή για μεταμοντέρνο χιτλερισμό; 
Σαφώς.

Στην επίθεση του ναζισμού, η Ελλάδα είπε και ένα όχι.
Μας είπανε να το πούμε. Η Αγγλία υπαγόρευε και εμείς πράτταμε. Η Αγγλία κέρδισε τον πόλεμο, παραχωρώντας την Ευρώπη!

Πως την παραχώρησε;
Από την στιγμή που ο σκατοκαριόλης ο Τσώρτσιλ σκέφτηκε ότι για να κερδίσει τον πόλεμο έπρεπε να εμπλέξει και τους Αμερικανούς, χάθηκαν τα πάντα! Η Αμερική είδε για πρώτη φορά ποια είναι τα... ευρωπαϊκά αναστήματα και έκανε έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό για την υποδούλωση της Ευρώπης.
Και τα κατάφερε.

Πρόκειται λοιπόν για μια συνωμοσία;
Δεν υπάρχει καμία συνωμοσία. Βρήκανε σε κάθε χώρα μερικούς προδότες με τα σχέδια "Μάρσαλ", και τους εξαγόρασαν.

Με λίγα λόγια μου λέτε ότι τον τελευταίο αιώνα δεν έχει βρεθεί άνθρωπος που αντιστάθηκε.
Όχι ακριβώς. Ένας άνθρωπος έχει κάνει αντίσταση. Ήταν ο Αλέξανδρος Παναγούλης. Αντιστάθηκε, και γι’ αυτό τον λόγο κατέληξε στον τάφο.

Μέχρι σήμερα έχετε δεχθεί πιέσεις να σταματήσετε την έκδοση της σειράς των Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων;
Ναι. Από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Ένας απ’ αυτούς κάποια στιγμή θέλησε ν’ αγοράσει τον Κάκτο χωρίς τους Αρχαίους. Ο σκοπός του ήταν ν’ αγοράσει τον Κάκτο για να σταματήσει την έκδοση της σειράς.

Ποια η σκοπιμότητα να σταματήσει η σειρά;
Μακάρι η γενιά σου να την καταλάβαινε την σκοπιμότητα. Οι σημερινοί τριαντάρηδες "καταπίνουν" αμάσητο ότι τους προσφέρουν και τους διαφεύγουν τα σημαντικά. Στην γενιά μας δεν πέρασαν και τόσες πολλές μπούρδες. Στην δικιά σας περνούν όλες.

Μπορείτε ν’ αναφέρετε μία ενδεικτικά;
Ο Σαββόπουλος. Έλεγε "θεία Άννα φέρε τον χαλβά", και εμείς σκεφτόμασταν "τι λέει ο μαλάκας;". Σε εσάς πέρασε ο Σαββόπουλος. Είπε μερικά καλά, αλλά είπε και το "Μητσοτάκ". Άλλες μπούρδες είναι η μεταπολίτευση και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Οι πολιτικές μπούρδες βέβαια είναι καταστροφικές. Στην Ελλάδα έχουμε δύο καταστροφείς. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον "Μεγάλο", και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Γιατί είναι καταστροφείς; 
Ο Καραμανλής πούλησε την Ελλάδα, την συρρίκνωσε και την γκρέμισε, και ο Ανδρέας Παπανδρέου διέλυσε κάθε όραμα μιας αλλαγής. Και οι δύο μαζί γαμήσανε την αισθητική.

Ο κ. Σημίτης πως σας φαίνεται;
Υπάλληλος. Ένας καλός υπάλληλος που πρέπει κάθε 3 χρόνια να του κάνουν μια καλή "έκθεση" για να διατηρηθεί επάνω.

Υπάλληλος σε ποιους;
Είπαμε. Η Ελλάδα δεν είναι ανεξάρτητη, αυτόφωτη.

Η αντιπολίτευση;
Σκέτο αλαλούμ.

Λύση από το αδιέξοδο;
Ποια λύση να προτείνω αφού πλέον δεν υπάρχει λαός. Υπάρχει πληθυσμός. Το μόνο που θα μπορούσα να προτείνω είναι ο Έλληνας να διαβάζει όχι για να τελειώσει το βιβλίο αλλά για να γυρίζει πίσω. Όσο υπάρχουν καλά βιβλία (και δεν μιλώ μόνο για τους Αρχαίους) πρέπει να διαβάζονται, γιατί σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν ούτε αυτά. Θα υπάρχει μόνο ο "Ιούδας φιλούσε υπέροχα".

Για να έρθουμε και στην επικαιρότητα, όλος αυτός ο θόρυβος για τις ταυτότητες και τον χωρισμό Εκκλησίας - Κράτους πως σας φαίνεται;
Εγώ είμαι υπέρ της κατάργησης της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Να είσαι Έλλην βουδιστής, να είσαι Έλλην Ιεχωβάς. Απλά να είσαι Έλλην. Δεν το κάνουν αυτό για να είμαστε Έλληνες. Απλά τους βολεύει. Αυτό όμως το βόλεμα είναι καλό.

Κάτι που θέλετε να συμπληρώσετε για το τέλος;
Στην γενιά σου προτείνω να γίνετε λιγότερο "αφασικοί" και στους αναγνώστες να μην διαβάζουν για τους Αρχαίους αλλά τους ίδιους τους Αρχαίους.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολὺ ὡραῖα αὐτὰ ποὺ εἶπε, ὅμως γιατί αὐτὴ ἡ ἐμπάθεια καὶ ἀσέβεια πρὸς τὸ πρόσωπο τοῦ Χριστοῦ; Δυστυχῶς τὰ διαλύει ὅλα. Μὲ τὸ ζόρι δὲν ἀναβιώνει κανένας πολιτισμὸς παρὰ μόνο μὲ τὴν ἐλεύθερη βούληση, ὅταν αὐτὴ ἔλθει μέσω τῆς Θείας Φωτίσεως!!!

Υ.Γ.: Προσωπικῶς, δὲν μ' ἐκφράζει καθόλου ἡ χρήση αὐτοῦ τοῦ εἴδους τοῦ λεξιλογίου...

ab είπε...

Τότε κάνε τον σταυρό σου και μείνε με την περισπωμένη...
Εγώ δεν διαπίστωσα κάποια ασέβεια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Μὲ τὸ ζόρι δὲν ἀναβιώνει κανένας πολιτισμὸς παρὰ μόνο μὲ τὴν ἐλεύθερη βούληση, ὅταν αὐτὴ ἔλθει μέσω τῆς Θείας Φωτίσεως!!!
Κύριε ανώνυμε?????? Γιατί δεν γράφεις το όνομά σου;;;
Έτσι επιβλήθηκε ο χριστιανισμός με ελεύθερη βούληση;;;;