Τρίτη, Ιανουαρίου 24, 2006

ΕΠΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΥΡΑ 7

Μεγάλωσα δίπλα στο Καραϊσκάκη. Όποτε τύχαινε και δεν πήγαινα γήπεδο και βρισκόμουν σπίτι, δεν χρειαζόταν να ακούσω τη μετάδοση του αγώνα για να καταλάβω αν έβαλε γκολ ο Θρύλος. Το καταλάβαινα από την τρομερή ιαχή που δονούσε ολόκληρη τη γειτονιά: «Γκόόόόλ!»
Μια αποφράδα ημέρα, όμως, τη μαύρη Κυριακή της 8ης Φεβρουαρίου του 1981, ακούστηκαν μεν πολλά «γκολ», 6 τον αριθμό, αλλά ακούστηκε και ο πόνος, η αγωνία, η απόλυτη συμφορά.
Εκείνη την ημέρα, στη Θύρα 7 στο στάδιο Καραϊσκάκη μετά την ποδοσφαιρική αναμέτρηση Ολυμπιακού – ΑΕΚ που έληξε με το θριαμβικό 6-0 υπέρ του Θρύλου, έχασαν τη ζωή τους 21 νέοι και -πάνω απ' όλα- αθώοι άνθρωποι.
21 οικογένειες ντύθηκαν στα μαύρα και μαζί τους ολόκληρη η Ελλάδα. Έπεσαν θύματα σε ποδοσφαιρικό αγώνα, πληρώνοντας λάθη άλλων και χωρίς να προηγηθούν επεισόδια.
Έχοντας ζήσει, ακούσει και παρακολουθήσει όλα αυτά, ήθελα να κάνω κάτι για να τιμήσω τη μνήμη τους. Δεν γνώριζα όμως τι μέχρι που ο καλός φίλος Μιχάλης Στάμου, μου είπε πως έχει ετοιμάσει βιβλίο για την υπόθεση:
«Μετά χαράς να το εκδώσω» του απάντησα, και το αφιέρωμα έγινε πραγματικότητα. Το βιβλίο διατέθηκε στα βιβλιοπωλεία και στα περίπτερα πέρυσι. Μετά από απαίτηση πάμπολλων αναγνωστών και φίλων, το ξανακυκλοφορήσαμε φέτος στα περίπτερα ώστε να μπορεί να το προμηθευτεί εύκολα οποιοσδήποτε. Κοστίζει 8 ευρώ και επιγράφεται «ΘΥΡΑ 7 - Η ΜΑΥΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ». Εγώ από την πλευρά μου έκανα ό,τι μπορούσα για να μην σβήσει η μνήμη, ακολουθώντας τα χνάρια της ΠΑΕ Ολυμπιακός που κάθε χρόνο δίνει εξετάσεις ευαισθησίας και τις περνάει με άριστα. Άλλωστε, το σύνθημα «Αδέλφια Ζείτε Εσείς Μας Οδηγείτε» δεν βγήκε τυχαία...

Παναγιώτης Λιάκος

Περιγραφή του βιβλίου: «ΘΥΡΑ 7 - Η ΜΑΥΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ»

Το βιβλίο του Μιχάλη Στάμου με τίτλο «Θύρα 7 - Η Μαύρη Κυριακή Του Ποδοσφαίρου» αναφέρεται σ’ αυτή την υπόθεση και αποτελεί ένα φόρο τιμής στο αληθινό φίλαθλο πνεύμα και την υγιή αφοσίωση σε μια ποδοσφαιρική ομάδα-Θρύλο.
Είναι μια μοναδική-συλλεκτική έκδοση που αποτελεί φόρο τιμής στους 21 φιλάθλους που έχασαν τη ζωή τους τη μαύρη Κυριακή της 8ης Φεβρουαρίου του 1981, στη Θύρα 7 στο στάδιο Καραϊσκάκη μετά την ποδοσφαιρική αναμέτρηση Ολυμπιακού – ΑΕΚ που έληξε με το θριαμβικό 6-0 υπέρ του Θρύλου.
Στις σελίδες του ο αναγνώστης θα δει την πλήρη περιγραφή της τραγωδίας και όσων ακολούθησαν, εκατοντάδες ντοκουμέντα, φωτογραφίες, δημοσιεύματα του Τύπου και πλούσιο αρχειακό υλικό που ποτέ άλλοτε δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας!
Περιλαμβάνει προλόγους δύο μητέρων που έχασαν τα παιδιά τους εκείνη τη μοιραία ημέρα: της κ. Πόπης Κανελλοπούλου και της κ. Ελευθερίας Τουμανίδου. Επίσης, προλογίζουν η κ. Λόλα Νταϊφά και ο Πέτρος Μίχος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Thrylara ole! Den toksera pws ypirhe tetio vivlio. Mpravo file!!!