Τρίτη, Οκτωβρίου 21, 2008

Η έρευνα της εκπομπής για τις απολαβές (των ακροατών)


Ναι αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί. Μια που είναι της μοδός κάναμε κι εμείς μια έρευνα με δείγμα το εκλεκτό ακροατήριό μας. Διήρκεσε τρεις ημέρες και οι συμμετοχές γίνονταν δεκτές μέσω SMS, σταθερού τηλεφώνου, email και μηνυμάτων που αφήνονταν γι’ αυτόν το λόγο στο blog μας.

Η επεξεργασία των δεδομένων και το κείμενο που ακολουθεί ανήκουν στη βοηθό παραγωγής της εκπομπής, την Κερκυραία (συμπατριώτισσα του Ρουβά, δηλαδή) κ. Λένα Σιμάτη.

Εργαζόμενος Αδιαβροχοακροατής

Της Λένας Σιμάτη

Όλα δείχνουν πως οι καιροί που διανύουμε είναι απο τους πιο δύσκολους. Για να ανταπεξέλθει κανείς στην καθημερινότητα πρέπει να έχει: γερά νεύρα, υπομονή και αρκετά χρήματα, χρήματα, χρήματα...

Σήμερα οτι και να κάνεις χρειάζεσαι χρήματα. Με αφορμή λοιπόν την σύγχρονη καθημερινότητα και τα προβλήματα της αλλα και μια έρευνα της Ευρωπαικής Ένωσης, που αποδυκνύει πως οι Έλληνες υπερεργάζονται και... υποαμοίβονται, πήραμε την πρωτοβουλία να ρωτήσουμε τους ακροατές μας για τις δικές τους «καθαρές» απολαβές καθώς και για το χρόνο που αφιερώνουν καθημερινά στην εργασία τους. Το αποτέλεσμα; Όσες έρευνες και να γίνουν το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο - άλλωστε και η δική μας αυτό έδειξε. Πολλή δουλειά, πολλές ώρες, πολύ άγχος αλλά όχι ανάλογες απολαβές.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Εκατοντάδες άτομα έλαβαν μέρος και απάντησαν στα ερωτήματα μας. Είχαμε ποικιλία επαγγελμάτων: οδηγοί, υπάλληλοι, στελέχη επιχειρήσεων, στρατιωτικοί, τραπεζικοί, επαγγελματίες οδηγοί κ.α. (Από τα επαγγέλματα που αναφέρουμε είχαμε και τη μεγαλύτερη συμμετοχή). Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέξαμε ο καθαρός μισθός που αντιστοιχεί στο μέσο ακροατή των Αδιάβροχων είναι 1964 ευρώ και ο μέσος όρος ωρών εργασίας οι 10 ώρες.

Οροφές και υπόγεια

Πρώτος σε μηνιαίο εισόδημα έρχεται ένας έμπορος ο οποίος βγάζει 13 σεμνά και ταπεινά χιλιαρικάκια ευρώ, δεύτερος ένας πολιτικός μηχανικός με 11.000 και τρίτος ένας ιδιοκτήτης γραφείου τελετών (10.500 το μήνα).

Η πλειονότητα των ακροατών μας δήλωσε κατά κύριο λόγο πως τα φέρνει βόλτα μόνο με 2 δουλειές που αποδίδουν από 1.700 έως 2.200 ευρώ το μήνα – και οι δύο μαζί, ασφαλώς...

Βέβαια εκτός από τα υψηλά και μεσαία εισοδήματα είχαμε και αρκετά χαμηλά έως μηδενικά! Μιλάμε για απολαβές που φτάνουν τα 0 ευρώ(!) (μια κυρία που ασχολείται με τα οικιακά). Ένας φίλος ναύτης (του Πολεμικού Ναυτικού) λαμβάνει 8,10 ευρώ και 288 ευρώ για μια κυρία που ασχολείται με την προώθηση προιόντων σε super market. Αναφέρθηκαν μισθοί των 600 και των 800 euro – έτσι για να μην ξεχνάμε πως εμείς οι δημοσιογράφοι «ανακαλύψαμε» τη γενιά των 700 ευρώ.

Τα ωράρια

Είναι δουλευταράδες οι ακροατές των Αδιάβροχων. Εργάζονται, οι περισσότεροι, με εξαντλητικά ωράρια με στόχο μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αναφέρθηκαν ακόμα και 19 ώρες εργασίας καθ’ εκάστην επί 365 ημέρες το χρόνο! Αυτό μας δήλωσε ένας οδηγός εξωτερικού. Έτερος φίλος, πολιτικός μηχανικός, μας είπε οτι δουλεύει 14 ώρες καθημερινά και τα 11.000 ευρώ που βγάζει, δυστυχώς για εκείνον, τα δηλώνει όλα! Το 12ωρο  έπεσε σαν βροχή στην έρευνά μας. Το δήλωσαν ουκ ολίγοι βοηθοί λογιστών, οδηγοί, ιδιωτικοί υπάλληλοι, φύλακες, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στελέχη επιχειρήσεων.

Αναφέρθηκαν όμως και λιγότερες ώρες εργασίας όπως: 6 ώρες για έναν εργάτη, 6.5 απο έναν χειριστή H/Y και 7 ώρες απο έναν γραφίστα (σκανδαλωδώς ευνοημένοιοι τελευταίοι).

Λοιπά στατιστικά

1.Το 80% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο με το μισθό τους.

2.Το 60% έχουν 2 ή περισσότερα παιδιά! (και καρπεροί οι δικοί μας)

Η τούρτα στο κερασάκι

Δύο υπάλληλοι της εφορίας δήλωσαν πως έχουν μηνιαίο εισόδημα 2000 ευρώ από την επίσημη δουλειά του και βγάζουν από 8 έως 10 χιλιάρικα από τα λαδώματα!!! Στην αρχή δεν πιστέψαμε τις εν λόγω αναφορές, αλλά οι προαναφερθέντες κύριοι ξανακάλεσαν στο τηλεφωνικό κέντρο και είπαν –με πάσα σοβαρότητα- πως αυτή είναι η αλήθεια!

Τελικό συμπέρασμα

Αν δεν σε φτάνουν τα φράγκα, πάλεψέ το να μπεις σε καμιά εφορία ή πολεοδομία. Αν τρουπώσεις να φροντίσεις να μην σε πιάσουν. Όχι οι Αρχές βρε κορόιδο, οι κάμερες του Μάκη! 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ε ΟΧΙ ΚΑΙ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ" Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ BLOG ΣΑΣ!!!
ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ....
ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΙΑ ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ "ΕΝΔΟΞΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ"

Παναγιώτης Λιάκος είπε...

Άποψή σου. Εσφαλμένη πάντως. Καμία νοσταλγία για καθεστώτα που πρόδωσαν την Κύπρο αποσύροντας την μεραρχία από την Κύπρο, παραδίδοντάς την στον Αττίλα.