Τρίτη, Ιουνίου 02, 2009

Κώστας Διάκος: "Εθνικές μειονότητες οι Βλάχοι και οι Ρομ (αν θέλουν)"


Έπειτα από την δημοσιοποίηση της συμμετοχής του κ. Τρεμόπουλου στην παρουσίαση του "Μακεδονικού Αναγνωστικού", υπήρξε μια απόπειρα "απεγκλωβισμού" του κόμματος που εκπροσωπεί με το επιχείρημα: "Δεν είναι ακριβώς αυτές οι θέσεις μας για το ζήτημα της Μακεδονίας και των μειονοτήτων, δεν είναι ο αρχηγός μας, δεν έχουμε αρχηγό, δεν εξέφραζε (τουλάχιστον τότε), αυθεντικά τις απόψεις μας".
Όσοι το ισχυρίστηκαν είχαν εν μέρει δίκιο. Δεν είναι ακριβώς αυτές οι θέσεις του κόμματος "ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ". Είναι πιο προωθημένες. Ο κ. Κώστας Διάκος (υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος και ιστορικό στέλεχος του οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα) διατύπωσε ευθέως ότι:
1. Αν το επιθυμούν, οι "Μακεδόνες" της Β. Ελλάδας, οι "Τούρκοι" της Δ. Θράκης, οι Βλάχοι και οι Ρομ, μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν συλλογικά ως εθνικές μειονότητες.
2. Τι ίδιες θέσεις με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ-ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ για το θέμα του συλλογικού αυτοπροσδιορισμού έχει το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ (μένει να δούμε αν συμφωνούν τα κόμματα με τις τοποθετήσεις του).
Ακολουθούν τα σχετικά αποσπάσματα από συνέντευξη που μου παραχώρησε στις 29/5/2009.

ΠΕΡΙ ΕΘΝΙΚΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ", "ΤΟΥΡΚΩΝ", ΒΛΑΧΩΝ ΚΑΙ ΡΟΜ


ΠΕΡΙ ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ



ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΙΑΚΟΣ

Γεννημένος στην κατεχόμενη Κύπρο (Αμμόχωστος)
Επαγγελματικά:
Δικηγόρος, νομικός Περιβάλλοντος.
Μεταπτυχιακές σπουδές: PARIS II: Δημόσιο Δίκαιο, Σεμινάρια Κοινοτικού Δικαίου - Ecole des Etudes Politiques: Πολιτικές Επιστήμες.
Υποψήφιος για Διοικητικός Σύμβουλος στον Δ.Σ.Α.
Μέλος των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Ατομικών Δικαιωμάτων του Δ.Σ.Α.
Εκπρόσωπος του Δ.Σ.Α. στο διεπιστημονικό για το Περιβάλλον
Μέλος του ΔΣ της Μ. Κ.Ο. «Εταιρία Δικαίου του Περιβάλλοντος»
Νομικός Χειριστής των υποθέσεων του Πάρκου Γουδή και Ολ. Εγκαταστά-σεων Γαλατσίου
Περιβάλλον-Ποιότητα Ζωής:
Ιδρυτής της ΜΚΟ «Αττική-Περιβάλλον S.O.S.»
Εμπνευστής μαζί με άλλους της ίδρυσης του «Συντονιστικού των Ελεύθερων Χώρων» στην Αθήνα.
Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για την ΜΗ αναθεώρησης του άρθρου 24 του Σ. το 2000 και το 2005.
Μέλος της συντονιστικής Επιτροπής για τα προβλήματα των Ο.Α. του 2004 στην Αθήνα
Νομικός Σύμβουλος της Παναττικής Επιτροπής για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ομιλητής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ως εκπρόσωπος των κοινωνικών κινημάτων κατά τη συζήτηση του μετέπειτα Νόμου 3431/06.
Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ένωσης Καταναλωτών Βιολογικών Προϊόντων» (Β.Ι.Ο.Ζ.Ω.) και μέλος της προσωρινής διοικήσας επιτροπής Ομοσπονδίας Καταναλωτικών Οργανώσεων Ελλάδας. Στην αντιπροσωπεία των καταναλωτικών οργανώσεων που επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια για την ακρίβεια..Μέλος της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου στον πιστοποιητικό οργανισμό βιολογικής γεωργίας «Δ.Η.Ω.». Μέλος του Πανελληνίου Δικτύου κατά των Γ.Τ.Ο.
Πολιτικά:
Ι. Δικτατορία:
Μέλος του Αντιδικτατορικού αγώνα
Μέλος της Επιτροπής στήριξης του Πολυτεχνείου στο Παρίσι
Μέλος της διακομματικής Επιτροπής κατά του Τρομονόμου
ΙΙ. Αντιπαγκοσμιοποιτικά:
Μέλος του Ελληνικού Συντονιστικού για την Γένοβα 2001
Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 2ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στο Παρίσι -Συντονιστής της συζήτησης σ’ αυτό για τις συγκοινωνίες και την Οικολογία- Στο ίδιο Φόρουμ Ομιλητής για την οικολογική διάσταση της οικονομίας.
Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 4ου Ευρωπαϊκου Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα. Οργανωτής του Οικολογικού Μέρους του Φόρουμ και ομιλητής σε πολλές οικολογικές συζητήσεις, οργάνωση ειδικού οικολογικού φόρουμ στα πλαίσια της διοργάνωσης-ομιλητής στην κεντρική διαδήλωση ως εκφραστής της οικολογικής συνιστώσας για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ .
ΙΙΙ. Πολιτική Οικολογία:
ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Υποψήφιος για τις ευρωεκλογές (πρώτη πολιτική εμφάνιση της Πολ. Οικολογίας στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας) των Οικολόγων Εναλλακτικών
Μέλος των συντονιστικών οργάνων της Ομοσπονδίας Οικολογικών & Εναλλακτικών Οργανώσεων και της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής στήριξης.
Διαπραγματευτής στην πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης το 1989 με τους Οικολόγους Εναλλακτικούς.
Ιδρυτικό μέλος της «Πρωτοβουλίας για μια Πράσινη Πολιτική», [προπομπό του σημερινού κόμματος των Οικολόγων Πράσινων
Μέλος των συντονιστικών οργάνων του κόμματος «Πράσινη Πολιτική» (μετεξέλιξη της Πρωτοβουλίας, πριν την συγκρότηση των Οικολόγων Πράσινων ).
Μέλος των συντονιστικών οργάνων του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων (Πανελλαδικό Συμβούλιο & Εκτελεστική Γραμματεία)
‘Εταιρος στη ΜΚΟ «Οικο-λόγος», που εκδίδει το μηνιαίο έντυπο πολιτικής οικολογίας «Πράσινη Πολιτική» και μέλος της συντακτικής επιτροπής του εντύπου αυτού.
Εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Πράσινου κόμματος της Κύπρου «Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές»

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ
Ο μοναδικός έλληνας υποψήφιος για το Δ.Σ. της EFGP (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων), προπομπό του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος Χάθηκε η εκλογή για 2 ψήφους με αντίπαλο τον εκπρόσωπο των Γερμανών Πρασίνων
Υπέγραψα για λογαριασμό των Ελλήνων Πρασίνων το ιδρυτικό Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.
Συμμετοχή σε πέντε Σεμινάρια του Μεσογειακού Δικτύου Πράσινων Κομμά-των. Συνδιοργανωτής δύο σεμιναρίων του Δικτύου αυτού στα Χανιά Κρήτης (για την πολυπολιτισμικότητα της Μεσογείου), με την συμμετοχή δέκα αντιπροσωπειών κρατών (με παράλληλη συνεδρία για την ειρήνη στην Παλαιστίνη και υπογραφή κοινού κειμένου ισραηλινών ειρηνιστών και του τότε πρεσβευτή της Παλαιστινιακής στην Ελλάδα κ. Αμπντάλα.) και στην Ύδρα (για την οικολογική σημασία της μεσογειακής αρχιτεκτονικής)
Εμπνευστής μαζί με άλλους του Βαλκανικού Δικτύου Πράσινων Κομμάτων, με ιδρυτικό συνέδριο στην Αθήνα την εποχή των βομβαρδισμών στο Κόσσοβο και την Σερβία. Συγγραφέας του μανιφέστου για την ειρήνη στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, που συνυπέγραψαν (τότε μάλιστα) Αλβανοί και των Σέρβοι.

Αρθρογραφία:
Σε όλες σχεδόν τις ημερήσιες εφημερίδες, αλλά και περιοδικά του οικολογι-κού χώρου και κινήματος (Ενδεικτικά: Ελευθεροτυπία, Νέα, Εποχή, Αυγή, Ριζοσπάστης, Οικο-τοπία, Οικολογική Επιθεώρηση, Οικολογία και Ζωή, Πράσινη Πολιτική κλπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: