Δευτέρα, Απριλίου 23, 2012

Σοσιαλιστικός σουρεαλισμός


Αφίσα νο1, μέσα στην τρεντουριά. Σύνθημα εμπνευσμένο: «Νέα, νέε, σου κλέβουν τη ζωή. Σου κήρυξαν τον πόλεμο. Πολέμα τους κι εσύ». Ο νέος κοιτάει λοξώς επάνω και κουβαλάει αλυσίδα. Δεν είναι χουλιγκάνος αλλά εργάτης. Φοράει κασκέτο (το βγάζει πριν πέσει για ύπνο). Θα τους πολεμήσει με την αλυσίδα. Όταν τελειώσει ο πόλεμος θα παντρευτεί. Είναι λογοδοσμένος με την νεαρά, η οποία αλληθωρίζει ελαφρώς προς τα δεξιά (λέτε να είναι του Κουβέλη;) Η δεσποσύνη δεν κουβαλάει άλυσο αλλά λευκό τσαντάκι (από Σομαλό, πλανόδιο) με λευκό λουράκι. Κι η κοπελιά θα πολεμήσει. Θα φέρει το φτηνό τσαντάκι στην κεφάλα του πρώτου καπιταλιστή που θα συναντήσει.

Αφίσα νο2, αναστοχαστική. Σύνθημα για τη δυσκολία των ανθρωπίνων σχέσεων: «Συμπόρευση με το ΚΚΕ. Λαϊκή εξουσία. Αποδέσμευση από την ΕΕ. Διαγραφή του χρέους». Σας θυμίζει κάτι ο πρωταγωνιστής; Πρόκειται για τον νέο της 1ης αφίσας. Φέρει την ίδια αλυσίδα αλλά λείπει η δεσποσύνη και του έχουν πέσει κατάμουτρα 5-6 φίλτρα από το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας (μάλλον Photoshop ή το τζαμπέ το Gimp). Μπάκουρος! Εξ ου και το «συμπόρευση με το ΚΚΕ». Μια λύση για τη μοναξιά είναι το κόμμα. «Σύντροφοι» δεν αλληλοαποκαλούνται, άλλωστε; Παρακάτω, το κόμμα σου κλείνει ακόμα πιο έντονα το μάτι: «Αποδέσμευση από την ΕΕ». Δηλαδή, μην στεναχωριέσαι σύντροφε για το πιπίνι που έφυγε μαζί με το λευκό, πλαστικό τσαντικό της. Ούτως ή άλλως εμείς θα αποδεσμευτούμε! Τέλος, η «διαγραφή του χρέους» που αναφέρει ρητά η αφίσα υπαινίσσεται ότι η σκορδόπιστη οπορτουνίστρια γυναίκα φούσκωσε όλες τις πιστωτικές σου και θα έρθει η Αλέκα με το κομμουνιστικό ντριμ-τιμ να τις ξεφουσκώσει.

Αφίσα νο3, προχωρημένη. Το κλασικό ζευγαράκι μας χαιρέτισε και τώρα βλέπουμε δυο μουσκουλάτους ντελικανήδες να δουλεύουνε τα σίδερα. Ο εμπρόσθιος έχει κοτσάρει ένα σέξι, κατακόκκινο και πεντακάθαρο κασκέτο. Το πορτοκαλί γυαλικό προσδίδει μια ακούσια θηλυκότητα στο λουκ του. Αυτός κοιτάζει προς τα πάνω κάπως αδιάφορα το κομματικό σύνθημα που το... σηκώνει γερανός, ενώ ο μερακλής θερμοκολλητής που είναι από πίσω του, έχει ανάψει για τα καλά (το καμινέτο)... Αλλαγή δεν γίνεται χωρίς το ΚΚΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: