Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2013

Μάτσο χάλια και κανάλια

Ιδού μια κατηγορία συμπολιτών μας που χρήζει άμεσης βοηθείας από το κράτος: οι καναλάρχες! Πριν αλ-άκτωρ φωνήσαι δις κυβέρχηση χαρίζει δισ!

Έχει πρόβλημα ο καταστηματάρχης που πουλάει ρούχα; Όχι. Παπούτσια μήπως; Όχι. Τυριά, σαλάμια, πίκλες; Όχι. Αυτοκίνητα, μηχανές, αξεσουάρ; Όχι. Είδη προικός; Όχι. Οι επιπλάδες μπας ζορίζονται; Όχι. Οι αρτοποιοί; Όχι. Οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι; Όχι. Κανείς άλλος ρε παιδιά; Σχεδόν ουδείς. Μα καλά, ολόκληρο μνημόνιο και όλα βαίνουν καλώς στην αγορά; Υπάρχουν έστω και λίγοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας στην επιχείρησή τους; Ναι! Ελάχιστοι αλλά ανεκτίμητοι. Η καρδιά του δράκοντα κοντεύει να ραγίσει από συγκίνηση και πείνα. Τούτη η καρδιά είναι τα κανάλια, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, τα πάνσεπτα μετερίζια απ' όπου εξορμά ο Σουλεϊμάν, η Φατμαγκιούλ και ο κάθε γκιουλεμπαρέ για να κατακτήσει τις καρδιές του φιλοθεάμονος κοινού. Έχει πέσει η διαφήμιση και κοντεύουν να μείνουν ρέστα τα φουσάτα με τα θεάματα δίχως άρτο. Άσε που υπήρχε κι ένας νόμος, ο 3845/2010 (παράγραφος 12, άρθρο 5) που προέβλεπε επιβολή φόρου ύψους 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Που το βάζεις αυτό; Ως γνωστόν όλοι αντέχουν να φορολογούνται στην πλούσια Ελλάδα, εκτός από τους λιτοδίαιτους και ασκητικούς καναλάρχες. Αν κόψουν κι άλλο το φαΐ θα πεθάνουν από πείνα!

Κοσμαγάπητοι

Γι' αυτό, η καλή μας η κυβέρνηση, που έχει λυμένα όλα τα άλλα τα υποδέλειπα θέματα, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα αληθώς σημαντικά: την αναστολή της εφαρμογής του φορομπηχτικού νόμου. Διαβάστε δακρύβρεχτη τροπολογία που υπογράφουν οι κοσμαγάπητοι Γιάννης Στουρνάρας (δεν χρειάζεται συστάσεις) και Δημήτρης Σταμάτης (ένας κύριος με μουστάκι που είναι, λένε, υπουργός Επικρατείας): «Η παρούσα δυσμενής συγκυρία έχει επιδράσει αρνητικά στην οικονομική κατάσταση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και δη τόσο των επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται τηλεοπτικούς σταθμούς όσο και των διαφημιστών και των διαφημιζομένων. [...] Τυχόν εφαρμογή από την 1.1.2014 (σ.σ.: του νόμου για τη φορολόγηση) να δύναται να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών και των διαφημιστικών εταιρειών, με κίνδυνο σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας τους να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, καθώς και σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας».
Φίλε καναλάρχη, σε αφήνουμε να κλάψεις στον ώμο μας (τον δεξί) από χαρά και ανακούφιση. Για μια ακόμη χρονιά, ούτε μια τουρμπίνα του υδρομασάζ στην πισίνα σου δεν θα μείνει ασυντήρητη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: