Παρασκευή, Ιουλίου 25, 2014

Ο πρίγκηπας της Ζαμούντα


Στον θρόνο δεν κάθεται ο Έντι Μέρφι ή ο Μποράτ αλλά ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο μυθικό χαλιφάτο του τροϊκανιστάν, το σύνταγμα καταπατείται ούτως ώστε να μην παραβιαστεί και τα τρίγωνα Πανοράματος είναι κυλινδρικά! 

Λοιπόν, αν έχετε μπερδευτεί με την εισαγωγή του σημερινού πονήματος, όλα θα ξεκαθαριστούν στο νιονιό σας αν σας εξηγηθεί ο τίτλος. «Ο πρίγκηπας της Ζαμούντα» είναι κωμωδία του 1988, με πρωταγωνιστή τον Έντι Μέρφι. Στο φιλμ, ο Έντι είναι πρίγκηπας ενός φανταστικού αφρικανικού κράτους (να, κάπως σαν την Ελλάδα) που ταξιδεύει μέχρι την Αμερική για να βρει γυναίκα να παντρευτεί. Για να μην θαμπώσει την γιάνκισσα υποψήφια νύφη με τα αξιώματα και τα φράγκα του, υποδύεται τον...
φτωχό φοιτητή – κάτι στο οποίο υπερέχουν οι Έλληνες. Δεν χρειάζεται να υποκριθούμε φτώχεια. Την έχουμε τσεπάτη. Τα υπόλοιπα της ταινίας δεν τα αποκαλύπτουμε διότι πρέπει να δουλέψουν και οι βιντεοκλαμπατζήδες. Ήτοι, να πάτε να την ενοικιάσετε (καλή ώρα σαν την Ακρόπολη, όπως είχε προτείνει ο Γιακουμάτος). Θα σας χρησιμεύσει για δύο λόγους: πρώτον θα γελάσετε και το χρειάζεστε (αν ζείτε στην Ελλάδα και φορολογείστε ως Έλλην). Δεύτερον θα διαπιστώσετε πώς έχουν τα ήθη, τα έθιμα και το πολιτειακό σύστημα της Ζαμούντα. Ειδικά το τελευταίο (το πολιτειακό) κάτι θα σας θυμίζει αλλά θα σπαζοκεφαλιάσετε μέχρι να το βρείτε.

Τζαμαχιρία

Για να μην παιδεύεστε τσάμπα και βερεσέ, αποκαλύπτουμε ότι και μόνο το άκουσμα της λέξεως Ζαμούντα παραπέμπει σε πασοκική τζαμαχιρία του Γιουνανιστάν. Μόνο σε τέτοια χώρα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έλεγε το εξής απίθανο: «Προσωπικά, δέχθηκα αρκετές φορές κριτική για τις υπογραφές που έβαλα. Το Σύνταγμα οριοθετεί σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήταν συνειδητή η απόφασή μου να σεβαστώ το Σύνταγμα, που έχει πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, και να μην παραβιάσω τη θεσμική τάξη, προκαλώντας πολιτικές εντυπώσεις ή και πολιτική κρίση, μόνο και μόνο για να αποφύγω το πολιτικό κόστος».
Με λίγα λόγια, ο κ. Παπούλιας παραδέχεται ότι υπέγραφε τα πάντα-όλα δίχως δεύτερη κουβέντα, ακόμα και τα αντισυνταγματικά τροϊκάνικα, με στόχο να... σεβαστεί το Σύνταγμα! Σαν να λέμε αλαλιάζω μια χώρα στους βομβαρδισμούς για την ειρήνη, φτωχοποιώ τον μισό πλανήτη για να έρθει η ανάπτυξη και σε πυροβολώ στο κούτελο για να σου χαρίσω την αθανασία. Κάτι τέτοια δύσκολα θα λέγονταν ακόμα και στο ανύπαρκτο βασίλειο της Ζαμούντα! Άβαλα μαντάβαλα, μάντος κουσκούβαλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: