Δευτέρα, Αυγούστου 04, 2014

Η ποινικοποίηση της νίκης


Το πρόβλημα που έχει το καθεστώς με προσωπικότητες όπως ο Ιωάννης Μεταξάς δεν σχετίζεται με το πολίτευμα αλλά κυρίως με το γεγονός ότι νίκησε...

Σαν σήμερα στις 4 Αυγούστου, το έτος 1936, ο συνταγματικός κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς επέβαλε δικτατορία. Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 16 Απριλίου 1936 είχε ψηφιστεί από την Βουλή Πρωθυπουργός της Ελλάδος με συντριπτική πλειοψηφία: 241 υπέρ, 16 κατά (του ΚΚΕ), και 4 λευκά... Το πως και το γιατί η χώρα οδηγήθηκε εκεί είναι ένα θέμα που μπορεί εύκολα να ερμηνευτεί. Είναι διαθέσιμες αρκετές πηγές, πλούσια η βιβλιογραφία (πολλών αποχρώσεων) και η ελευθερία της γνώμης -έστω στα χαρτιά- υπάρχει ακόμα.
Ο Ιωάννης Μεταξάς παρότι νίκησε τους Ιταλούς, στάθηκε αγέρωχος ως Έλλην την ώρα των μεγάλων δοκιμασιών, διεύρυνε τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ευνόησε την επιχειρηματικότητα, ισχυροποίησε τη διεθνή θέση της χώρας και έγινε η αιτία να δοθούν στον αγωνιζόμενο λαό μας τα Δωδεκάνησα (ως έπαθλο του «ΟΧΙ»), συκοφαντείται ανηλεώς από όλες τις παρατάξεις: από τη σοσιαλδημοκρατία και τους αριστερούς μέχρι την σεσημασμένη λουκουμοδεξιά με τα φούτερ στους ώμους. Ο λόγος είναι προφανής. Νίκησε μια
αυτοκρατορία (τον Άξονα) ενώ εκείνοι, όλοι μαζί, δεν μπορούν να φέρουν ούτε μια ισοπαλία με μεγέθη όπως τα... Σκόπια.


Οι εφτάρες

Είναι ηλίου φαεινότερο πως οι Σκολάρι* της Μεταπολίτευσης δεν μπορούν να αντέξουν την ιδέα του διασυρμού τους από κάποιον που ήταν ακέραιος, περήφανος Έλληνας και γεννημένος νικητής. Έχουν δομήσει την σκέψη τους με τέτοιον τρόπο ώστε να θεωρούν αδιανόητο να μην τα πιάνεις, να μην υπακούς τυφλά τους ισχυρούς ξένους, να παραμένεις πρωθυπουργός και να νικάς σε όλα τα εσωτερικά ειρηνικά μέτωπα, αυτά της καθημερινότητας αλλά και στον πόλεμο!
Οι δικοί μας θυμίζουν τα σκυλιά του Παβλόφ. Μόλις ακούν τη λέξη «εξουσία» σκέφτονται βαλίτσες, υποκλίσεις σε ντόπιους και ξένους νταβατζήδες, εξωτερική πολιτική τύπου Ίμια και Οτσαλάν, εξαθλιωμένους Έλληνες και στρατιές αστέγων και ζητιάνων σε περιοχές μακριά από τις άρτια φρουρούμενες επαύλεις τους. Συνεπώς, ο δρόμος του Μεταξά τους φαντάζει Γολγοθάς, άπιαστο όνειρο. Είναι σίγουροι οι επικριτές του Μεταξά ότι δεν έχουν ούτε το ταλέντο, ούτε την ισχύ, την φαντασία και τη λαϊκή στήριξη για να πετύχουν έναν μεγάλο στόχο. Τον μεγαλύτερο που έχουν κατορθώσει όλοι μαζί είναι το εξωτερικό χρέος. 340 δισ είναι αληθινό κατόρθωμα!

*Λουίς Φελίπε Σκολάρι: ο προπονητής της Εθνικής Βραζιλίας στο ματς της εφτάρας από την Γερμανία.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη τα Σκόπια είναι μεν μικρό μέγεθος, αλλά έχουν τη στήριξη των ισχυρών, μην το παραβλέπεις αυτό.

Παναγιώτης Λιάκος είπε...

Και εμείς, υποτίθεται είμαστε στο κλαμπ των ισχυρών! Ετσι δεν μάς λένε οι κατά συρροήν χασούρηδες;

Ανώνυμος είπε...

Έναν Παναγιώτη Λιάκο που έγραψε το βιβλίο «Ελευθερία. Κείμενα για τον ελληνικό τρόπο» τι τον έχετε;

IRONY LEVEL: ∞

Unknown είπε...

Πολύ καλη ανάλυση φιλε Παναγιώτη με καλυψες απόλυτα.....

Mantsini είπε...

Αναζητώντας σε μετά από καιρό απουσίας μου, είδα πώς επανήλθες και πώς ξαναέφυγες από τα ερτζιανά. Διάβασα τι προκάλεσε το συγκεκριμένο κείμενο (με το οποίο συμφωνώ μέχρι κεραίας) και δεν μπορώ να καταλάβω ειλικρινά γιατί το προκάλεσε. Το μόνο σίγουρο είναι οτι σε πολλούς αυτά τα "συναισθήματα" δεν προκαλούνται πλέον αφιλοκερδώς... Δύναμη Παναγιώτη!!!