Κυριακή, Ιουνίου 07, 2020

ΤΟ 1821 ΩΣ ΒΙΩΜΑ



Οι Έλληνες μπορούν μόνοι τους να τιμήσουν την Εθνεγερσία, αφήνοντας τις επιτροπές να γίνονται ρεζίλι μοναχές τους.

Αν θέλει ένα κράτος να «πνίξει» κάποιο θέμα, να το κολλήσει σε τέλμα ασημαντότητας τότε φτιάχνει μια επιτροπή για να το χειριστεί. Κι είναι αστείο στ’ αλήθεια κάτι που θεωρητικά και τύποις αντιμετωπίζεται ως σημαντικό, όπως το 1821, να μην έχει που να σταθεί και που να πατήσει σ’ αυτό το αδηφάγο και πολυπλόκαμο κράτος και να απαιτείται σύσταση επιτροπής, η οποία θα είναι τάχα τόσο «σοφή» ώστε θα συμπυκνώσει όλο το αίμα, τις θυσίες, τον θάνατο, την πίκρα, την απελπισία και την ελπίδα ενός πανεθνικού ξεσπάσματος για να το μεταδώσει στους Έλληνες που δήθεν το αγνοούν. 
Υποτίμηση στο θαύμα του ’21 η σύσταση της Επιτροπής και προσβολή στον Αγώνα η μέχρι τώρα ασυνάρτητη κι αφελληνισμένη δράση της. Δεν γίνεται να συγκεντρωθεί το απόσταγμα της Εθνεγερσίας και να προσφερθεί στο κοινό από ομάδα ασύνδετων μεταξύ τους ανθρώπων που σύναξε μια πλούσια κυρία, η οποία έχει κουράσει το πανελλήνιο με τα αφόρητα κλισέ που εκστομίζει. Αν θέλει η κυβέρνηση να την κάνει να ευφρανθεί ας μάθει το υπουργικό συμβούλιο κλακέτες για να χορεύει ενώπιόν της όταν εκείνη θα γευματίζει ή ας μάθει να παίζει μουσικά όργανα (κατά προτίμηση άρπα, τσέλο και φλάουτο) για να εκτελεί ωραία τραγουδάκια τα βράδια, για να την νανουρίζει. 
Όλοι οι υπόλοιποι –κι είναι εκατομμύρια εντός κι εκτός ελληνόφωνου κρατιδίου- που σέβονται το ’21 κι αγαπούν όσο τίποτα αυτή την άγια περιπέτεια δεν χρειάζονται παράτες. Ν’ ανάψουν ένα κερί στην μνήμη ηρώων και μαρτύρων του Γένους. Να προσευχηθούν στον Χριστό να αναπαύει τις ψυχές τους. Να διαβάσουν μαζί με τα παιδιά, τους φίλους και τους συγγενείς αποσπάσματα από απομνημονεύματα των αγωνιστών. Να επισκεφτούν τους τόπους των μαχών, να κλείσουν τα μάτια και να προσπαθήσουν ν’ ακούσουν τον απόηχο της Ιστορίας που γράφεται με το πυρ των όπλων και τη φωτιά της ελληνικής καρδιάς που θυσιάζει τα πάντα για τον Χριστό και την πατρίδα. Κι ας αφήσουν όλες τις επιτροπές του κόσμου να γίνονται ρεζίλι μοναχές τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια: