Δευτέρα, Αυγούστου 03, 2020

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ


Διακοπές. Η λέξη είναι στον πληθυντικό διότι είναι πολλά αυτά που οφείλουμε να σταματήσουμε, ευεργετώντας τον εαυτό μας.


Οι διακοπές ορίζουν ότι είτε βρισκόμαστε “αλλού”, όπου κι αν βρίσκεται αυτό το “αλλού” είτε “εδώ”, σε όποιο σημείο κι αν ορίζεται το “εδώ”, πρέπει να σταματήσουμε. Να πατήσουμε ένα μεγάλο φρένο στο ράλι της καθημερινότητας, αυτής που μας γέμισε με εντυπώσεις, εμπειρίες, υποχρεώσεις και μέριμνες -ειδικά οι τελευταίες θυμίζουν τον αετό που γευμάτιζε με το ήπαρ του αλυσοδεμένου Προμηθέα. Οι υποχρεώσεις και οι μέριμνες σιγοτρώνε το ανθρώπινο είδος και η παρουσία τους δεν γίνεται αντιληπτή παρά μόνο όταν έρχεται το μεγάλο φινάλε και δεν έχει απομείνει πλέον κάτι για να φαγωθεί. Σαν την Άτη είναι οι μέριμνες. Αβροπατούν πάνω στα κεφάλια των ανθρώπων, προκαλούν σύγχυση φρενών και ετοιμάζουν το σκηνικό για τη μεγάλη τιμωρία. Γι' αυτό σταματάμε. Για να ξυπνήσουμε. Για να μην αποσπά ο εκκωφαντικός θόρυβος των πολλών και ασήμαντων πραγμάτων και καταστάσεων τον εσωτερικό ρυθμό της μεγάλης αλήθειας.
Οι διακοπές, από κάποια στιγμή του βίου κι έπειτα, θεωρούνται από καλές έως ιδανικές αν έχουν προικιό τη σιωπή, την αταραξία, την στροφή της προσοχής προς τα έσω κι όχι στα εξωτερικά φαινόμενα. Στο Κατά Λουκάν (17, 20-21) ο Χριστός ερωτήθηκε από τους Φαρισαίους πότε έρχεται η βασιλεία του Θεού κι εκείνος τους παρέπεμψε να κοιτάξουν εντός τους, γιατί εκεί μπορούν αν την βρουν: “Ἐπερωτηθεὶς δὲ ὑπὸ τῶν Φαρισαίων πότε ἔρχεται ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ, ἀπεκρίθη αὐτοῖς καὶ εἶπεν· οὐκ ἔρχεται ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ μετὰ παρατηρήσεως, οὐδὲ ἐροῦσιν ἰδοὺ ὧδε ἢ ἰδοὺ ἐκεῖ· ἰδοὺ γὰρ ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ ἐντὸς ὑμῶν ἐστιν”.
Γι' αυτό, ας κρατήσουν οι χοροί και τα τραγούδια, ας σιγήσουν τα στόματα τα απύλωτα, ας αναπαυθούν οι πένες πάνω στα αδειανά γραφεία κι ας λείψουν από τα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι φωτογραφίες με τις πισίνες, τα πόδια στις αμμουδιές, τα παϊδάκια, τις μπύρες, τις τυροκαυτερές και τα τηγανητά καλαμαράκια.
Οι αληθινές αποκαλύψεις δεν γίνονται μέσα στο καμίνι του θορύβου αλλά στην δροσιά της βαθειάς σιωπής. Καλές διακοπές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: