Τρίτη, Φεβρουαρίου 08, 2011

ΜΚΟ = Μπίζνες Καλά Οργανωμένες

Τρομερές οι καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ κ. Αργύρη Ντινόπουλου για τη διανομή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τον Γιώργο Παπανδρέου σε ΜΚΟ, εκ των οποίων πολλές είναι σήμερα άφαντες. Ο βουλευτής, που φαίνεται ότι είχε... καρατσεκαρισμένες πληροφορίες πριν υποβάλει την ερώτησή του, βγάζει στο φως μια εξαιρετικώς ενδιαφέρουσα πτυχή της δραστηριότητας του νυν πρωθυπουργού όταν ήταν ΥΠΕΞ. Αποναρκοθέτηση λοιπόν και πάνω τούρλα!
Αναδημοσιεύουμε από το site του κ. Ντινόπουλου, http://www.protigrami.com/

Παίξτε το παιγνίδι των χρυσών Μ.Κ.Ο !

Εμείς ρωτήσαμε τον σημερινό Υπουργό Εξωτερικών για τα κονδύλια που μοίρασε ο Γιώργος Παπανδρέου (ΓΑΠ) όταν ο ίδιος ήταν Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη. Για πέντε ολόκληρα χρόνια. Από το 1999 έως το 2004. Όταν πήραμε την απάντηση δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε αυτά που διαβάζαμε και τα οποία μπορείτε να διαβάσετε και εσείς στις παρακάτω αναρτήσεις μας. Ε λοιπόν συνολικά ο ΓΑΠ μοίρασε .... 68.971.978 ευρώ ακόμη και στις πιό απίθανες Μ.Κ.Ο. Ψάξαμε στο διαδίκτυο να βρούμε αυτές τις χρυσές Μ.Κ.Ο του ΓΑΠ αλλά αρκετές δεν υπάρχουν πουθενά! Καταφέραμε και εντοπίσαμε, για παράδειγμα, την "ΚΕΣΣΑ Δήμητρα" http://www.anthropos.gr/show_mko.asp?Id=12 που έλαβε 2.357. 486 ευρώ ή το "Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης" http://www.demining.gr/%CE%95%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1/tabid/36/language/el-GR/Default.aspx που πήρε συνολικά από τον ΓΑΠ το ιλιγγιώδες ποσό των 5.941.063 ευρώ. Τις υπόλοιπες χρυσές Μ.Κ.Ο ψάξτε τις μόνοι σας στο διαδίκτυο αν και αρκετές είναι εξαφανισμένες. Εμείς πάντως στις παρακάτω αναρτήσεις παρουσιάζουμε αναλυτικά όλο το πάρτυ των χρυσών Μ.Κ.Ο του ΓΑΠ ανά έτος και τα συμπεράσματα δικά σας.

Oι χρυσές Μ.Κ.Ο του ΓΑΠ (έτος 1999)

O Γιώργος Παπανδρέου προήχθη σε από αναπληρωτή σε Υπουργό Εξωτερικών τον Φεβρουάριο του 1999 όταν ο Κώστας Σημίτης έδιωξε τον Θεόδωρο Πάγκαλο μετά την υπόθεση Οτσαλάν. Αυτήν την πρώτη χρονιά ο ΓΑΠ μοίρασε συνολικά 4.404.713 ευρώ σε διάφορες Μ.Κ.Ο και ερευνητικά προγράμματα. Ξεκίνησε, βέβαια, από το "Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου" ( 58.693 ευρώ) και συνέχισε με το "Ίδρυμα... Αγά Χάν " ( 17.942 ευρώ). Εντύπωση προκαλούν ο "Κύκλος της Πάτμου" που πήρε... 376.228 ευρώ και η " Πλατφόρμα ΜΚΟ" με επιχορήγηση 258.840 ευρώ

Οι χρυσές Μ.Κ.Ο του ΓΑΠ (έτος 2000)

Το έτος 2000 αρχίζει το μεγάλο πάρτυ των Μ.Κ.Ο του ΓΑΠ με το σύνολο των επιχορηγήσεων να φτάνει στα 11.358.840 ευρώ. Το ΚΕΣΣΑ Δήμητρα παίρνει 1.217.726 ευρώ , το " Ινστιτούτο αειφορικής ανάπτυξης" 893.198 ευρώ. Ο ΓΑΠ δεν ξεχνάει και την μεγάλη αγάπη του παππού του Γεωργίου Παπανδρέου για την δεύτερη γυναίκα του, την μεγάλη τραγωδό Κυβέλη και επιχορηγεί το ομώνυμο Ινστιτούτο με 208.412 ευρώ ( οι δεσμοί της οικογένειας παραμένουν, έτσι κι' αλλιώς, ισχυροί στην πολιτική...). Τώρα ποιοί είναι αυτοί οι " Πολίτες της Αθήνας " που πήραν από τον ΓΑΠ 210.392 ευρώ παραμένει ένα θέμα προς διερεύνηση.

Οι χρυσές Μ.Κ.Ο του ΓΑΠ (έτος 2001)

Το 2001 είναι χρονιά κρίσιμη για τον χορό των χρυσών Μ.Κ.Ο που στήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Βεβαίως οι επιχορηγήσεις αυξάνονται στα 13.012.310 ευρώ. Αλλά αρχίζει να μπαίνει σε αυτόν τον χορό και το "Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης" που στα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει όχι μόνον μία κυριολεκτικά χρυσή Μ.Κ.Ο. Θα είναι και ο βασικός μοχλός για το σύνολο της πολιτικής των επιχορηγήσεων από τον ΓΑΠ. Έτσι το 2001 το Κέντρο Αποναρκοθέτησης επιχορηγείται με 1.185.619 ευρώ για να φτάσει το 2003 να έχει λάβει συνολικά από τον ΓΑΠ το ιλιγγιώδες ποσό των 5.941.063 ευρώ. Κατά τα άλλα το πάρτυ αρχίζει να οδηγείται προς το ξεφάντωμα ,με το "Ινστιτούτο αειφορικής ανάπτυξης" να παίρνει άλλα 410.858 ευρώ, η οργάνωση "Ανθρώπινη Άμυνα" 70.432 ευρώ και ο "Νέος Περίπλους" 117.388 ευρώ. Ένα άλλο ιλιγγιώδες ποσό είναι αυτό προς την "ΚΕΣΣΑ Δήμητρα" ( που παραμένει σταθερή στις προτιμήσεις του ΓΑΠ) και λαμβάνει 839.759 ευρώ.Οι χρυσές Μ.Κ.Ο του ΓΑΠ (έτος 2002)

To 2002 οι χρυσές επιχορηγήσεις αυξάνονται στα 16.076.332 ευρώ. Απίθανες Μ.Κ.Ο με ονομασίες που στην ουσία δεν υποδηλώνουν τίποτα παίρνουν υπέρογκα ποσά χωρίς στην ουσία να δίνουν λογαριασμό σε κανένα. Τι μπορεί να είναι, για παράδειγμα, η " Ανθρωπιστική Άμυνα " ( 172.697 ευρώ) , οι "Πολίτες σε Δράση" ( 125.000 ευρώ) , ο "Νόμος και η Φύση" (57.500 ευρώ) ή η "Χάρτα του Ρήγα" (21.000 ευρώ). Την ίδια χρονιά εξακουλουθεί η επιχορήγηση του ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου ( 155.000 ευρώ) και άλλων Μ.Κ.Ο που αποτελούσαν τους διαχρονικούς προνομιούχους των κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών επί ημερών Γιώργου Παπανδρέου. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι επιχορηγήσεις δεν προέκυπταν από κάποια διεθνή υποχρέωση της Ελλάδας. Αποτελούσαν καθαρά προσωπικές επιλογές του ΓΑΠ ο οποίος μοίραζε ( δηλαδή σπαταλούσε) το δημόσιο χρήμα κατά τον τρόπο που ο ίδιος έκρινε.Οι χρυσές Μ.Κ.Ο του ΓΑΠ (έτος 2003)

Το 2003 είναι η χρονιά της μεγάλης σπατάλης. Το πάρτυ των χρυσών Μ.Κ.Ο φτάνει στο ξεφάντωμά του. Η ετήσια επιχορήγηση φτάνει στα 24.120.083 ευρώ. Το Πασοκ πρόκειται να χάσει τις επερχόμενες εκλογές του 2004 και από τα κρατικά ταμεία του υπουργείου εξωτερικών ο ΓΑΠ ( που ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον Κώστα Σημίτη στην ηγεσία του κόμματος) μοιράζει ότι λεφτά έχουν απομείνει. Αυτή την χρονιά φεύγει και το μεγάλο πακέτο προς το περίφημο Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση είναι 2.784.597 ευρώ και η δεύτερη δόση 1.660.620 ευρώ. Έτσι το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης θα πάρει στην πενταετία σχεδόν 6 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες επιχορηγήσεις του ΓΑΠ ( δείτε και την αμέσως επόμενη ανάρτηση).


Επειδή κάλυψα ως ρεπόρτερ (στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ άρχικά και στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ στην συνέχεια) όλους τους πολέμους στην Γιουγκολαβία ( από το 1991 έως το 2000) γνωρίζω καλά ποιός ήταν ο ρόλος του ΟΗΕ. Παρά τις κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις ο ΟΗΕ ,τις περισσότερες φορές,απέτυχε να αποσοβήσει ανθρωπιστικές καταστροφές ή (το χειρότερο) σφαγές αμάχων.Το παράδειγμα της Σρεμπρένιτσα είναι χαρακτηριστικό. Δυστυχώς η παρουσία του ΟΗΕ στην Βοσνία συνδέθηκε και με οικονομικά σκάνδαλα. Από την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας μέχρι την διακίνηση ναρκωτικών μέσα στο πολιορκημένο Σαράγιεβο.Μετά το τέλος του πολέμου άρχισαν και οι επιχειρήσεις απο-ναρκοθετήσεων οι οποίες, ασφαλώς, και ήταν αναγκαίες. Αυτές τις απο-ναρκοθετήσεις ,όμως, δεν τις έκανε αποκλειστικά ο ΟΗΕ αλλά σε συνεργασία με τις περίφημες Μ.Κ.Ο σαν αυτές που τότε χρηματοδοτούσε ο τότε έλληνας υπουργός εξωτερικών και σημερινός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο ΟΗΕ έλεγχε τις Μ.Κ.Ο και εξέδιδε τα απαραίτητα πιστοποιητικά απο-ναρκοθέτησης για να εισπράξουν, στην συνέχεια, οι Μ.Κ.Ο τα απαραίτητα κονδύλια. Στην προκειμένη περίπτωση από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών. Πολλά ήταν τα κρούσματα εικονικών απο-ναρκοθετήσεων ( σε περιοχές, δηλαδή, που ήταν γνωστό ότι ήταν ελεύθερες) ή και υπερ-κοστολογημένων απο-ναρκοθετήσεων. Οι συνθήκες χάους που επικρατούσαν στην Βοσνία ακόμη και μετά τον τερματισμό του πολέμου (1995) ευνοούσαν κάθε είδους επιτήδειους (η και ύποπτα στοιχεία) που κερδισκοπούσαν σε βάρος του δημοσίου χρήματος (στην προκειμένη περίπτωση του έλληνα φορολογούμενου που με τόση άνεση μοίραζε ο ΓΑΠ). Δυστυχώς αυτά τα κρούσματα (που δεν ήταν λίγα) επεσκίασαν το, πράγματι πολύ σημαντικό έργο , που συντελέσθηκε στον τομέα των αποναρκοθετήσεων όχι μόνον στην Βοσνία, αλλά και σε άλλες εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ε το κακόμοιρο δεν ήξερε αυτό και δεν διαχειρίστηκε χρήμα.

Τελικά πάλι κότσους μας έπιασαν δεν κάναμε μια ΜΚΟ και εμείς να χεστούμε στο ευρώ.