Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2011

Ελευθερίας καπνίσματος εγκώμιον


Ο Αδόλφος Χίτλερ, αν εξαιρέσεις το Ολοκαύτωμα, τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τις δολοφονίες, τα πογκρόμ που εξαπέλυσε και τις ιδέες του, δεν είχε κακές συνήθειες – όπως η κατανάλωση κρέατος, η χαρτοπαιξία, τα ξύδια και το κάπνισμα. Κλασικός χορτοφάγος, οικολόγος και υγιεινιστής γαρ, αν ζούσε σήμερα θα συμφωνούσε απόλυτα με την απόφαση της κυβέρνησης για καθολική απαγόρευση του καπνίσματος. Από την άλλη, ο μεγάλος αντίπαλός του, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, άναβε το ένα πούρο πίσω απ' τ' άλλο και το έτσουζε τακτικά. Στην Ελλάδα του 2011 θα ξενέρωνε αφάνταστα.

Η Ιστορία του ανθρώπινου γένους δεν μας έχει διδάξει πολλά αν και το έχει αποπειραθεί επανειλημμένως. Ένα από τα λίγα, όμως, που μαθαίνει ο άνθρωπος από τα λάθη του, που ονομάζει πείρα (Όσκαρ Ουάιλντ έφα) είναι να πηγαίνει τοίχο-τοίχο μόλις τρακάρει τύπο που σκέφτεται, μιλάει και λειτουργεί με όρους περιοδικού “υγείας” ή εκπομπής του αλησμόνητου Τηλεφώς. Αρκετοί από εκείνους που κυκλοφορούν με ζυγαριές ακριβείας και κομπιουτεράκια για να μετράνε τα γραμμάρια του φιλέτου γαλοπούλας και τις θερμίδες του βραστού μπρόκολου είναι άκρως επικίνδυνοι τύποι. Άνδρες και γυναίκες που ηδονίζονται μαθαίνοντας για τους κίνδυνους του κόκκινου κρέατος, το επιβλαβές της κατανάλωσης προφιτερόλ, τον όλεθρο της μπυροποσίας, τη συμφορά της λουκανικόπιτας και το ρίσκο της βρώσης στιφάδου είναι γεννημένοι για να κάνουν τους άλλους να ξεβολεύονται, να στριμώχνονται, να υποφέρουν. Η ζωή τους έχει κάποιο κενό, κάτι δεν πάει καλά με την πάρτη τους και αναπληρώνουν τα συναισθηματικά ελλείμματα με αξιώσεις του στιλ: να απαγορευτεί η διάθεση γεμιστών μπισκότων από τα περίπτερα. Να ποινικοποιηθεί το σκόρδο στο τζατζίκι. Να παταχθεί η διακίνηση σαλαμιού λευκάδας στα σούπερ μάρκετ. Να σταματήσει το κάπνισμα στα μπαρ!

Ενώ το εμπόριο ηρωίνης, κοκαΐνης, κρακ, LSD, μαριχουάνας και δεν συμμαζεύεται συνεχίζεται κανονικά στο κέντρο της Αθήνας, ο καημός του πρωθυπουργού είναι να μην ξαναπετύχει καπνιστή σε εστιατόριο. Πήγε ο Λοβέρδος να το στρίψει διά του τσιγαρόσημου κι έφαγε πόρτα από τον άνθρωπο που σε συνέντευξή του είχε προτείνει “να υπάρχει η δυνατότητα του χρήστη κάνναβης να καλλιεργεί στο σπίτι του μια μικρή ποσότητα για δική του μόνο χρήση”.

Βρέχει φωτιά στο μίλκο μου

Ο άνθρωπος το πάει φιρί φιρί. Σου κόβει μισθούς, σου κόβει συντάξεις. Σου κόβει επιδόματα. Σου κόβει δρομολόγια στις συγκοινωνίες. Σε βάζει στο ΔΝΤ. Σε υποχρεώνει να βλέπεις τη Μπιρμπίλη με το τσαντικό στο προεδρικό Μέγαρο, τη φράντζα του Πεταλωτή στο press room και τον Πάγκαλο να σε σκυλοβρίζει (από ασφαλή απόσταση). Σε φισκάρει σεκλέτια κι εκείνος χαβαλεδιάζει στους μαραθώνιους με τη στολή του Σπάιντερμαν δίπλα στον υπάκουο βαστάζο Δρούτσα. Τώρα, για να κεφάρει περισσότερο με την ανήμπορη τσαντίλα σου, σε υποχρεώνει να βγαίνεις από το καπηλειό για να καπνίσεις. Λες και είσαι τιμωρημένος! Τον ιδιοκτήτη του καπηλειού τον υποχρεώνει να ψωνίσει λουκέτο από την οδό Αθηνάς και το γκαρσόν το βγάζει στην ανεργία μέχρι να πάρει μπρος η χώρα από την “πράσινη ανάπτυξη”. Πόσες ανεμογεννήτριες χωράει η Πατησίων κ. πρωθυπουργέ; Πόσες βιολογικά αγγούρια να φυτέψουμε στην Δραπετσώνα; Πόσες ιχθυοκαλλιέργειες μπορεί να αντέξει το Περιστέρι; Ρητορικές οι ερωτήσεις φίλε καπνιστή και σύντροφε εστιάτορα που θα μείνετε αμανάτι ο ένας με το Σαντέ το άφιλτρο κι αχρείαστο και ο άλλος με το απούλητο γιουβέτσι. Αν αληθινά πιστεύετε κ. Παπανδρέου ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία γιατί καταδέχεστε να εισπράττει το κράτος λάφυρα (φόρο δηλαδή) από κάθε ρουφηξιά που τραβάει ο εξαρτημένος;
Και κάτι για το τέλος: μπορείτε να φανταστείτε τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στην Καζαμπλάνκα και στο Γεράκι της Μάλτας να κρατάει μίλκο και όχι τσιγάρο ή τον Φιντέλ Κάστρο να έχει στο στόμα του καρότο αντί για πούρο; Όχι βέβαια. Μόνο στο σινέ Πασόκ συμβαίνουν αυτά...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δημοκρατία στις 19 Ιανουαρίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: