Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 27, 2013

Διπλό τόλουπ, τριπλό φλιπ!

Πλιέ, τομπέ, γκραν ζετέ, γκλισάντ, τεντύ, κυβιστήσεις, κωλοτούμπες, περιστροφές απόψεων και στο φινάλε Μέρκελ κόντρα παξιμάδι!

Μια που ξεκινήσαμε με όρους καλλιτεχνικού πατινάζ και μπαλέτου, λάβετε μερικούς όρους ακόμα και σκεφτείτε ποια πρόσωπα σας έρχονται πρώτα στο μυαλό ακούγοντας αυτά τα χαριτωμένα «κινέζικα», τα οποία λέει με τόση χάρη ο Αλέξης Κωστάλας: Τριπλό λουτς, διπλό σάλχο, άξελ, πεταχτό τριπλό λουπ, τουίστ. Για να μην κουράζεστε να ψάχνετε λεξικά, μπορείτε να δείτε όλες τις προαναφερθείσες φιγούρες και τσαλίμια απλά παρακολουθώντας μια επίδειξη καλλιτεχνικού πατινάζ και ολίγο μπαλέτο (όχι από αυτά στα στριπτιζάδικα, αλλά τα σοβαρά, εκεί που οι χορευτές πεθαίνουν στο φινάλε και πέφτει βαρβάτο μουσικό κρεσέντο και χειροκρότημα).
Υπάρχει και η εναλλακτική λύση: να δείτε ελληνική βουλή, τηλεόραση, να ακούσετε ραδιόφωνο και να διαβάσετε κατεστημένη έντυπη «ενημέρωση». Εκεί, υπάρχουν πολλά ταλέντα, που ξεπερνούν ακόμα και την αξέχαστη Νάντια Κομανέντσι, τον Μπαρίσνικοφ, τον οποιονδήποτε.
Λόγω Μνημονίου 1, 2, δεκαδύο, εφαρμοστικού νόμου και πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, τα φλιπ, τα άξελ, τα τόλουπ, τα τεντύ και τα πλιέ πέφτουν βροχηδόν ενώπιον της τρόικας. Αυτοί δεν χειροκροτούν, απλά νομοθετούν. Που και που στέλνουν email και βλέπουν έπειτα τα αποτελέσματα: δηλαδή, λουκέτα, συσσίτια, αυτοκτονίες...

«Υπεύθυνη» πιρουέτα

Οι δικοί μας χορευτές και πατινέρ, ουδέν πρόβλημα αντιμετωπίζουν στην εκτέλεση πιρουετών και θεαματικών πτήσεων από άποψη σε άποψη – μελισσούλες σωστές, αλλάζουν λουλουδάκι ανάλογα με την ποσότητα νέκταρ που ανακαλύπτουν εντός των ανθοφόρων καταστάσεων. Είναι τόσο πεπειραμένοι, που εντοπίζουν ακόμα και μία σταγόνα.
Στην αρχή έχει πολύ μελάκι όταν τιθέμεθα λεβέντικα και ελληνοπρεπώς απέναντι από το (όντως) εθνοκτόνο Μνημόνιο. Με ύφος βαρύ, δωρικό κι αγέρωχο κατακεραυνώνουμε τους (όντως) εθνοπροδότας που μας έσυραν σιδηροδέσμιους προμηθείς στον Καύκασο της δανειακής συμβάσεως για να μας κατατρώγουν τα συκώτια οι Μέρκελ και οι Σόιμπλε.
Μετά βρίσκουμε αλλού ωραίο «ζουμάκι». Στην άποψη ότι «δεν γινόταν αλλιώς». Υποτίθεται ότι έτσι παραμένουμε λεβέντες αλλά λαμβάνουμε και τον στέφανο του «υπευθύνου» (κι όποιος το χάψει). Δεν το καταπίνουν πολλοί τούτο το χάπι, αλλά χαλάλι μας. Πάλι φίσκαρε το ταμείο μας με ψήφους, ίσως και παρά.
Στο τέλος, κάνουμε την ύστατη κωλοτούμπα. Μπζζζζζ η μελισσούλα πήγε στο τελευταίο λουλουδάκι: στα πανηγύρια επειδή βγήκε η Μέρκελ! Αυτό κι αν είναι θεαματικό, αποδοτικό – και για λίγους, απελπιστικά λίγους, απλά κατάπτυστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: