Τετάρτη, Νοεμβρίου 08, 2006

Το «παιδί-θαύμα» στη Ζώνη του Λυκόφωτος



Δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία επιστολή 13χρονου παιδιού.
Κανένα πρόβλημα μέχρι εδώ.
Τα προβλήματα ξεκινούν από τη στιγμή που ξεκίνησε δημόσιος διάλογος αναφορικά με το περιεχόμενό της.
Η μια πλευρά λέει τα εξής:
«Το κείμενό της είχε κάτι από το δημώδες του Γεωργουσόπουλου, μια φλυτζανιά (του καφέ) Βέλτσο, μια κουταλιά (της σούπας) Γιανναρά και 300 γραμμάρια Καργάκου.
Το γράμμα ετούτο, επίσης, ήταν επίσης σωταρισμένο με ουκ ολίγες βαρετές απεραντολογίες που ακούμε συχνά στα τηλεπάρτι του Παυλόπουλου στο Alter.
Τέλος είχε μια τόση δα γαρνιτούρα από αμπελοφιλοσοφίες ημεδαπού κήπου που ανθοφορεί στο απύλωτο στόμα ημίχαζου συγγραφέα, ο οποίος νομίζει πως δημοσιολογεί επιτυχώς.
Αν το έγραψε μόνος του ο μικρός Αλέξανδρος τότε εγώ είμαι ο προηγούμενος Πάπας της Ρώμης κι ο παππούς μου εγγονός του Κίσινγκερ».
Η άλλη πλευρά αντικρούει με τα ακόλουθα:
«Όταν οι πιτσιρικάδες στις καταλήψεις αντιγράφουν τις χειρότερες παραγράφους από ξεχασμένες δημηγορίες βουλευτών της ΕΔΑ, της ΕΡΕ και της Ένωσης Κέντρου στη Βουλή, ίσως να μην αποκλείεται να γράφει... αλλιώτικα ένας άλλος μικρούλης.
Όταν οι φοιτητές που βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα μοιάζουν με εικοσάχρονους και μιλάνε σαν υπερήλικα κομματόσκυλα, κάλλιστα μπορεί κι ένας νεαρούλης να γράφει με ωριμότητα.
Επιπλέον, μπορεί να μας φαίνεται απίθανο να γράφει σαν επίδοξος διανοούμενος ένας μικρός αλλά ταυτόχρονα θεωρούμε συνηθισμένο να ομιλούν με λόγο νηπιώδη οι μεγάλοι.
Ακόμα μεγαλύτερη παραδοξότητα είναι που εκατομμύρια σκεπτόμενοι άνθρωποι πιστεύουν στους νηπιώδεις λόγους που τσαμπουνάνε οι εξουσιαστές τους».
Καλά όλα αυτά, θα μας πείτε... Η δικιά μας η θέση ποια είναι;
Είναι απλή: Όταν σε μια χώρα οι μικροί γράφουν (ή παρουσιάζονται ότι γράφουν) σαν μεγάλοι και οι μεγάλοι μιλούν και γράφουν σαν μωρά, τότε συμβαίνει κάτι εξαιρετικά παράξενο.
Τόσο παράξενο που θυμίζει σενάριο από τη σειρά «Η Ζώνη του Λυκόφωτος».
Ανακαλύπτουμε έκπληκτοι ότι η εν λόγω «Ζώνη» βρίσκεται στην Ελλάδα!
Είναι λυμένη, πέφτει, και σε λίγο θα μας φανούν τα σώβρακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: