Κυριακή, Φεβρουαρίου 04, 2007

Η θεωρία καταρρέει, οι χοντροί είναι ωραίοι!

Στο GEO που κυκλοφορεί, υπάρχει ένα χρησιμότατο αφιέρωμα στο οποίο καταρρίπτεται ένας μύθος. Αυτός ο μύθος ταλανίζει και (κυριολεκτικά) αρρωσταίνει εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα (στη Δύση κυρίως).
Ο μύθος αυτός είναι οι ΔΙΑΙΤΕΣ! Οι δίαιτες, η άκριτη υιοθέτησή τους και η τρέλα με το ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Παρακάτω ακολουθεί ένα απόσπασμα από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα που δημοσίευσε το GEO:


Είναι γεγονός ότι, παρά τις προσπάθειές τους, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν καταφέρνουν να αδυνατίσουν. Συχνά, οι «γεμάτοι» που αθλούνται είναι υγιέστεροι από τους «αδύνατους» που τεμπελιάζουν. Τελικά, όποιος επιθυμεί να μειώσει το βάρος του μακροπρόθεσμα, πρέπει να αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής του.

Η δίαιτα του Άτκινς

Απεριόριστη κατανάλωση λίπους και κρέατος, καθόλου υπολογισμός των θερμίδων. Παρ’ όλα αυτά, σημαντική απώλεια βάρους. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της περίφημης δίαιτας του Δρ. Άτκινς. Από το πρόγραμμα διατροφής αποκλείονται σχεδόν εντελώς οι υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά και οι πατάτες. Επίσης, προτείνονται σκευάσματα βιταμινών προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες ελλείψεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και λιγότερο απόλυτες, στην ίδια αρχή στηρίζονται πολλές από τις σύγχρονες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, όπως η δίαιτα Σάουθ Μπιτς.Αξιολόγηση: Πολλοί ειδικοί στη διατροφή θεωρούν τη δίαιτα του Άτκινς εξαιρετικά μονόπλευρη, αν όχι ανθυγιεινή. Ο κίνδυνος εμφάνισης αρθρίτιδας, αθηροσκλήρυνσης και καρδιαγγειακών παθήσεων αυξάνεται. Οι φυτικές ίνες και τα φρούτα εξαιρούνται σχεδόν πλήρως. Επιπλέον, ο Δρ. Άτκινς δεν δημοσίευσε ποτέ στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι η δίαιτά του εγγυάται μακροχρόνιο αποτέλεσμα.

Διαβάστε περισσότερα στο GEO που κυκλοφορεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: