Σάββατο, Ιουνίου 13, 2009

Εδώ παπάς εκεί παπάς. Όπου κι αν πας


Θυμάμαι πριν από καμιά δεκαετία την εικόνα ενός παπατζή στην Πανεπιστημίου. Έξω από το ΡΕΞ. Σάββατο. Είχε στηθεί πρόχειρο "τραπέζι" τζόγου με άδειες κούτες από γάλατα. Κράχτες 5-6. Όλοι τους έκαναν μπαμ από χιλιόμετρα. Λείπανε δόντια από τη μόστρα, κακότεχνα τατουάζ φυλακής με πινέζες και άσσους μπαστούνια κοντά στην κλείδωση του αντίχειρα. Πουκάμισα λερά, τσιγαρίλα, μαλλί λιγδωμένο προς τα πίσω, μάτι θολό.

Έλα, έλα, όσα βάζεις τόσα παίρνεις. Που είναι ο παπάς;".
"Εδώ", του είπε ο ένας κράχτης. "Εκεί", φώναξε ο άλλος. Οι δυο πρώτες μαντεψιές λάθος. Ο τρίτος μοστράρει τάλαρο. "Εδώ", βρόντηξε ο τρίτος με το πεντοχίλιαρο και την ντεμέκ αυτοπεποίθηση.
"Φτου! Κι έβαλες πεντοχίλιαρο ρε μάγκα μου! Θα με ξεπουπουλιάσεις", ψευτοκλαιγότανε ο παπατζής. Το ματς σικέ. Ο παπάς που "ανακάλυψε" ο κράχτης επιδεικτικά τσαλακωμένος.
Τόβλεπαν οι περαστικοί και οι αφελέστεροι ψήνονταν ότι ήταν εύκολο να τσιμπήσεις φράγκα από τον παπατζή.

Και μόλις ακουμπούσε ο κοκοβιός το χιλιάρικο ή το πεντοχίλιαρο πάνω στην αδειανή κούτα, παρακολουθούσες πύκνωση φάλαγγας φυλακόβιων. Αυτό ήταν το στρατήγημά τους. Τύφλα νάχει ο Πολύαινος. Οι 5-6 κράχτες, με συντονισμό μπαλέτου Κίροφ πλησίαζαν μπροστά στην κούτα και έκλειναν για κλάσματα του δευτερολέπτου το οπτικό πεδίο του αντίπαλου στρατοπέδου (του θύματος, του περαστικού κορόιδου). Ακριβώς τότε, εξαφανιζόταν ο τσαλακωμένος παπάς και άλλαζαν τα χαρτιά.
"Χάσατε Κύριε!"
"Βοήθεια, αστυνομία! Τα λεφτά μου!", στέναξε ο μπαρμπούλης που φιλοδόξησε να γίνει Ocean 11, 12, 13 στην Πανεπιστημίου. Ο 70-φεύγα Κλούνι έψαχνε αστυνομικό. Περνούσε ένας. Αχρείαστος ήτανε. Ο παπατζής και οι κράχτες έγιναν καπνός και το χιλιαρικάκι του παπού πέρασε τις Πύλες του Ανεξήγητου.
Μόνο οι κούτες οι αδειανές είχαν απομείνει να αφηγούνται το μικρό δράμα της οδού Πανεπιστημίου. Τον αδικαίωτο πόνο του μπαρμπούλη που θα κέρδιζε τον αγώνα αν ήταν, λέει, "τίμιος".
Τα θυμήθηκα όλα αυτά περνώντας από την πλατεία ΗΣΑΠ του Αμαρουσίου όπου κάποιοι άλλοι παπατζήδες άφησαν τα "Σίγουρα", τα "Υπεύθυνα", τα "Ευρωπαϊκά" χαρτόκουτά τους έρμαια του καιρού μια εβδομάδα έπειτα από τις εκλογές. Σιγά που τους νοιάζει. Το κόλπο τέλεψε. Πάνε γι' άλλα.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και στην πλατεία Κασταλίας στο Μαρούσι το έχουν αφήσει έτσι μέχρι σήμερα...

Μάρκος είπε...

Τα περίπτερα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ που είναι δίπλα, δεν τα είδες ε; Τς,τς,τς...

Παναγιώτης Λιάκος είπε...

Μάρικε το περίπτερο του συριζα το μάζεψαν το Σάββατο.
Του ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν το είδα να σου πω την αλήθεια.
Η ΝΔ δεν είναι κυβέρνηση όμως;
Δεν μπορεί να στείλει ο Ζαγορίτης έναν συμβασιούχο Μονεδίτη να το μαζέψει; Τον ίδιο κόσμο έχουν τα μικρά κόμματα;
Αν αγαπάμε την πόλη και το περιβάλλον το δείχνουμε με πράξεις. Όχι μόνο προεκλογικές παρόλες.

Theodore είπε...

Κι εσυ κυριε Μαρκο,εθιγης που σου θιξανε τα σαινια;
Καλα,δεν εχεις ματια να δεις,ουτε αυτια για ν ακουσεις,το βουητο που ερχεται;
Ηδη χτες,βαραγε και αυτοματο στα Πατησια.
Ουτε αυτο το ακουσες;
Οι ανθρωποι αυτοι,ειναι αχρηστοι,απο κουνια.
Στο δνα τους δηλαδη,το γραφει.
Δεν το διαβασες;

Μάρκος είπε...

νομίζω πάντως ότι υπεύθυνος για τα προεκλογικά περίπτερα είναι ο κάθε Δήμος, αυτός δίνει άδειες, αυτός τα εεγκαθιστά...