Παρασκευή, Μαΐου 20, 2011

Lars von Trier is a Nazi


«Ανεπιθύμητη προσωπικότητα» είναι πλέον ο Λαρς Φον Τρίερ για το Φεστιβάλ των Καννών μετά τα χθεσινά του φιλοναζιστικά σχόλια στην συνέντευξη Τύπου της ταινίας του. Σε ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές αναφέρουν πως ο Δανός σκηνοθέτης αποβάλλεται από το φεστιβάλ και αποτελεί πλέον persona non grata. «Το διοικητικό συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του που αυτή η διοργάνωση χρησιμοποιήθηκε από τον...
Λαρς Φον Τρίερ για να εκφραστούν σχόλια που είναι απαράδεκτα, ανυπόφορα και αντίθετα με τα ιδανικά της ανθρωπιάς και της γενναιοδωρίας που διατρέχουν την ίδια την ύπαρξη του φεστιβάλ», αναφέρουν οι υπεύθυνοι στην ανακοίνωσή τους.
«Το διοικητικό συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά αυτά τα σχόλια και χαρακτηρίζει τον Λαρς Φον Τρίερ persona non grata στο Φεστιβάλ των Καννών, με άμεση ισχύ», προσθέτει η ανακοίνωση.
Εκπρόσωπος του Φεστιβάλ δήλωσε, πάντως, ότι η ταινία Melancholia θα μπορεί να συνεχίσει την κούρσα της για τον Χρυσό Φοίνικα.
Σύμφωνα με κάποιον που συμμετείχες στην έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ο Λαρς Φον Τρίερ «εξακολουθεί να συμμετέχει στο διαγωνισμό, όμως παρακλήθηκε να φανεί διακριτικός: έτσι, αν βραβευθεί την Κυριακή, του ζητήθηκε να μην έρθει να παραλάβει το βραβείο του».
Τόνισε ότι δεν γνωρίζει εάν στο μέλλον θα επιτραπεί ξανά η παρουσία του σκηνοθέτη στο φεστιβάλ.
Η πρωτοφανής αυτή κίνηση έρχεται παρά τις εξηγήσεις που έδωσε ο Λαρς Φον Τρίερ και τη συγγνώμη που ζήτησε.
Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου χθες για τις γερμανικές του ρίζες, ο Λαρς Φον Τρίερ είπε: «Για πολύ καιρό πίστευα ότι ήμουν εβραίος και ήμουν ευτυχισμένος που ήμουν εβραίος». «Ύστερα ανακάλυψα ότι ήμουν στην πραγματικότητα ναζί. Η οικογένειά μου http://www.blogger.com/img/blank.gifπροέρχεται από τη Γερμανία. Και αυτό μου έδωσε και κάποια ικανοποίηση. Τι να πω; Καταλαβαίνω τον Χίτλερ. Συμπάσχω μαζί του».
«Δεν εννοώ ότι είμαι υπέρ του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και δεν είμαι κατά των Εβραίων», συνέχισε.
«Στην πραγματικότητα είμαι πολύ υπέρ τους. Όλων των Εβραίων. Καλά, το Ισραήλ είναι μπελάς», είπε. Σταμάτησε για λίγο και έπειτα συνέχισε: «Πώς να το πω αυτό; ΟΚ. Είμαι ναζί».
Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του και αφού οι διοργανωτές του φεστιβάλ του ζήτησαν εξηγήσεις, ο Λαρς φον Τρίερ ζήτησε συγγνώμη με δήλωσή του.
«Αν πλήγωσα κανένα αυτό το πρωί με όσα είπα στη συνέντευξη Τύπου, ειλικρινά ζητάω συγγνώμη. Δεν είμαι αντισημίτης ή προκατειλημμένος με οποιοδήποτε τρόπο και δεν είμαι ναζί».

Από το fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: