Πέμπτη, Νοεμβρίου 26, 2015

Πως ο Ομπάμα απονομιμοποιεί τις ΗΠΑ και καθιστά παγκόσμιο ηγέτη τον Πούτιν

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών του και η χώρα την οποία διοικεί έχει χάσει την ηθική νομιμοποίηση στον δυτικό κόσμο λόγω του χειρισμού της υπόθεσης του Ισλαμικού Κράτους.

Παρόλο που συνηθίζουμε να αποκαλούμε με υποτιμητικά «χαϊδευτικό» τρόπο τους πολίτες της υπερδύναμης… «Αμερικανάκια», εκείνοι αποδεικνύονται πολύ οξυδερκέστεροι από όσο έχουμε συνηθίσει να νομίζουμε.

Σχετική απόδειξη για αυτό είναι και τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης που διεξήχθη για λογαριασμό του ειδησεογραφικού δικτύου CBS. Όπως αναφέρεται σε διαδικτυακό δημοσίευμα του CBS «μία εβδομάδα έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι μόλις το 23% των Αμερικανών νομίζουν ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει
ξεκάθαρο σχέδιο για να αντιμετωπίσει το ISIS».

66% των ερωτηθέντων δεν νομίζει ότι έχει ξεκάθαρο σχέδιο - ακόμα ένα ιστορικό υψηλό ποσοστό σε παρόμοιο γκάλοπ. Ενδιαφέρουσα παράμετρος στα προαναφερθέντα είναι και η ακόλουθη: ποσοστό 40% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών συμφωνούν με τα προαναφερθέντα ενώ οι μισοί Αμερικανοί, το 50% επιθυμούν να αποστείλει η χώρα τους χερσαία στρατεύματα για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος και στο Ιράκ και στη Συρία.

Αυτό σηματοδοτεί μια άνοδο τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τη μέτρηση του ο Αυγούστου. Τα δύο τρίτα των Ρεπουμπλικανών επιθυμούν την αποστολή χερσαίων δύναμεων ενώ το ήμισυ της δυνάμεως των Δημοκρατικών διαφωνεί.

Προσφυγικό - Πούτιν

Ωστόσο, η υποστήριξη αυτής της επιλογής έχει δείξει αυξητική τάση σε όλο το φάσμα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Πρέπει να σημειωθεί ότι ή συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών (63%) πιστεύουν ότι οι χερσαίες δυνάμεις θα φανούν απαραίτητες για να παύσει η απειλή από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους. Μόνο ένας στους πέντε πιστεύει ότι αυτό μπορεί να λυθεί μόνο με αεροπορικές επιδρομές. 

Οι πολίτες των ΗΠΑ είναι διχασμένοι αναφορικά με το προσφυγικό κύμα από τη Συρία. 47% λένε ότι θα πρέπει να τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα αφού πρώτα  περάσουν έλεγχο της ταυτότητας τους και καταγραφούν αλλά το 50% θεωρεί ότι δεν μπορεί να τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα -τουλάχιστον αυτή την περίοδο. Σε ένα σημείο που συμφωνούν σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί (88%) είναι η επιτακτική ανάγκη για τους πρόσφυγες από τη Συρία να περνούν από αυστηρότερες διαδικασίες ελέγχου σε σχέση με αυτές που προβλέπονται σήμερα.


Είναι ηλίου φαεινότερο πως η αφέλεια δεν αποτελεί χαρακτηριστικό των πολιτών - τουλάχιστον του αντιπροσωπευτικού δείγματος που χρησιμοποίησε το CBS για να πραγματοποιήσει αυτή τη δημοσκόπηση. Οι Αμερικανοί βλέπουν τους τζιχαντιστές τρομοκράτες να πυρπολούν αιχμαλώτους, να αποκεφαλίζουν, να βιάζουν, να εξανδραποδίζουν, να ακρωτηριάζουν και να προβαίνουν σε φρικαλεότητες που δεν δύνανται να προβληθούν ούτε σε ταινία φρίκης - από αυτές που είναι ιδιαιτέρως δημοφιλείς στην Αμερική. Αυτά συμβαίνουν επί χρόνια και από τη μια πλευρά, από την κυβέρνηση τους, ακούν μισόλογα και παρακολουθούν ξέπνοες εκστρατείες και σποραδικές αεροπορικές επιδρομές. 

Ταυτόχρονα γίνονται κοινωνοί μιας σειράς ανεκδιήγητων δικαιολογιών και προφάσεων που προσπαθούν να καλύψουν αυτό που βρίσκεται ενώπιον όλων: η Αμερική, το κράτος δηλαδή, κλείνει το μάτι στην ισλαμιστική Λερναία Ύδρα. Από την άλλη η Ρωσία του Βλαδίμηρου Πούτιν επιτίθεται σφοδρά στο ISIS ρισκάροντας προσωπικό και εξοπλισμό σε μια μάχη που μιλάει στις καρδιές όλων όσοι θέλουν να σταματήσει αυτός ο εφιάλτης. Ταυτόχρονα, η πάλαι ποτέ άθεη και κομμουνιστική υπερδύναμη που είχε πρωτεύουσα τη Μόσχα, είναι τώρα η μοναδική που υπερασπίζεται τη Χριστιανοσύνη. Αυτός είναι τίτλος τιμής που γράφεται με ανεξίτηλα γράμματα στις δέλτους της ιστορίας και στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Οι Αμερικανοί το βλέπουν και αυτό, με μεγάλη έκπληξη και συνάμα θλίψη. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον κάποια στιγμή  να δούμε μια μέτρηση με τα ποσοστά δημοτικότητας του Ρώσου προέδρου όπως έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες. Οψόμεθα…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ούτε ο Λιακόπουλος δεν θα τα έγραφε τόσο καλά. Εύγε!

Παναγιώτης Λιάκος είπε...

Σας ευχαριστώ!