Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015

«Η Αγκυρα βοηθά το Ισλαμικό Κράτος! Υπάρχουν αποδείξεις!»

Η Ντιλέκ Οτσαλάν , ανιψιά του φυλακισμένου Απο, μιλά  για την παράδοση του θείου της από την κυβέρνηση Σημίτη και τον απώτερο στόχο του Ταγίπ Ερντογάν
Από τον
Παναγιώτη Λιάκο
Η Ντιλέκ Οτσαλάν είναι βουλευτής στο τουρκικό Κοινοβούλιο με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP. Ταυτόχρονα έχει την αποστολή να στέκεται στο ύψος του επιθέτου της. Είναι η ανιψιά του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του Κούρδου «Προμηθέα» που παρέδωσε τη φωτιά του πόθου της ελευθερίας στον λαό του και στη συνέχεια παραδόθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη στους δεσμώτες του. Αντί για τον Καύκασο, τον αλυσόδεσαν στο κάτεργο της νήσου Ιμραλι, με το όρνεα της απομόνωσης και της σιωπής να προσπαθούν να καταφάνε τα σωθικά του. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας η κυρία Οτσαλάν κάνει συνταρακτικές αποκαλύψεις. Αναφέρεται λεπτομερώς στη βοήθεια που προσφέρει η Τουρκία στο Ισλαμικό Κράτος.
Μιλά για τις φιλοδοξίες και για τον χαρακτήρα του άφιλου, εγωμανή σουλτάνου Ερντογάν, που βλέπει λαούς και πρόσωπα σαν εργαλεία. Περιγράφει τις
κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κούρδων και σκιαγραφεί το όραμά της για το Κουρδιστάν. Εκφράζει τα φιλικά αισθήματα του θείου της για τους Ελληνες. Δίνει τη... συνταγή των πολεμικών επιτυχιών των ομοεθνών της και εξηγεί τα αίτια που ώθησαν τον θρυλικό Απο να υποβάλει αγωγή εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας το ξεσκέπασμα των ενόχων της μεγάλης προδοσίας.
Η κυρία Ντιλέκ Οτσαλάν συνομιλεί με τον αρχιπλοίαρχο ε.α. Αντώνη Ναξάκη, έναν από τους ανθρώπους που προσπάθησαν να σώσουν τον Κούρδο ηγέτη

Εχετε επισκεφτεί ποτέ ξανά τη χώρα μας;
Ερχομαι πρώτη φορά στην Ελλάδα, όμως ο τρόπος σκέψης του λαού σας δεν μου φαίνεται ξένος. Μοιάζει με τον δικό μας. Εμείς διαφέρουμε, ωστόσο, στο γεγονός ότι διεκδικούμε ακόμα την ελευθερία

Πώς κρίνετε την έκβαση των εκλογών στην Τουρκία; Τι θα δρομολογήσουν;
Πρώτα απ' όλα πρέπει να πω ότι δεν έγιναν σωστά οι εκλογές. Δεν διεξήχθησαν υπό ομαλές, δημοκρατικές συνθήκες. Η κυβέρνηση αξιοποίησε όλα τα μέσα, την οικονομία αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για τον εαυτό της!

Τα ΜΜΕ τι στάση κράτησαν;

Δεν μας πρόβαλαν. Δεν έγιναν ρεπορτάζ για τις δραστηριότητες του κόμματος HDP. Δεν βγήκαν εκπρόσωποί μας σε ζωντανές συνδέσεις για να πουν τις απόψεις μας. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί συμπεριφέρθηκαν έτσι λόγω απειλών από την κυβέρνηση. Ενα κανάλι, το CNN Turk, το είπε ανοιχτά: «Δεν μπορούμε να βγάλουμε στον αέρα εκπροσώπους του HDP». Η δημοσιογράφος που έκανε την αποκάλυψη ήταν η Σιερίν Πάιζεν. Παρά τις πιέσεις, το HDP δεν έκανε πίσω και πέρασε το εκλογικό μέτρο του 10% για να εκπροσωπηθεί στο τουρκικό Κοινοβούλιο. Εκλέξαμε 59 βουλευτές.

Απωλέσατε κάποιες δυνάμεις. Πού το αποδίδετε;

Σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, της 7ης Ιουνίου, χάσαμε 21 έδρες. Μερικές εξ αυτών χάθηκαν για ελάχιστες ψήφους. Αλλού για 43, αλλού για 90 ψήφους. Υποπτεύεστε κρούσματα νοθείας;
Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα από τη στιγμή που δεν έγιναν δημοκρατικά οι εκλογές.

Πώς κρίνετε τη μεθοδολογία του Ερντογάν;

Εδώ και 13 χρόνια κυβερνά. Ενα από τα τρικ που χρησιμοποίησε για να παραμείνει στην εξουσία είναι οι συχνές αναφορές του ότι έχει διάφορες προτάσεις για το κουρδικό ζήτημα. Δεν ήθελε να βρει λύση, αλλά να κοροϊδέψει τον κόσμο. Φυσικά, το βασικότερο όλων ήταν η χρήση της θρησκείας σαν συγκολλητική ουσία. Με το... ζόρι και τη θρησκεία τράβηξε τον κόσμο κοντά του και κράτησε τους ανθρώπους δίπλα του.

Οι Κούρδοι τον πίστεψαν ότι είχε λύσεις για το Κουρδικό;

Ναι. Φαίνεται πια ξεκάθαρα ότι δεν συμβαδίζουν τα λόγια με τα έργα του.

Ποιος είναι ο απώτερος στόχος, η μεγάλη φιλοδοξία του;

Εχει πει δημόσια αυτό που θέλει: «Αν μου δίνατε 400 βουλευτές, δεν θα βιώνατε όλο αυτό το χάος που ζείτε τώρα». Επιδιώκει να κυβερνά μόνος του, για πάντα. Δεν επιθυμεί άλλες θρησκείες κι άλλοι λαοί να βρίσκονται δίπλα του. Λες και είναι σουλτάνος. Αν υπάρχουν, τότε πρέπει να συμπεριφέρονται όπως λέει εκείνος.

Τι έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Αν πάρετε για παράδειγμα εμάς, θα καταλάβετε. Ζούμε με τους Τούρκους επί εκατοντάδες χρόνια κι ο Ερντογάν μάς βλέπει σαν εχθρούς. Και γνωρίζει και βλέπει τους νέους ανθρώπους, τις γυναίκες, τα παιδιά. Παρά ταύτα, διατάσσει τις επιθέσεις και τους σκοτώνει. Αυτό το κάνει γιατί σκέφτεται μόνο τον εαυτό του και κανέναν άλλον. Για τον Ερντογάν όσοι βρίσκονται γύρω του και δίπλα του δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά εργαλεία. Δεν τους υπολογίζει για φίλους. Δεν έχει φίλους. Βλέπει τους πάντες σαν εργαλεία. Επιπλέον, βλέποντας τη συμπεριφορά του προς έναν λαό, μπορούμε να καταλάβουμε και τη στάση του απέναντι σε άλλους λαούς, αλλά και σε πρόσωπα.

Πώς θεωρείτε ότι μπορεί να αντιδράσουν οι Κούρδοι στις νέες εξελίξεις; Θα επικρατήσει ηρεμία ή πάλι ο πόλεμος;

Οι Κούρδοι μέχρι σήμερα αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται, δίνοντας πολλά πράγματα από τον εαυτό τους για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους. Εχουμε εκατοντάδες νεκρούς στις μάχες. Αυτό το χρονικό διάστημα θέλουμε να περάσει χωρίς να χάσουμε ανθρώπους μας και χωρίς να γίνουν επιθέσεις. Δυστυχώς, η ηρεμία που όλοι θέλουμε δεν υπάρχει. Παντού στο Κουρδιστάν γίνεται πόλεμος. Ομως, για να αμυνθούμε, για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, θα κάνουμε ό,τι απαιτείται.

Πόσες είναι οι τουρκικές απώλειες;

Επίσημα δεν αναφέρουν πόσους έχουν χάσει. Μόνο λένε ότι σκότωσαν αντάρτες και κοροϊδεύουν τον λαό και τα ΜΜΕ. Ο πόλεμος, πάντως, είναι πολύ άσχημη κατάσταση. Χάνονται ζωές κι από τις δυο πλευρές.
Η Τουρκία πολεμά το Ισλαμικό Κράτος ή το ενισχύει;
Εμφανίζει μια εικόνα ότι τους πολεμά, αλλά στην πραγματικότητα, ακόμα και με επίσημες ενέργειες, αποδεικνύει ότι τους βοηθά. Μπορώ να σας δώσω για παράδειγμα αυτό που γινόταν στο Κομπάνι. Υποτίθεται ότι έστελνε φάρμακα με μεγάλα φορτηγά, αλλά κάτω από τα φάρμακα υπήρχαν όπλα. Μπροστά στα μάτια μας οι βάρβαροι του ISIS μπαινόβγαιναν άνετα από τα σύνορα της Τουρκίας. Είμαι βουλευτής στην περιφέρεια της Ούρφα, που βρίσκεται δίπλα στο Κομπάνι, και το έχω δει να γίνεται. Εχει αποδειχτεί ότι αυτοί που έκαναν τις επιθέσεις στο όνομα του ISIS και στο Σούρουτς και στην Σγκυρα είχαν εκπαιδευτεί στην Τουρκία. Ενας από αυτούς ήταν μέλος του AKP (σ.σ.: το κόμμα των Ερντογάν και Νταβούτογλου).

Στο Κομπάνι καταφέρατε μια ιστορική νίκη. Πού την αποδίδετε;

Ηταν δύσκολη. Σε μικρό χρονικό διάστημα χάσαμε εκατοντάδες ανθρώπους. Οι τζιχαντιστές ηττήθηκαν παρά τον άρτιο εξοπλισμό τους και την υπεροπλία τους. Οι Κούρδοι είχαν μεγαλύτερη εσωτερική δύναμη. Γι' αυτό επικράτησαν. Να μη λησμονήσω να αναφέρω την ομάδα των γυναικών ανταρτισσών που στελεχώνουν το YPG (σ.σ.: κουρδική πολιτοφυλακή) και έγιναν γνωστές σ' όλο τον κόσμο για το θάρρος και την αυταπάρνησή τους. Εκείνη την εποχή ο Ερντογάν έλεγε ότι θα έπεφτε το Κομπάνι, θα έχαναν οι Κούρδοι. Αυτό ήθελε, αυτό προέβλεπε...
«Οραμα μου είναι οι Κούρδοι να ζήσουν ελέυθεροι»
Από αριστερά: Ο εκδότης και μεταφραστής Θεόδωρος Σουσάνογλου, η Ντιλέκ Οτσαλάν και η διερμηνέας Ελίφ Τουφάν. 4. Η κυρία Ντιλέκ Οτσαλάν συνομιλεί με τον αρχιπλοίαρχο ε.α. Αντώνη Ναξάκη, έναν από τους ανθρώπους που προσπάθησαν να σώσουν τον
Ποιο είναι το όραμά σας για το Κουρδιστάν; Πώς θα περιγράφατε την ιδανική εξέλιξη για τον κουρδικό χώρο; Αυτονομία, ανεξαρτησία, κράτος, επαρχία της Τουρκίας; Ποια θα είναι η επίσημη γλώσσα; Ποια η κρατούσα θρησκεία;
Χωρίς να σκεφτούμε τη σημαία και το έδαφος, το καλύτερο είναι να έχεις τα δικαιώματά σου και να είσαι ελεύθερος στον χώρο όπου ζεις. Τα παιδιά να μάθουν τη μητρική γλώσσα τους και η σχολική εκπαίδευσή τους να γίνεται σε αυτή τη γλώσσα. Η κουλτούρα των Κούρδων, η καθημερινότητά τους, να είναι ελεύθερη, ανεμπόδιστη. Στη θρησκεία δεν υπάρχει πρόβλημα, επειδή ούτως ή άλλως οι περισσότεροι Κούρδοι είναι μουσουλμάνοι. Σε γενικές γραμμές το επιθυμητό είναι οι Κούρδοι να έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και να ζουν ελεύθερα. Με το έδαφος της Τουρκίας δεν έχουμε κανένα πρόβλημα εμείς. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Ζητάμε ό,τι υπάρχει σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Γιατί δεν δίνει η Τουρκία τούτα τα αυτονόητα δικαιώματα;
H Τουρκία θέλει να έχει μία σημαία, μία γλώσσα, έναν λαό. Αυτό προσπαθεί να καταφέρει.
Στο παρελθόν την ίδια επιδίωξη είχε και ο Χίτλερ.
Δεν χρειάζεται να πάμε τόσο μακριά, αφού υπήρξαν ο Σαντάμ και ο Καντάφι. Ομως βλέπουμε τι γίνεται τελικά με εκείνους που υποστηρίζουν την αδικία.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Αμερική έχουν κατανοήσει τις θέσεις σας;
Κατανοούν κυρίως τα συμφέροντά τους. Νιώθουμε ότι σε αυτές τις δυνάμεις δεν αρέσει η ιδέα ότι θα έχει δυνάμεις και κάποιος άλλος λαός από αυτόν που έχουν συνηθίσει. Κι η συνωμοσία που έγινε σε βάρος του προέδρου μας είχε αυτό το περιεχόμενο. Από τη στιγμή που ο πρόεδρός μας είναι φυλακισμένος, σε απομόνωση, σαν αιχμάλωτος, μπορούμε να πούμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στις αντιλήψεις των μεγάλων δυνάμεων.
«Εκανα αγωγή εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου για να λάμψει η αλήθεια»
Ποια σκοπιμότητα έχει η δίκη εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου την οποία δρομολογήσατε;
Πρώτα και κύρια να βγει η αλήθεια προς τα έξω. Δεύτερον, να τιμωρηθούν όσοι συμμετείχαν στη συνωμοσία και καταπάτησαν όλες τις σχετικές τοπικές και διεθνείς νομοθετικές προβλέψεις για τα δικαιώματα ανθρώπου που έχει αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου.

Τι κέρδισαν αυτοί που συμμετείχαν στη συνωμοσία;

Αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, αφού ενδέχεται να αφορά μυστικές συνεννοήσεις κρατών.

Τα κράτη βγήκαν κερδισμένα από την παράδοση Οτσαλάν στην Τουρκία ή τα πρόσωπα που διαχειρίζονταν την κρατική εξουσία;

Εμείς δεν θεωρούμε σωστό να δείχνουμε προς την πλευρά ενός λαού για κάτι που έκανε ένα πρόσωπο. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι ήταν αδικία και σε βάρος των Ελλήνων αυτό που συνέβη.

Αφού χρησιμοποιήσατε τον όρο «συνωμοσία», μπορείτε να μας περιγράψετε τι ακριβώς εννοείτε;

Εννοώ αυτό που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου 1998. Η Τουρκία πίεσε τη Συρία για να φύγει ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν από το έδαφός της. Τότε άρχισε η περιπέτειά του. Επειδή από την Ελλάδα πήρε θετική απάντηση για χορήγηση ασύλου, ήρθε στη χώρα σας. Μετά, όπως γνωρίζετε, τον καθυστερούσαν διαρκώς και δεν του έδιναν άσυλο.

Ο σκοπός ήταν από την αρχή να τον παραδώσουν;

Η περιφορά του σε διάφορες χώρες αυτό μας δείχνει: ότι ήθελαν να τον δώσουν. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πως ο πρόεδρός μας βρίσκεται φυλακισμένος, και οι άλλοι, όσοι συμμετείχαν στις ενέργειες εναντίον του, συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους. Το άδικο, φυσικά, δεν υπάρχει στον κρατούμενο, αλλά σε όσους φρόντισαν να χάσει την ελευθερία του.
Εχετε να τον δείτε από το καλοκαίρι του 2014. Πώς καταφέρατε να τον επισκεφτείτε;
Δεν ήταν κανονική η συνάντηση στο πλαίσιο επισκεπτηρίου. Παρόλο που έχω το δικαίωμα, μια και είναι θείος μου, δεν με άφησαν να τον δω όπως έπρεπε. Πήγα ως συνοδός της μητέρας μου, που είναι αδελφή του. Μέχρι να φτάσουμε στη φυλακή, μας έλεγξαν με τρόπους και σε σημεία που δεν προβλέπει ο νόμος. Μας έψαξαν παντού. Ακόμα και κάτω από τη γλώσσα μας. Μας ξεγύμνωσαν. Μας έλεγξαν γυμνές. Παρόλο που η μητέρα μου, η Φατμέ, είναι μεγάλη σε ηλικία, άρρωστη και δεν μπορεί να περπατήσει καλά, την υποχρέωσαν να περάσει από τα μηχανήματα εντοπισμού μετάλλων. Η απόσταση από την Ούρφα στην Κωνσταντινούπολη είναι μεγάλη, 1.290 χλμ. Το νησάκι Ιμραλι όπου κρατείται ο Οτσαλάν είναι κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Κι όμως, κάναμε τρεις ώρες να πάμε από την Πόλη στο νησί κι άλλες τρεις για να γυρίσουμε. Τελικά, έπειτα από τόση ταλαιπωρία μας άφησαν μόνο μισή ώρα για να τον δούμε.

Πώς ήταν το ηθικό του;

Οταν κάθεσαι απέναντί του, νιώθεις ότι εσύ είσαι κρατούμενος, εκείνος ελεύθερος και σου δίνει κουράγιο! Είναι τόσο δυνατός. Πάντα χαμογελάει. Κινείται συνέχεια, δεν κάθεται. Είναι γεμάτος ενέργεια και αισιοδοξία. Σε κάνει να νιώθεις καλά.

Τα αισθήματά του για τους Ελληνες;

Από την ημέρα της συνωμοσίας και μέχρι σήμερα δεν έχει πάψει να λέει ότι ο ελληνικός λαός είναι φίλος. Δυστυχώς, μπήκαν στη μέση οι μεγάλες δυνάμεις και συνέβη αυτό που μας στενοχώρησε.
Σε προσωπικό επίπεδο πώς σας αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί σας των άλλων κομμάτων στην τουρκική Βουλή; Σας μιλάνε;
Εμένα, επειδή συνεχίζεται ο αγώνας, δεν με κοιτάζουν και τόσο ζεστά. Εγώ τους χαμογελώ, αλλά μου γυρνούν την πλάτη και κάνουν ότι δεν με βλέπουν.

Στο σπίτι σας ποια γλώσσα μιλάτε;

Κουρδικά. Οταν επισκεφτήκαμε τον Οτσαλάν, είπαν στη μητέρα μου ότι, αν δεν συνομιλούσαμε στα τουρκικά με τον φυλακισμένο θείο μου, δεν θα μας άφηναν να τον δούμε. Και αναγκαστικά συνομιλήσαμε στα τουρκικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: