Πέμπτη, Απριλίου 15, 2010

Το άπλετο φως της αντιτρομοκρατικής


(Στην φωτογραφία βλέπετε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που ενσαρκώνει τον ρόλο του George Clooney στην υπερπαραγωγή Syriana)

Πρέπει να υπάρχει διαφορά από θάνατο σε θάνατο.
Μάλλον είναι πιο οδυνηρή η πιστολιά όταν προέρχεται από τρομοκράτη, συγκρινόμενη με μια κουμπουριά από ληστή, μανιακό, μαφιόζο ή άλλον του κοινού ποινικού δικαίου.
Αλλιώς δεν εξηγείται η… ειδική αντιμετώπιση των κατηγορουμένων για «ειδικά εγκλήματα βίας» από τις εισαγγελικές αρχές - αναφορικά με τα «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» τους.
Αμέσως μόλις συνελήφθησαν οι ύποπτοι για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», με εισαγγελική εντολή, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι φωτογραφίες τους.
Το σκεπτικό, σε γενικές γραμμές, θα ήταν ορθό αν ίσχυε για όλους.
Δηλαδή, δεν θα υπήρχε κάποια σοβαρή αντίρρηση αν μαθαίναμε τα ονόματα και τα πρόσωπα των κατηγορουμένων για όλα τα βαριά εγκλήματα και όχι μόνο αυτά που άπτονται της πολιτικής βίας.
Τον Δεκέμβριο του 2007, σοκαρισμένη η κοινή γνώμη μάθαινε για την περίπτωση ενός παιδοψυχολόγου -παιδεραστή, που δούλευε σε κατασκήνωση! Το όνομά του δεν το μάθαμε.
Στο πενταπλό φονικό του Αγρινίου που έγινε το Νοέμβριο του 2006 οι δράστες, αναφέρονταν ονομαστικά μέχρι να τους απαγγελθούν κατηγορίες.
Από τη στιγμή που κατηγορήθηκαν επισήμως, οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρόβαλαν «θολωμένα» τα πρόσωπά τους και δεν ανέφεραν πια τα ονοματεπώνυμά τους.
Παρόλο που οι ίδιοι παραδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στο έγκλημα, οι εισαγγελικές αρχές δεν έδωσαν την άδεια να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους.
Οι περιπτώσεις των «απλών» εγκλημάτων που οδηγούν στο σωματικό και ψυχικό θάνατο τα θύματά τους είναι χιλιάδες.
Περίπου ισάριθμες είναι οι περιπτώσεις όπου ο αξιοπερίεργος «νόμος» που ισχύει στην Ελλάδα απαγόρευσε τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των δραστών.
Στις υποθέσεις της τρομοκρατίας τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
Το «άπλετο φως» κατακλύζει τις τηλεοπτικές οθόνες και μας δείχνει όλα τα προσωπικά δεδομένα των κατηγορουμένων: από φωτογραφίες διακοπών μέχρι τα απορρυπαντικά στο μπάνιο των σπιτιών τους και τα όργανα γυμναστικής στο σαλόνι.
Για τέτοια ισότητα μιλάμε!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχεις όλα τα δίκια του κόσμου. Επιπλέον αυτή η ευθυγράμμιση με τους αγγλοαμερικάνους πλήττει την εργασία του πραγματικού ρεπόρτερ. Οταν επιβλήθηκε πριν τη γαμοολυμπιάδα στην Ενωση Αλητών (ΕΣΗΕΑ) τους είπαν πως το απαίτησε η Πρεσβεία. Χέσε θέατρο !

C. είπε...

Θα πρέπει να αναφερθεί και η περίπτωση του ήρωα στο συμβάν με την λεωφορειοπειρατεία.
Πρόσφατα πιάστηκε για απάτη και, αφού δημοσιοποιήθηκε το όνομα του, τονίστηκε εσκεμμένα το γεγονός ότι είχε τιμηθεί σαν ήρωας.

Δεν έχω ακόμα ακούσει το όνομα ούτε ένος αλλοδαπού από αυτούς που βίασαν γριούλες,
κλέψαν συντάξεις από συνταξιούχους, ρημάξανε γυναίκες τραβώντας τις τσάντες τους,
πιάστηκαν για εμπορία πρέζας ή κόλλησαν ένα καλάσνικοφ στο κεφάλι εμποράκου.

Όλοι έχουν ατομικά δικαιώματα εκτός από τους αντικαθεστωτικούς και τους ήρωες.