Τρίτη, Οκτωβρίου 25, 2011

Σπάνιο ντοκουμέντο για την γερμανική κατοχή


Η ειδική έκδοση της «δημοκρατίας» είναι αληθινό «κτήμα ες αεί». Μια κοπιώδης, συστηματική και ακριβής καταγραφή των θυσιών που κατέβαλε η πατρίδα μας στο βωμό της ελευθερίας. Είναι το ακριβές ανάτυπο του «Αι Θυσίαι της Ελλάδος Εις Τον Β΄ Παγκόσμιον Πόλεμον», μια συλλογική εργασία, που διηύθυνε ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δοξιάδης και η οποία παρουσιάστηκε το 1945 στην ιδρυτική σύνοδο του ΟΗΕ. Είναι ένα σπουδαίο ντοκουμέντο 104 σελίδων, που γράφτηκε σε τέσσερις γλώσες: Ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ρωσσικά.
Το έργο είναι πρωτοποριακό υπό την έννοια της αξιοποίησης της εικόνας. Με πίνακες, χάρτες, και διαγράμματα περνά το μήνυμα της πρωτοφανούς εκτάσεως της αφαίμαξης υλικών, άυλων και ανθρώπινων πόρων από τις δυνάμεις των κατακτητών.
Η πρώτη συλλογή των απαραίτητων γενικών στατιστικών στοιχείων έγινε κατά τη διάρκεια της Κατοχής από το Γραφείο Χωροταξικών και Πολεοδομικών Μελετών και Ερευνών του υπουργείου Δημοσίων Έργων. Τα «ειδικά» στοιχεία συγκεντρώθηκαν από άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιώτες. Αρωγοί του Κωνσταντίνου Δοξιάδη στην εθνική προσπάθεια ήταν οι αρχιτέκτονες του υφυπουργείου Ανοικοδομήσεως Α. Σκέπερς, Κ. Κραντονέλης, Ι. Παπαϊωάννου, Γ. Σ. Παπαγεωργίου και Α. Κ. Τσίτσης, ο ζωγράφος Α. Στυλιανίδης και οι σχεδιαστές Μ. Γαβαλάς και Σ. Γιαννούλης.

1 σχόλιο:

Φειδίας είπε...

Συγχαρητήρια γιὰ τὴν ἔκδοσι. Πολύτιμον ἀπόκτημα πλέον τῆς βιβλιοθήκης μου.