Πέμπτη, Μαΐου 06, 2010

Η ώρα ενός μεγάλου ΟΧΙ


Ποιοι περνούν στην Ιστορία ως κεφάλαια αυτόνομα και όχι ως υποσημειώσεις; Οι τολμητίες ή οι συνετοί;
Όσοι ακούνε την αλάνθαστη φωνή της συνείδησής τους ή όσοι κάνουν ακόμα μία υποχώρηση επειδή θέλουν να δικαιολογήσουν την προηγούμενη και να προετοιμάσουν την επόμενη;
Πώς κρίνει η Ιστορία, δηλαδή η ανθρώπινη κρίση που μπαίνει στις μυλόπετρες της αδυσώπητης διάστασης του χρόνου;
Με βάση τον ωφελιμισμό ή τη δικαιοσύνη;
Ο χρόνος αγαπάει τους «τρελούς» και τους κυνηγούς ονείρων ή τους ωχρούς λογιστές με τον υπολογισμό στο βλέμμα και τις μανσέτες στην ψυχή;
Στην υπόθεση των μεγάλων συγκρούσεων δεν τίθεται θέμα. Ούτε λόγος προβληματισμού.
Δικαιώνονται οι στρατηγοί του ανέφικτου.
Ο διαχρονικός Λεωνίδας, οι ερασιθάνατοι Θεσπιείς, οι Έλληνες οπλίτες της Πίνδου που αντιμάχονται αριθμητικά υπέρτερες δυνάμεις δεν μετουσιώθηκαν μόνο σε τοπικά σύμβολα αλλά σε παγκόσμια σημεία αναφοράς.
Όσοι στρώσανε τραπέζι στη θανή τους ενέπνευσαν πατρίδες, ηπείρους ολόκληρες και λαούς που άκουσαν γι’ αυτές τις ανεπίστροφες επιλογές.
Μα και στη Βίβλο, θυμόμαστε τον Δαβίδ επειδή νίκησε τον Γολιάθ ή λόγω της συντριπτικής ανισορροπίας δυνάμεων των δύο πλευρών;
Πάντα οι λίγοι κερδίζουν τις δάφνες των καιρών.
Τα πολυάριθμα ασκέρια που νικούν ελάχιστοι τα μνημονεύουν.
Στην οικονομία, όμως, στην πολιτική τακτική, στην μεταρρύθμιση, ποιος κερδίζει τον αγέραστο έπαινο;
Μήπως ο μικροκαταφερτζής, ο πονηρούλης που κινείται σε προκάτ κουτάκια;
Όταν ανακαλείς στη μνήμη τον Σόλωνα δεν σου μένει χώρος για μικρούς.
Ο Σόλωνας της αρχαιότητας με την εφαρμογή του νόμου για την «σεισάχθεια», δηλαδή της απόσειση του βάρους από τους ώμους των οφειλετών, άλλαξε τον αρχαίο κόσμο.
Χάρισε τα χρέη των Αθηναίων προς το δημόσιο.
Κατήργησε το δανεισμό με την «υποθήκευση» της ελευθερίας του οφειλέτη.
Απελευθέρωσε όσους Αθηναίους είχαν γίνει δούλοι λόγω χρεών.
Έτσι άλλαξε τη μοίρα ολόκληρου του πλανήτη ένας από τους Επτά Σοφούς της αρχαιότητας που έπραξε το αδύνατο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από μικρή με έμαθαν να είμαι περήφανη για την πατρίδα μου την Ελλάδα και τους προγόνους μου, που τόσα προσέφεραν στην ανθρώπινη σκέψη και γενικά στον πολιτισμό, που απετέλεσε σημείο αναφοράς και θεμέλιο του δυτικού ανθρωπιστικού πολιτισμού. Με έμαθαν να τραγουδώ με καμάρι " Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει". Στη συνέχεια το έμαθα στα παιδιά μου και στις εκατοντάδες παιδιών μου στην τάξη επί τριάντα χρόνια.
Τώρα, μετά από αρκετές δεκαετίες, στο γέρμα της ζωής μου προσπαθούν να με πείσουν ότι δεν έχω καμμια σχέση με τους αρχαίους προγόνους μου και με κάνουν να αναθεωρήσω ό,τι είχα ριζωμένο στην ψυχή μου και να δεχτώ ότι η Ελλάδα ίσως και να... πεθαίνει ή μάλλον αργοπεθαίνει, γιατί την αφήνουμε να πεθαίνει!!!

......................
Μπράβο σας Αδιάβροχοι, που αναφέρετε τους Θεσπιείς, γιατί οι περισσότεροι, δυστυχώς, θυμούνται και αναφέρουν μόνο τους 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα, ενώ κοντά του έμειναν και έπεσαν και 700 Θεσπιείς στις Θερμοπύλες.
(ΚΑΤΕΡΙΝΑ)

ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ είπε...

Καλησπέρα σας!
Σήμερα άκουσα από την εκπομπή σας κάποιο πολίτικο να παραπονιέται για τα block και τους blocker ότι παραποιούν την αλήθεια και τους ενοχλεί αυτό και αυτό ήθελα να πω μήπως πρέπει και αυτά να ελέγχονται και από την κυβέρνηση πριν αναρτηθούνε? Μήπως σας ενοχλεί και η ελεύθερη άποψη του κόσμου? τώρα θα έχετε την ευκαιρία να μας φιμώσετε αφού σε λίγο καιρό μία γραμμή adsl θα είναι είδος πολυτελείας και θα φορολογείτε (όπως οι πισίνες σας) και θα είναι προνόμιο πολύ λίγων εφόσον ο κόσμος θα παλεύει να ταΐσει την οικογένεια του και κυρίως τα παιδιά!
Όσο υπάρχει ελευθερία κύριοι είτε το θέλετε είτε όχι θα μπορούμε να εκφραζόμαστε ελευθέρα , χωρίς να θίγουμε καταστάσεις και πρόσωπα βέβαια, αν σας ενοχλεί κάτι από αυτά που γράφονται μπορείτε να το διαψεύσετε αναρτώντας την κατάλληλη απάντηση αλλά μήπως δεν συνομιλείτε με την «ΜΑΖΑ»?, τους κατώτερους αυτούς ανθρώπους που σας δώσανε την εξουσία να τους αντιπροσωπεύεται, ανησυχώντας μήπως σας κατηγορήσουνε για λαϊκιστές? και αντί να κάνετε αυτό που πρέπει τους κατακρεουργείτε ασελγώντας στην τσέπη τους χωρίς κανένα έλεος και οίκτο και περνώντας μας για τόσο ηλίθιους προσπαθώντας να ρίξετε στάχτη στα μάτια μας? ντροπή σας και αίσχος.
Την προηγούμενη εβδομάδα στην εκπομπή του κ. Παπαχελα, ο κ.Παπαντωνιου από εδω το έκανε από εκεί το έκανε είπε ότι φταίει ο λαός για την κατάσταση που έφτασε η χώρα μας Ε ΟΧΙ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΓΙΑ ΝΟΗΤΙΚΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΥΣ αυτό με βγάζει έξω από τα ρούχα μου ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, χωρίς κανένας να του πει ,εεεε τι λες? Πας καλά? Τελικά και τα ΜΜΕ είναι υποκινούμενα από κυβερνητικούς παράγοντες και δεν παρουσιάζουν τα πράγματα όπως έχουν αλλά όπως τους συμφέρει και όπως τους τα λένε. Ο λόγος του Κ. Θεοδωράκη έγινε «γαργάρα» από όλα τα ΜΜΕ παρά μόνο ο κ Λαζόπουλος και ο Κ Χαρδαβελας αναφερθήκαν σε αυτό, γιατί? μήπως λέει κάποιες αλήθειες που δεν τους συμφέρει να ακουστούνε? μήπως έχουν πουλήσει την Θράκη και το Αιγαίο κάτω από την μύτη μας? ποιοι και γιατί μας πουλήσανε? γιατί έχουν τις ένοπλες δυνάμεις για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους και απλούς θεατές στις προκλήσεις των Κουμπάρων(Τούρκων) μας? Γιατί έχουν κάνει την Ελλάδα ένα μεγάλο μπου……….λο και όποιος κάνει ότι θέλει εις βάρος της? βλέπουμε από το Μακεδονικό, Κυπριακό, υφαλοκρηπίδα, Αιγαίο, μεγάλη Αλβανία και αλλά πολλά που δεν ξέρουμε. Καμία φορά αναρωτιέμαι αν είναι Έλληνες αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις αυτές.
Μας έχουν κάνει να σκεφτόμαστε το αύριο, να μην έχουμε όρεξη να ασχοληθούμε με τα παιδιά μας και τις οικογένειες μας προσπαθώντας να σκεφτούμε τι πρέπει να κάνουμε για να γίνει όσο πιο ανώδυνο γίνεται το μέλλον τους, τρέμοντας μήπως πάρουμε στο λαιμό μας και τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών μας . Ο θεός να βάλει το χέρι του για να σώσει αυτόν τον τόπο από αυτή την καταστροφή που θα ακολουθήσει γιατί είναι πολύ χειρότερο από οποιαδήποτε άλλη καταστροφή που έχει περάσει τόπος.
Δεν ξέρω τι άλλο να γράψω έχω παρά πολλά στο μυαλό μου και προσπαθώντας να τα διατυπώσω στο «χαρτί» θυμώνω χάνοντας των ειρμό των σκέψεων μου.
Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας και οσο και να θέλουν να με κάνουν ευρωπαίο δεν θα τα καταφέρουν όσο και να προσπαθήσουν να με κάνουν μετανάστη, αλλόθρησκο θα βρούνε τοίχο, η Ελλάδα είναι μία και δεν θα την καταστρέψουν ο ι φαλλοκράτες και οι κερδοσκόποι και δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του λάου των 2 ταχυτήτων και 2 ομάδων, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να παλέψουμε για τα ιδανικά του τόπου μας!
Θέλουνε να κάνουνε το κέντρο του κόσμου, την χώρα που δίδαξε τον πολιτισμό την δημοκρατία την ελευθερία και έβγαλε τον κόσμο από τις σπηλιές ως την χώρα που έφερε την παγκόσμια οικονομική κρίση γιατί? Τελικά μήπως ο κ. Λιακόπουλος είχε δίκιο πριν 2 χρόνια που τα έλεγε αυτά και όλοι των περιγελούσαμε?
Ας βγει κάποιος τελικά να μας πει την αλήθεια για τα σχέδια που έχουν για αυτήν την χώρα και να είναι σίγουρος πως θα βρει ανταπόκριση από τον Ελληνικό λαό.

Ένας πληγωμένος ΠΑΣΟΚΟΣ