Τρίτη, Ιουνίου 08, 2010

Υπάρχει αλήθεια «ένταση» ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ;

Η «σύγκρουση» της Τουρκίας με το Ισραήλ έχει ωθήσει αρκετούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η γειτονική χώρα βαδίζει μόνη της στην επικίνδυνη ατραπό του «αραβισμού» και των «ανάρμοστων σχέσεων» με το Ιράν και τη Χαμάς.
Επίσης θεωρούν ότι αποσύρεται το τουρκικό ενδιαφέρον για την Ευρώπη και ότι δεν είναι μακριά οι ημέρες που θα αρχίσει να συντάσσεται μια νέα εκδοχή της Συνθήκης των Σεβρών.
Η επιφάνεια των πραγμάτων δείχνει ότι αυτή η ρότα που χάραξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα της Δύσης.
Ωστόσο, οι εν θερμώ αναλύσεις τείνουν να συσκοτίζουν την διακηρυγμένη πρόθεση – παρότρυνση της υπερδύναμης στην Τουρκία να αποτελέσει μια «καθοδηγήτρια» δύναμη του αραβικού κόσμου κι ένα «υγιές πρότυπο» μετριοπαθούς ισλαμισμού, το οποίο θα κολοβώσει την ηθική υπεροχή των ουαχαμπιτικών σεκτών, των σαουδαράβων φονταμενταλιστών, των φανατικών Σιιτών του Ιράν – και φυσικά του Ισλάμ που πρεσβεύει ο μπιν Λάντεν και η αλ Κάιντα.
Ενδιαφέρον άρθρο του Μουσταφά Ακιόλ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, τιτλοφορείται «Είμαι περήφανος που είμαι Τούρκος – ειδικά αυτές τις ημέρες».
Στο κείμενό του, ο κ. Ακιόλ αναφέρει «Ο φίλος μου Ριάντ Χαμάντ, μουσουλμάνος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο Ντουμπάι και θιασώτης του κλασικού φιλελευθερισμού, μου έστειλε email με τον εύγλωττο τίτλο ‘Εμπιστευόμαστε την Τουρκία’».
Στη συνέχεια ο κ. Ακιόλ εκφράζει τη χαρά του για το θέαμα χιλιάδων μουσουλμάνων διαδηλωτών, ανά τον κόσμο, που διαμαρτύρονταν εναντίον του Ισραήλ κραδαίνοντας περήφανα την τουρκική σημαία.
Η τουρκική εκδοχή του «υπεύθυνου» αλλά «περήφανου» συνάμα ισλαμισμού φαίνεται ότι μπορεί να επικρατήσει.
Αν ισχύει η θεωρία ότι προωθείται από τα κέντρα της παγκόσμιας ισχύος –παντί τρόπω- ο ισλαμισμός a la Τούρκα, δεν αποκλείεται ο… εκτροχιασμός των πλάνων και η δημιουργία ενός χομεϊνισμού με κοστούμια.
Το σφάλμα άλλωστε είναι καθοριστικός παράγων της ιστορίας.

ΥΓ: Ο κ. Μουσταφά Ακιόλ είναι διευθυντής Διεθνών Σχέσεων στο ίδρυμα Intercultural Dialogue Platform, "θυγατρική" του "Journalists and Writers Foundation", που ίδρυσε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Φετουλάχ Γκιουλέν. Η τελευταία ιδιότητα του συντάκτη του προαναφερθέντος άρθρου, λέει πολλά - για όλους όσοι έχουν στοιχειώδη επαφή με τα τεκταινόμενα στη γειτονική χώρα...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ιδιο προσπαθησε να κανει και ο ΝΑΣΕΡ δηλαδη να καταστησει την Αιγυπτο 'πατερα' ή 'προστατη'των Αραβων της ευρυτερης περιοχης αλλα η καταληξη ηταν οδυνηρη για ολους....

dimitrakis είπε...

Ο κορυφαίος μουσουλμάνος διανοούμενος και ιδρυτής του τάγματος των δερβίσηδων Τζελαλεντίνι Ρουμί

, σύμφωνα με τον Εφλακί (1291-1360), θεωρούσε τους Τούρκους καταστροφείς. Έγραφε:
«Για την οικοδόμηση πρέπει να προσλαμβάνονται Έλληνες εργάτες και για την κατεδάφιση το αντίθετο, δηλαδή Τούρκοι. Γιατί η δόμηση του κόσμου είναι ιδιότητα των Ελλήνων, ενώ η καταστροφή και το γκρέμισμα έχει ανατεθεί στους Τούρκους. Όταν ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο έδωσε ψυχή σε ανυποψιαστους άπιστους. [...] εκεί-νοι ύ-ψωσαν πάνω στους λόφους μαρμάρινες κορφές, πολλές πόλεις και φρούρια [.. ^{λλά ο Θεός έτσι τα οργάνωσε ώστε με το χρόνο αυτές οι οικοδομές να γκρεμιστούν. Τότε ο Θεός δημιούργησε τους Τούρκους, προκειμένου, δίχως να αισθάνονται σεβασμό και λύπη, να γκρεμίσουν τις οικοδομές που βλέπουν. Οι Τούρκοι γκρέμισαν και ακόμα
γκρεμίζουν. Α,υτό θα κάνουν μέχρι τη συντέλεια του κόσμου»^.


από το βιβλίο Έλληνες του Πόντου του Αγτζίδη