Παρασκευή, Ιουνίου 04, 2010

Ελληνική Δικαιοσύνη και άλλα ανέκδοτα*


«Μέχρι τώρα, όλα τα σκάνδαλα, και το σκάνδαλο της Siemens και το σκάνδαλο για τα υποβρύχια και το σκάνδαλο για τα ορθοπεδικά και το σκάνδαλο για τις Mercedes Benz, όλα έχουν αποκαλυφθεί με πρωτοβουλίες κυβερνήσεων, δικαιοσύνης και ανεξάρτητων ελεγκτικών αρχών άλλων χωρών.
Ούτε ένα σκάνδαλο, ούτε ένας δεν έχει καθίσει στο σκαμνί –πολιτικός ή υψηλά ιστάμενος κρατικός αξιωματούχος- με πρωτοβουλία ελληνικής κυβέρνησης ή της ελληνικής δικαιοσύνης. Αυτό είναι το πολιτικό πρόβλημα».
Η δήλωση προέρχεται από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens, κ. Δημήτρη Παπαδημούλη και έγινε στις 27 Μαΐου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
Εξηγεί επαρκέστατα το δομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Ό,τι έχουμε μάθει για το μαύρο και το βρόμικο πολιτικό χρήμα δεν έχει προκύψει από ενέργειες της αδρά αμειβόμενης ημεδαπής δικαιοσύνης ούτε από τους αυτοδιασυρόμενους παράγοντες του πολιτικού συστήματος.
Κάτι έγινε στο εξωτερικό, κάποιες συνέργειες ακυρώθηκαν, συμμαχίες διαλύθηκαν, συμφέροντα συγκρούστηκαν και ο απόηχος των αποκαλύψεων έφτασε στην πατρίδα μας με μεγάλη καθυστέρηση.
Η αργοπορία στις ελληνικές «θεσμικές» αντιδράσεις είναι πάντοτε όση χρειάζεται για να σβηστούν τα ίχνη των εγκλημάτων.
Όλα υπολογισμένα, όλα σικέ, όλα υπό το νόμο της σιωπής και την αποφορά της συνενοχής.
Οι τρεις θεμελιώδεις λειτουργίες του πολιτεύματος έχουν συνενωθεί σε μία.
Αυτή η μία, την κρίσιμη ώρα που δοκιμάζονται οι αντοχές των πολιτών, βάζει την κλασική πινακίδα στην εξώθυρά της: «Επιστρέφω σε λίγο». Και δεν επιστρέφει ποτέ.
Η Δικαιοσύνη; Το τελευταίο αποκούμπι των ανήμπορων πολιτών;
Δεν τίθεται θέμα επ’ αυτού.
Οι λειτουργοί της Θέμιδας δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ρίξουν στα Τάρταρα του «σωφρονιστικού» συστήματος χρεοφειλέτες του δημοσίου, εξαρτημένους φτωχοδιάβολους και αρκετούς άτυχους που βρίσκονται εκτός «δικτύου».
Ωστόσο, φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα όταν αντιμετωπίζουν υποθέσεις προσώπων που υποθήκευσαν το μέλλον μας.

*Εναλλακτικοί τίτλοι: «Με λένε Χριστοφοράκο και κάνω ψώνια στο Μόναχο», «Ο Καραβέλας, η απαγόρευση εξόδου και η Θέμιδα», «Τα αναδρομικά των αδιάφθορων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: