Δευτέρα, Δεκεμβρίου 18, 2006

Λύσεις στα αινίγματα του Αρχιμήδη



Το περιοδικό GEO, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα τα νέα ευρήματα που έρχονται στο φως κατά τη διαδικασία αποκρυπτογράφησης του Παλίμψηστου του Αρχιμήδη.
Η αρμόδια αμερικανική ερευνητική ομάδα ανοίγει τις πύλες του εργαστηρίου της στο Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και αποκαλύπτει πώς το αρχαίο χειρόγραφο αποκαθίσταται σταδιακά φανερώνοντας τα κομμάτια ενός παζλ που βασάνιζε τους επιστήμονες για περισσότερο από έναν αιώνα.
Αποκλειστικές πληροφορίες, αποσπάσματα και σχήματα, που έφερε στο φως η επιστημονική έρευνα και αφορούν δύο πραγματείες του Αρχιμήδη, το «Στομάχιον» και τη «Μέθοδο των Μηχανικών θεωρημάτων», δημοσιεύονται για πρώτη φορά και αποκαλύπτουν την επαναστατική σκέψη του σημαντικότερου μαθηματικού της αρχαιότητας.
Το GEO, εκτός από το άρθρο που περιλαμβάνεται μέσα στο τεύχος θα κυκλοφορήσει μαζί με μια ειδική έκδοση που θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στο Παλίμψηστο του Αρχιμήδη.
Τα κείμενα της ειδικής έκδοσης έχουν συνταχθεί από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Ιωάννη Χριστιανίδη και Δημήτρη Διαλέτη.
Μέσα στη συλλεκτική έκδοση του GEO ο αναγνώστης θα διαβάσει:
Πώς η Ελλάδα έχασε το παλίμψηστο.
Τα κείμενα του Αρχιμήδη & τα νέα ευρήματα
Στομάχιον: η αρχαιότερη πραγματεία συνδυαστικής
Η απειροστική μέθοδος
Πώς διαβάστηκε το χειρόγραφο

Περισσότερες… απαντήσεις στην συνέντευξη τύπου του GEO.
Τρίτη, 19/12/2006 στη Στοά του Βιβλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: