Παρασκευή, Μαρτίου 09, 2007

Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής: A) Τους ξέρουμε! Β) Ένας μοναχικός αντιεξουσιαστής «θα έκαιγε όλο το κέντρο»

Τους ξέρει η Αστυνομία τους γνωστούς αγνώστους; 100% ναι! Υπάρχουν και οι σχετικές αποδείξεις. Παραθέτουμε απόσπασμα από παρέμβαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, ο οποίος το λέει καθαρά και ξάστερα - εκτός αν ήταν σε κατάσταση παραληρήματος κι έλεγε... φίδια. Αν όμως ισχύει το δεύτερο είναι ακατάλληλος για τη θέση που κατέχει. Δώστε προσοχή στο απόσπασμα από τα πρακτικά που κράτησε το ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟMHXANIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (Ε.Β.Ε.Α.) σε εκδήλωση που πραγματοποίησε την ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2006 – ΩΡΑ: 18.30΄.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος κ. Μ. Κοττάκης.
ΘΕΜΑ: « Οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας».
Παρακαλούμε τους επισκέπτες του blog να δώσουν βάση στα τονισμένα (bold) αποσπάσματα. Η αφήγηση του κ. Γκόλφη έχει πολλά κενά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αντιφάσεις:


«Οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας»
ΓΚΟΛΦΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κύριοι Βουλευτές, κύριε Πρόεδρε του ΕΒΕΑ, κύριε Διευθυντά της Εφημερίδας ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, κύριε Γενικέ Γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, κυρίες και κύριοι,
Εκπροσωπώντας τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη, στη σημερινή κοινού ενδιαφέροντος συνάντησή μας, επιτρέψτε μου και προσωπικά από τη θέση ευθύνης που κατέχω, ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας να θέσετε προς συζήτηση ίσως το πιο επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα της κοινωνικοοικονομικής ζωής, του πολυπληθυσμιακού κέντρου της Αθήνας, όπου φυσικά κλονίζεται συγχρόνως το αίσθημα κοινής εμπιστοσύνης και ασφάλειας των πολιτών.
Επικεντρώνοντας τις θέσεις μας στα ερωτήματα του θέματος, οφείλω κατ’ αρχήν από θέση ευθύνης να σας βεβαιώσω ότι:
1. Η διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών να εισέρχονται και να
εξέρχονται ελεύθερα προς και από το κέντρο των Αθηνών και
2. Το δικαίωμα των καταστηματαρχών να λειτουργούν τα καταστήματά τους χωρίς τον κίνδυνο της καταστροφής τους, όπως φυσικά εάν για όλους είναι υπαρκτός ο κίνδυνος και της σωματικής τους ακεραιότητας και ζωής, από τους κατά περίπτωση ανεξέλεγκτους διαδηλωτές, που με δόλο ενεργούν εναντίον προσώπων και πραγμάτων στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, είναι για μας απόλυτα ελεγχόμενο.
Η Ελληνική Αστυνομία σήμερα είναι η πανίσχυρη μεταολυμπιακή Αστυνομία, με το πλέον σύγχρονο συμβατικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Μέσα τεχνικά, οχήματα και άλλα παρελκόμενα υποστήριξης στην αντιμετώπιση της πρόληψης και καταστολής κάθε είδους εγκληματικού φαινομένου, αλλά και ελέγχου των εκδηλώσεων, συναθροίσεων, διαδηλώσεων, στατικών ή πορευομένων.
Το ανθρώπινο δυναμικό, μετά από σειρά εκπαιδεύσεων – επιμορφώσεων και δια βίου μετεκπαιδεύσεων, είναι επαγγελματικά στο άριστο επίπεδο της επαγγελματικής του δραστηριότητας. Γεννάται λοιπόν για όλο το εκλεκτό ακροατήριο ερώτημα. Τότε τι φταίει και η Αθήνα κατά καιρούς γίνεται θέατρο αναταραχής και μάχης, με τις γνωστές συνέπειες; Μεγέθη που εδώ συνοπτικά θα αναφερθούμε είναι: ποιοι είναι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, διαδήλωση, διαμαρτυρία, πορεία. Ποιος ο αριθμός των συμμετεχόντων και η επικαιρότητα του προς διαμαρτυρία θέματος. Συμμετέχουν οι αντιεξουσιαστικές αναρχικές ομάδες και ποιες από αυτές, με ποιους ηγέτες;
Το Σύνταγμα και η κοινοβουλευτική μας δημοκρατία, επιτρέπουν ελεύθερα σε όσους επιθυμούν τη συμμετοχή τους σε κάθε είδους διαδήλωση ή διαμαρτυρία. Στα λοιπά κράτη- μέλη της Ε.Ε, ισχύουν διαφορετικές θεσμικές διατάξεις με σεβασμό και εφαρμογή του νόμου. Για τις ίδιες κοινωνικές εκφράσεις διαμαρτυρίας στη χώρα μας δεν έχουν εναρμονιστεί το δίκαιο αναλογικά και η συμπεριφορά των συμμετεχόντων. Επίσης, δεν διακρίνεται από κανόνες σεβασμού προς τους νόμους και τους συνανθρώπους μας, που δεν επιθυμούν να συμπορευτούν στη διαμαρτυρία.
Σε όλες τις παραπάνω ενότητες, από μέρους μας να είστε βέβαιοι ότι γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρεια και σε απόλυτο βαθμό τους εμπλεκόμενους κατά περίπτωση, ποια τακτική θα ακολουθήσουν. Η κύρια κοινωνική ομάδα όμως, όπως αυτή των αντιεξουσιαστών αναρχικών, πρέπει να αναλυθεί ίσως σε άλλη συνάντηση, διότι εκεί καταλήγουν τα συμπεράσματα της σημερινής μας συνάντησης για το ποια είναι και τι επιζητεί. Άλλωστε, είναι και η υπαίτια για κάθε καταστροφή στο κέντρο της Αθήνας και για την ουσία ερωτημάτων της σημερινής θεματικής σας ενότητας.
Οι λοιπές εκδηλώσεις και οι προτάσεις μέσα από συζήτηση στο Κοινοβούλιο, στις Οργανωτικές Επιτροπές των συμμετεχόντων και σε κοινωνικές εκπροσωπήσεις όπως η σημερινή, θα βελτιώσουν σημαντικά κατά τη γνώμη μας, τη συμπεριφορά τους. Το πρόβλημα όμως των Αναρχικών δεν θα λυθεί με την κοινή λογική.
Συμπερασματικά, θα κλείσω με κόστος πόρων Αστυνομίας για τις εκδηλώσεις, εις βάρος της αστυνόμευσης και της καταπολέμησης του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος. Το 2005 αριθμός συγκεντρώσεων 711, αριθμός αστυνομικών που διατέθηκαν 31.500. Εδώ θα πρέπει να επισημάνω, δεν αναφέρομαι στην ενισχυμένη αστυνόμευση που διατάσσουμε χάριν της διαδήλωσης, που σημαίνει φρούρηση δημοσίων κτιρίων, στόχων και λοιπών ενεργειών ενίσχυσης της Τροχαίας και άλλων σημαντικών υπηρεσιών.
Το 2006 μόνο για το α’ εξάμηνο, αριθμός συγκεντρώσεων 375, αριθμός αστυνομικών που διετέθησαν με διαταγή, 21.100. Σε ημερήσιο έλλειμμα θα υπολογίσουμε περίπου στους 100 αστυνομικούς γενικών καθηκόντων, από καθαρά αστυνομικά καθήκοντα υπηρεσιακής απαίτησης. Το έλλειμμα αυτό στο κέντρο της Αθήνας σημαίνει αισθητά για μας πρόβλημα στην αντιμετώπιση όλων των άλλων μικροεγκλημάτων αλλά και της ενισχυμένης αστυνόμευσης.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπολογίσουμε το οικονομικό κόστος, το οποίο σημαίνει όλοι οι παθόντες στο κέντρο της Αθήνας αποζημιώνονται από κονδύλια της Νομαρχίας, τα οποία εγκρίνονται με δική μας αναγνώριση και καταχώριση. Σ’ αυτό λοιπόν το σημείο, θέλω να κλείσω την επί του κειμένου τοποθέτησή μου και στα σχόλια των ομιλητών, που ήταν αξιόλογοι στο σύνολο, και μας εντυπωσίασαν διότι έχουν ίσως εμπεδώσει το πρόβλημα της επικαιρότητας πολύ περισσότερο από μας, να αναφερθώ ότι είχα την τύχη να υπηρετήσω για τρία χρόνια στις Βρυξέλλες, στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και πριν από λίγο καιρό στις 20-25 Μαΐου συμμετείχαμε 33 Αστυνομικοί Διευθυντές πρωτευουσών από όλη την Ευρώπη στο Σεράγεβο, όπως γίνεται μία φορά το έτος αυτή η συνάντηση.
Όλοι οι συνάδελφοί μου με ρώτησαν, αν στην Ελλάδα υπάρχει νόμος και γιατί έχουμε αυτές τις εκτροπές και τις αναταραχές στην πόλη. Σε καμία λοιπόν πόλη δεν έχουμε το ίδιο φαινόμενο και ιδιαίτερα στις Βρυξέλλες, όπως σας είπα, και γνωρίζετε οι περισσότεροι απ’ ό,τι βλέπω στη συμμετοχή σας, οι διαδηλώσεις γίνονται στο Μιντί, σε μία συγκεκριμένη περιοχή, όπως ο κ. Πρόεδρος επισήμανε. Εκεί προσέρχονται τα κανάλια όλα και τα ΜΜΕ, εκφράζουν τις θέσεις και τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής και αναχωρούν. Δύο φορές πορευθήκανε στο κέντρο των Βρυξελλών, μόνο οι εκπρόσωποι των αγροτών, όταν ήταν τα γενικά αιτήματα για τη ρύθμιση των κρατών μελών της Ε.Ε., όταν αυτά έγιναν 15 κράτη – μέλη.
Σας ευχαριστώ πολύ και είμαι στη διάθεσή σας, για οτιδήποτε σχόλιο πιστεύετε ότι χρειάζεται.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία και οι αριθμοί που μας έδωσε ο κ. Γκόλφης. Το μοναδικό ερώτημα το οποίο θα μπορούσαμε να θέσουμε, είναι γιατί κλείνετε τόσο πολύ το δρόμο, όπως είπε ο κ. Φελώνης. Υπάρχει κάποια σκοπιμότητα;
ΓΚΟΛΦΗΣ: Πρέπει να ξέρετε, τουλάχιστον για το εξάμηνο που διανύσαμε, έχω οπωσδήποτε λόγο ευθύνης, εφόσον είμαι ο επικεφαλής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής με τους συνεργάτες μου που είναι παρόντες εδώ. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει δική μας πρόθεση να ρίξουμε σε περιπέτεια μία πορεία.
Οι κοινωνικές ομάδες που πορεύονται είναι στο σύνολο γνωστές, είμαστε εμείς. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος κανένας, εμείς αν είναι της Coca Cola, αν είναι της Sex Form, αν είναι οποιαδήποτε κοινωνική εκπροσώπηση, είμαστε αλληλέγγυοι και στηρίζουμε απεριόριστα τη συμμετοχή των ανθρώπων που είναι στην πορεία αυτή, να φτάσουν στον προορισμό τους. Διαβουλευόμαστε με τις αρμόδιες πολιτικές αρχές, ανεβαίνουμε στα Υπουργεία, εξυπηρετούμε την όλη συγκρότηση της Επιτροπής και προσπαθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή να επανέλθουν αυτοί οι άνθρωποι στα σπίτια τους, σώοι και χωρίς κανένα πρόβλημα.
Το πρόβλημα μας, είπα και επαναλαμβάνω, επειδή αναφέρθηκε ο κ. Πρόεδρος του ΕΚΑ στο Forum, εγώ, θα πρέπει να ξέρετε, συνομιλώ με οργανωτικές επιτροπές, πριν, μετά και κατά την πορεία. Άρα λοιπόν, έχω σαφή γνώση και από τους συμμετέχοντες και από τις θέσεις τους. Διότι πρώτα θα συνεννοηθούμε για κάποια πράγματα, κατά τη διάρκεια θα συναντήσουν δυσκολίες και θα παρέμβω να διευκολύνω καταστάσεις και στη συνέχεια, όταν αρχίζουν οι προσαγωγές και οι συλλήψεις, θα παρέμβουν εκείνοι για να διευκολύνουν γνωστούς ή ενδιαφέρον ανθρώπων που έχουν.
Άρα λοιπόν, εδώ πρέπει να λέμε μερικές αλήθειες. Στο Forum είχαμε 35.000 συμμετοχή εκτίμηση. Εμείς διακανονίσαμε με τους εκπροσώπους του Υπουργείου, γνωρίζει ο κ. Γενικός που ήταν παρόντες και οι άλλοι αξιωματούχοι της ιεραρχίας μας, πολιτικής και φυσικής, και διατάξαμε την πορεία άψογα. Η πορεία και η οργανωτική επιτροπή, για 35.000 που ήταν εκπρόσωποι από όλα τα κράτη μέλη της συμμετοχής, δεν είχαμε καμία παρεκτροπή.
Ένας όμως από τους ηγέτες των Εξαρχείων – και εκεί θέλω να απευθυνθώ και να γίνει αντιληπτό – ήταν και για κείνους και για μας πρόβλημα. Και αυτός ο κύριος αυτονομήθηκε και πήγε στο Μοναστηράκι. Πήρε τα μπουκάλια όλα από τα μαγαζιά, σουβλατζίδικα κλπ. και κατασκεύασε εκεί – επειδή κάναμε περιφερειακό έλεγχο – 500 μολότοφ. Έκρυψε και τις πήρε μαζί του. Πήγε και εισχώρησε στην πορεία σε διάφορα σημεία, όπως είχε κάνει και άλλο συνεργείο σε άλλο μέρος των Αθηνών και είχε δημιουργήσει άλλες 500 μολότοφ εκεί. Και αυτός λοιπόν, διέσυρε την άριστη οργάνωση, την άψογη συμπεριφορά όλων των συμμετεχόντων και δημιούργησε και τα προβλήματα στην πόλη των Αθηνών με τις γνωστές ζημιές. Αν δεν γνωρίζαμε την τακτική του, θα έκαιγε όλο το κέντρο.
Με διμοιρίες από την Ερμού, από την Καραγεώργη Σερβίας και από τη Μητροπόλεως και με άλλο μπλόκο αντίθετο, από το Μοναστηράκι, ανακόψαμε την πορεία του, γιατί είχε αφήσει 500 μολότοφ στη Γενική Τράπεζα στο Μοναστηράκι και θα έκαιγε όλο το κέντρο. Και δεν του επιτρέψαμε να φτάσει εκεί που ήταν ο σκοπός του.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Τον πιάσατε αυτόν;
ΓΚΟΛΦΗΣ: Στείλαμε 17 στο δικαστήριο και προσαγάγαμε 80.
Καταγράψαμε για πρώτη φορά, για πρώτη φορά η Αστυνομία γνωρίζει τους 340 που έχουμε προσαγάγει που δεν τους ήξερε κανείς ποιοι είναι, και για πρώτη φορά στις φυλακές οδηγήθηκαν 35 άνθρωποι με πολύ βαριές ποινές και εκκρεμούν ακόμη δικαστικές ποινικές διώξεις που θα είναι στο μέλλον.
Επομένως, δεν θέλω να εμβαθύνω για άλλες περιπτώσεις. Τα ίδια είχαμε και στην άφιξη της Υπουργού Εξωτερικών της Αμερικής όταν ήρθε, που ήταν δεδομένο ότι θα καεί η Αθήνα και δεν μπόρεσε να γίνει τίποτα περισσότερο, από μία σύγκρουση στο συγκεκριμένο σημείο.
Θέλω να πω λοιπόν, και να κλείσω, ότι το πρόβλημα – επαναλαμβάνω – δεν είναι ούτε οι γνωστοί άγνωστοι, εμείς ξέρουμε ποιοι είναι και ξέρουμε ότι είναι πολύ μικρή η ομάδα αυτή. Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών, έχουν έδρα στα Εξάρχεια και αυτοί οι κύριοι ρίχνουν σε περιπέτεια όλο το κέντρο. Εάν λοιπόν, με μία άλλη πρωτοβουλία, ένα άλλο πάνελ, 10-15 καταξιωμένοι άνθρωποι της δημόσιας ζωής, θελήσουν να προσεγγίσουν αυτούς, εμείς είμαστε διαθέσιμοι να σας τους δώσουμε ποιοι είναι. Και να εκπροσωπηθούμε κι εμείς. Να δούμε τι θέλουν επιτέλους, πού θα βαδίσει η δική τους λογική και τακτική στην πόλη.
Οι διαδηλώσεις συνεργάζονται και δεν έχουμε καμία ανησυχία, εγώ πιστεύω θα εναρμονιστούν όλοι και θα συμμορφωθούν με τις υποδείξεις, που είναι πολύ λογική η πρόταση. Εμείς ζητούμε μία λωρίδα κυκλοφορίας να μένει ελεύθερη, ώστε να μη φέρνουμε το κέντρο σε πλήρη αναστάτωση. Άρα λοιπόν, αλλάζουμε την τακτική μας, ήδη ο σχεδιασμός μέσα στο καλοκαίρι έγιναν άλλες προτάσεις, υποβάλλαμε στην ιεραρχία σήμερα νέο σχέδιο τακτικής και στρατηγικής και για τη δική μας αντιμετώπιση και είμαστε σε θέση να αστυνομεύσουμε όλο το οδόστρωμα, αν συνεργαστούν μαζί μας.
Επομένως, με αυτές τις θέσεις θέλω να σας ευχαριστήσω, να συγχαρώ ειλικρινά την πρωτοβουλία σας, είναι η πρώτη που συμβαίνει στην Ελλάδα. Ταξιδεύω 20 χρόνια στο εξωτερικό, έχω περισσότερες από 700 εκπροσωπήσεις για θέματα αστυνομικής συνεργασίας. Παντού υπάρχει συνεννόηση και πολιτισμός. Είμαστε ειλικρινά σε αδιέξοδο εδώ, μ’ αυτά που αντιμετωπίσαμε. Τώρα όμως γίνεται μία αρχή και έχω την εντύπωση ότι αυτή η αρχή δεν θα σταματήσει. Έγινε η βάση για την οποία η χώρα μας θα μεταβεί στον πολιτισμένο κόσμο.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

1 σχόλιο:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αυτό κι αν δεν είναι ομολογία.