Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 13, 2007

Ανθελληνικότατη Μπιενάλε με στόχο την «καταστροφή» της Αθήνας



Ο Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ) έσκασε φράγκα (Outlook - πολιτιστική ολυμπιάδα) που έβγαλε με ιδρώτα ο τάλας ελληνικός λαός και είδαμε τη ζωγραφιά ενός ψυχανώμαλου Βέλγου μ' ένα πέος που εκσπερμάτιζε επάνω στον Σταυρό του Κυρίου μας. Στην ίδια τεχνοχωματερή είδαμε κι έναν μουσάτο να συνουσιάζεται μ' ένα καρπούζι - μια και μάλλον δεν έβρισκε πρόχειρη γκόμενα, άντρα, κατσίκα ή έστω την χούφτα του.

Με τον ανεκδιήγητο ψευτο-ΟΥΚΑ Βουλγαράκη (ΝΔ) πληρώθηκε πάλι ένας σκασμός λεφτά (Art... Athina) από την τσέπη των Ελλήνων για να δούμε το έργο της κόρης υπουργού ΠΑΣΟΚ (Εύη Στεφανή) όπου μια τύπισσα έβαζε δάχτυλο στο πράμα της με μουσική υπόκρουση τον Εθνικό Ύμνο.

Εμείς καθόμαστε και τους κοιτάμε να μας φτύνουν ενώ υποκρινόμαστε ότι βρέχει. Το αστείο είναι ότι πληρώνουμε κι από πάνω!

Τώρα, που δεν έχει κατακάτσει ακόμα ο κουρνιαχτός από τις φωτιές που αφαίρεσαν ζωές και φτώχυναν την δασική προίκα της ώρας, ο ανεκδιήγητος Βουλγαράκης διοργανώνει την 1η Μπιενάλε της Αθήνας, που έχει τον τίτλο «Destroy Athens» (Καταστρέψτε την Αθήνα).

Διαβάζοντας την ακατάσχετη μπουρδολογία που υποτίθεται πως περιγράφει τους στόχους της έκθεσης «τέχνης» εντόπισα και ορισμένα σημεία που για μία ακόμη φορά αποδεικνύουν ότι τα «αγαπημένα παιδιά» των εκάστοτε υπουργών πολιτισμού έχουν προηγούμενα με την χώρα, τον κλασσικό ελληνικό πολιτισμό και την θετική του εικόνα στο εξωτερικό. Εκδηλώνουν δε την απέχθεια και τα απωθημένα τους απροκάλυπτα, αφήνοντας τον λογαριασμό στα κορόιδα, δηλαδή εμάς οι οποίοι υποχρεούμεθα να κάνουμε τεμενάδες στην «τέχνη» τους.

Παραθέτω δημοσίευμα από την Καθημερινή για του λόγου το αληθές:
Σύμφωνα με τους επιμελητές της έκθεσης (Ξένια Καλπακτσόγλου, Poka-Yio, Αυγουστίνο Ζενάκο), η έκθεση «Destroy Athens» (Καταστρέψτε την Αθήνα) αφηγείται μια ιστορία. Το σκεπτικό αυτής της αφήγησης θεμελιώνεται πάνω σε τρία αλληλοκαλυπτόμενα επίπεδα θετικών στερεοτύπων που έχουν οι «άλλοι, οι ξένοι» για την Αθήνα και των αρνητικών που έχουν οι κάτοικοι για την πόλη τους: η Αθήνα ως βιωμένη πόλη προσλαμβάνεται από τους κατοίκους της σχεδόν αποκλειστικά μέσω αρνητικών στερεοτύπων (ρύπανση, πολυκατοικία, διαδηλώσεις κ.ά.). Η Αθήνα ως αξιοθέατο διαφημίζεται μέσω θετικών στερεοτύπων από το ελληνικό εθνικιστικό ιδεολόγημα, το οποίο εναρμονίζεται πλήρως με την παγκόσμια πολιτιστική και τουριστική βιομηχανία, και, τέλος, η Αθήνα ως έμβλημα της δυτικής βεβαιότητας επιστρατεύεται, και πάλι μέσω θετικών στερεοτύπων (π.χ. το λίκνο της δημοκρατίας) προκειμένου να απενεχοποιηθεί ένας ηγεμονικός πολιτισμός.


Επίθεση στα στερεότυπα

Στόχος λοιπόν της 1ης Διεθνούς Εκθεσης Σύγχρονης Τέχνης της Μπιενάλε της Αθήνας 2007 είναι να επιτεθεί στα στερεότυπα και αυτό ακριβώς καλεί τους καλλιτέχνες να κάνουν: να καταστρέψουν τις προκαταλήψεις τους γι’ αυτήν, οι οποίες αφορούν τόσο κάποιον που ζει στην Αθήνα όσο και κάποιον που ποτέ δεν έχει πατήσει το πόδι του σ’ αυτήν».


Αυτά γράφουν οι επιμελητές της έκθεσης και κάποιος πρέπει να τους στείλει τα συχαρίκια αφού "Η Αθήνα ως αξιοθέατο διαφημίζεται μέσω θετικών στερεοτύπων από το ελληνικό εθνικιστικό ιδεολόγημα". Μέχρι σήμερα νομίζαμε ότι η ίδια η ιστορία της είναι διαφήμιση για την οπόλη μας.

Αξίζουν επίσης συχαρίκια οι κ.κ. επιμελητές που γράφουν ότι "η Αθήνα ως έμβλημα της δυτικής βεβαιότητας επιστρατεύεται, και πάλι μέσω θετικών στερεοτύπων (π.χ. το λίκνο της δημοκρατίας) προκειμένου να απενεχοποιηθεί ένας ηγεμονικός πολιτισμός". Κι αυτό το αγνοούσαμε και πρέπει να επανορθώσουμε: πρέπει να ενοχοποιήσουμε τον ηγεμονικό πολιτισμό των αρχαίων Αθηναίων και να ζητήσουμε το κατηγορητήριο από τους ουτιδανούς υπουργούς που διαχειρίστκαν τις τελευταίες δεκαετίες τον πολιτισμό μας.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ!!!!

Μην χάσετε την έκθεση. Είναι μεγάλη ευκαιρία να δείτε από κοντά τα έργα του Θανάση Τότσικα που συνουσιαζόταν με το καρπούζι στην Outlook και της κόρης του Στεφανή, την Εύα ή Εύη, που έβαλε μουσική υπόκρουση τον Εθνικό μας Ύμνο σε μία μαλακία!

Και οι δύο καλλιτεχναράδες θα συμμετέχουν στην Μπιενάλε που γυρεύει την καταστροφή της Αθήνας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αμα παω ξεβρακωτος με ροπαλο και τα σπασω ολα στην εκθεση θα ειμαι μεσα στο πνευμα destroy-athens?

μπορω να δηλωσω καλλιτεχνης!

:p :p :p

Ανώνυμος είπε...

δες

http://www.tanea.gr//Sector.aspx?d=20070919&nid=6077359&spid=221

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε,
η έκθεση αυτή δημιουργήθηκε απο μια παρέα αυτοδιορισμένων επιμελητών με 1,3 εκατ ευρώ κόστος και 200.000 ευρώ χορήγηση απο το υπουργείο πολιτισμού, με πρωτοβουλία του Δάκη Ιωάννου(ιδρυμα ΔΕΣΤΕ) και τεχνοκριτικού του Βήματος.Στον πρώτο κατάλογο που έβγαλαν τα αναρχοποπ κολεγιόπαιδα προτείνουν την πλήρη καταστροφή της Ακρόπολης ενώ αναφέρουν μια φράση του Αμερικανού προέδρου Τζόνσον που λέει αυτολεξί:
"Να πάει να γαμηθεί η Βουλή και το Σύνταγμά σας Η Ελλάδα είναι μια ψείρα".Τον κατάλογο αυτό με τίτλο "Προτάσεις για την καταστροφή της Αθήνας τον πουλ΄΄ανε και στην έκθεση. Και αυτό το χρηματοδότησε το Υπουργείο πολιτισμου!Τί έχεις να πείς;

Παναγιώτης Λιάκος είπε...

Θα τα τσεκάρουμε όσα λες αγαπητέ ανώνυμε.