Τρίτη, Απριλίου 12, 2011

Ο Αντώνης Αραβαντινός ζητάει από Δημοσιογράφο* 150.000 ευρώ


Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για την βιομηχανία των αγωγών

Για μια ακόμη φορά η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 δικάζεται στο Εφετείο Αθηνών, αγωγή του πρώην αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού και σήμερα αρχιφύλακα των φυλακών νέων Αυλώνα Αντώνη Αραβαντινού, κατά του δημοσιογράφου Νίκου Βαφειάδη με την οποία ζητείται ως ηθική βλάβη το ποσό των 150.000 ευρώ. Ο συνάδελφος σε έρευνά του, που είχε δημοσιευθεί το 1997 στο περιοδικό «ΜΕΤΡΟ», έκανε αναφορά στα παράνομα κυκλώματα των φυλακών και στις σχέσεις του κρατικού μηχανισμού με αυτά με αναφορά και παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων και πραγματικών περιστατικών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κατ’ επανάληψη έχει καταγγείλει τη «βιομηχανία» της υποβολής αγωγών και μηνύσεων κατά δημοσιογράφων με αίτημα την καταδίκη στην καταβολή υπέρογκων αποζημιώσεων για μη αρεστά –στους αιτούντες– δημοσιεύματα αλλά στην πραγματικότητα για να εμποδιστεί το δικαιολογημένο δικαίωμα του δημοσιογράφου να ασκήσει κριτική και έλεγχο. Έχει δε κατ’ επανάληψη διακηρύξει και προασπίσει το δικαίωμα του ελληνικού λαού αλλά και το καθήκον του δημοσιογράφου στην ελεύθερη και έγκυρη ενημέρωση και έχει καταδικάσει κάθε προσπάθεια ή μεθόδευση υπονόμευσής του από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Και τούτο γιατί η κριτική και ο έλεγχος είναι έννοιες σύμφυτες του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Κάθε περιορισμός –με οποιοδήποτε τρόπο κι αν επιβάλλεται– οδηγεί στην αναίρεση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης, πρωταρχικού στοιχείου της Δημοκρατίας.

Το Δ.Σ. της Ένωσης συμπαρίσταται στον συνάδελφο και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αγωνιστεί για να προασπίσει την ελευθερία του Τύπου, που διώκεται στο πρόσωπό του. Ζητεί δε από την Κυβέρνηση να τροποποιήσει τις συγκεκριμένες διατάξεις που επιτρέπουν τη φίμωση των δημοσιογράφων με τη μέθοδο της υποβολής εξοντωτικών αγωγών για δήθεν συκοφαντική δυσφήμιση.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΥΓ από Αδιάβροχους: Δεν γράφτηκε εκ παραδρομής με κεφαλαίο Δ η λέξη Δημοσιογράφος που προσδιορίζει το επάγγελμα του συναδέλφου Νίκου Βαφειάδη. Είναι ένας από τους ελάχιστους που το αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: