Δευτέρα, Νοεμβρίου 28, 2022

Ο Κίτσος ως Τζέι Αρ


Halloween, Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday και πάνω τούρλα στο ελληνικάνικο κρατίδιο του υπαρκτού αμερικανοτσολιαδισμού.

Σαν να μην μας έφταναν όλα τ’ άλλα τα γιάνκικα χούγια, τώρα αποκτήσαμε –και με θεσμικό μανδύα μάλιστα- την Cyber Monday*, την κυβερνοδευτέρα. Μέχρι τώρα ξέραμε την Τσαγκαροδευτέρα αλλά τώρα άλλαξαν οι καταστάσεις προς το πιο αμερικάνικο. Όλες οι σάχλες των ημερών έχουν ένα υπερατλαντικό επίχρισμα, γαρ. 

Φαντάσου από τη μια να κομπάζεις ότι είσαι απόγονος του Μίνωος, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Δημοσθένους κι από την άλλη να εισάγεις πολιτισμό από χώρα που είσαι σίγουρος ότι δεν έχει! Παράνοια είναι; Μήπως εθνική ανασφάλεια που εκκινεί από τα… πάνω της κοινωνικής πυραμίδας και εξαπλώνεται προς τα κάτω; Μήπως είναι προϊόν μπουγάδας εγκεφαλικής όπου τα ΜΜΕ λειτουργούν σαν πλυντήρια; Δύσκολο να μάθουμε αν είναι ένα από τα παραπάνω ή όλα μαζί. Πάντως, η υποψία επαληθεύεται. Εισάγουμε «πολιτισμό», ήθη και έθιμα από μια χώρα με ιστορία τριών αιώνων, η οποία παράγει κυρίως

πολέμους που τους βαφτίζει ειρηνευτικές επεμβάσεις, διαθέτει τεχνολογία χωρίς πνευματικότητα και όπου πάνω στο νόμισμά τους, το δολάριο, γράφουν ότι εμπιστεύονται τον Θεό (δίχως να διευκρινίζουν ποιον εννοούν)! 

Όλα τα παραπάνω συνιστούν ακόμα μια επιβεβαίωση της προφητικής ταινίας του Χάρρυ Κλυνν, που ενσάρκωνε έναν φουστανελοφόρο Τζέι Αρ στην ταινία «Αλαλούμ». Μάλιστα, σ’ αυτή την σκηνή ο Έλλην Τζέι Αρ κόλλησε χιλιάρικο σε τζουκ μποξ (φωτό 1&2) στην πλατεία του χωριού του για να κάνει παραγγελιά το άσμα «Ρασπούτιν» των Boney M!

*Σύμφωνα με την άλλη αμερικανιά, την Wikipedia, «η Cyber Monday (προφέρεται Σάιμπερ Μάντεϊ, Κυβερνο-Δευτέρα) λαμβάνει χώρα την Δευτέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι μια πρωτοβουλία των λιανοπωλητών, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα έσοδα από πωλήσεις στο διαδίκτυο. Ο όρος επινοήθηκε από την Έλλεν Ντέιβις της Εθνικής Ομοσπονδία Λιανικής και τον Σκοτ Σίλβερμαν. Ο όρος πρωτοεμφανίστηκε στις 28 Νοεμβρίου 2005 σε δελτίο τύπου του Shop.org. Τις περισσότερες φορές είναι μεταξύ 26ης Νοεμβρίου και 2ας Δεκεμβρίου, αλλά πάντα λαμβάνει χώρα τέσσερις μέρες μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: